Mieszkanie
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Re: Mieszkanie
To są deski, tylko one są tak ścięte pod kątem 45 stopni na rogach, stąd wrażenie, że się nie schodzi. Właściciele nam opowiadali, że oryginalną podłogę niestety musieli wywalić, łącznie z podkładem itd. Potem wszystko robili od nowa i kosztowało ich to jakieś kosmiczne pieniądze. W łazience to nie wiem co to jest. Może żywica, wygląda trochę jakby ktoś wylał beton, a potem go polakierował. Okna są od wschodu i zachodu. Faktycznie jest tutaj mega jasno.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Czy w polsce ktoś już próbował "loftować" np. stare fabryki? Jeden znajomy z Hamilton, u którego kiedyś robiliśmy próby zespołu, mieszkał w "lofcie", czyli właściwie ni to pokój, ni to mieszkanie - taka otwarta przestrzeń z jednymi drzwiami. Trzeba samemu sobie pokoje wydzielić szafami, kurtynami, czy czymkolwiek. Na suficie nieusuwalna instalacja ppoż, która nie działa, a na jednej ze ścian zaspawane stalowe drzwi do windy towarowej. Budynek jest przerobioną fabryką na "lofty". Żeby się dostać do mieszkania trzeba przez mały labirynt przejść...
Zapraszamy do Łodzi - Księży MłynMatthias[Wlkp] pisze:Czy w polsce ktoś już próbował "loftować" np. stare fabryki? Jeden znajomy z Hamilton, u którego kiedyś robiliśmy próby zespołu, mieszkał w "lofcie", czyli właściwie ni to pokój, ni to mieszkanie - taka otwarta przestrzeń z jednymi drzwiami. Trzeba samemu sobie pokoje wydzielić szafami, kurtynami, czy czymkolwiek. Na suficie nieusuwalna instalacja ppoż, która nie działa, a na jednej ze ścian zaspawane stalowe drzwi do windy towarowej. Budynek jest przerobioną fabryką na "lofty". Żeby się dostać do mieszkania trzeba przez mały labirynt przejść...
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Cholera, wiedziałem. Mieszkam przy Kanadyjskim odpowiedniku Łodzi
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Brzmi jak epoksyd. Ostatni krzyk mody jeśli chodzi o posadzki.boncek pisze:W łazience to nie wiem co to jest. Może żywica, wygląda trochę jakby ktoś wylał beton, a potem go polakierował.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
Hmm, ta nazwa ma duży potencjał... podobny do bakelituCrowley pisze:Brzmi jak epoksyd. Ostatni krzyk mody jeśli chodzi o posadzki.boncek pisze:W łazience to nie wiem co to jest. Może żywica, wygląda trochę jakby ktoś wylał beton, a potem go polakierował.
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
A nawet myslalem o tym do kuchni, ale na mala powierzchnie straszne pieniadze chcieli.
- Larofan
- Social Media Ninja
podloga drewniana z takimi sztucznie zrobionymi szparami kaze mi myslec ze sporo syfu sie w tych rynienkach musi zbierac O_o
ja mam debowy parkiet 80-letni, zerwany i polozony na nowo - syf sie zbiera mimo ze szpar teoretycznie nie ma
ja mam debowy parkiet 80-letni, zerwany i polozony na nowo - syf sie zbiera mimo ze szpar teoretycznie nie ma
- Crowley
Mam fazowane panele i dementuję. Zwykłe odkurzanie wystarcza, chociaż te zagłębienia nie są jakieś strasznie głębokie. Może tamte są głębsze.Larofan pisze:podloga drewniana z takimi sztucznie zrobionymi szparami kaze mi myslec ze sporo syfu sie w tych rynienkach musi zbierac
About Mankind
About Mankind
Jak się nie odkurza to się zbiera. Tutaj są jakieś 2 mm w najgłębszym miejscu szpary.
- Larofan
- Social Media Ninja
ja mam kota panie... i to takiego co sierści wiec przy odkurzaniu raz na tydzien ok weekendu jakos w czwartek-piatek pod kanapa (jedynym mebla ktore ma 'nóżki' poza biurkiem) zaczyna sie otwierac portal do oblivionuboncek pisze:Jak się nie odkurza to się zbiera. Tutaj są jakieś 2 mm w najgłębszym miejscu szpary.
- Crowley
Kto nie miał setera, ten nie wie co to sierść w domu.
(to nie mój, zdjęcie poglądowe)
(to nie mój, zdjęcie poglądowe)
About Mankind
About Mankind
Mi fazowanie sie zwyczajnie nie podoba, ale uzytkowo tez zawsze lepiej bez.
o, sprzątanie
- Crowley
Nie bałdzo. Nigdy paneli nie ułożysz tak, żeby styki były idealne. Na fazowanych tego nie widać. Poza tym wyglądają bardziej jak prawdziwe deski, a do tego nie masz ryzyka, że ci się panele na łączeniach delikatnie wybrzuszą i powycierają. Jak panel jest szeroki i cienki, to środek po pewnym czasie się w nim zapadnie, a na zamkach będzie trzymać i zrobi się łódeczka.Halaster pisze:Mi fazowanie sie zwyczajnie nie podoba, ale uzytkowo tez zawsze lepiej bez.
About Mankind
About Mankind
Ok mam nowy pomysl na regał:
http://www.the-brick-house.com/2009/09/shelving-unit/
Na razie rozrysowałem jak to ma wyglądać i liczę sobie ile czego będę potrzebował. Problemem może być przy aktualnej pogodzie pomalowanie rurek, ale jestem dobrej mysli. Wiecie moze gdzie kupie takie stalowe rury przyciete na wymiar i odpowiednio nagwintowane?
edit - a co do powyższego Crow to pewnie masz rację, z tym, że ja myślałem o parkiecie.
http://www.the-brick-house.com/2009/09/shelving-unit/
Na razie rozrysowałem jak to ma wyglądać i liczę sobie ile czego będę potrzebował. Problemem może być przy aktualnej pogodzie pomalowanie rurek, ale jestem dobrej mysli. Wiecie moze gdzie kupie takie stalowe rury przyciete na wymiar i odpowiednio nagwintowane?
edit - a co do powyższego Crow to pewnie masz rację, z tym, że ja myślałem o parkiecie.
- Crowley
Rury kupisz w jakimkolwiek składzie budowlanym i jak ładnie poprosisz, to ci to w cenie potną jak trzeba. Z gwintowaniem będzie gorzej. Albo musiałbyś poszukać jakiegoś hydraulika albo kupić gwintownicę. Ręczna pewnie będzie kosztować ze stówę. Jak wszystkie rury będziesz miał tej samej średnicy, to wystarczy ci jedna narzynka.Halaster pisze:Wiecie moze gdzie kupie takie stalowe rury przyciete na wymiar i odpowiednio nagwintowane?
About Mankind
About Mankind
Jak dasz znac jaki gwint chcesz krecic to poszukam, czy nie mam zestawu do pozyczenia.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Będę potrzebował nagwintowac dwadzieścia parę rurek, większość z dwóch stron, więc nie wiem czy ręczne gwintowanie wchodzi w grę
Rurki chyba 1/2 cala czyli zewnętrzna średnica 21,3mm.
Rurki chyba 1/2 cala czyli zewnętrzna średnica 21,3mm.
nie przesadzaj, to jest maks pół dnia roboty. Oczywiście kto bogatemu zabroni
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Przedwczoraj dostałem notkę z administracji, że następnego dnia wymienią mi okna (windows). Zapowiadali ogólnie, że to zrobią od kilku miesięcy, ale nigdy nie powiedzieli dokładnie, kiedy. Domyślam się, że czekali na ładną pogodę, bo wczoraj było 15°, a wcześniej i teraz było poniżej 5°.
Okazało się jednak, że nie wymienią mi okien... tylko szyby! Prawie wszystkie okna mam nieotwieralne (tylko 3 małe lufciki, których nie ruszali). Myślałem, że nie będą w stanie wyciągnąć tych szyb bez rozwalania ramy - a jednak. Cięli te szyby po przekątnej a następnie je wyciągali. Szczeliny po szybach wykorzystali do podważenia i wyciągnięcia 4 belek, które tą szybę trzymały. Wstawiali szybę, belki dobijali z powrotem i wsio...
Nie widziałem dokładnie, czy używali jakiegoś kleju. Na pewno nie używali żadnej pianki ani innego ustrojstwa uszczelniającego.
Dowiedziałem się też, że jedynym powodem wymiany szyb było to, że w jedna czy dwie z nich nie miały zachowanej szczelności i powietrze dostawało się między warstwy (mają dwie). Cóż... czyli dalej będzie mi z tych cholernych lufcików wiało.
W Polsce widział ktoś coś podobnego?
Okazało się jednak, że nie wymienią mi okien... tylko szyby! Prawie wszystkie okna mam nieotwieralne (tylko 3 małe lufciki, których nie ruszali). Myślałem, że nie będą w stanie wyciągnąć tych szyb bez rozwalania ramy - a jednak. Cięli te szyby po przekątnej a następnie je wyciągali. Szczeliny po szybach wykorzystali do podważenia i wyciągnięcia 4 belek, które tą szybę trzymały. Wstawiali szybę, belki dobijali z powrotem i wsio...
Nie widziałem dokładnie, czy używali jakiegoś kleju. Na pewno nie używali żadnej pianki ani innego ustrojstwa uszczelniającego.
Dowiedziałem się też, że jedynym powodem wymiany szyb było to, że w jedna czy dwie z nich nie miały zachowanej szczelności i powietrze dostawało się między warstwy (mają dwie). Cóż... czyli dalej będzie mi z tych cholernych lufcików wiało.
W Polsce widział ktoś coś podobnego?
- Crowley
U sąsiadów pękł wężyk od ciepłej wody w baterii wannowej. Zalało im całe mieszkanie a u mnie jeden pokój. Podłoga robiona rok temu do wymiany. Dziękuję. Dobranoc. Niech mnie ktoś wyśle na Księżyc, bo ja już nie mam siły.
About Mankind
About Mankind
- PIOTROSLAV
- Parmezan
poczekaj na mrozy a potem powybijaj im wszystkie szyby w nocy
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Crowley
To niczyja wina oprócz gamoni, którzy założyli wężyki i nie zrobili rewizji pod wanną ale to było 30 lat temu. Albo debili, którzy zrobili tak małą skrzynkę na główne zawory, że nie da rady ich zamknąć (!). Albo idiotów, którzy zamknęli główne zawory w klatce obok i nie wiadomo kto ma klucz do tamtego pomieszczenia... Kurwa, wszystkiego mi się odechciało.
About Mankind
About Mankind
mają OC?
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Crowley
Jutro będę gadał z właścicielką to się okaże. Ja mam ubezpieczone ale nie wiem czy to cokolwiek oznacza.
About Mankind
About Mankind
tak, czy inaczej, będziesz miał remont w grudniu-styczniu. Najlepszy moment!
Sam właśnie robię generalny w nowym m3.
Sam właśnie robię generalny w nowym m3.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Larofan
- Social Media Ninja
mnie sasiedzi z gory tez zalali raz ale akurat dzikim fartem wszedlem akurat do odmu jak zaczelo z sufitu kapac i powstrzymalismy kataklizm zanim zdazyl sie rozkrecic
wspolczuje tho - moja lapsza polowa krzywo patrzy na najdrobniejsze niedociagniecia i zmiany w mieszkaniu a ja ten remont odkladam jak moge najdalej... nawet majster mi ostatnio powiedzial 'panie.. co ja biale sciany bede malowal na bialo?'
wspolczuje tho - moja lapsza polowa krzywo patrzy na najdrobniejsze niedociagniecia i zmiany w mieszkaniu a ja ten remont odkladam jak moge najdalej... nawet majster mi ostatnio powiedzial 'panie.. co ja biale sciany bede malowal na bialo?'
A u mnie w bloku na 11 piętrze pękła jakaś rura, zalało ponoć do dwóch pięter w dół, wyłączyli wodę na kilka godzin, a teraz leci brązowa. Nie ma to jak przyjść po pracy i otrzymać taką informację.
Since 2001.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
U mnie w bloku pewna pani wróciła z wakacji, chciała się wykąpać w wannie, otworzyła wodę, ale zasnęła... Woda się przelała i zalała czujnik dymu, co włączyło alarm P-Poż. Nie ma to jak przebieżka z dziećmi z 15 piętra na piechotę o 2 rano w sobotę...
- Crowley
To jak już jesteśmy przy hydraulicznych anegdotach, to mi kolega opowiadał, jak dostał kiedyś wezwanie do usunięcia usterki w budynku mieszkalnym, który budował. Ktoś kogoś notorycznie zalewał. Krótkie śledztwo wykazało, że przyczyna była prosta (cytat z pamięci): "panie, oni się tam co drugi dzień pierdolą w tej wannie i tak chlapią, że cały strop jest zalany". Tak więc wcale nie potrzeba awarii, żeby komuś zrobić przykrość.
About Mankind
About Mankind
- Larofan
- Social Media Ninja
nie moge sie przestac teraz zastanawiac nad tym w jaki sposob to moze byc nieurazowe i wygodne... to jakis specjalny model wanny?Crowley pisze: "panie, oni się tam co drugi dzień pierdolą w tej wannie i tak chlapią, że cały strop jest zalany"
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
A co, u ciebie to było urazowe?
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- Larofan
- Social Media Ninja
jak jebniesz kolanem badz lokciem ew glowa po utracie rownowagi o kant wanny to dla mnie to uraz
albo czegos tu nie rozumiem...
trzeba poszukac tych.. no.. pomocy naukowych w formie filmikow
for science!
*click click click*
albo czegos tu nie rozumiem...
trzeba poszukac tych.. no.. pomocy naukowych w formie filmikow
for science!
*click click click*
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Sceny "wannowe", "basenowe", "prysznicowe" i inne związane z wodą (o plażowych wolę nie wspominać...) to jedne z największych kłamstw P-biznesu. Kto próbował, ten wie
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Hej, przecież w tym biznesie to same kłamstwa!
Prawda?
hmm...
Prawda?
Prawda?
hmm...
Prawda?
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Oczywiście, ale niektóre kłamstwa są cięższej kategorii...
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
tak sobie myślę czy wy czasem nie podpuszczacie i ktoś zaraz nie napisze, że to przecież żaden problem tylko cośtam...
teraz już nikt tak nie napisze, dobra robota D_W!
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Larofan
- Social Media Ninja
Voo pisze:Hej, przecież w tym biznesie to same kłamstwa!
Prawda?
hmm...
Prawda?
- Counterman
- Waniaaa!
Podobno w basenie jest sprawa od dużo łatwiejsza, bo i więcej miejsca i ciężko jebnąć w coś przypadkiem. Ale to nie są informacje z pierwszej ręki.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Obecność wody zmniejsza przyjemność niezależnie od wielkości zbiornika wodnego
- Larofan
- Social Media Ninja
hm.. w basenie to nie wiem - nie mam basenu a w publicznym tak jakos nieswojo
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Przed słowem "zmniejsza" brakuje tylko jakiegoś słówka wzmacniającego z rodzaju "drastycznie", "znacząco", albo jakiegoś z serii wulgarnych i można się pod tym podpisać.Halaster pisze:Obecność wody zmniejsza przyjemność niezależnie od wielkości zbiornika wodnego
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Zamocowalem takie cos:
http://megaflis.no/beskyttelsesplate-so ... 400mm.html
Jak nie macie nic na scianie za kuchenka to polecam, wyglada mega pr0.
Dzisiaj montowalem to:
http://megaflis.no/alloc-kitchen-wall-s ... h-3x3.html
Takie plyty PCV imitujace kafelki. Tanim kosztem, mozna samemu tez klasc. Efekt juz mniej "wow" ale i tak wyglada fajnie jak na taka cene/ilosc pracy.
Wykoncze silikonem jutro to wrzuce foto.
http://megaflis.no/beskyttelsesplate-so ... 400mm.html
Jak nie macie nic na scianie za kuchenka to polecam, wyglada mega pr0.
Dzisiaj montowalem to:
http://megaflis.no/alloc-kitchen-wall-s ... h-3x3.html
Takie plyty PCV imitujace kafelki. Tanim kosztem, mozna samemu tez klasc. Efekt juz mniej "wow" ale i tak wyglada fajnie jak na taka cene/ilosc pracy.
Wykoncze silikonem jutro to wrzuce foto.
- Larofan
- Social Media Ninja
LLo - na takiej szklistej powierzchni straszne sie odciskaja slady
jak szafki za wysokie tez niewygodnie
mam nadzieje ze masz indukcyjna bo mozna se tylek przypalic na zwyklej elektrycznej
jak szafki za wysokie tez niewygodnie
mam nadzieje ze masz indukcyjna bo mozna se tylek przypalic na zwyklej elektrycznej
- LLothar
- A u nas w Norwegii
yup, kuchenka indukcyjna. O niebo lepsza od zwyklej elektrycznej, grzeje tak samo szybko i od razu jak gaz!