Podcast FSGK
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Re: Podcast FSGK
Retronauts ma dobry podział czasowy. Beyond też, choć jest luźniejszy w formie, to jednak ma żelazne elementy.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Hangout ma taka fajna funkcje, ze powieksza obraz osoby mowiacej w danym momencie - dobra rzecz jesli by to mialo byc z obrazem ostatecznie
Myślę, że na początek spróbujemy bez wideo i zobaczymy co nam wyjdzie.
Hangouts faktycznie jest niezły, ale każdy podcast z wideo ma tę wadę, że nie można w nim zrobić sensownej edycji. Jak masz po prostu 3-4 ścieżki dźwiękowe, to w każdej chwili możesz kogoś wyciszyć, zrobić przerwę, puścić dżingla, itd... W wideopodcaście musisz mieć już formę całkowicie dopracowaną, bo wszelkie korekty wymagałyby sporego wysiłku.
Natomiast możliwe, że racje ma boncek, tzn. że nawet przy podcaście bez obrazu, warto byłoby się widzieć nawzajem. To jest rzeczywiście do przemyślenia. Zobaczymy jak nam pójdzie pierwszy (a w zasadzie zerowy) odcinek. Jeśli będą problemy wynikające z tego, że się nie widzimy to... cholera, będę musiał sobie kupić webcama (niby mam w starym laptopie, ale raz że kamerka do bani, dwa że laptop ledwo zipie).
Ale póki co proponuję trzymanie się planu, czyli:
1. 3-4 osoby
2. Skype
3. Każdy samodzielnie nagrywa swoją ścieżkę dźwiękową (od umówionego momentu)
4. Całość leci do mnie albo Piccolo, który zaoferował się z edycją.
5. Zmontowany podcast wędruje na youtube (i być może jakiś hosting, żeby podcast trafił do syndykacji)
Potrzebne byłyby jeszcze dwie rzeczy:
1. Grafika jako tło dla filmu na youtube, tudzież logo podcastu w syndykacji. Czy ktoś mógłby nad tym popracować?
2. Ostateczny wybór muzyki. Rzuciłem propozycję dżingla, ale tak naprawdę, to można wybrać coś innego. Tu jest wiele darmowych dżingli:
http://www.purple-planet.com/#/royalty- ... 4578136715 (czasami stronka robi coś dziwnego z css-em. Powinna być czarno-fioletowa. Odświeżcie sobie, żeby wyświetlało się prawidłowo). Koniecznie kliknijcie przy każdym kawałku na full preview and download, bo każdy utwór ma parę wersji. W każdym razie czekam na propozycje - który utwór najbardziej by Wam pasował?
No i w końcu - kto chętny do pierwszego odcinka? Myślę, że porozmawiamy sobie w newsach ze świata gier (na dzień dzisiejszy byłoby to np. nowe Call of Duty i plotki o nowym Unreal Tournament), może trochę o jakimś serialu (Gra o Tron ostatnio na topie) i tego typu rzeczach. Pełną (albo prawie pełną listę tematów podesłałbym Wam na dzień przed nagraniem.
Proponuję (aczkolwiek nie przywiązujcie się do tej daty) nagrać podcast wieczorem 15 maja (piątek). Możliwe jednak, że ze względów technicznych przesuniemy to na 23 maja. Czekam na zgłoszenia.
Hangouts faktycznie jest niezły, ale każdy podcast z wideo ma tę wadę, że nie można w nim zrobić sensownej edycji. Jak masz po prostu 3-4 ścieżki dźwiękowe, to w każdej chwili możesz kogoś wyciszyć, zrobić przerwę, puścić dżingla, itd... W wideopodcaście musisz mieć już formę całkowicie dopracowaną, bo wszelkie korekty wymagałyby sporego wysiłku.
Natomiast możliwe, że racje ma boncek, tzn. że nawet przy podcaście bez obrazu, warto byłoby się widzieć nawzajem. To jest rzeczywiście do przemyślenia. Zobaczymy jak nam pójdzie pierwszy (a w zasadzie zerowy) odcinek. Jeśli będą problemy wynikające z tego, że się nie widzimy to... cholera, będę musiał sobie kupić webcama (niby mam w starym laptopie, ale raz że kamerka do bani, dwa że laptop ledwo zipie).
Ale póki co proponuję trzymanie się planu, czyli:
1. 3-4 osoby
2. Skype
3. Każdy samodzielnie nagrywa swoją ścieżkę dźwiękową (od umówionego momentu)
4. Całość leci do mnie albo Piccolo, który zaoferował się z edycją.
5. Zmontowany podcast wędruje na youtube (i być może jakiś hosting, żeby podcast trafił do syndykacji)
Potrzebne byłyby jeszcze dwie rzeczy:
1. Grafika jako tło dla filmu na youtube, tudzież logo podcastu w syndykacji. Czy ktoś mógłby nad tym popracować?
2. Ostateczny wybór muzyki. Rzuciłem propozycję dżingla, ale tak naprawdę, to można wybrać coś innego. Tu jest wiele darmowych dżingli:
http://www.purple-planet.com/#/royalty- ... 4578136715 (czasami stronka robi coś dziwnego z css-em. Powinna być czarno-fioletowa. Odświeżcie sobie, żeby wyświetlało się prawidłowo). Koniecznie kliknijcie przy każdym kawałku na full preview and download, bo każdy utwór ma parę wersji. W każdym razie czekam na propozycje - który utwór najbardziej by Wam pasował?
No i w końcu - kto chętny do pierwszego odcinka? Myślę, że porozmawiamy sobie w newsach ze świata gier (na dzień dzisiejszy byłoby to np. nowe Call of Duty i plotki o nowym Unreal Tournament), może trochę o jakimś serialu (Gra o Tron ostatnio na topie) i tego typu rzeczach. Pełną (albo prawie pełną listę tematów podesłałbym Wam na dzień przed nagraniem.
Proponuję (aczkolwiek nie przywiązujcie się do tej daty) nagrać podcast wieczorem 15 maja (piątek). Możliwe jednak, że ze względów technicznych przesuniemy to na 23 maja. Czekam na zgłoszenia.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
ou, to Wy tak na serio z tym podcastem
mam mało czasu, więc chętnie zgłoszę siędo odcinków wakacyjnych, kiedy będę miał trochę większy luz na dupie
mam mało czasu, więc chętnie zgłoszę siędo odcinków wakacyjnych, kiedy będę miał trochę większy luz na dupie
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Hmm, ale o co chodzi z tym nagrywaniem oddzielnie? Myslalem, że to ma być na zasadzie luźnej rozmowy, a nie jakichś segmentów autorskich czy wtf... Myslalem ze po prostu usiąde sobie któregos dnia z piwem i pogadam o tym jakieto piwo pije i jakie ostatnio piłem z... dajmy na to dogym czy innym jutsimitsu
#sgk 4 life.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
To ma być rozmowa, ale jak masz kilka oddzielnych ścieżek, to możesz to skleić do kupy przy ustawieniu równej głośności dla każdego. Ba, jak każdy nagra biały szum, to możesz każdy mikrofon wyczyścić z zakłóceń. Chodzi tylko o jakość końcową.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
Wstępnie mogę się zadeklarować - ale potrzebuję więcej informacji w tej kwestii.1. Grafika jako tło dla filmu na youtube, tudzież logo podcastu w syndykacji. Czy ktoś mógłby nad tym popracować?
boncek, się odpala Adobe Adition (posiadam) i głośność, kompresja itp. jest jak najbardziej do wyregulowania. Częściej używam Audacity ale nie wiem dokładnie jak tam wygląda sprawa kompresji.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
No nie zgodzę się z Tobą do końca, bo jak ktoś będzie mieć chujowy mikrofon i nagra się to po prostu na maxa słabo to owszem - możesz zmienić głośności, ale jakości tym nie poprawisz. Kompresji tez nie cofniesz.
Trzeba właśnie będzie zrobić jakąś próbę na mikrofonach. Byłoby super, jakby każdy miał pół-profesjonalne majki, ale wiadomo, że takie rzeczy kosztują kilka stówek, więc nie ma co się łudzić. Sam mam Tracera, który kosztował bodaj 60 złotych i jakością na łopatki nie powala. Zresztą tu nie ma reguły, spotykałem się z mikrofonami od słuchawek, które nieźle brzmiały. W każdym razie trzeba będzie zrobić próbę, żeby dograć detale. Myślę, że przy twórczej postprodukcji jakoś to się będzie trzymało kupy.
No i pytanie zasadnicze - kto będzie miał czas w przyszły piątek?
No i pytanie zasadnicze - kto będzie miał czas w przyszły piątek?
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Ja mogę mieć czas jeśli chcecie o grach rozmawiać.
Good, good... No to brakuje jeszcze dwóch osób. LLothar?
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Przyszły pjontek da radeDaeL pisze:Good, good... No to brakuje jeszcze dwóch osób. LLothar?
Fajnie, no to szukamy jeszcze czwartego (czwartej) do brydża.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Wrzuc tylko potem info privem ktora godzina, to sobie w kalendarz wpisze
Zrobi się. Podeślę też wstępną listę tematów, żeby każdy mógł się odrobinę przygotować.
OK, jest czwarty chętny?
OK, jest czwarty chętny?
Ja w piątki za bardzo nie mam czasu wieczorem. Albo inaczej, w ogóle nie mam za bardzo czasu wieczorem bo pracuję. Ale jakby był jakiś stały termin, to dałbym radę sobie ustawić grafik.
W przyszły piątek akurat nie mogę, bo idę na Sisters of Mercy. Ale w przyszłości jestem za.
+4k postów since 02/2005
Jeżeli wakat na 4 osobę jest wolny to się piszę .
Piątek mi pasi, tyle, że tak od 21:30.
Piątek mi pasi, tyle, że tak od 21:30.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
No to gra. Oczekujcie ode mnie privów w ten weekend, objaśnię co i jak.
Chociaż wait...
Kurde, w następny piątek nie mogę. Zapomniałem kompletnie, że nie ma mnie w Gdańsku, będę na zadupiejewie bez dostępu do neta.
Przepraszam najmocniej.
Kurde, w następny piątek nie mogę. Zapomniałem kompletnie, że nie ma mnie w Gdańsku, będę na zadupiejewie bez dostępu do neta.
Przepraszam najmocniej.
Ou... ok. A kiedy wracasz? Bo wiesz, abstrahując od samego udziału w podcaście, to przydałaby się Twoja pomoc w złożeniu do kupy (czyt. fajnie jakbyś to złożył do kupy, bo ja na bank coś sknocę).
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
mi przyszły piątek pasuje jakby co
No i gra. Jest czwórka do pierwszego podcastu. Zobaczymy jak pójdzie. Jeśli dyskusja będzie zbyt chaotyczna to następnym razem zmniejszy się liczbę osób. Ale wydaje mi się, że czwórka jest optymalna.
Jak pójdzie w piątek, to w sobotę będzie można na spokojnie zrobić edycję.
W domu będę w niedzielę w okolicach 13-14, więc wtedy mogę usiąść do razu do edycji (dobrze się składa na kacu, już kilka razy próbowałem ).
Guys, it's happening. Dzisiaj nagranie, w niedzielę będzie można wysłuchać.
- Alpha_Gear
- Jawny Słoik
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
No musiał zespoilować. Trzeba było trzymać ich w niepewności do premiery...
No, no. Polamania mikrofonow
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- LLothar
- A u nas w Norwegii
I wlasnie skonczylismy nagrywac
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Podsumowując*: ale to nie na naszym gadaniu LLo zrobil herbate wiec jest ok - DW w rozmowie ze mną
*Pomijając fakt że dopiero pierwsze podejście i pewnie najlepiej nam to nie wyszło - nie każdy dobrze się czuje z mikrofonem.
*Pomijając fakt że dopiero pierwsze podejście i pewnie najlepiej nam to nie wyszło - nie każdy dobrze się czuje z mikrofonem.
Wydaje mi się, że możemy użyć nagrania LLothara. Jest naprawdę niezłe, chociaż głos Jutsi jest trochę wyciszony w stosunku do tego co ja słyszałem. Zobaczymy co powie Piccolo.
Oczywiście trzeba parę rzeczy wyedytować, przede wszystkim skrócić mój półgodzinny monolog o tym, że Crusader Kings 2 jest najlepszą grą ever. Ale poza tym - jest nieźle. Przesłuchałem pierwsze 20 minut, i wydaje mi się, że jak na pierwszy raz było naprawdę fajnie. Przynajmniej ja miałem masę radochy z nagrywania tego podcastu. Świetnie się z Wami rozmawiało.
Oczywiście trzeba parę rzeczy wyedytować, przede wszystkim skrócić mój półgodzinny monolog o tym, że Crusader Kings 2 jest najlepszą grą ever. Ale poza tym - jest nieźle. Przesłuchałem pierwsze 20 minut, i wydaje mi się, że jak na pierwszy raz było naprawdę fajnie. Przynajmniej ja miałem masę radochy z nagrywania tego podcastu. Świetnie się z Wami rozmawiało.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Jak dla mnie też było fajnie. Mam zastrzeżenia (właściwie tylko do siebie, ale cóż zazwyczaj jestem krytyczny do tego co robię).
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
To to będzie dłuższe? Kto tyle wytrzyma?DaeL pisze:Przesłuchałem pierwsze 20 minut
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
Crowley pisze:To to będzie dłuższe?DaeL pisze:Przesłuchałem pierwsze 20 minut
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Ojej...Crowley pisze:To to będzie dłuższe? Kto tyle wytrzyma?DaeL pisze:Przesłuchałem pierwsze 20 minut
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
20 minut to było jak Llo robił herbatę
OK, wysłuchałem całości, i mam propozycję następującą. Robimy z tego kilka nagrań:
1. Podcast Na Klatę #1, odcinek pt. "To są Murzyni." (ok. 1h30min) [wycinamy gry w które graliśmy]
2. Gry w które graliśmy - albo 4 różne kawałki, albo jeden dłuższy (całość ok. 50min)
3. Bloopers #1, odcinek pt. "A u nas w Norwegii..." (ok. 10min)
Co Wy na to?
1. Podcast Na Klatę #1, odcinek pt. "To są Murzyni." (ok. 1h30min) [wycinamy gry w które graliśmy]
2. Gry w które graliśmy - albo 4 różne kawałki, albo jeden dłuższy (całość ok. 50min)
3. Bloopers #1, odcinek pt. "A u nas w Norwegii..." (ok. 10min)
Co Wy na to?
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Mnie to pasuje.
EDIT: Swoją drogą jeśli PNK będzie z "nowości itp." to już nie mogę się E3 doczekać
EDIT: Swoją drogą jeśli PNK będzie z "nowości itp." to już nie mogę się E3 doczekać
na którą godzinę szykować sobie popcorn jutro?
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Piccolo zmontuje dzwiek, DW zrobi grafike, ja polacze w video i jutjub.
- Counterman
- Waniaaa!
Waiting!
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Achtung! Achtung!
DW zrobił grafikę. Piccolo wziął się za montaż. Także podcast incoming. Może jeszcze nie dzisiaj. Ale soon. Very soon.
DW zrobił grafikę. Piccolo wziął się za montaż. Także podcast incoming. Może jeszcze nie dzisiaj. Ale soon. Very soon.
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Jak to nie dzisiaj? Skąd ja w tygodniu wytrzasnę tyle wolnego czasu, żeby obejrzeć coś tak długiego i nie reżyserowanego przez Michael Baya?
All the good in the world
About Mankind
About Mankind