Luźny I
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Re: Luźny I
Łączę się w bólu. Mnie zawsze rozbraja, że chcą datę urodzenia, PESEL i NIP, który sami sobie wymyślili.
+4k postów since 02/2005
- Counterman
- Waniaaa!
Jak nie ma odpowiedniego paragrafu na ich żądanie to odpisz im, że nie podali podstawy prawnej i bez tego nawet palcem nie kiwniesz. I olej, co masz sobie krew psuć.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Znajomego IRS, czyli amerykański urząd podatkowy, scigal za rzekomo niezaplacony podatek sprzed kilku lat. Odczepili się dopiero gdy znalazł stare potwierdzenie przelewu...
Najlepiej by bylo odpisać, ze nie rozumiesz dlaczego Urzad Skarbowy wymaga od Ciebie informacji z Urzędu Skarbowego. Przecież to tak jakbyś odpisał, ze niestety poniedzialkowy Ty się nie rozliczal tylko czwartkowy Ty, wiec prosisz o kotaktowanie się w czwartek...
No ale nie ma chyba co sobie psuć krwi i im wyslac co tam chcą...
Najlepiej by bylo odpisać, ze nie rozumiesz dlaczego Urzad Skarbowy wymaga od Ciebie informacji z Urzędu Skarbowego. Przecież to tak jakbyś odpisał, ze niestety poniedzialkowy Ty się nie rozliczal tylko czwartkowy Ty, wiec prosisz o kotaktowanie się w czwartek...
No ale nie ma chyba co sobie psuć krwi i im wyslac co tam chcą...
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
No właśnie.LLothar pisze:No ale nie ma chyba co sobie psuć krwi i im wyslac co tam chcą...
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
Albo poradzić, że jak się podłączą to sobie sprawdzą
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Killashandra
- Wzgórza Łodzi
A to nie jest tak, ze przy zmianie miejsca zamieszkania (nie zameldowania) trzeba przesłać do urzędu NIP-3 z aktualizacja danych, żeby im się zgadzało? Może dlatego się pogubili skoro przemeldowales się później.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Hmmm.... Nie wiem, czy coś się pod tym względem zmieniło od 2007 roku, ale jak żona się do mnie przeprowadziła, to musiała złożyć info do US, że zmieniła miejsce zamieszkania i w związku z tym będzie podlegać pod inny US.
- Razorblade
- Mr. Kroper
no tak, ale jesli przemeldowal sie dopiero teraz to nie mial obowiazku nic wiecej robic do tego roku...Killashandra pisze:A to nie jest tak, ze przy zmianie miejsca zamieszkania (nie zameldowania) trzeba przesłać do urzędu NIP-3 z aktualizacja danych, żeby im się zgadzało? Może dlatego się pogubili skoro przemeldowales się później.
- Killashandra
- Wzgórza Łodzi
Nie no właśnie, przy przemeldowaniu oni by mieli dane, NIP3 jest przy zmianie miejsca zamieszkania. Bo PIT rozliczasz na miejsce zamieszkania a nie zameldowania. Ale racja jednak w tym, że jeśli rozliczyli się na miejsce zamieszkania żony, to nie mieli obowiązku informować tego drugiego urzędu.
- Razorblade
- Mr. Kroper
A ktos zglasza zmiane miejsca zamieszkania bez przemeldowania ?
- Crowley
Z tego co wiem nie ma przepisu, który to reguluje. Dopóki się nie przemeldowałem (ale mieszkałem już w Gdańsku) rozliczałem się w miejscu zameldowania, żeby nie kombinować. W tym roku uznałem, że w końcu warto to wyprostować, zwłaszcza że kończyła mi się ważność dowodu, więc i tak wymieniałem, a poza tym nie chciałem Młodemu mieszać w papierach. Ale to i tak nie ma żadnego znaczenia, bo przepis mówi jasno, że w przypadku rozliczania wspólnie z małżonkiem, jeśli miejsca zamieszkania są różne, można wybrać albo jeden albo drugi właściwy urząd. To, że poszczególne urzędy wymagają jakichś aktualizacji jest tylko ich fanaberią, bo teoretycznie powinni mieć dostęp do bazy PESEL, gdzie są aktualne dane o miejscu zamieszkania. Poza tym, na Teutatesa, skoro składałem rozliczenie przez ICH platformę cyfrową, ogólnopolską, to tak jak pisał LLo, ktoś ode mnie wymaga, żebym ja im coś znalazł w ICH papierach, bo jakiemuś nieudacznikowi się nie chce albo nie potrafi albo nie może. Cyfryzacja...Killashandra pisze:A to nie jest tak, ze przy zmianie miejsca zamieszkania (nie zameldowania) trzeba przesłać do urzędu NIP-3 z aktualizacja danych, żeby im się zgadzało?
Nie wiem na ile to wiarygodne informacje ale z artykułu w Gazecie Prawnej:
Zgodnie z art. 17 par. 1 Ordynacji podatkowej, jeżeli ustawy podatkowe nie stanowią inaczej, właściwość miejscową organów podatkowych ustala się według miejsca zamieszkania.
Z kolei w myśl art. 45 ust.1b ustawy o PIT właściwym urzędem skarbowym, w którym podatnik jest zobowiązany złożyć zeznanie roczne o wysokości osiągniętego dochodu, jest urząd skarbowy właściwy według miejsca zamieszkania podatnika w ostatnim dniu roku. Natomiast w myśl art. 9 ust. 1d ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników w przypadku zmiany adresu miejsca zamieszkania przez podatnika będącego osobą fizyczną objętą rejestrem PESEL nieprowadzącą działalności gospodarczej lub niebędącą zarejestrowanym podatnikiem VAT, za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym.
(...)
Każdy podatnik podlega obowiązkowi ewidencji. Od 1 stycznia 2012 r. nie ma już obowiązku składania formularzy aktualizacyjnych. Piotr Popek, ekspert podatkowy w KPMG, tłumaczy, że za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez daną osobę aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym. Stosowanie przez podatników formularzy aktualizacyjnych ZAP-3 jest więc dobrowolne.
(...)
Od 1 stycznia (2012) dane identyfikacyjne podatników są synchronizowane i aktualizowane za pomocą rejestru PESEL. W tym celu powstał Centralny Rejestr Podmiotów – Krajowa Ewidencja Podatników, do którego dostęp mają organy podatkowe.
– W praktyce oznacza to, że osoby fizyczne objęte rejestrem PESEL nie muszą zgłaszać każdej zmiany danych, tj. nazwiska, adresu zameldowania czy numeru dowodu osobistego – potwierdza Anna Trembasiewicz, dyrektor zarządzająca w ECA Auxilium, oddział w Łodzi.
I dalej:
W celu powiadomienia urzędu skarbowego o nowym adresie zamieszkania Jest Pan zobowiązany złożyć zgłoszenie aktualizacyjne na nowym formularzu ZAP-3. Przy czym zawiadomienie urzędu o zmianie adresu zamieszkania powinno nastąpić tylko wtedy, gdy adres zamieszkania jest inny niż adres zameldowania. Jeśli jednak nowy adres zamieszkania jest jednocześnie nowym adresem zameldowania, nie ma wówczas potrzeby składania zgłoszenia ZAP-3, ponieważ urząd będzie dysponował informacją o zmianie meldunku na podstawie danych przekazanych mu z rejestru PESEL.
Czyli jak zwykle prawo sobie, a urzędy sto lat za murzynami komputerów używają do gry w pasjansa i nie znają prawa, według którego funkcjonują. Z ciekawości chyba napiszę jakiś do jakiegoś rzecznika z zapytaniem, kto tu ma rację.
About Mankind
About Mankind
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Larofan
- Social Media Ninja
https://blog.dropbox.com/2014/10/dropbo ... ium=tumblrThimGrim pisze:Dropbox, dane z 7 mln. kont ciekną:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Wyciekl ... 18998.html
ale i tak zmienilem
Ludziska nie wchodzą na główną, dział o książkach omijają, a ja czuję nieodpartą potrzebę rozreklamowania własnej twórczości. Więc napisżę o tym w Luźnym.
Na stronce pojawił się już drugi odcinek stworzonego przeze mnie opowiadania interaktywnego.
Część pierwsza: http://fsgk.pl/wordpress/?p=634
Część druga: http://fsgk.pl/wordpress/?p=695
Jeszcze przez tydzień głosujemy nad tym co ma się wydarzyć w trzecim odcinku. Dyskusja nt. drugiego odcinka i głosowanie tutaj: http://fsgk.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=256
Na stronce pojawił się już drugi odcinek stworzonego przeze mnie opowiadania interaktywnego.
Część pierwsza: http://fsgk.pl/wordpress/?p=634
Część druga: http://fsgk.pl/wordpress/?p=695
Jeszcze przez tydzień głosujemy nad tym co ma się wydarzyć w trzecim odcinku. Dyskusja nt. drugiego odcinka i głosowanie tutaj: http://fsgk.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=256
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
- Crowley
Koleżanka urodziła wczoraj dziecko w okolicach 23-24 tygodnia. niecałe 700 gramów. Jeśli przetrwa miesiąc w inkubatorze, jest szansa, że będzie ok. Tyle, że prawdopodobieństwo przeżycia tego miesiąca jest według lekarzy znikome. To jest tak przygnębiająca sprawa, że odechciało mi się wszystkiego w ten weekend.
About Mankind
About Mankind
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
u znajomych się rodziło tak samo przy 600g chyba i przeżyło jakby co
Straszne. Naprawdę współczuję rodzicom. Ale jeśli idzie o rokowania, to chyba nie jest aż tak źle. 23 tydzień to rzeczywiście bardzo wcześnie. Jeszcze 20 lat temu to by była praktycznie pewna śmierć. Ale rozwój medycyny robi swoje. Obecnie rokowania to mniej więcej pół na pól. Dlatego trzeba się trzymać nadziei.Crowley pisze:Koleżanka urodziła wczoraj dziecko w okolicach 23-24 tygodnia. niecałe 700 gramów. Jeśli przetrwa miesiąc w inkubatorze, jest szansa, że będzie ok. Tyle, że prawdopodobieństwo przeżycia tego miesiąca jest według lekarzy znikome. To jest tak przygnębiająca sprawa, że odechciało mi się wszystkiego w ten weekend.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
- Crowley
W 25 tygodniu już jest ponad 60% szans na przeżycie i normalny rozwój, wcześniej to loteria, bo w tym czasie rozwijają się na przykład płuca. Paskudna sprawa ale trzeba trzymać kciuki.
About Mankind
About Mankind
Ja jestem z 28 tego tygodnia i w '89 roku od lekarzy dostałem w skali Apgar 2 punkty.
A wyrosłem na wielkiego chłopa i cieszę się końskim niemal zdrowiem (pomimo regularnych zamachów alko i nikotynowych), choruje nie częsciej niż 2-3 dni w roku i miałem podobno dobre predyspozycje sportowe.
Mam nadzieję, że opisana przez Crowleya sytuacja również skończy się równie szczęśliwie.
A wyrosłem na wielkiego chłopa i cieszę się końskim niemal zdrowiem (pomimo regularnych zamachów alko i nikotynowych), choruje nie częsciej niż 2-3 dni w roku i miałem podobno dobre predyspozycje sportowe.
Mam nadzieję, że opisana przez Crowleya sytuacja również skończy się równie szczęśliwie.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Potwierdzam! Jeżeli Pq miał 2 w skali Apgar to całkiem normalny człowiek z niego wyrósłPquelim pisze:Ja jestem z 28 tego tygodnia i w '89 roku od lekarzy dostałem w skali Apgar 2 punkty.
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
a my mamy nadzieję, że nawet lepiejMam nadzieję, że opisana przez Crowleya sytuacja również skończy się równie szczęśliwie.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Nie powiedziałbym że normalny... ale tylko lekko popierdolony
A na poważnie, to trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze. Wiadomo, że to jest nienajciekawsza sytuacja i nikomu jej nie życzę.
A na poważnie, to trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze. Wiadomo, że to jest nienajciekawsza sytuacja i nikomu jej nie życzę.
- Larofan
- Social Media Ninja
Dragon_Warrior pisze:a my mamy nadzieję, że nawet lepiejMam nadzieję, że opisana przez Crowleya sytuacja również skończy się równie szczęśliwie.
na poprzedniej stronie DaeL pisze:Witamy w erze post-PC. Okazuje się, że większość użytkowników internetu to łapiący się na każdego clickbaita wtórni analfabeci korzystający z tabletów. Aby pozyskać takiego odbiorcę trzeba:Crowley pisze: Powiedzcie mi co się dzieje z internetem? Coraz więcej stron przechodzi na jakiś dziwny layout, którego się nie da czytać. Coś jak Wirtualna Polska, a ostatnio PC Gamer. Jakieś kompletnie nieczytelne kafelki bez składu i ładu, bez rozdzielenia działów, napaciane jak teksty w CDA pomiędzy obrazkami. To jest jakaś metamorfoza z ukłonem dla użytkowników telefonów i tabletów, czy znowu coś mnie ominęło? A może ja już naprawdę jestem tak stary umysłowo, że tylko się położyć i zakopać.
1. Walić kafle tak wielkie, żebyś mógł w nie kliknąć uderzając w tablet z bańki.
2. Sadzić mega-grafiki gdzie się da, ponieważ przeczytanie więcej niż trzech zdań wywołuje u ludzi ostre ataki migreny.
3. Clickbaity, clickbaity, clickbaity.
4. Darować sobie czytelność czy kategoryzowanie treści - trzeba publikować masę gówna, a do tego i tak nikt nie będzie chciał po jakimś czasie wrócić.
5. Dzielić artykuły zawierające mniej treści niż przeciętnej długości tweet na 20 podstron. Bo każda podstrona, to nowe wyświetlenie reklam. A poza tym przeciętny użytkownik internetu może się nie domyślić, że stronę www można scrollować w dół.
widzieliscie nowy onet?
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Crowley
Ej, przynajmniej jakaś lista po prawej została. Najlepsze jest to, że już od jakiegoś czasu na tych stronach "portalowych" używam tylko niewielkiego ich skrawka. Tego z linkami do "artykułów". Wszystko to co jest na środku, te zdjęcia, idiotyczne tematy o dupie Dody kompletnie ignoruję. Wystarczyłby mi monitor wielkości komórki, żeby to obsłużyć.Pquelim pisze:widzieliscie nowy onet?
About Mankind
About Mankind
Bo w ogóle najsmutniejsze jest to, że na tych portalach jest milion rzeczy, a jak przychodzi co do czego, to nie ma nic ciekawego do poczytania. Swoją drogą, może zróbmy jakąś listę portali, stron, na które warto wchodzić, żeby się dowiedzieć czegoś interesującego.
Yggor.
fsgk.pl
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Crowley
darkroastedblend.com
About Mankind
About Mankind
- LLothar
- A u nas w Norwegii
fsgk.pl? A nie juz ktoś podal to...
Ej, ale jak się zalogujecie, to można wybrać co chcecie oglądać, jak się kliknie wiadomości to same (prawie) wiadomości są.Crowley pisze:Ej, przynajmniej jakaś lista po prawej została. Najlepsze jest to, że już od jakiegoś czasu na tych stronach "portalowych" używam tylko niewielkiego ich skrawka. Tego z linkami do "artykułów". Wszystko to co jest na środku, te zdjęcia, idiotyczne tematy o dupie Dody kompletnie ignoruję. Wystarczyłby mi monitor wielkości komórki, żeby to obsłużyć.Pquelim pisze:widzieliscie nowy onet?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Crowley
ThimGrim pisze:Ej, ale jak się zalogujecie
About Mankind
About Mankind
Re: Odp: Luźny I
ZA-LO-GU-JE-CIE!Crowley pisze:ThimGrim pisze:Ej, ale jak się zalogujecie
Duh...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Oni tam poczte mają!SithFrog pisze:Do onetu?ThimGrim pisze: ZA-LO-GU-JE-CIE!
Zresztą nie widzę żadnych gruntowych zmian w serwisie, poza jednym oczojebnym zdjęciem i innymi kolorkami. Mi się podoba. Głosuję na PO.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Logować do onetu?
A kto Ci go przyprawił?SithFrog pisze:Ja też mam, za rogiem.ThimGrim pisze:Oni tam poczte mają!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- PIOTROSLAV
- Parmezan
listonosz
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
Za rogiem to jest zubr.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Swoją drogą. Czy w polskich internetach istnieje choć jeden stricte informacyjny portal? Taki, żebym mógł się dowiedzieć, co dzieje się na świecie, a nie tylko na Wiejskiej, na Ukrainie i ewentualnie w Syrii? Chociaż coś na poziomie BBC.
Since 2001.
Przyłączam się do pytania
Myślałem po cichu, że tylko ja dostrzegam, iż DaeL jest największym kretynem tego forum, ale wasze posty napawają mnie wiarą w tych smutnych czasach
bbc.com - z wyjątkiem słowa 'polskie' spełnia definicję w całości
All you need is pork!
Pork.
Pork is all you need...
Pork.
Pork is all you need...
Jak to możliwe, że nikt jeszcze nie wszedł w tę lukę w Polsce? Informacyjny portal, z wiadomościami ze wszystkich rejonów świata + rzeczowe opinie. Mógłbym za to nawet płacić jakiś abonament.
Since 2001.
- Crowley
Płatne serwisy ma chyba pap ale jak to wygląda nie wiem. Widocznie nie ma zapotrzebowania na coś takiego. Wszyscy wolą czytać o cyckach Dody.
About Mankind
About Mankind
Nie znam portalu, polecam dwutygodnik forum.
- Counterman
- Waniaaa!
pap daje radę, nawet darmowy. Ale faktycznie bbc o dużo lepsze.
IRON MAIDEN are KINGS