129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

... nie to, o czym myślisz

Moderatorzy: Zolt, boncek

zodi
Kofan Annan
Posty: 2638
Rejestracja: 11 maja 2014, o 00:36

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: zodi »

Ja dałem sobie spokój z czekaniem, bo mogłoby to trwać miesiąc, albo 3 miesiące albo i do Świąt :]

Nowy PC już złożony, stoi pod biurkiem, mieni się kolorami, a chodzi tak cichutko.... :)
Skończyło się na Ryzenie 5 3600XT, płyta MSI B450 Tomahawk, RTX2060 z KFA2, 32 GB RAM DDR4, dysk 960giga PCIe NVMe.
I bede grał w gry!
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy
Posty: 7457
Rejestracja: 17 czerwca 2014, o 15:58
Lokalizacja: Swarożycu! Rządź!

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Matthias[Wlkp] »

O! Udało Ci się kupić coś lepszego niż 1650! U mnie nawet tych rtx 20xx nie ma...
zodi
Kofan Annan
Posty: 2638
Rejestracja: 11 maja 2014, o 00:36

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: zodi »

Tak, co prawda nazwa KFA2 nic mi nie mówiła, ale potem się dowiedziałem, że firma wcześniej robiła sprzęt opd nazwą Galaxy, co.... też mi nic nie mówiło... :D

Ale opinie widziałem dobre, a sam sprzęt też sprawia takie wrażenie - dużo metalu (obudowa i backplate), mało plastiku :)
zodi
Kofan Annan
Posty: 2638
Rejestracja: 11 maja 2014, o 00:36

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: zodi »

Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii
Posty: 5614
Rejestracja: 4 maja 2014, o 13:40
Lokalizacja: Stavanger, Norwegia

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: LLothar »

30xx, 20xx super, 20xx, 16xx, 10xx.

To taka ściąga żeby policzyć ile to generacji do tyłu ;)

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy
Posty: 7457
Rejestracja: 17 czerwca 2014, o 15:58
Lokalizacja: Swarożycu! Rządź!

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Ktoś się orientuję, dlaczego ogólnie brakuje mikroczipów? Zwalamy na COVID, czy jest jakieś bardziej szczegółowe wytłumaczenie?
zodi
Kofan Annan
Posty: 2638
Rejestracja: 11 maja 2014, o 00:36

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: zodi »

Nowe konsole chyba też dołożyły swoje 3 grosze.
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik
Posty: 7516
Rejestracja: 4 maja 2014, o 20:00
Lokalizacja: Gdańsk / Wyszków

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Crowley »

Kryptogórnicy?
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki
Posty: 3536
Rejestracja: 4 maja 2014, o 19:45

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Gregor »

Chcę wymienić w najbliższych miesiącach laptopa, na coś na czym pogram w DooM eternal i Cyberpunka i nie wiem czy opłaca się czekać na nowe modele z ryzenami 5xxxxH, czy lepiej zaczaić się na coś w tym guście:

https://www.x-kom.pl/p/602039-notebook- ... 120hz.html

i dokupić Windowsa na allegro :P

Co myślicie?
Obrazek
Awatar użytkownika
SmokEustachy
zielony
Posty: 114
Rejestracja: 6 grudnia 2020, o 15:58

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: SmokEustachy »

Gregor pisze:Chcę wymienić w najbliższych miesiącach laptopa, na coś na czym pogram w DooM eternal i Cyberpunka i nie wiem czy opłaca się czekać na nowe modele z ryzenami 5xxxxH, czy lepiej zaczaić się na coś w tym guście:

https://www.x-kom.pl/p/602039-notebook- ... 120hz.html

i dokupić Windowsa na allegro :P

Co myślicie?
Nie myślimy, ale jeśli musisz już koniecznie laptopa to może byċ ten.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy
Posty: 7457
Rejestracja: 17 czerwca 2014, o 15:58
Lokalizacja: Swarożycu! Rządź!

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Może nie nowy, ale jestem z siebie zadowolony :)

Mój stary piec wyzionął ducha. Próbowałem różnych zasilaczy, wymontowywać kartę graficzną... nic. Płyta główna kaputt... Tak się składa, że komputer żony miał jeszcze kilka slotów wolnych, więc przełożyłem mojego wysłużonego 750Ti, 8 GB RAM (1600 MHz! Woohoo!) oraz kabel SATA, żeby na nowo podpiąć CD-ROM. Wszystko ruszyło! Operacja się udała! Zamiast jednego beznadziejnego i deugiego kiepskiego pieca mam jeden trochę mniej kiepski :D (i5-4xxxx, 16 GB RAM, 750Ti). Dzieciaki mają gdzie grać w Meinkrafta!

Jestem zadowolony bo nic nie zepsułem po drodze i wszystko ruszyło z kopyta - może poza ramem, który na początku zgłaszał tylko 1333Mhz i trzeba było w BIOSie podbić. Wszystko teraz działa jak trzeba.
Awatar użytkownika
Counterman
Waniaaa!
Posty: 4016
Rejestracja: 4 maja 2014, o 19:07

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Counterman »

Akcja reanimacja! Najlepsze :D
IRON MAIDEN are KINGS

"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.

"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy
Posty: 7457
Rejestracja: 17 czerwca 2014, o 15:58
Lokalizacja: Swarożycu! Rządź!

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Matthias[Wlkp] »

https://www.canadacomputers.com/product ... anguage=en

Znacie jakiegoś lepszego kandydata w podobnym przedziale cenowym? Kręci mnie mocno podkręcony 3070, oszczędny procek AMD, który daje 10+ godzin na baterii w nie-grach oraz matryca QHD.

Czekam na fundusze i chyba wpadnie...
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony
Posty: 1875
Rejestracja: 4 września 2014, o 17:06
Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Ptaszor »

Link mi nie działa :(
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy
Posty: 7457
Rejestracja: 17 czerwca 2014, o 15:58
Lokalizacja: Swarożycu! Rządź!

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony
Posty: 1875
Rejestracja: 4 września 2014, o 17:06
Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Ptaszor »

Łał. Jak przeliczyłem na PLN to raczej nic tańszego w naszych sklepach nie widziałem. A w zagranicznych nie szukam, żeby się nie wkurwiać bez potrzeby.
Ale czytałem dzisiaj, że po raz pierwszy od dawna ceny kart graficznych idą w dół. Sprawdziłem swoją listę życzeń i rzeczywiście, Geforce RTX 3070 kosztował <7k zł, a teraz już tylko 6199 zł. :sciana:
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy
Posty: 7457
Rejestracja: 17 czerwca 2014, o 15:58
Lokalizacja: Swarożycu! Rządź!

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Tylko to jest cena bez podatku. Doliczyć trzeba 13%.
Awatar użytkownika
Ptaszor
zielony
Posty: 1875
Rejestracja: 4 września 2014, o 17:06
Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Ptaszor »

Aha. To wciąż 10% podatku mniej niż u nas. Przed przyjazdem do Polszy koniecznie nakupuj elektroniki!

No i RTX znowu w dół. Minęło raptem 3 dni i teraz stoi po 4499 zł! Stało się coś? Chiny zbanowały Bitcoina czy co?
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy
Posty: 7457
Rejestracja: 17 czerwca 2014, o 15:58
Lokalizacja: Swarożycu! Rządź!

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Zbanowały, zbanowały... Do tego Elon mówi, że górnicy muszą korzystać z odnawialnej energii...

A teraz już tak oficjalnie - mam nowego lapka:

Obrazek

To nie jest dokładnie takie zdjęcie (może później wrzucę) - mój nie ma napisów, tylko jest po prostu płaski i matowy po całości.

ASUS ROG Strix G713QR-ES76

17" WQHD 1440p
RTX 3070 115W+15W boost
Ryzen 5800h
16 GB ram
1 TB NVMe

Petarda!

Kupiłem do kompletu Cyberpunka i gram na TV 1080p ze wszystkim wymaksowanym (Ray Tracing Psycho, DLSS Auto). Ustawiłem limit FPS na 60, bo mój stary TV i tak więcej nie pokaże i tylko jak wyjdę na miasto to spada tak do 50 FPS...

17" - niby sporo, ale tak na prawdę jest on tak samo szeroki jak mój stary 15" Asus, który miał prawie taką samą, pełną klawiaturę. Tylko długość ma taką samą jak typowa 17-tka.

Zależało mi przede wszystkim na 1440p, dobrej baterii (czyli procek AMD) szybkim 3070 i żeby się nie grzało za bardzo. Legiony nie są u mnie dostępne, a ROG G15 Zephyrus może by jeszcze uszedł, ale był wolniejszy i nie podoba mi się wylot powietrza na ekran. MSI jakoś mnie do siebie nie przekonują i nie było dostępnych modeli 1440p. Do tego mieszkam teraz 20 min od centralnego serwisu ASUSa na Kanadę, więc z naprawami gwarancyjnymi będzie spoko ;).

Trochę nie podobają mi się przeźroczyste klawisze WSAD, ale to tak żeby się do czegoś przyczepić. Ładny, minimalistyczny lapek.
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik
Posty: 7516
Rejestracja: 4 maja 2014, o 20:00
Lokalizacja: Gdańsk / Wyszków

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Crowley »

Ptaszor pisze:Chiny zbanowały Bitcoina czy co?
Zakazali kopania.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Gregor
Grzechu z Polityki
Posty: 3536
Rejestracja: 4 maja 2014, o 19:45

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Gregor »

Uuuu mocarny ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
peterpan
Loara
Posty: 2217
Rejestracja: 4 maja 2014, o 19:57
Lokalizacja: Słoik City
Kontakt:

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: peterpan »

Ryzen 5 3600, rx 6600, 32 gb ddr4 ram z ssdekiem 1 tb. Plyta nq chipsecie b550 od asrocka Ramy i ssd od goodrama. Low end do grania w 1080p. Przesiadlem sie z i5 3 generacji i gtx 960 i hddekiem, wiec mam wrazenie jakbym wsiadl do rakiety. Teoretycznie w 1080p cyberpunk powinien wyciagac okolo 50-60 na ultra. Jak zagam dam znac czy sieciowe bechmarki nie wala w wuja ;)

Chcialem isc w rtx 3060, ale ostatecznie budzet sie nie spinal.

A i jeszcze jedno - w boxowym chlodzeniu do procesorow amd pasta termoprzewodzaca jest od razu nalozona na radiator. Jakby ktos jeszcze sobie skladal, zeby zaoszczedzic czyszczenia sobie palcow z pasty ;)

Te nowe obudowy z zasilaczem w piwnicy i z kablami poza widokiem to cos fajnego. Az bede szukal jakichs uzywanych wiatraczkow ledowych, co by tanio zrobic odpustowego kompa :D

Ryzen 5 3600 - 360 zl
Rx 6600 - 900 zl
Ram 32 gb - 290 zl
Ssd 1 tb 250 zl
Plyta glowna - 400 zl
Obudowa z okienkiem 200 zl

Calosc okolo 2400 zl. Bez zasilacza - mialem ze starego kompa dokupionego w miedzyczasie corsaira VS650. Jak ktos kupuje od zera moze dodac jeszcze 200-300 plnow fo zasilacza.

ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-A135F przy użyciu Tapatalka
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa
Posty: 1939
Rejestracja: 4 maja 2014, o 21:04

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Halaster »

Spóźniłeś się dwa tygodnie, sprzedawałem obudowę i dorzuciłem w gratisie dwa święcące wentylatory 120mm używane dwa miesiące :)
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może
Posty: 6390
Rejestracja: 4 maja 2014, o 21:57
Lokalizacja: ŚCD (Środek Ciemnej Dupy)

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Voo »

Do biurowej pracy (Word, Excel, przeglądarka,
YT :D ) z systemem Win11 wystarczy mi 8GB ram czy nie?
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik
Posty: 7516
Rejestracja: 4 maja 2014, o 20:00
Lokalizacja: Gdańsk / Wyszków

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Crowley »

Na ten moment na styk wystarczy, ale RAM jest teraz tak tani, że warto tę dodatkową stówę dołożyć i mieć spokój. Nie wiadomo, kiedy znowu zacznie brakować chipów i wszystko pójdzie w górę.
Ja w tej chwili mam uruchomionego Firefoxa z otwartym YT i Amazon Video, jakiegoś Steama i Epica w tle, Windows 10 i menadżer pokazuje użycie pamięci na poziomie 7 GB. W sumie nie wiadomo dlaczego, bo wartości, które podaje nie sumują się nijak do tej wielkości. :D
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może
Posty: 6390
Rejestracja: 4 maja 2014, o 21:57
Lokalizacja: ŚCD (Środek Ciemnej Dupy)

Re: 129735 odcinek telenoweli "Nowy PC" ;]

Post autor: Voo »

Okeeej, mój wewnętrzny mały Izraelita próbował ale przychylę się do Twojej rady Crow ;)
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
ODPOWIEDZ