Zolt pisze:W idealnym panstwie niewidomego prowadzilaby niewidzialna reka rynku, a nie pies.
![lol2 :lol2:](./images/smilies/5.gif)
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
Zolt pisze:W idealnym panstwie niewidomego prowadzilaby niewidzialna reka rynku, a nie pies.
Są tacy, co uważają inaczej.SithFrog pisze:Uważam, że lepiej dla matki i dziecka jest skończyć tę ciążę wcześniej niż dać okrutnie zdeformowanemu maleństwu umierać w ogromnym cierpieniu przez tydzień.
Czyli robimy albo oddzielne szpitale dla katolikow (sam przyznasz, ze to idiotyczny pomysl) albo wywalamy lekarza na zbity pysk. Zgodnie z przewidywaniami, wolnosc jest najwazniejsza tak dlugo jak jest to Twoja wolnosc.Lobofc pisze:Jeżeli byłbym właścicielem firmy transportowej, być może zrobiłbym specjale autobusy "only for muslim", a być może wywaliłbym tego kierowcę autobusu na zbity pysk.
O, podmienić tylko firmę transportową na "szpital", a kierowce na "lekarza"... i się zgadzamyJeżeli byłbym właścicielem firmy transportowej, być może zrobiłbym specjale autobusy "only for muslim", a być może wywaliłbym tego kierowcę autobusu na zbity pysk
Ale Ty chcesz wykorzystać autorytet państwa (a więć przemoc lub groźbę użycia przemocy) do wprowadzenia Twojej jedynej, słusznej, i najlepszej wizji świata.LLothar pisze:Czyli robimy albo oddzielne szpitale dla katolikow (sam przyznasz, ze to idiotyczny pomysl) albo wywalamy lekarza na zbity pysk. Zgodnie z przewidywaniami, wolnosc jest najwazniejsza tak dlugo jak jest to Twoja wolnosc.Lobofc pisze:Jeżeli byłbym właścicielem firmy transportowej, być może zrobiłbym specjale autobusy "only for muslim", a być może wywaliłbym tego kierowcę autobusu na zbity pysk.
(...) Ty chcesz wykorzystać (...)przemoc (...) do wprowadzenia Twojej jedynej, słusznej, i najlepszej wizji świata.
Państwo, gdzie wszyscy mają być na wzór i podobieństwo Llo, po prostu wspaniale!LLothar pisze:(...) Ty chcesz wykorzystać (...)przemoc (...) do wprowadzenia Twojej jedynej, słusznej, i najlepszej wizji świata.
Panstwo, gdzie niewidomy musi byc przyjety do publicznego autobusu, normalnie apokalipsa.
Docelowo, tak ma byćSithFrog pisze:Spokojnie. Nawet JKM nie snuje tak utopijnej wizji jak Lobo. W sensie, że WSZYSTKO prywatne i nawet miejskiej komunikacji nie ma.
Nawet jakby nie wiedzial, to korzystajac z googla i ksiazki telefonicznej mozna sie dowiedziec tego w chwile. Ale zaraz...SithFrog pisze:Wolnościowiec Wipler zżyma się na brak biurokracji. Chazan i inni jemu podobni doskonale wiedzą gdzie można. Nie udawaj (jak zwykle) głupiego Lobo. W odpowiedzi zaraz Min. Zdrowia zatrudni małą armie i kupi nowy system informatyczny do zrobienia takiej bazy. Na życzenie Wiplera-wolnościowca.
To jest właśnie granica śmieszności, której w imię polityki nie warto przekraczać.
Nie moge mowic za Wiplera, ale podejrzewam, ze w pierwszej kolejnosci chcialby zmiany prawa, zeby lekarze nie byli zmuszani przez prawo do uczestniczenia w zabijaniu dzieci w jakikolwiek sposob. Wtedy cale te srodki, o ktorych mowisz nie bylyby potrzebne.SithFrog pisze:Wolnościowiec Wipler zżyma się na brak biurokracji. Chazan i inni jemu podobni doskonale wiedzą gdzie można. Nie udawaj (jak zwykle) głupiego Lobo. W odpowiedzi zaraz Min. Zdrowia zatrudni małą armie i kupi nowy system informatyczny do zrobienia takiej bazy. Na życzenie Wiplera-wolnościowca.
To jest właśnie granica śmieszności, której w imię polityki nie warto przekraczać.
A, no bo teraz są. Jestes sobie stomatologiem, dłubiesz komus w zębie i jak ABW nie wpadnie do gabinetu i nie porwie cie do uczestniczenia w aborcji. Dlatego też tylu dentystów podpisało deklaracje wiary jakis czas temu.Lobofc pisze:, zeby lekarze nie byli zmuszani przez prawo do uczestniczenia w zabijaniu dzieci w jakikolwiek sposob.
Dokładnie! Jak Piecha. Może Chazan też posłem zostanie.SithFrog pisze:Koleś wyskrobał sobie majątek w PRLu, a teraz rżnie się na świętszego od papieża Franciszka.
To Tobie przydałaby się odrobina pory i refleksji.SithFrog pisze:Spoko Lobo. Mam nadzieję, że kiedyś trafisz w podbramkowej sytuacji na lekarza z przerostem sumienia i nauczy Cię to odrobiny pokory.
Czyli jakby prof. Chazan nigdy nie zrobił aborcji, to to zmieniałoby jakoś drastycznie sytuację?SithFrog pisze:A co do Chazana to ja kończę temat. Koleś wyskrobał sobie majątek w PRLu, a teraz rżnie się na świętszego od papieża Franciszka. Ciemna masa bierze go na sztandary. Brakuje im jeszcze nawróconego Mengele. Ta sprawa jest spalona i przegrana na tak wielu poziomach, że nie chce mi się o tym więcej rozprawiać. Przy okazji niegrzecznie życzę wszystkim zwolennikom jego świętojebliwości Chazana, żeby spotkała ich sytuacja, w której nic nie będzie takie oczywiste bo dotknie bezpośrednio ich. Inaczej tacy fanatycy niczego się nie nauczą, bo to nie jest materiał na przyswajanie argumentów innych niż "bo tak" od gościa w sukience.
o szit Lobo jest w takiej formie jak za czasów kiedy tupolew był jeszcze ciepły...To Tobie przydałaby się odrobina pory i refleksji.
Nawet jeżeli masz rację, to powinno to zostać pomiędzy mną a lekarzem. Mogę lekarza przekonywać, prosić, błagać! Ba, mogę nawet organizować bojkot konsumencki i wypisawać na portalach z ocenami lekarzy, ze to zly lekarz, bo ma sumienie.
Ale wzywałbym milicjanta z pałką, żeby zrobił z takim lekarzem porządek za myślozbrodnie.
SithFrog scores hard.SithFrog pisze:Spoko Lobo. Mam nadzieję, że kiedyś trafisz w podbramkowej sytuacji na lekarza z przerostem sumienia i nauczy Cię to odrobiny pokory.
A co do Chazana to ja kończę temat. Koleś wyskrobał sobie majątek w PRLu, a teraz rżnie się na świętszego od papieża Franciszka. Ciemna masa bierze go na sztandary. Brakuje im jeszcze nawróconego Mengele. Ta sprawa jest spalona i przegrana na tak wielu poziomach, że nie chce mi się o tym więcej rozprawiać. Przy okazji niegrzecznie życzę wszystkim zwolennikom jego świętojebliwości Chazana, żeby spotkała ich sytuacja, w której nic nie będzie takie oczywiste bo dotknie bezpośrednio ich. Inaczej tacy fanatycy niczego się nie nauczą, bo to nie jest materiał na przyswajanie argumentów innych niż "bo tak" od gościa w sukience.
Adios.
Transport autokarami miedzy wiochami jest wykonywany przez prywatne firmy na podstawie kontraktow z samorzadami, ktore doplacaja do tego biznesu.Lobo pisze:I to nie jest utopijna wizja, tylko normalność.
Większość (wszystkie?) PeKaSów zostało sprywatyzowanych. I co?
Transport autokarowy w Polsce zamarł?
DON'T DON'T START THAT!Poza tym zobacz sobie jak fantastycznie funkcjonuje prywatna sluzba zdrowia w USA. Koszty na mieszkanca sa gigantyczne, a efektywnosc jest dosc mierna.
Hm?LLothar pisze:Poza tym zobacz sobie jak fantastycznie funkcjonuje prywatna sluzba zdrowia w USA. Koszty na mieszkanca sa gigantyczne, a efektywnosc jest dosc mierna.
Tak, zostańmy przy aborcji, bo aborcja jest dobraTurtles pisze:Mówiłem! Zostańmy przy aborcji!
No i? Ratowania życia i tak nikt nie odmówi, a u nas niby wszyscy mają, a ludzie umierają czekając na durne USG po pół roku.LLothar pisze:Sith - to inna statystyka - zanim lewak obama wzial sie za reczne sterowanie, 18% doroslych ludzi w USA nie posiadalo ubezpieczenia zdrowotnego.
Z pierwszej reki slyszalem, ze w Norwegii ciezko sie zyje, wiec wieszSithFrog pisze:Poza tym kanada w cytowanym rankingu jest wysoko, a ostatnio, z pierwszej ręki, słyszałem coś zupełnie odwrotnego
Ale w Polsce dentyści działają praktycznie full prywatnie. Na fundusz co najwyżej można dostać młotkiem w szczękę.LLothar pisze:Dentysta to dla większości Norwegów coś, co załatwia się jako część wyjazdu do Polski na zakupy, bo mostek to 2 miesięczne pensje.
Eeee, w Norwegii tez, wiec nie ma żadnego ale...Gregor pisze:
Ale w Polsce dentyści działają praktycznie full prywatnie. Na fundusz co najwyżej można dostać młotkiem w szczękę.
Aaaaaaaaaaaaaaaaale stomatologia w Polszy w przeciwieństwie do państwowych ośrodków zdrowia działa bardzo sprawnieLLothar pisze:Eeee, w Norwegii tez, wiec nie ma żadnego ale...
Prawdziwa historia: przychodnia, kolejka na kilka osób, teoretycznie ludzie poumawiani na konkretną godzinę, w praktyce wiadomo jak to wygląda. Wchodzi starszy gość i od drzwi krzyczy, że jest kombatantem, honorowym dawcą moczu i co tam jeszcze i on wchodzi bez kolejki. Oczywiście wykłócił się i w końcu wszedł do gabinetu, wylazł po paru minutach i co? Usiadł na ławeczce poplotkować z jakimś ziomalem z kolejki. Tak mu się spieszyło.Killashandra pisze:Mam znajomą lekarkę pierwszego kontaktu w rejonowej przychodni i przychodzą do niej głównie emeryci żeby pogadać. Ci, którzy przychodzą z realnym problemem to jest ułamek. I dlatego żeby dostać się do lekarza w owej przychodni w kolejce stać trzeba od 6 rano a i tak nie ma pewności ze coś to da XD