Rezygnuję z 75'' na rzecz OLED'a. Padło na LG OLED 65CX3LA (ma DLNA, ma 2.1 na każdym z portów HDMI). Mam nadzieję, że przesiadka z mego 55'' LED będzie odczuwalna
![:) :)](./images/smilies/1.gif)
+1, zamiast ubuntu, mi czasami się nie łączy z telefonemPIOTROSLAV pisze:Ja mam Brothera, bo kiedyś mi polecono.
Nie udało mi się go pożenić z laptopem z ubuntu, ale poza tym jestem zadowolony.
Ale fakt faktem, prawie go nie używam.
No dodatkowe rdzenie pomoga, troche jak drugi silnik do malucha.Dogy pisze:No dobra, ale jak teraz gram w jakaś grę to wirus zwany Microsoft edge wywala mi co jakiś czas kilka procesów ktore muszę ubijać bo bardzo obciążają CPU, przy większej ilości rdzeni powinno być spoko nie?
Dogy pisze:Ja kupiłem trenażer Elite Novo Force, 100euro. Wpinam w to moją szosówkę i całą zimę jeżdże do netflixa.
To samo pytanie mam. Jakiś przyzwoity dysk nvme. I takie pytanie, bo po raz pierwszy będę rozbierał nowego łapka - czy taki dysk nvme do lapka i desktopa czym się różni? Bo do desktopa też potrzebuję, ale tam chyba muszę go podpinać przez przejściówkę na pcie (bios obsługuje). I najgłupsze pytanie - czy dysk nvme może wchodzić w gniazdo ramu w desktopie?PAiN pisze:Jakiej firmy kupić dysk PCi NVMe M.2, który byłby tym drugim na multimedia etc.? GoodRam, Kingston, Adata, Crucial, Samsung? Czy ktoś z Was ma jakieś konkretne doświadczenia z tymi firmami i ich dyskami M.2?
M.2 będzie zdecydowanie szybszy niż standardowy SSD SATA, obviously. Ale jeśli podepniesz go przez adapter to wątpię aby osiągnął oczekiwane prędkości jak przez dedykowany slot (ref. https://www.performance-computer.com/le ... -compared/).NVMe SSDs yield a 4x or more increase in speed compared to SATA SSDs! Just as upgrading from a hard drive to an SSD makes a monumental difference in everything from boot speeds to file load speeds, upgrading to an NVMe SSD will yield even more gains in a variety of computing tasks. Here is a breakdown of common speeds from various types of computer storage:
SATA III Hard Drive SATA III SSD NVMe SSD
~100 MB/s Read 530 MB/s Read 3,500 MB/s Read
~100 MB/s Write 500 MB/s Write 3,000 MB/s Write
This. Mój wieloletni laptop po podmianie dysku na SSD (goodram cx300) dostał zdrowego kopa - zarazem boot speed jak i ogolny performance w windzie.Crowley pisze:Z tym że do postawienia samego systemu zwykły SSD pod SATA to wcale niegłupi pomysł.
Model o którym wspomina PAiN jest właśnie na wyprzedaży w Neonecie. Za 55" wychodzi ~5050zł, za wersję 65" - 6948 zł. Ja się zastanawiam czy po nowym roku nie stanieje i naprawdę trudno powiedzieć, modele z 2019 roku nie schodziły poniżej 5k zł.PAiN pisze:Długą polemikę miałem z różnymi osobami. I w zasadzie masz rację...
Rezygnuję z 75'' na rzecz OLED'a. Padło na LG OLED 65CX3LA (ma DLNA, ma 2.1 na każdym z portów HDMI). Mam nadzieję, że przesiadka z mego 55'' LED będzie odczuwalna
Nigdy nie sprawdzałem ale jak teraz patrzę to mój kupiony prawie 2.5 roku temu nie staniał praktycznie wcale. A nie ma go nawet wśród aktualnych produktów na stronie LG. (nic dziwnego bo to chyba model z 2017).Ptaszor pisze: EDIT: to może pytanie do OLED-owiczów: mocno tanieją wasze ekrany od zakupu?
Az nie chcialem uwiezyc. PS4 pro 3999 NOK. PS5 4999 NOK. WTF?Crowley pisze:Bo sprzęt już nie tanieje. Nie ma tak, że wchodzi nowy model i nagle na wyprzedaże trafia cały wagon poprzedniej generacji za połowę ceny. Popatrzcie na przykład na ceny konsol odchodzącej generacji. Jakiś absurd.
Szybki gugel mówi, że max i7 3770K, czyli prawie to samo. Niestety.zodi pisze:Popełniłem niecałe 3 lata temu błąd kupując kompa z płytą z socketem 1155.
Bo teraz chętnie bym sobie kupił lepszą grafikę (teraz mam MSI 1060 6GB), ale do obecnego procka (i5 3470) to ma mały sens, a właśnie przez ten socket chyba żadnego nowego w miarę procesora kupić nie mogę ?
Sprzet "tanieje" ale tylko w czasie prawdziwych wyprzedaży w "normalnych" krajach pod tym wzgledem. Europa sie do nich nie zalicza bo podatki, oplaty itd. No i spróbuj np. w Polsce cos niepsujacego sie sprzedac jako nowe grubo ponizej ceny zakupu a potem pokaz to US...Crowley pisze:Bo sprzęt już nie tanieje. Nie ma tak, że wchodzi nowy model i nagle na wyprzedaże trafia cały wagon poprzedniej generacji za połowę ceny. Popatrzcie na przykład na ceny konsol odchodzącej generacji. Jakiś absurd.