Kiedy przyjdą podpalić dom, ten, w którym mieszkasz - Polskę
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Kiedy przyjdą podpalić dom, ten, w którym mieszkasz - Polskę
Pytanie na czasie - w ramach poszukiwania odpowiedzi na pytania, które sam sobie od kilku dni zadaję. Co byś zrobił w hipotetycznej sytuacji agresji wojsk rosyjskich na Polskę?
Re: Kiedy przyjdą podpalić dom, ten, w którym mieszkasz - Po
Halu, z całym szacunkiem, ale nienawidzę takich pytań. No, nienawidzę.
Nie wiemy, jak byśmy zachowali się w przypadku, gdyby w restauracji stolik obok ktoś się zaczął krztusić, a pytasz ludzi- zresztą, nie tylko Ty - czy pójdą ginąć gdzieś w polu rzepaku. Takich pytań się nie powinno zadawać. Ci pewniejsi siebie są przekonani, że od razu rzuciliby się aby zaprezentować na biedaku precyzyjny chwyt Heinlicha, a ci bardziej wycofani, że pewnie nie umieliby pomóc. A często w takich sytuacjach jest zupełnie odwrotnie, nie wiemy, co w nas siedzi, póki nie znajdziemy się w sytuacji ekstremalnej.
Nie wiemy, jak byśmy zachowali się w przypadku, gdyby w restauracji stolik obok ktoś się zaczął krztusić, a pytasz ludzi- zresztą, nie tylko Ty - czy pójdą ginąć gdzieś w polu rzepaku. Takich pytań się nie powinno zadawać. Ci pewniejsi siebie są przekonani, że od razu rzuciliby się aby zaprezentować na biedaku precyzyjny chwyt Heinlicha, a ci bardziej wycofani, że pewnie nie umieliby pomóc. A często w takich sytuacjach jest zupełnie odwrotnie, nie wiemy, co w nas siedzi, póki nie znajdziemy się w sytuacji ekstremalnej.
Since 2001.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Czy to na prawdę takie trudne do przewidzenia?
Jak chcą Ci odebrać wszystko, na co pracowałeś całe życie, uciekasz, czy bronisz? Prawie cały mój dobytek już jest w Polsce, więc dla mnie to kwestia tylko tego, czy idę do Wojska Polskiego, czy Kanadyjskiego.
Z resztą i tak może nie być wyboru - jak ogłoszą powszechną mobilizację to będzie tak jak teraz na Ukrainie - mężczyznom 18-60 lat nie wolno wyjechać.
Mówimy oczywiście o sytuacji apokaliptycznej, typu najazd milionów Rosyjskich soldatów, która raczej się nie zdarzy, a w przypadku ataku jądrowego i tak nie będzie czego bronić... W przypadku inwazji takiej, jak na Ukrainie, profesjonalne wojsko sobie poradzi.
Jak chcą Ci odebrać wszystko, na co pracowałeś całe życie, uciekasz, czy bronisz? Prawie cały mój dobytek już jest w Polsce, więc dla mnie to kwestia tylko tego, czy idę do Wojska Polskiego, czy Kanadyjskiego.
Z resztą i tak może nie być wyboru - jak ogłoszą powszechną mobilizację to będzie tak jak teraz na Ukrainie - mężczyznom 18-60 lat nie wolno wyjechać.
Mówimy oczywiście o sytuacji apokaliptycznej, typu najazd milionów Rosyjskich soldatów, która raczej się nie zdarzy, a w przypadku ataku jądrowego i tak nie będzie czego bronić... W przypadku inwazji takiej, jak na Ukrainie, profesjonalne wojsko sobie poradzi.
Wiśnia no ale to po to masz tę opcję "nie wyobrażam sobie nie wiem". Przecież nie pytam o to CO NA PEWNO ZROBISZ, tylko ciekaw jestem Waszych obecnych opinii na ten temat.
Zagłosowałem, ale to czysto hipotetycznie Podtrzymuje to, o czym pisałem w wątku o Ukrainie - żaden mongolski bucior nie stanie na terytorium jakiegokolwiek kraju NATO - rozkurwieni by zostali w proch i pył!
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Jasne, że idę walczyć. Mam już tyle lat, że nie zacznę nigdzie od nowa a nie oddam tego wszystkiego jebanym kacapom
W takich wojnach nie walczy się o jakieś górnolotne idee tylko o siebie i rodzinę, przyjaciół itd.
Co to znaczy "najpierw zadbam o najbliższych" - wynajmiesz autokar, wsadzisz tam żonę, dzieciaki, rodziców, teściów itd? Moi są już starszymi osobami i nigdzie by nie pojechali a przecież samych bym nie zostawił.
Poza tym wojna wygląda trochę inaczej dzisiaj, co wszyscy widzimy. Kiedyś mogłeś tylko zginąć z honorem lub bez a teraz byle łapserdak z ppk może ustrzelić T-72, ciepnąć wyrzutnię w krzaki i iść do domu bo już zrobił swoje. Poza tym jak ktoś się cyka walczyć to potrzeba od groma ludzi - kierowców, sanitariuszy, ludzi od logistyki, mechaników, informatyków itd.
Dobrze, że większość Ukraińców nie ma takich dylematów
W takich wojnach nie walczy się o jakieś górnolotne idee tylko o siebie i rodzinę, przyjaciół itd.
Co to znaczy "najpierw zadbam o najbliższych" - wynajmiesz autokar, wsadzisz tam żonę, dzieciaki, rodziców, teściów itd? Moi są już starszymi osobami i nigdzie by nie pojechali a przecież samych bym nie zostawił.
Poza tym wojna wygląda trochę inaczej dzisiaj, co wszyscy widzimy. Kiedyś mogłeś tylko zginąć z honorem lub bez a teraz byle łapserdak z ppk może ustrzelić T-72, ciepnąć wyrzutnię w krzaki i iść do domu bo już zrobił swoje. Poza tym jak ktoś się cyka walczyć to potrzeba od groma ludzi - kierowców, sanitariuszy, ludzi od logistyki, mechaników, informatyków itd.
Dobrze, że większość Ukraińców nie ma takich dylematów
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Najbliżej mi do tego, co napisał Matthias, jednocześnie podkreślam - jest zbyt wiele czynników, żeby gdybać.
Since 2001.
Ja wybrałem opcję zadbania o rodzine - z 7 miesięcznym dzieckiem mój priorytet to ulokowanie ich asap gdzieś na zachodzie, pewnie u rodziny zachodnich Niemczech. A potem zobaczymy, ale pewnie bym wrócił.. Cholera wie, z drugiej strony to pewnie zależy od trybu wojny - im więcej ofiar cywilnych itd. tym wieksza motywacja do walki.
wojska zawodowe -> rezerwiści -> reszta.
taka jest kolejnosc powołań.
ja oczywiście będę walczył, jaki sens uciekać? do czego? do jakiego życia? wszystko co mam jest Polskie. przyjaciół, rodzinę, pracę i marzenia. co mi po życiu na uchodźstwie? albo w kraju, kiedy inni obronią go dla mnie - z łatką tchórza i z perspektywą sądu wojennego za dezercję? nie wyobrażam sobie. dopóki będzie nadzieje na obronę, dopóty będę bronił!
taka jest kolejnosc powołań.
ja oczywiście będę walczył, jaki sens uciekać? do czego? do jakiego życia? wszystko co mam jest Polskie. przyjaciół, rodzinę, pracę i marzenia. co mi po życiu na uchodźstwie? albo w kraju, kiedy inni obronią go dla mnie - z łatką tchórza i z perspektywą sądu wojennego za dezercję? nie wyobrażam sobie. dopóki będzie nadzieje na obronę, dopóty będę bronił!
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
Ja będę obsługiwał drony ze schronu, bo miałem kategorię E, więc kobiety i dzieci przepuszczają mnie w kolejkach.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Możesz się przydać Ewentualnie jako pocisk
- Counterman
- Waniaaa!
Hm to ja mało romatycznie wypadam. Biorę żonę i zwierzęta, pakuje to do auta i spierdalam. To co zabiorę, to moje, reszta mnie nie obchodzi.
Oczywiście czysto hipotetycznie.
Oczywiście czysto hipotetycznie.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
"Słowo o Stalinie"
Autorem wiersza jest WŁADYSŁAW BRONIEWSKI, autor "Bagnet na broń", czyli wiersza, z którego zaczerpniętego tytuł tematu.
Autorem wiersza jest WŁADYSŁAW BRONIEWSKI, autor "Bagnet na broń", czyli wiersza, z którego zaczerpniętego tytuł tematu.
Spoiler:
- Razorblade
- Mr. Kroper
Jak "przyjdzie co do czego" to będę się zastanawiać. Historia nie raz pokazała nawet na podwórku że największe zakapiory "z motłochu" rozpowiadajace czego by nie zrobiły spieprzały pierwsze, a ci co mieli spieprzać przyparci do muru kopali silniejszych. Wszystko okaże się gdy pierwsze kule przelecą przy głowie, a kumple z oddzialu zostaną rozerwani rakietą/bombą/granatem 5m od Ciebie.
Na dziś zabezpieczam dzieciaki jako priorytet. A potem niech się dzieje...
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
Na dziś zabezpieczam dzieciaki jako priorytet. A potem niech się dzieje...
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
Tyle o sobie wiemy ile nas sprawdzono, raczej w takich kwestiach nie teoretyzuje, bo nie wiem co bym zrobił
Istnieje szansa że jako mieszkańcowi Warszawy w sytuacji wojny z Iwanem to problemów co robić w 5 minut po rozpoczęciu wojny nie będę mial
Istnieje szansa że jako mieszkańcowi Warszawy w sytuacji wojny z Iwanem to problemów co robić w 5 minut po rozpoczęciu wojny nie będę mial
#sgk 4 life.
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Piona! Masz lepsze oczy pewnie to będziesz strzelał z Javelina a ja to będę nagrywał na komórkę i krzyczał "jebać ruskich"Pquelim pisze: ja oczywiście będę walczył, jaki sens uciekać? do czego? do jakiego życia? wszystko co mam jest Polskie. przyjaciół, rodzinę, pracę i marzenia. co mi po życiu na uchodźstwie? albo w kraju, kiedy inni obronią go dla mnie - z łatką tchórza i z perspektywą sądu wojennego za dezercję? nie wyobrażam sobie. dopóki będzie nadzieje na obronę, dopóty będę bronił!
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Counter +1... Tylko nie mam auta ;p
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Alexandretta
- Współpraca GL
- Kontakt:
Ja bym spierniczała. Albo do brata do Niemiec, albo do Czech.
Z jednej strony nie, ale z drugiej - stolica to raczej jeden z głównych celów, więc moim zdaniem to średni pomysł tu zostawać.Turtles pisze:Istnieje szansa że jako mieszkańcowi Warszawy w sytuacji wojny z Iwanem to problemów co robić w 5 minut po rozpoczęciu wojny nie będę mial
"Żal, że sie coś zrobiło, przemija z czasem. Żal, że się czegoś nie zrobiło, nie przemija nigdy."
Na Pograniczu
Na Pograniczu
A ilu z was w ogóle zna te krzesełka, którymi piszą Rosjanie i Ukraińcy?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Ja z tak odległej epoki,że miałem rosyjski w klasach 5-8... Ale traktowany po macoszemu - umiem czytać i pisać ale mówić zupełnie nie, a zasad gramatycznych nie pamietam,o ile w ogóle kiedykolwiek je choć trochę znałem
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ja trochę znam i mogę powoli odgadnąć brzmienie zapisanego słowa, ale to by było na tyle.
- Counterman
- Waniaaa!
Nie znam w ogóle
IRON MAIDEN are KINGS
Ja umiem przeczytać i to by było na tyle
Tak myślałem ostatnio o tym temacie i wyszło mi, że nie umiem nic co by bezpośrednio mogło szkodzić orkom, a tu ostatnio zainteresowałem się tematem takich akcji:
UWAGA: DOSYĆ MOCNY WIZUALNIE STUFF
https://www.youtube.com/watch?v=CUSxkpd ... 0%B4%D0%B0
Z tego co się orientuję to robota tej ochotniczej organizacji ukraińskich droniarzy - dlatego ten topic dla inspiracji.
Trzeba się zacząć bawić w drony jak się świat trochę uspokoi...
UWAGA: DOSYĆ MOCNY WIZUALNIE STUFF
https://www.youtube.com/watch?v=CUSxkpd ... 0%B4%D0%B0
Z tego co się orientuję to robota tej ochotniczej organizacji ukraińskich droniarzy - dlatego ten topic dla inspiracji.
Trzeba się zacząć bawić w drony jak się świat trochę uspokoi...
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Zawsze możesz wzorem arabskich wojowników wziąć kilo gwozdzi do plecaka, dwa granaty i zdetonować się przy jakims patroluGregor pisze:Tak myślałem ostatnio o tym temacie i wyszło mi, że nie umiem nic co by bezpośrednio mogło szkodzić orkom,
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Counterman
- Waniaaa!
No tam je wojna z narodem który ma ile poparcia dla własnych działań militarnych? 85%? 90%? No jakiś absurd. To jak wojna totalna, gdzie się nie ruszysz to masz przesrane
IRON MAIDEN are KINGS
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Też o tym myślałem ostatnio i w pierwszej kolejności - co mogę zrobić już teraz - chce się spróbować zatrudnić w zbrojeniówce. Ale drony to będzie fajne hobby tak czy siak.