![Obrazek](http://uploads.tapatalk-cdn.com/20241014/8b965e7a350f9a34dffdaff8a84ff321.jpg)
Kolejny rok, a Gaza płonie
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Re: Kolejny rok, a Gaza płonie
Dobra, jest i Tajwan. Uff, już się martwiłem. Ot, takie tam ćwiczenia wokół Tajwanu.
![Obrazek](//uploads.tapatalk-cdn.com/20241014/8b965e7a350f9a34dffdaff8a84ff321.jpg)
![Obrazek](http://uploads.tapatalk-cdn.com/20241014/8b965e7a350f9a34dffdaff8a84ff321.jpg)
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
minister gospodarki Izraela zapowiedział plany budowy nowego Dubaju na terenach Gazy.
Trump zapowiedzial, ze przejmie kontrole nad Gaza i wszystko zaora po wczesniejszej deportacji Palestynczykow do Egiptu i Jordanii.
-
- sraczkowaty
Czyli czysta etniczna, ale już to widzę jak Jordania się na to zgodzi, przecież oni pamiętają Czarny Wrzesień
wszyscy na Bliskim Wschodzie (za wyjatkie Izraela) sie juz nie zgodzili.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Imperium kontratakuje. No to juz na liscie sa 4 nowe stany: Panama, Kanada, Grenlandia, Lag a Gazo,
My możemy się tak nabijać bośmy daleko, ale realistycznie jedynie tego typu akcja zmierzająca do budowy w miarę jednolitego etnicznie/narodowo/wyznaniowo państwa ma na Bliskim Wschodzie jakikolwiek sens.
Gdyby nie wysiedlenie szkopów z naszych ziem odzyskanych i przesiedlenie resztek Ukraińców ze wschodu skutkujące ich znaczną asymilacją mielibyśmy u nas niesamowity kocioł. To samo tyczy się Czechów, którym Ruscy umożliwili pozbycie się Niemców z Sudetów. Stawiam dolary przeciw orzechom, że gdyby w Polsce została kilkumilionowa mniejszość niemiecka, to w 1990 roku szwaby nie uznałyby granicy na Odrze i Nysie Łużyckiej (a i tak miały z tym olbrzymi problem).
Więc dopóki takie kwestie jak narodowość, pochodzenie, rasa, religia będą miały znaczenie tak długo jedynym sposobem zapewnienia pokoju na Bliskim Wschodzie będzie stworzenie Izraela homogenicznego. A każde, nie ważne jak wyrafinowane plany pokojowe długoterminowo będą bez sensu.
Oczywiście wiedzieć, a przeprowadzić to 2 różne bajki. Ale ważne jest aby przestać się samemu łudzić/oszukiwać, że da się inaczej.
Gdyby nie wysiedlenie szkopów z naszych ziem odzyskanych i przesiedlenie resztek Ukraińców ze wschodu skutkujące ich znaczną asymilacją mielibyśmy u nas niesamowity kocioł. To samo tyczy się Czechów, którym Ruscy umożliwili pozbycie się Niemców z Sudetów. Stawiam dolary przeciw orzechom, że gdyby w Polsce została kilkumilionowa mniejszość niemiecka, to w 1990 roku szwaby nie uznałyby granicy na Odrze i Nysie Łużyckiej (a i tak miały z tym olbrzymi problem).
Więc dopóki takie kwestie jak narodowość, pochodzenie, rasa, religia będą miały znaczenie tak długo jedynym sposobem zapewnienia pokoju na Bliskim Wschodzie będzie stworzenie Izraela homogenicznego. A każde, nie ważne jak wyrafinowane plany pokojowe długoterminowo będą bez sensu.
Oczywiście wiedzieć, a przeprowadzić to 2 różne bajki. Ale ważne jest aby przestać się samemu łudzić/oszukiwać, że da się inaczej.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
O jakim Izraelu homogenicznym mówisz? O tym, który kolonizuje się na tereny, na których nie powinien się osiedlać?
Czystki etniczne na terenie Gazy będą nie tylko kolejną zbrodnią, ale też roznieceniem powstań i niepokoju na terenach państw ościennych. Nie bez powodu Egipt nie chce Hamasu na swoim terenie- ledwo co wygrali z Bractwem Muzułmańskim, a to byłaby dokładka tego samego.
Jak rozumiem to wielki plan pokojowy to ten pies z mema siedzący w środku pożaru, mówiący "this is fine"?
Czystki etniczne na terenie Gazy będą nie tylko kolejną zbrodnią, ale też roznieceniem powstań i niepokoju na terenach państw ościennych. Nie bez powodu Egipt nie chce Hamasu na swoim terenie- ledwo co wygrali z Bractwem Muzułmańskim, a to byłaby dokładka tego samego.
Jak rozumiem to wielki plan pokojowy to ten pies z mema siedzący w środku pożaru, mówiący "this is fine"?
![Obrazek](https://i.imgur.com/tNOeEwQ.jpg)
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
![:cool: :cool:](./images/smilies/8.gif)
Ja po prostu widzę od tylu lat, że o żadnym pokoju w regionie być nie może jak długo w jednym państwie mieszkają 2 narody, 2 religie, 2 kultury (a tak naprawdę 2 cywilizacje), które sobą wzajemnie gardzą i walczą.
Oczywiście to działa w dwie strony - można wysiedlić wszystkich Żydów do USA i wtedy też na Bliskim Wschodzie będzie pokój![:) :)](./images/smilies/1.gif)
Oczywiście to działa w dwie strony - można wysiedlić wszystkich Żydów do USA i wtedy też na Bliskim Wschodzie będzie pokój
![:) :)](./images/smilies/1.gif)
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
Znaczy to kapitalny pomysł, nie ma sobie równych.
W kolejnym kroku niech głodni zjedzą bezdomnych i załatwimy kolejne dwa problemy.
W kolejnym kroku niech głodni zjedzą bezdomnych i załatwimy kolejne dwa problemy.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- LLothar
- A u nas w Norwegii
USA i Kanada są mega blisko etnicznie, a Trump i tak chce ich podbić
.
![;) ;)](./images/smilies/2.gif)
Ale tak też sie nie da.
Ja rozumiem o czym Ty piszesz, też uważam akcje Wisła za podręcznikowy wręcz przykład "mniejszego zła". Tylko tu sie nie da przeprowadzić czegoś porównywalnego. A Izrael z Trumpem otwarcie mówią o kontynuowaniu ludobójstwa.
![Obrazek](http://i.imgur.com/ELx7bXi.jpg)
#sgk 4 life.
Ja też uważam, że się nie da. Nie wyobrażam sobie w dzisiejszych czasach przymusowego wysiedlenia miliona osób.
I nie rozumcie mnie źle, ja bynajmniej nie popieram pomysłu Trumpa ani działań Izraela, ja tylko akademicko sobie teoretyzuje, że to by przyniosło koniec nierozwiązywalnego inaczej konfliktu.
I nie rozumcie mnie źle, ja bynajmniej nie popieram pomysłu Trumpa ani działań Izraela, ja tylko akademicko sobie teoretyzuje, że to by przyniosło koniec nierozwiązywalnego inaczej konfliktu.
Palestyńczyków do Iranu niech dadzą. Nie wiem czemu jeszcze nie wpadli na reverse Łukaszenkę z naszej granicy.
A na serio, to nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony nikt normalny nikt normalny pewnie nie chce postawić stopy w obecnej Palestynie, a drugiej to tak jest, bo za dużo chętnych właśnie.
A na serio, to nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony nikt normalny nikt normalny pewnie nie chce postawić stopy w obecnej Palestynie, a drugiej to tak jest, bo za dużo chętnych właśnie.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Akademicko to spoko - tak jak kiedyś pisałem żeby do migrantów strzelać, a video w internet. Niby jest to rozwiązanie potencjalnie skuteczne, ale nie jest to coś co chcemy robić.
Wielokulturowe państwa mogą istnieć - patrz Szwajcaria. Przymusowe wysiedlanie i czystość rasowa była testowana, a efekty były opłakane.
Wielokulturowe państwa mogą istnieć - patrz Szwajcaria. Przymusowe wysiedlanie i czystość rasowa była testowana, a efekty były opłakane.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
A może Madagaskar?
Tak na serio to od tego była koncepcja 2 państw, podzielić te ziemie na dwie części, małe transfery, ale Izraelowi się nie podobało, bo chciał wszystko.
Tak na serio to od tego była koncepcja 2 państw, podzielić te ziemie na dwie części, małe transfery, ale Izraelowi się nie podobało, bo chciał wszystko.
Zwykli ludzie muszą trzymać ze stroną, która akurat ma ich na muszce. Przychodzi Hamas, mówią: "Hamasie, mordo ty moja, zbawco!". Przychodzi Izrael, mówią: "Izraelu, mordo ty moja, zbawco!". I tak na zmianę. Oni są wrzuceni między strony konfliktu.
Z kolei terroryści - sedno problemu - kryją się między zwykłymi ludźmi, bo trudniej ich tak wyłuskać i mogą robić "wololo" zwykłym ludziom. I jeszcze plyną do nich zasoby z państwa trzeciego. Zakładając nawet, że takie przesiedlenie to najlepsze rozwiązanie, wniosek jest taki, że przesiedlisz także terrorystów. Po prostu przeniesiesz problem w inne miejsc. Odetniesz ich na chwilę od zasobów, ale ten sam problem wykiełkuje ci w innym miejscu. Oczywiście trochę łatwiej będzie tam toczyć z nimi konflikt... Także to jest obecnie maksimum możliwości - deeskalacja przez grę na czas. Przesiedlanie deeskalacją nie jest. I można jeszcze na pełnej kulwie wglebać się w Iran, sponsorów terrorystów, rozglebać Iran, a potem rozglebać terrorystów - i to wydaje się najprostszą "deeskalacją".
Z kolei terroryści - sedno problemu - kryją się między zwykłymi ludźmi, bo trudniej ich tak wyłuskać i mogą robić "wololo" zwykłym ludziom. I jeszcze plyną do nich zasoby z państwa trzeciego. Zakładając nawet, że takie przesiedlenie to najlepsze rozwiązanie, wniosek jest taki, że przesiedlisz także terrorystów. Po prostu przeniesiesz problem w inne miejsc. Odetniesz ich na chwilę od zasobów, ale ten sam problem wykiełkuje ci w innym miejscu. Oczywiście trochę łatwiej będzie tam toczyć z nimi konflikt... Także to jest obecnie maksimum możliwości - deeskalacja przez grę na czas. Przesiedlanie deeskalacją nie jest. I można jeszcze na pełnej kulwie wglebać się w Iran, sponsorów terrorystów, rozglebać Iran, a potem rozglebać terrorystów - i to wydaje się najprostszą "deeskalacją".
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
O, a teraz Trump chce kupić Gazę dla Stanów w ogóle, no z dnia na dzień coraz lepiej ![:D :D](./images/smilies/3.gif)
![:D :D](./images/smilies/3.gif)
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024