Meekhan
Moderatorzy: boncek, Zolt, Pquelim, Voo
Meekhan
Dzieje się! Audiobooki nadchodzą! Na storytel dostępne już niebawem!
Słucham sobie nagrania ze spotkania autorskiego z Wegnerem na tegorocznym Pyrkonie. Niedługo wrzucimy na fanpejdż Imperium Meekhańskiego wraz z fragmentem 5. tomu.
Słucham sobie nagrania ze spotkania autorskiego z Wegnerem na tegorocznym Pyrkonie. Niedługo wrzucimy na fanpejdż Imperium Meekhańskiego wraz z fragmentem 5. tomu.
Re: Meekhan
fragment daję w spoiler
https://www.facebook.com/imperium.meekh ... 6056324111
Spoiler:
Wegner widać zadowolony
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Heh nie kojarzę, czy to Asieki czy Grześki zdjęcie zrobiły, ale śmieszne. No nareszcie, cieszę się bardzo na tę premierę, za Bugiem też się cieszą - na targach książki w Moskwie pod koniec 2017 Robert wywarł bardzo pozytywne wrażenie, a tom 4 o wiele lepiej przyjęli niż część trzecią. Teraz vkontaktowa grupka rereadingu Meekhanu zmieniła się na "Meekhan i polska fantastyka" i pewnie niedługo zacznie Świat Fantastyki produkować o naszych takie eseje jak o chińskim science fiction czyli długie.
Wegner to ogólnie fajny gość, czy to na spotkaniach autorskich, czy na korytarzu go zaczepisz, pogada, taki swój chłop. Co tam się udało naszym wyczaić na Dfach...
Robert kibicował Chorwacji, ma parę pomysłów na niemeekhańskie rzeczy ale na razie meekhan to top priority. W pracy wiedzą co Wegner robi w wolnym czasie i czasem śmieszkują z niego. Nie ma postaci prosto z realnego życia, tworzy bohatyrów sam. Nigdy nie czuł potrzeby cofania się i zmieniania wydarzeń dalej niż kilka kartek. Nie lubi pisać "babskich" scen, tj opisów ubrań i wyglądu bohaterów, bo ciężko mu się wczuć w opisywanie strojów po kobiecemu. Stara się nie być męczący dla rodziny przy pisaniu, pomysły zapamiętuje, nie robi notatek, hobby na które zwykle nie ma czasu to World of Tanks, rundka-dwie wieczorem.
Wegner to ogólnie fajny gość, czy to na spotkaniach autorskich, czy na korytarzu go zaczepisz, pogada, taki swój chłop. Co tam się udało naszym wyczaić na Dfach...
Robert kibicował Chorwacji, ma parę pomysłów na niemeekhańskie rzeczy ale na razie meekhan to top priority. W pracy wiedzą co Wegner robi w wolnym czasie i czasem śmieszkują z niego. Nie ma postaci prosto z realnego życia, tworzy bohatyrów sam. Nigdy nie czuł potrzeby cofania się i zmieniania wydarzeń dalej niż kilka kartek. Nie lubi pisać "babskich" scen, tj opisów ubrań i wyglądu bohaterów, bo ciężko mu się wczuć w opisywanie strojów po kobiecemu. Stara się nie być męczący dla rodziny przy pisaniu, pomysły zapamiętuje, nie robi notatek, hobby na które zwykle nie ma czasu to World of Tanks, rundka-dwie wieczorem.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Nic dziwnego... mam wrażenie, że 1/3 książki to opis konstrukcji wozów, wozów bojowych, wozów mieszkalnych i okazyjnie rydwanów.Lai pisze:a tom 4 o wiele lepiej przyjęli niż część trzecią.
Yyyy.... niech sobie wyobrazi, że to wóz bojowy....Nie lubi pisać "babskich" scen, tj opisów ubrań i wyglądu bohaterów, bo ciężko mu się wczuć w opisywanie strojów po kobiecemu.
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
No, trochę racja, trzeci tom jest rozwleczony. Ja w słuchawkach miałam akurat taką muzykę, że czytałam szybko i wkurzała mnie jedynie Keyla. Przy pracy na meekhanskiej wiki ciężko mi grzebać w 3 tomie, czwarty ma o wiele lepszą dynamikę. Mam nadzieję, że 5 da radę.
https://powergraph.pl/uploads/catalog/e ... netrze.pdf
https://powergraph.pl/uploads/catalog/e ... netrze.pdf
A ile w ogóle to ma mieć tomów?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
jeszcze ze trzy, koło 8? on co roku zmienia zdanie, więc...
Więc będzie z tego następne Koło czasu. Meh...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Przepraszam bardzo.. Koło czasu na etapie 4 tomu już miało bohatera, który w zasadzie mógłby zaorać tego całego Shaitana i jego ekipę, ale niestety, nie, bo ktoś niewinny mógłby dostać się przypadkiem w zasięg moich czarów, także ten... pozwolę jego bandzie mordować i niszczyć, ale sam zachowam czyste ręce.....
Tutaj, so far, nic takiego nie ma miejsca
Tutaj, so far, nic takiego nie ma miejsca
Chodzi mi tylko o ilość tomów. I nie opowiadaj mi Koła czasu, bo mi zaspojlerujesz tę oryginalną historię o Skywalkerze. Nie lubię jak ktoś latami ciągnie jakieś historie, a potem nie wie, czy tomów będzie 8, czy 16. Choć z drugiej strony to zasadniczo "tomy" meeeekhanu były tylko dwa, a trzeci w drodze.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Jest okładka!
Oraz opis tomu nr 5
Spoiler:
Spoiler:
Sprzedam nówkę nieśmiganą najnowszej części za 20 PLN - nie ogarnąłem się i kupiłem niezależnie dwa egzemplarze
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Biorę!
Za gotówkę?
Za gotówkę?
Powiedz, że chcesz rabat na chorom curke.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Sold!
podzielcie się wrażeniami po lekturze tomu 5
ja drugi raz przeczytałam, nadal mje trzymie 'woa jakie dobreee'
ja drugi raz przeczytałam, nadal mje trzymie 'woa jakie dobreee'
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Nie wiem... jak utrzymuje tendencję jak w poprzednich tomach, to znowu przez 80% nic się nie będzie dzieje, ale pozwól, że szczegółowo opiszę typowe domostwa w tym regionie, potem się zacznie jakieś !olaboga-epickie-akcje! i na koniec interweniują bóstwa; kotara opada, a szczęka wali o ziemię.
Rozpoczęło się zgłaszanie nominacji do Nagrody Literackiej Fandomu Polskiego im. Janusza A. Zajdla. W zeszłym roku sporo ciekawych opowiadań pojawiło się w antologii Fenixa, Fanzmatach (m.in. Agnieszki Hałas), a z książek aż 3 powieści Marty Kisiel oraz oczywiście Każde martwe marzenie Roberta M. Wegnera.
Wiecie, co trzeba zrobić
Zgłaszamy tu:
https://www.zajdel.art.pl/nominacje/
Wiecie, co trzeba zrobić
Zgłaszamy tu:
https://www.zajdel.art.pl/nominacje/
o kurde. ta strona Zajdla wygląda dokładnie tak samo, kiedy byłem na niej pierwszy raz... jakoś w 2002 roku. to się nazywa uniwersalny design!
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
zacząłem przypominać sobie Meekhan (okazało się, że Wegnera znam jeszcze z pisma "Science Fiction, Fantasy Horror" i tak, wiem nazwę mieli o kant dupy), ale co naprawdę mnie wkurzyło to fakt, że Rafał Kosik w dalszym ciągu projektuje okłady w Powergraphie. O ile w książkach dla dzieci mógł się prześlizgnąć, to ten jego tani i nijaki styl strasznie mnie zirytował gdy zoboaczyłem jak Meekhan wydali Rosjanie.
Przykładowa okładka Powergraphu:
Ilustracja z okładki wydania rosyjskiego:
Co to ma być?
Wypowiedziałbym się na temat mapki dołączonej do książki, ale szkoda słów. Nic na niej nie ma, tylko parę miast, najważniejsze pasma, a reszty trzeba się domyślać. Co by im szkodziło dodać trochę więcej oznaczeń, co by taki lamer jak przynajmniej mniej więcej orientował się co i gdzie leży, naprawdę nie wiem?
Mam też pytanie do znawców tematu: czy jest gdzieś strona z podanymi prawidłową wymową nazw własnych, bo jak widzę Kenneth–lyw–Darawyt, to aż mnie szczęka boli.
Przykładowa okładka Powergraphu:
Ilustracja z okładki wydania rosyjskiego:
Co to ma być?
Wypowiedziałbym się na temat mapki dołączonej do książki, ale szkoda słów. Nic na niej nie ma, tylko parę miast, najważniejsze pasma, a reszty trzeba się domyślać. Co by im szkodziło dodać trochę więcej oznaczeń, co by taki lamer jak przynajmniej mniej więcej orientował się co i gdzie leży, naprawdę nie wiem?
Mam też pytanie do znawców tematu: czy jest gdzieś strona z podanymi prawidłową wymową nazw własnych, bo jak widzę Kenneth–lyw–Darawyt, to aż mnie szczęka boli.
Zapytany o mapę, Robert odpowiedział, że dokładna mapa powstanie dopiero wtedy, gdy cykl zostanie zakończony, bo nie chce niepotrzebnie wiązać sobie rąk. Nie ma strony z wymową nazw własnych. Na konwencie Wegner mówi na Deanę Dina, a dawniej na Meekhan wołano Mikhan. Rosjanie na Verdanno mówią furgońszczycy i są happy.
- Ptaszor
- zielony
No nie będę ukrywał, że jakoś nie leżą mi jego nazwy. Meekhan przez całe życie kojarzyło mi się z Makahamem, który jednak jakoś lepiej brzmi. Tylko że znowu,"Honor górala" to dla mnie taka nieco gorsza, militarna wersja "Mniejszego zła".
Wiesz Ptaszor, mi też nie leżą nazwy z Meekhanu. Za cholerę nie pamiętam pisowni ani kto z kim i dlaczego. A gdybyś mnie zapytał o Wiedźmina czy Grę o Tron, to w środku nocy podam każdą nazwę, herb i co tylko chcesz z Sapka i Martina. Wegner ma coś mocno nie tak z myślnikami i dźwięcznością.
Co do okładek, to ja wolę rosyjskie
Co do okładek, to ja wolę rosyjskie
- Ptaszor
- zielony
Może dopowiem: ja też. "Co to ma być" było skierowane w stronę Kosika. Projektować to on mógł co najwyżej pastisze jak te poniżej
a ostatnim okładkom Maga do stóp nie dorasta.
CZAS START!
a ostatnim okładkom Maga do stóp nie dorasta.
Takie prośbie nie sposób odmówić. Jak miała na imię matka Geralta?Lai pisze:...gdybyś mnie zapytał o Wiedźmina czy Grę o Tron, to w środku nocy podam każdą nazwę, herb i co tylko chcesz z Sapka i Martina.
CZAS START!
- Ptaszor
- zielony
Dopiero rozgrzewałem twoją wyszukiwarkę. Poprzednie pytanie zajęło jedyne 7 minut. Też kiedyś miałem takie wolne łącze, jak mieszkałem na prowincji.
Podaj nazwę góry, na której spotykały się członkinie Loży.
CZAS START!
Podaj nazwę góry, na której spotykały się członkinie Loży.
CZAS START!
proste: Łysa Góra
pozdro z okolic ww
pozdro z okolic ww
mogę teraz ja pytanie?
jak nazywał się najsłynniejszy prorok cytowany w sadze
jak nazywał się najsłynniejszy prorok cytowany w sadze
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Lebioda
ukraińska okładka
- Ptaszor
- zielony
Dobra, skończyłem Północ-Południe i... nie mam w ogóle ochoty czytać tego cyklu dalej. Północ - cud, miód, Południe - krwawiły mi oczy. Czy dalej będzie lepiej?
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Nie. Dalej jest gorzej z przerwami na epizody górskiej straży.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
No i dobra. W sobotę w końcu sięgnąłem po ostatni tom. Po jakichś 150 stronach zorientowałem się, że jest za dużo odwołań do ostatnich dwóch tomów i w efekcie sobota to było doczytywanie ostatnich rozdziałów z poprzednich części.
Generalnie, to bardzo pozytywnie oceniam ten tom. Bez dłużyzn, bez zbędnych detali. Robi się z tego fantasy, trochę bardziej magiczne niż lubię, ale czytało sie dobrze. Wreszcie dowiadujemy się więcej o tym świecie i o głównym wątku fabularnym.
To co mnie zasmuciło, to że znów 'południe' było raczej nudne - dużo lepsze niż w poprzednich częściach, ale każdy rozdział chciałem jak najszybciej skończyć, żeby dowiedzieć się co dalej u Szóstek albo u Alstina.
Spodziewałem się zawodu, dostałem miłą niespodziankę. Kiedy kolejny tom?
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Generalnie, to bardzo pozytywnie oceniam ten tom. Bez dłużyzn, bez zbędnych detali. Robi się z tego fantasy, trochę bardziej magiczne niż lubię, ale czytało sie dobrze. Wreszcie dowiadujemy się więcej o tym świecie i o głównym wątku fabularnym.
To co mnie zasmuciło, to że znów 'południe' było raczej nudne - dużo lepsze niż w poprzednich częściach, ale każdy rozdział chciałem jak najszybciej skończyć, żeby dowiedzieć się co dalej u Szóstek albo u Alstina.
Spodziewałem się zawodu, dostałem miłą niespodziankę. Kiedy kolejny tom?
Ja przerabiam w audiobookach i jest tak:
Północ - super
Południe - nuda
Wschód - fajne
Zachód - meh
Tak więc trzeci tom mi się podobał, a teraz cierpię słuchając czwartego
Wysłane z mojego Moto G (5) Plus przy użyciu Tapatalka
Północ - super
Południe - nuda
Wschód - fajne
Zachód - meh
Tak więc trzeci tom mi się podobał, a teraz cierpię słuchając czwartego
Wysłane z mojego Moto G (5) Plus przy użyciu Tapatalka
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Skończyłem dziś. Spoko, chociaż bez wodotrysków.
straszna ta ruska okladka 5. tomu
Spoiler:
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Szczucie cycem!
- Ptaszor
- zielony
Wolę to, niż stockowe zdjęcia z Powergraphu na czarnym i nudnym tle.
Polecanki z naekranie i katedry w rosyjskiej edycji - mają zasięgi, skurczybyki.
Polecanki z naekranie i katedry w rosyjskiej edycji - mają zasięgi, skurczybyki.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Ktoś wie, czy 2020 bedzie rokiem z premierą kolejnego tomu?
Perhaps
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Tylko ja czytam jeszcze ciągle Niebo że stali?
Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Szczerze mówiąc to na ten moment stosunek do Meekhanskiej sagi mam podobny jak do Gry o Tron. Zdążyłem już większość zapomnieć i jakoś mi wszystko jedno, czy będą kolejne książki.
- Ptaszor
- zielony
Podobnie jak "Cyberpunk" Ziemiańskiego, "Mrok nad Tokyoramą" Szmidta i inne tego typu podpięcia pod cyberpunkowy szyld - w ogóle mnie ten audioszlagier nie obchodzi.Lai pisze:Ale za to: https://www.instagram.com/p/CHN9WLZB7tw/
Niezmiennie irytuje mnie za to nazwisko Orbitowskiego na okładce i już tłumaczę dlaczego. Czytam go w miarę regularnie od czasów miesięcznika "Science Fiction Fantasy i Horror" i przygód "Psa i Klechy", przeczytałem "Święty Wrocław", "Tracę ciepło" i te wszystkie horror showy, od których zaczynał. Parę lat temu stwierdził, że "fantastyka go opuściła" i nic już więcej nie napisze. I cyk, przeniósł się do tzw. "głównego nurtu". Z tego nowego rozdziału "Szczęśliwą ziemię" zmęczyłem, "Inna dusza" i "Kult" jeszcze na mnie czekają. Tymczasem, mimo przenosin i górnolotnych deklaracji, Oribt wcale fantastycznego pióra nie złamał. Owa cyberpunkowa antologia dowodem nr 1, a wydana (w zeszłym roku?) antologia "Inne światy" i jego opowiadanie "Sfora" dowodem nr 2. Swoją drogą "Sfora" obok tekstu Dukaja ratują tę antologię. To naprawdę świetnie napisany, przerażający tekst. I trochę gryzie mnie odcinanie się od korzeni. Twardoch, zdaje się, też kiedyś pisał fantastykę, a teraz tłumaczy się, że "akurat tego typu pisma przyjmowały moje opowiadania, cóż począć, że były związane z fantastyką".
Całe szczęście, że Radek Rak, po ostatnim Nike, zapowiedział, że kolejna powieść będzie pełną gębą fantasy.
(...)zawsze chciałem napisać wielką epicką powieść fantasy, i teraz właśnie piszę wielką epicką powieść fantasy (w dwudziestowiecznym settingu, ale jednak fantasy), świetnie się przy tym bawiąc. Będzie dużo prawdziwej magii, dużo miłości, dużo przygód i sporo o małych zwierzętach.