Rządy PiS
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Re: Rządy PiS
I już widzimy, po co dmuchano balonik aborcji. Druk 337 sejm gov, siedmioletnia kadencja prezydenta, przepis stosuje się do kadencji urzędującego prezydenta.
http://orka.sejm.gov.pl/Druki9ka.nsf/0/ ... le/337.pdf
http://orka.sejm.gov.pl/Druki9ka.nsf/0/ ... le/337.pdf
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Tobie łatwo powiedzieć, bo ci Vateusz nie zamieni oszczędności na dziesięcioletnie obligacje skarbowe, a co być może nas czeka. Muszę pomyśleć, gdzie schować pieniądze.LLothar pisze:Niech PiS ma pełnię władzy na czas najgorszego od 100 niemal lat kryzysu. Bo przecież jak ich będzie Kosiniak Kamysz wetować, to będzie winny ktoś inny.
Pierwszy odruch jest taki, że absolutnie się zgadzam: dajmy im się wypierdolić. Ale potem przychodzi refleksja, że było już tyle okazji, a oni są mocniejsi niż przedtem.
Zawsze można zwalić na komunistów i Tuska. Widziałeś materiał o cmentarzu. No i kryzys. Wspomniany Tusk też ładnych parę chwil tłumaczył wszystko kryzysem, choćby podwyższony vat. Obawiam się, że rzucając jakieś ochłapy gawiedzi, będą teraz mieli jeszcze łatwiej dokręcić śrubę reszcie, a wspomniana tłuszcza będzie tylko bić brawo. Obym się mylił.LLothar pisze:Koronawirus może zaorać Jarosława na amen, o ile tylko nie będzie na kogo zwalać.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
Dokładnie, oni już drugą kadencję potrafią dowolną sprawę zwalić na Tuska.
Wysłane z mojego Moto G (5) Plus przy użyciu Tapatalka
- LLothar
- A u nas w Norwegii
To tylko pokazuje skalę zaniedbań i zniszczeń dokonanych przez PO!!!!!111111jedenjedenGregor pisze:Dokładnie, oni już drugą kadencję potrafią dowolną sprawę zwalić na Tuska.
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
A poza tym, to nawet jak się wypieprzą pojebani socjaliści z PiS, to przyjdą nie mniej pojebani socjaliści z PO, albo innej Lewicy. Znikąd nadziei
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Tęsknię za socjalizmem peło...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Crowley
ThimGrim pisze:Tęsknię za socjalizmem peło...
W sumie racja.
About Mankind
About Mankind
- Crowley
To jest proszę państwa wiceminister finansów, jakby co.
About Mankind
About Mankind
o k... ostatni gasi światło.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Counterman
- Waniaaa!
Ja pierdolę.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Ten kurwa gowniarz co sie nie umie wypowiedziec? Srsly? Gdzie popelnilem blad?
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Pani prokurator wyszła przed szereg wszczynając postępowanie czy wybory są zagrożeniem dla zdrowia wielu ludzi, raz dwa umorzone i już pani prokurator ma postępowanie dyscyplinarne.
Coś czułem że PiS nigdy nie chciał obalić komuny, a tylko chodziło o zajęcie stołków komunistów. No ale jak widać Polcy i Polaki potrzebują rządów autorytarnych.
Coś czułem że PiS nigdy nie chciał obalić komuny, a tylko chodziło o zajęcie stołków komunistów. No ale jak widać Polcy i Polaki potrzebują rządów autorytarnych.
Nie tylko PiS, praktycznie cała opozycja solidarnościowa tego chciała, czego najlepszym dowodem lata 90-te, bratanie się z postkomuną, brak ostracyzmu wobec takich karierowiczów jak Kwaśniewski czy Miller, o dekomunizacji nawet nie wspominając. W czym zresztą nie ma nic dziwnego, skoro czołowi opozycjoniści jak Kuroń byli po prostu dawnymi partyjnymi towarzyszami wywalonymi z partii za odchylenia proreformatorskie i nie trzymanie sztywnego kursu. Sam premier Mazowiecki ileż to kadencji był posłem za komuny? Taki ówczesny Gowin - głosował, ale się nie cieszył.Jutsimitsu pisze:Coś czułem że PiS nigdy nie chciał obalić komuny, a tylko chodziło o zajęcie stołków komunistów.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
- Crowley
To smutne ale prawdziwe. Od dawna to mówię i z każdym dniem to się potwierdza.
Ciekawe, czy z tą prokurator to faktycznie tak jak tłumaczą, nie miała podstaw do wszczęcia, czy jednak przebiliśmy już głową poziom bantustanu i nie zamierzamy zwalniać? Ktoś kto się zna może się wypowiedzieć?
Ciekawe, czy z tą prokurator to faktycznie tak jak tłumaczą, nie miała podstaw do wszczęcia, czy jednak przebiliśmy już głową poziom bantustanu i nie zamierzamy zwalniać? Ktoś kto się zna może się wypowiedzieć?
About Mankind
About Mankind
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Ja tam nie zgadzam się z Theeckiem, bo byśmy nigdy nie mieli wyborów, czy konstytucji z 1998. Ale cóż, fakty aktualnie są takie, że PiS robi wszystko żeby każdy element władzy był podporządkowany "jedynej właściwej partii".
Jakbyś się Jutsi zgodził ze mną to byłoby to wydarzenie na miarę okrągłego stołu
Nasze forum nie jest jeszcze na to gotowe.
- Crowley
Wtedy ostatecznie klimat zostanie stracony.
About Mankind
About Mankind
Tez to mowie juz chyba z 10 latCrowley pisze:Od dawna to mówię i z każdym dniem to się potwierdza.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Kiedyś w czymś się zgodziłem, miałeś przebłysk.Theeck pisze:Jakbyś się Jutsi zgodził ze mną to byłoby to wydarzenie na miarę okrągłego stołu
Edit: Tak apropos, Theeck co myślisz o tym że 1 na 6 pracowników już zostało zwolnionych w Stanach z powodu kryzysu. Kraju jakby nie patrzeć znacznie bardziej prawicowym niż Europa.
Edit2: Statystyka gdzieś wcześniej była, muszę poszukać.
Ostatnio zmieniony 24 kwietnia 2020, o 21:15 przez Jutsimitsu, łącznie zmieniany 1 raz.
No więc popełniłem komentarz, to go i tu zareklamuje - niechaj bedzie przyczynkiem do dyskusji
https://www.facebook.com/janek.kwasniew ... 8614129156
W ogóle znak czasu, kiedyś bym na forum sie produkował
https://www.facebook.com/janek.kwasniew ... 8614129156
W ogóle znak czasu, kiedyś bym na forum sie produkował
#sgk 4 life.
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
http://ozzpip.pl/skandaliczne-zapisy-w- ... racownika/
Czy ktoś może potwierdzić czy te zapisy są w projekcie ustawy? Nie chce mi się szukać.
Czy ktoś może potwierdzić czy te zapisy są w projekcie ustawy? Nie chce mi się szukać.
- Counterman
- Waniaaa!
W projekcie może być.
IRON MAIDEN are KINGS
rzuff - komuniści zawsze dbali o pozory legalności i mandatu demokratycznego, począwszy od wyborów w 1947 przez cały okres sprawowania swojej władzy. Zatem Jaruzelski nie był tu żadnym wyjątkiem.
Tekst jest ciekawy, wielkie brawa za stwierdzenie, że sędziowie są urzędnikami państwowymi. Dla mnie miłe zaskoczenie
Niestety odniosłem wrażenie, że przyczynę tego, że nie jesteśmy państwem prawnym upatrujesz li tylko w działaniach ostatnich rządów, a moim zdaniem jest to zawężenie źródeł problemu i niepełny obraz, choć oczywiście ostatnia władza ma tutaj najwięcej za uszami. No i oczywiście - bo wiesz co myślę - swoją niemałą cegłę do sytuacji, w której hejt wobec sędziów trafił na podatny grunt, a akceptacja dla "prawie łamania prawa" stała się powszechna dołożyli sami sędziowie i to na wiele sposobów.
jutsi - co do zwolnień w Stanach to nic nie myślę, poza tym, że skoro zwalniają to mają ku temu powody. Zresztą podobnie jest i w Polsce, tylko statystyk pewnie jeszcze nie mamy, co więcej u nas większość zatrudnionych na etacie ma 1-3 miesięczne okresy wypowiedzenia więc efekt obecnych cięć będzie widoczny w GUS za 3-4 miesiące. A wiele osób na samozatrudnieniu w ogóle w statystykach nie będzie.
Tekst jest ciekawy, wielkie brawa za stwierdzenie, że sędziowie są urzędnikami państwowymi. Dla mnie miłe zaskoczenie
Niestety odniosłem wrażenie, że przyczynę tego, że nie jesteśmy państwem prawnym upatrujesz li tylko w działaniach ostatnich rządów, a moim zdaniem jest to zawężenie źródeł problemu i niepełny obraz, choć oczywiście ostatnia władza ma tutaj najwięcej za uszami. No i oczywiście - bo wiesz co myślę - swoją niemałą cegłę do sytuacji, w której hejt wobec sędziów trafił na podatny grunt, a akceptacja dla "prawie łamania prawa" stała się powszechna dołożyli sami sędziowie i to na wiele sposobów.
jutsi - co do zwolnień w Stanach to nic nie myślę, poza tym, że skoro zwalniają to mają ku temu powody. Zresztą podobnie jest i w Polsce, tylko statystyk pewnie jeszcze nie mamy, co więcej u nas większość zatrudnionych na etacie ma 1-3 miesięczne okresy wypowiedzenia więc efekt obecnych cięć będzie widoczny w GUS za 3-4 miesiące. A wiele osób na samozatrudnieniu w ogóle w statystykach nie będzie.
Tak właśnie upatruję. Zawsze, każda władza naciąga zasady, nie przypominam sobie takiego jawnego i ciągłego rozpierdalania porządku prawnego.Theeck pisze:Niestety odniosłem wrażenie, że przyczynę tego, że nie jesteśmy państwem prawnym upatrujesz li tylko w działaniach ostatnich rządów
No ja tego właśnie nie rozumiem. Jedyna afera korupcyjna związana z sędziami dotyczyła przetargów dla krakowskiego sadu, a nie kupowania wyroków czy coś. To co? Tysiące ludzi sobie zasłuzylo bo jakis typ ukradł wiertarkę?Theeck pisze:No i oczywiście - bo wiesz co myślę - swoją niemałą cegłę do sytuacji, w której hejt wobec sędziów trafił na podatny grunt, a akceptacja dla "prawie łamania prawa" stała się powszechna dołożyli sami sędziowie i to na wiele sposobów.
Tzn tak naprawdę to ja jednak rozumiem. Mogłem to juz kiedyś pisać, moglismy juz prowadzic te rozmowe kiedyś Bo sąd sie zawsze wszystkim bedzie kojarzył źle. Może poza rodzicami, którzy adoptują dziecko.
Bo w sądzie jestes w dużym skrócie z trzech powodów
1. bo oszukałeś/wyrzadziłes krzywde itp komuś i cie złapali
2. bo zostałeś nieslusznie posądzony o oszukanie/wyrzadzenie krzywdy
3. Bo zostałes oszukany/została wyrządzona ci krzywda.
I żadna z tych sytuacji nie jest miła. I Wygrać w sądzie nie oznacza tego co wygrać w totolotka. Wygrać w sądzie to znaczy ze został przywrócony stan neutralny. Zostało naprawione jakieś to zło. Czyli w najlepszym razie straciłeś kilka lat zeby udowodnić że nie jestes wielbłądem/ że coś ci sie należy.
Ale na tym polega wymiar sprawiedliwości. Po prostu.
I dlatego tak łatwo jest kopać sądownictwo. I myślę, że politycy o tym wiedzą, dlatego niechętnie kopią sądownictwo...dopóki nie pojawili się aktualnie rządzący politycy.
#sgk 4 life.
Dla mnie cegły z muru praworządności zaczęli wyszarpywać rządzący z UW-AWS. Każdy kolejny rząd szarpał kolejne, najpierw pojedyńczo i ze strachem, że ktoś zobaczy, potem już po kilka na raz. Fakt, że dopiero PiS podszedł do muru z kilofem i zaczął napierdalać z całej siły, nie znaczy, że oni zaczęli.Turtles pisze:Tak właśnie upatruję. Zawsze, każda władza naciąga zasady, nie przypominam sobie takiego jawnego i ciągłego rozpierdalania porządku prawnego.Theeck pisze:Niestety odniosłem wrażenie, że przyczynę tego, że nie jesteśmy państwem prawnym upatrujesz li tylko w działaniach ostatnich rządów
Nie przesadzaj, że był tylko jeden przypadek, ale tak. Któryś wziął wiertarkę, inny 50 zł na stacji benzynowej, jeszcze któryś coś tam w sklepie nie dla idiotów.Turtles pisze:No ja tego właśnie nie rozumiem. Jedyna afera korupcyjna związana z sędziami dotyczyła przetargów dla krakowskiego sadu, a nie kupowania wyroków czy coś. To co? Tysiące ludzi sobie zasłuzylo bo jakis typ ukradł wiertarkę?
Ale problem leży w tym, że sędziowie aby cieszyli się zaufaniem i poparciem opinii publicznej, MUSZĄ być dla ludu jak żona Cezara. Czyli czyści, a jak się "ubrudzeni" trafią to należy ich z zawodu bezwzględnie i szybko usuwać, a kary powinni dostać takie jak zwykły Kowalski. I tego sędziowie w swojej masie ani nie czują ani nie uważają za słuszne.
A tymczasem sędzia, który przez roztargnienie wziął 50 zł z lady został uniewinniony. Obejrzyj na chłodno ten film - sędzia stoi z otwartym portfelem czeka na swoją resztę. W międzyczasie drugą ręką bierze 50 zł i chowa je do kieszeni. Nie do otwartego portfela, do kieszeni. No sorry, ale to nie wygląda na roztargnienie. ALE NAWET JEŚLI, to oznacza to, że przeciętny Kowalski w takiej samej sytuacji TAKŻE powinien zostać uniewinniony. Sądźcie nas tą samą miarą, chciałby lud. A tymczasem opinia publiczna dowiaduje się, że starowinka ze podejrzeniem Alzheimera jest karana przez sąd za kradzież batonika w supermarkecie. I z każdym takim przypadkiem lawina niechęci do sędziów rośnie.
Przyczyn niechęci jest więcej, choćby to, że w sądzie Kowalski czuje się jak petent w urzędzie, a nawet gorzej, albo że sprawy ciągną się latami (sprawa spadku po stryjecznym dziadku mojej żony trwa już chyba 8 (!) lat. I nie mamy pana płaszcza, i co nam pan zrobi?
- Crowley
https://www.facebook.com/watch/?v=160916965326286
Łokurła. Jeżeli to jest autentyczne, a na to wygląda, to bijemy kolejne rekordy. Burkina Faso się z nas śmieje.
Łokurła. Jeżeli to jest autentyczne, a na to wygląda, to bijemy kolejne rekordy. Burkina Faso się z nas śmieje.
About Mankind
About Mankind
Panie, czeknij topic ja wiedziałem że tak będzie
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Crowley
Widziałem właśnie. Ale nie zaszkodzi jak będzie w dwóch. I jeszcze w humorze politycznym, bo to jakaś komedia absurdu.
About Mankind
About Mankind
- LLothar
- A u nas w Norwegii
1. Znajdujemy podmiot w KRS, np "INSTYTUT IMIENIA LECHA KACZYŃSKIEGO", nr.: 0000173661
2. Wchodzimy sobie na wyszukiwarke - oficjalna, rzadowa strona - https://ekrs.ms.gov.pl/web/wyszukiwarka ... na-glowna/
3. Wpiusujemy numerek, szukamy, mamy wynik.
4. dane szczegolowe: wyswietl
5. Pobierz wydruk informacji pelnych
6. Na stronie 4 masz numer PESEL Kaczynskiego
7. Kopiujesz sobie pakiet wyborczy na kolorowej drukarce, bo to zwykly papier. Spokojnie, dostaniesz na pare dni przed wyborami.
8. Wypelniasz 50 sztuk, wszystkie na Kaczynskiego. Wrzucasz do urny rano, w poludnie i wieczorem, z glosami na kogo chcesz.
9. Gratulacje, zaglosowales za Jaroslawa Kaczynskiego.
2. Wchodzimy sobie na wyszukiwarke - oficjalna, rzadowa strona - https://ekrs.ms.gov.pl/web/wyszukiwarka ... na-glowna/
7. Kopiujesz sobie pakiet wyborczy na kolorowej drukarce, bo to zwykly papier. Spokojnie, dostaniesz na pare dni przed wyborami.
8. Wypelniasz 50 sztuk, wszystkie na Kaczynskiego. Wrzucasz do urny rano, w poludnie i wieczorem, z glosami na kogo chcesz.
Ta, komedia. Przestań "straszyć PiS-em". Rządy PO to była komedia!Crowley pisze:Widziałem właśnie. Ale nie zaszkodzi jak będzie w dwóch. I jeszcze w humorze politycznym, bo to jakaś komedia absurdu.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Crowley
Czemu 50? Już po drugiej głos będzie nieważny.LLothar pisze:1. Znajdujemy podmiot w KRS, np "INSTYTUT IMIENIA LECHA KACZYŃSKIEGO", nr.: 0000173661
Pesel Andrzeja Dudy można znaleźć w podobny sposób sprawdzając Ruch Społeczny im. Lecha Kaczyńskiego.
About Mankind
About Mankind
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Dla pewnosci, ze Twoje bedzie na gorze. Bo jak do urny wrzucisz rano, to zaleznie jak wyjmuja Twoja koperta bedzie na gorze albo na dole albo gdzies w srodku. Liczy sie pierwszy, wiec lepiej sie postarac .Crowley pisze:Czemu 50? Już po drugiej głos będzie nieważny.LLothar pisze:1. Znajdujemy podmiot w KRS, np "INSTYTUT IMIENIA LECHA KACZYŃSKIEGO", nr.: 0000173661
Pesel Andrzeja Dudy można znaleźć w podobny sposób sprawdzając Ruch Społeczny im. Lecha Kaczyńskiego.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Aha, wygląda na to, że tylko karta do głosowania jest zabezpieczona, karta z oświadczeniem już nie. Więc tylko tą drugą kopiować, pisać Kaczyński, i blokujesz mu możliwość głosowania.
Myślicie, że ogarną, że ktoś głosował 10 razy?
Jak na Dudę, to nie będą sobie głowy zawracali. Co innego jak z województwa mazowieckiego dostaną 5 mln głosów na KK
ja powiem, że w państwie prawa i sprawiedliwosci to panowie Szumi, Kaczi, Dudi i pewnie jeszcze kilku nastepnych wyladowaliby przed Trybunałem Stanu za szopkę, którą obecnie odstawiają.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
-
- sraczkowaty
Bardzo fajnie, że panowie Gowin i Kaczyński już wiedzą co stwierdzi SN, ale co teraz, wybory się nie odbędą i już? Nikt nie poniesie konsekwencji? No i teraz jak rozumiem cały proces wyborczy łącznie ze zgłaszaniem kandydatów rusza od nowa?
"W związku z odrzuceniem przez opozycję wszystkich konstruktywnych propozycji umożliwiających przeprowadzenie tegorocznych wyborów prezydenckich w terminie konstytucyjnym, partie Prawo i Sprawiedliwość oraz Porozumienie Jarosława Gowina przygotowały rozwiązanie, które zagwarantuje Polakom możliwość wzięcia udziału w demokratycznych wyborach" - czytamy w oświadczeniu podpisanym przez prezesów PiS i Porozumienia.
"Po upływie terminu 10 maja 2020 r. oraz przewidywanym stwierdzeniu przez Sąd Najwyższy nieważności wyborów, wobec ich nieodbycia, Marszałek Sejmu RP ogłosi nowe wybory prezydenckie w pierwszym możliwym terminie" - dodano.
"Wybory przeprowadzone przez Państwową Komisję Wyborczą, w trosce o bezpieczeństwo Polaków, ze względu na sytuację epidemiczną, odbędą się w trybie korespondencyjnym. Porozumienie Jarosława Gowina zobowiązuje się do poparcia ustawy o szczególnych zasadach przeprowadzania wyborów powszechnych na Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej zarządzonych w 2020 r., a jednocześnie przedstawi, w uzgodnieniu z Prawem i Sprawiedliwością, propozycje jej nowelizacji"
Cyrk to mało powiedziane.
edit: a nie, bo:
http://300polityka.pl/live/2020/05/06/n ... rezydenta/Jak słyszymy nieoficjalnie, 12 lipca to jeden z możliwych i rozpatrywanych terminów wyborczych. Nasi rozmówcy zastrzegają, że ostatecznie termin będzie zależeć od terminu orzeczenia Sądu Najwyższego, przy założeniu że 11 maja PKW przedstawi obwieszczenie, że wybory nie odbyły się.
Wybory mają zostać rozpisane na nowo, ale z zachowaniem praw nabytych, tzn. że kandydaci, którzy się zarejestrowali, zostają. Mówiąc inaczej, w nowelizacji, która jest częścią kompromisu zostanie zapisane zachowanie praw nabytych, ale będzie można w krótkim czasie zgłaszać nowych kandydatów.
W uzgodnieniu porozumienia brał też udział premier, który jak słyszymy od rozmówców z Pałacu, rozmawiał o tym i uzyskał zgodę prezydenta
Jeszcze większy cyrk
Ostatnio zmieniony 6 maja 2020, o 23:04 przez grel3gargamel, łącznie zmieniany 1 raz.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Ale to chyba wszystko dobrze, nie? Opozycja chciała przenieść wybory na po epidemii, i połowa lipca wygląda dosyć sensownie.
Oczywiście karty pocztowe pójdą na śmietnik i winnych wszystkich tych kosztów nie będzie. Cyrk był straszny, ale nareszcie powinno się skończyć to całe gadanie o wyborach...
Oczywiście karty pocztowe pójdą na śmietnik i winnych wszystkich tych kosztów nie będzie. Cyrk był straszny, ale nareszcie powinno się skończyć to całe gadanie o wyborach...
-
- sraczkowaty
No raczej niedobrze jak sobie dwóch Jarosławów ogłasza, że wybory się nie odbędą (ktoś chyba powinien za to ponieść konsekwencje?) i jeszcze wymyślają jakieś "prawa nabyte" w kontekście przeprowadzenia nowych, zwłaszcza, że można było je przełożyć normalnie i w zgodzie z Konstytucją
Ja nie mam słów.
No tyle że mogę tylko powtórzyć, że w państwie prawa to my nie żyjemy
No tyle że mogę tylko powtórzyć, że w państwie prawa to my nie żyjemy
#sgk 4 life.
Zaraz cisza wyborcza, więc proponuję powstrzymać się tymczasowo od komentarzy.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Żodyn tego nie przewidział, żodyn!
Proponuje matematyke: Nowe wybory przywodca przewidzial na 12 lipca. Ustawa/nowela przejdzie przez sejm jakos 15 maja najwczesniej, pisana oczywiscie na kolanie. Senackie 30 dni, wiec wejdzie 15 czerwca. Rzekomo mozna bedzie zbierac podpisy na nowo - w kilka tygodni? Jest to wszystko mocno "na styk". Przypuszczam, ze to jest wlasnie podstawa tej nwej daty - jak najszybciej sie da.
No i teraz w TVP oczywiscie bedzie, ze wybory nie mogly sie odbyc przez obstrukcje opozycji w Senacie, ale prezes opracowal plan ratowania Polski.
Proponuje matematyke: Nowe wybory przywodca przewidzial na 12 lipca. Ustawa/nowela przejdzie przez sejm jakos 15 maja najwczesniej, pisana oczywiscie na kolanie. Senackie 30 dni, wiec wejdzie 15 czerwca. Rzekomo mozna bedzie zbierac podpisy na nowo - w kilka tygodni? Jest to wszystko mocno "na styk". Przypuszczam, ze to jest wlasnie podstawa tej nwej daty - jak najszybciej sie da.
No i teraz w TVP oczywiscie bedzie, ze wybory nie mogly sie odbyc przez obstrukcje opozycji w Senacie, ale prezes opracowal plan ratowania Polski.
Nie będzie trzeba zbierać nowych podpisów, bo te z wyborów nieważnych są teraz przechodnie!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Tak, ale jakby ktos chcial zostac nowym kandydatem?ThimGrim pisze:Nie będzie trzeba zbierać nowych podpisów, bo te z wyborów nieważnych są teraz przechodnie!
Wiecie, nie neguje, ze burdel jest straszny, i ze tym jednym trickiem PiS przesuwa wybory, ale to dziala tylko na ich niekorzysc.
Nowy kandydat w nowych wyborach? Czyś ty zwariował?LLothar pisze: Tak, ale jakby ktos chcial zostac nowym kandydatem?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
LLo. To nie jest trick.
To jest nieprzeprowadzenie wyborów. Tyle. Nie ma zadnego powodu. W naszym porzadku ustrojowym nie zmieniło się absolutnie nic. Jest jeden (nie chce mi sie teraz myslec o roznych tam dymisjach prezydenta itp) powód zeby wyborów nie przeprowadzić - stan nadzwyczajny. On nie został wprowadzony.
Więc wybory się odbędą, będą fikcją prawną i Sąd Najwyższy będzie musiał te fikcję prawną ukonstytuować orzeczeniem (jak tego nie zrobi to będzie antypaństwowy i znowu odpalamy maszynke hejtu, a potem i tak TK powie "SN nie mógł powiedziec ze nie bylo wyborów").
Powtarzam. Działamy w normalnym trybie konstytucyjnym.
Co szkodzi teraz tak robić już do śmierci prezydenta Dudy? Taki sam ruch można zrobić bez epidemii COVID-19, dżumy czy cholery. Tak teraz mozna po prostu rządzić. Ja nie mówię, że tak będzie, ale można. Władza juz nie pochodzi od umocowania w prawie, tylko od tego ze większośc popiera. Bo niby co? Politycy partii rządzącej obejrzeli sobie de całe wybory, kilka razy wzięli udział, ale koniec końców powiedzieli "nie, to my jednak obejdziemy się bez tego"
ALE tak naprawdę to we had a great run!
Konstytucja 3 maja obowiązywała 2 lata do konfederacji targowickiej
Konstytucja marcowa, 4 lata do zamachu stanu w 26 roku.
Może no nie jesteśmy predysponowani do życia pod rządami prawa.
To jest nieprzeprowadzenie wyborów. Tyle. Nie ma zadnego powodu. W naszym porzadku ustrojowym nie zmieniło się absolutnie nic. Jest jeden (nie chce mi sie teraz myslec o roznych tam dymisjach prezydenta itp) powód zeby wyborów nie przeprowadzić - stan nadzwyczajny. On nie został wprowadzony.
Więc wybory się odbędą, będą fikcją prawną i Sąd Najwyższy będzie musiał te fikcję prawną ukonstytuować orzeczeniem (jak tego nie zrobi to będzie antypaństwowy i znowu odpalamy maszynke hejtu, a potem i tak TK powie "SN nie mógł powiedziec ze nie bylo wyborów").
Powtarzam. Działamy w normalnym trybie konstytucyjnym.
Co szkodzi teraz tak robić już do śmierci prezydenta Dudy? Taki sam ruch można zrobić bez epidemii COVID-19, dżumy czy cholery. Tak teraz mozna po prostu rządzić. Ja nie mówię, że tak będzie, ale można. Władza juz nie pochodzi od umocowania w prawie, tylko od tego ze większośc popiera. Bo niby co? Politycy partii rządzącej obejrzeli sobie de całe wybory, kilka razy wzięli udział, ale koniec końców powiedzieli "nie, to my jednak obejdziemy się bez tego"
ALE tak naprawdę to we had a great run!
Konstytucja 3 maja obowiązywała 2 lata do konfederacji targowickiej
Konstytucja marcowa, 4 lata do zamachu stanu w 26 roku.
Może no nie jesteśmy predysponowani do życia pod rządami prawa.
#sgk 4 life.
Technicznie rzecz biorąc, Sąd Najwyższy stwierdza "nieważność wyboru Prezydenta Rzeczypospolitej".
A więc najpierw musi dojść do wyboru, żeby stwierdzić jego nieważność. Wyboru żadnego nie było, bo w przeprowadzonej procedurze wyborczej nie doszło do wyboru...3. W razie stwierdzenia nieważności wyboru Prezydenta Rzeczypospolitej
przeprowadza się nowe wybory, na zasadach przewidzianych w art. 128 ust. 2 dla
przypadku opróżnienia urzędu Prezydenta Rzeczypospolitej.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
No właśnie. A kto w takim razie odpowiada za nieprzeprowadzenie wyborów w terminie? I jakie są kary za coś takiego? Bo może za 3 lata sejmowych też się nie przeprowadzi? Naprawdę, Trybunał Stanu za doprowadzenie do takiej sytuacji. Nie po to płacimy tej rządowej i sejmowej hołocie takie pieniądze, żeby nam takie cuda wywijała.Turtles pisze:To jest nieprzeprowadzenie wyborów. Tyle. Nie ma zadnego powodu. W naszym porzadku ustrojowym nie zmieniło się absolutnie nic. Jest jeden (nie chce mi sie teraz myslec o roznych tam dymisjach prezydenta itp) powód zeby wyborów nie przeprowadzić - stan nadzwyczajny. On nie został wprowadzony.