Luźny II
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Re: Luźny II
Kupowałem wiele razy ale nie korzystałem z tematów o które pytasz. Jednakowoż znając customer service amazona obstawiam że wszystko jest mega proklientowsko.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Z jakiego kraju? Jak od chińczyka, to wyślą drugi towar.
Dobra, inaczej. Mam okolo 4,15k zlotych w formie porfelu na amazonie. Chcialbym zamienic to na gotowke - tj. Kupic np. Iphona i popchnac go na olx czy innym fb marketplqce za 85-90 procent ceny. Aby tyle dostac musze to sprzedawax raczej z dowodem zakupu z amazona i prawem do dochodzebia gwarancji itp. Widze jedną oferte na iphona 13 tyle ze jest z zagranicy (firma z hiszpanii) tylko nie chce sie wpierdzielic i zerobic czegos problematycznego
Chyba ze ktorys z forunowiczow ma chec zakupu na amazonie towarow za 4,15k zlotych na mnie mnie w zamian za 85 proc w gotowce. Preferowalbym zrobienie tego w ramach jednego deala. Do dogadania via priv.
Mam tez kod do empiku o wartosci 150 zlotych do popchnecia za 120
Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka
Chyba ze ktorys z forunowiczow ma chec zakupu na amazonie towarow za 4,15k zlotych na mnie mnie w zamian za 85 proc w gotowce. Preferowalbym zrobienie tego w ramach jednego deala. Do dogadania via priv.
Mam tez kod do empiku o wartosci 150 zlotych do popchnecia za 120
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
Kupiłem ostatnio na Amazonie pixela 6 z Hiszpanii za 3k i wszystko było git, no ale nie korzystałem z gwarancji poki co.
Wg mnie przy ajfonie i tak jest gwarancją producenta i nie powinno być problemu.
Wg mnie przy ajfonie i tak jest gwarancją producenta i nie powinno być problemu.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Kup sobie kindla i tysiąc książek
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
WTF Piter... Okantowałeś kanadyjskich emerytów udając urząd skarbowy?
Pomidor!
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
w domu nie trzeba remontu za wyjatkiem dwoch pokojow, jedynie obecne mieszkanie musze wyrychtowac pod wynajemZolt pisze:No to graty, bedziesz mogl zaczac sie stresowac remontem
- Counterman
- Waniaaa!
Dla tych co mają kredyty, Duda podpisał ustawę. Bendom wakacje kredytowe.
Polecam korzystać, jak dajom to ja biere.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wakacj ... 75020.html
Polecam korzystać, jak dajom to ja biere.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wakacj ... 75020.html
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Ja też, wiadomo nadpłacimy kredycik i będzie cacy!
Szkoda tylko że tylko jeden można zawiesić, bo mam dwa - chyba że powiemy że ja mieszkam w jednym mieszkaniu a żona w drugim, więc ja zawiesze ten, a ona tamten?
Musze się odezwać do doradczyni i ustalić co i jak, dzięki Mati!
Szkoda tylko że tylko jeden można zawiesić, bo mam dwa - chyba że powiemy że ja mieszkam w jednym mieszkaniu a żona w drugim, więc ja zawiesze ten, a ona tamten?
Musze się odezwać do doradczyni i ustalić co i jak, dzięki Mati!
- Razorblade
- Mr. Kroper
Halu, a tak całkiem poważnie - any idea jak na to będą patrzeć potem banki? Ja akurat kredytu już nie mam, ale kwestia dobrego kumpla, bo sie trochę obawia że po wakacjach o jakimkolwiek konsumpcyjnym itp. to będzie mógł zapomnieć...
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
- Counterman
- Waniaaa!
@Hal: Wydaje mi się, że jak macie wspólnotę majątkową to możecie jeden tylko zawiesić... Bo tam w ustawie jest wprost napisane "jydyn, nu ni wincyj". Ale się dopytaj.
@Razor: Naczy tak, są dwie kwestie z tego co wiem. Jeden to jest scroing w BIK i z tego co czytałem wakacje kredytowe wręcz mają pozytywnie wpływać - bo mniejsze obciążenie masz przez x miesięcy w roku. Druga nóżka to jest sam Bank, który może sobie wrzucać de facto co chce w wyliczanie Twojej zdolności. Pewnie to zależy od Banku - chociaż ja nie słyszałem żeby wcześniejsze wakacje kredytowe jakoś zabijały zdolność kredytów konsumenckich potem.
@Razor: Naczy tak, są dwie kwestie z tego co wiem. Jeden to jest scroing w BIK i z tego co czytałem wakacje kredytowe wręcz mają pozytywnie wpływać - bo mniejsze obciążenie masz przez x miesięcy w roku. Druga nóżka to jest sam Bank, który może sobie wrzucać de facto co chce w wyliczanie Twojej zdolności. Pewnie to zależy od Banku - chociaż ja nie słyszałem żeby wcześniejsze wakacje kredytowe jakoś zabijały zdolność kredytów konsumenckich potem.
IRON MAIDEN are KINGS
jak dobrze, ze ja nie mam
- Counterman
- Waniaaa!
Gul no co Ty! Miesiąc bez kredytu miesiące straconym!
IRON MAIDEN are KINGS
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Fajna działeczka. Są normalne drzewa a nie tylko tuje i pole do golfa. Przytulnie tak.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Gul - super!
Razor - z tego co wiem to w założeniach kredyt trafia na listę tzw NPL czyli non-performing loans, co oznacza wpisanie na listę nierzetelnych dłużników i z tego co wiem to raport do BIK.
Tym niemniej, nie do końca chce mi się w to wierzyć, bo z wakacji skorzysta co najmniej 85% kredytobiorców (założenia zbp), więc wpisanie ich do BIK ubiloby mocno biznes bankom, dla których akurat klienci kredytów hipotecznych są zazwyczaj dość wiarygodnymi klientami.
Dlatego też nie balbym się jakoś bardzo, ale tez nie podpisałbym się pod taką poradą bo zasadniczo nie zajmuje się tym tematem zawodowo
Razor - z tego co wiem to w założeniach kredyt trafia na listę tzw NPL czyli non-performing loans, co oznacza wpisanie na listę nierzetelnych dłużników i z tego co wiem to raport do BIK.
Tym niemniej, nie do końca chce mi się w to wierzyć, bo z wakacji skorzysta co najmniej 85% kredytobiorców (założenia zbp), więc wpisanie ich do BIK ubiloby mocno biznes bankom, dla których akurat klienci kredytów hipotecznych są zazwyczaj dość wiarygodnymi klientami.
Dlatego też nie balbym się jakoś bardzo, ale tez nie podpisałbym się pod taką poradą bo zasadniczo nie zajmuje się tym tematem zawodowo
ten ogród to był/jest konik poprzedniej właścicielki. naprawdę solidnie go zaprowadziła, przed przeprowadzką muszę z nią przejść cały i pospisywać sobie co tam dokładnie mam.Voo pisze:Fajna działeczka. Są normalne drzewa a nie tylko tuje i pole do golfa. Przytulnie tak.
ja jedynie co chcę dołożyć to w tej wąskiej części jak przechodzę z aparatem na ogród jakoś mądrze ulokować sobie uprawę warzyw. w domu na zimę chcę z jednego małego pomieszczenia zrobić też zimową uprawę jedzenia ze sztucznym oświetleniem (tego już używam teraz w mieszkaniu to zimowania roślin balkonowych, które nie przechodzą w hibernację).
- PIOTROSLAV
- Parmezan
A ten specjalny namiot z lampą i filtrem już masz?Guldan pisze: w domu na zimę chcę z jednego małego pomieszczenia zrobić też zimową uprawę jedzenia ze sztucznym oświetleniem (tego już używam teraz w mieszkaniu to zimowania roślin balkonowych, które nie przechodzą w hibernację).
- Counterman
- Waniaaa!
Spoko domek Gul. A jaka okolica, wieś spokojna czy imprezowe przedmieścia?
IRON MAIDEN are KINGS
Boncuś się nam zaobrączkował - pewnie tego nie przeczyta, ale najserdeczniejsze gratulacje!
elegancko spokojna, droga przy ktorej znajduje sie dom jest nieprzejezdna i jest naprawde pare domow bez perspektywy na wiecej.Counterman pisze:Spoko domek Gul. A jaka okolica, wieś spokojna czy imprezowe przedmieścia?
- Counterman
- Waniaaa!
A co, boncek pogardza forum?
A no to git Gul, zamknięta droga rockz
A no to git Gul, zamknięta droga rockz
IRON MAIDEN are KINGS
Hm?Counterman pisze:A co, boncek pogardza forum?
- Counterman
- Waniaaa!
no bo napisałeś, że pewnie tego nie przeczyta
IRON MAIDEN are KINGS
Guldan w sensie podniesione grzadki czy stricte do zimowania? Bo takie grzadki mozna przykryc szklem/pleksa i sadzic od razu tam juz wczesna wiosna.
grzadki w tradycyjnym stylu beda tez, choc je bede dopiero zakladal w 2023 roku.
zimowa uprawe opre o moj dotychczasowy sposob zimowania roslin (tych nie zimujacych) pod lampami do roslin (mozna w miare nie drogo kupic na allegro + inteligentna wtyczka) plus nawilzanie powietrza. w mieszkaniu mialem klopot z miejscem i - glownie - temperatura (za cieplo).
w domu planuje tymczasowo przerobic jedno z pomieszczen do zimowania roslin oraz eksperymentalnie zaczne wysiewac nowe (salata, rzodkiewka, szpinak, itd itd).
zimowa uprawe opre o moj dotychczasowy sposob zimowania roslin (tych nie zimujacych) pod lampami do roslin (mozna w miare nie drogo kupic na allegro + inteligentna wtyczka) plus nawilzanie powietrza. w mieszkaniu mialem klopot z miejscem i - glownie - temperatura (za cieplo).
w domu planuje tymczasowo przerobic jedno z pomieszczen do zimowania roslin oraz eksperymentalnie zaczne wysiewac nowe (salata, rzodkiewka, szpinak, itd itd).
w koncu kurwa chlodniej, co nie?
Nikt się do tego nie zebrał, to ja napiszę.
Umarła królowa, niech żyje król.
Ale liczyłem na innego.
Ale liczyłem na innego.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
A raczej koniec monarchii. Jeśli Karol nie abdykuje w ciągu miesiąca lub kilku (czy ile tam trwa oficjalna zaloba), zaraz się posypią ustawy kończące rządy Króla.
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
Ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii zostanie Zjednoczona Wielka Brytania? UB?
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Zjednoczona Brytania, w skrócie ZjeB.
A coś zapowiadał? Bo pierwsze słyszę takie projekcje.Matthias[Wlkp] pisze:A raczej koniec monarchii. Jeśli Karol nie abdykuje w ciągu miesiąca lub kilku (czy ile tam trwa oficjalna zaloba), zaraz się posypią ustawy kończące rządy Króla.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Tak czuję. Gdzieś czytałem, że kraje wspólnoty brytyjskiej się umówiły, że nic takiego do śmierci Królowej Elzbiety nie zrobią. A jak oni zaczną, Brytyjczycy zobaczą, że można, to się zainspirują.
Matthias[Wlkp] pisze:A raczej koniec monarchii. Jeśli Karol nie abdykuje w ciągu miesiąca lub kilku (czy ile tam trwa oficjalna zaloba), zaraz się posypią ustawy kończące rządy Króla.
kompletne bzdury imho
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Zolt pisze:Nikt się do tego nie zebrał, to ja napiszę.
Ale liczyłem na innego.
Sorry, Elvis naprawdę nie żyje
A propos to ciekawy komentarz przeczytałem gdzieś w necie o pewnej niekonsekwencji językowej w polskich mediach.
Elizabeth II była dla nas Elżbietą II, Charles III jest dla nas Karolem III. Imiona obcych władców zawsze spolszczamy. W takim razie Wiliam, the Prince of Wales, powinien być u nas Wilhelmem, księciem Walii. Niestety póki co wygrywa tabloidowa wersja William
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
https://youtube.com/shorts/wSeCFx_ai5o?feature=share
Zeby kibicowac w Katarze w trakcie mistrzostw trzeba zainstalowac spyware w telefonie. No to teraz to juz nie lece.
Zeby kibicowac w Katarze w trakcie mistrzostw trzeba zainstalowac spyware w telefonie. No to teraz to juz nie lece.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Counterman
- Waniaaa!
Ja w ogóle mam w dupie ich "kulturę" krajową. Niech się pocałują. Na pewno tam nie pojadę w celach turystycznych, zawodowo też sobie nie wyobrażam - chyba że na "meeting" a potem won do domu.
IRON MAIDEN are KINGS
Radykalny krok - nowy avatar. Któregoś razu kacap mnie wkurzył i zainwestowałem w zbiórkę
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
NFT czy jakiś manifest z tą husarią, piesełem i bojówkami? Wytłumacz, bo nie nadążam za memosferą.
https://www.politico.eu/article/nafo-do ... -meme/amp/
Generalnie jak się wesprze któraś ze wskazanych zbiórek to można poprosić na Twitterze, żeby Ci zrobili NAFO pieseła jakiego sobie zechcesz. Urzekło mnie to, a i tak staram się wpłacać jakiś grosz jak jakaś kurwa w stylu Miedwiediewa wyjątkowo mnie wkurzy.
#fellarequest czy coś takiego.
Wysłane z mojego AC2003 przy użyciu Tapatalka
Generalnie jak się wesprze któraś ze wskazanych zbiórek to można poprosić na Twitterze, żeby Ci zrobili NAFO pieseła jakiego sobie zechcesz. Urzekło mnie to, a i tak staram się wpłacać jakiś grosz jak jakaś kurwa w stylu Miedwiediewa wyjątkowo mnie wkurzy.
#fellarequest czy coś takiego.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Nie czaję. Nie lepiej po prostu przelać kasę na jakąś fundację, która kupuje leki, ekwipunek czy sprzęt?
no dajesz na fundacje, ktora kupuje leki, ekwipunek czy sprzet a do tego czynnie walczy z ruskimi trollami.
Ale przecież o promowanie takich fundacji tam chodzi też. Ja zacząłem czytać o co chodzi ze śmiesznymi psami a skończyłem na wpłaceniu na jedną i dowiedziałem się przy okazji stosie różnych oddolnych inicjatyw.PIOTROSLAV pisze:Nie czaję. Nie lepiej po prostu przelać kasę na jakąś fundację, która kupuje leki, ekwipunek czy sprzęt?
- LLothar
- A u nas w Norwegii
W kontekscie dotacji - jakos ciezko mi w tym roku kupic cos fajnego dla siebie biorac pod uwage co dzieje sie tuz za miedza.
Jednoczesnie bardzo pozytywnie sie odnosze to wlasnie roznych oddolnych inicjatyw, typu wplac kase, dostaniesz 'x'. Wiadomo, ze przepłaca się jeśli chodzi o produkt, ale to nie o produkt chodzi. Żałowałem, że nie załapałem się na branzoletki z Azovstalu (choć potem się dowiedziałem, że nie było wysyłki poza Ukraine).
Całe szczęście w USA demokraci trzymają dalej senat, bo była groźba że republikanie wycofają lub mocno ogranicza pomoc Ukrainie. Wtedy to dopiero bym musiał budżet domowy nadwyrężyć...
Jednoczesnie bardzo pozytywnie sie odnosze to wlasnie roznych oddolnych inicjatyw, typu wplac kase, dostaniesz 'x'. Wiadomo, ze przepłaca się jeśli chodzi o produkt, ale to nie o produkt chodzi. Żałowałem, że nie załapałem się na branzoletki z Azovstalu (choć potem się dowiedziałem, że nie było wysyłki poza Ukraine).
Całe szczęście w USA demokraci trzymają dalej senat, bo była groźba że republikanie wycofają lub mocno ogranicza pomoc Ukrainie. Wtedy to dopiero bym musiał budżet domowy nadwyrężyć...
- Counterman
- Waniaaa!
Jak coś tu jest link do zrzutki, gdzie 100% (łącznie z zrezygnowanie opłat przez pośredników płatności) dotacji idzie na rzecz Ukrainy. Tylko ta zbiórka jest humanitarna, nie na cele militarne:
https://www.siepomaga.pl/ukraina
https://www.siepomaga.pl/ukraina
IRON MAIDEN are KINGS
- Mithrandir
- zielony
jest nowa partia, wysyłają za granicę: https://u24.gov.ua/azovstalLLothar pisze:Żałowałem, że nie załapałem się na branzoletki z Azovstalu (choć potem się dowiedziałem, że nie było wysyłki poza Ukraine).
a tak w ogóle to zostałem ojcem. w poniedziałek. Sam fakt, że tu jeszcze nie napisałem świadczy o czymś.
Ale z drugiej strony teraz piszę, jak do przyjaciół. też świadczy.
Ale z drugiej strony teraz piszę, jak do przyjaciół. też świadczy.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Gratulacje stary, dobra robota
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024