Luźno o grach
Re: Luźno o grach
No co ty. Civka jest grywalna tylko w części parzyste, plus jedynka. Trójka to było zlo, w czwórce sie zakochałem, piątka zmieniała koncepcję, które zostały dopracowane w 6.
Herosi 4 byli po prostu nudno i brzydcy. Nie podobała mi sie koncepcja jednoosobowych armii. Do tego heros bez walki nie nadawał się do niczego, a z walką szybko stawał się zbyt potężny. Zabraklo balansu. W trójce kazdym zamkiem gra sie nieco inaczej, a w czwórce niestety praktycznie tak samo.
Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka
Herosi 4 byli po prostu nudno i brzydcy. Nie podobała mi sie koncepcja jednoosobowych armii. Do tego heros bez walki nie nadawał się do niczego, a z walką szybko stawał się zbyt potężny. Zabraklo balansu. W trójce kazdym zamkiem gra sie nieco inaczej, a w czwórce niestety praktycznie tak samo.
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
- Counterman
- Waniaaa!
Potwierdzam, że Civ VI była spoczko.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- Razorblade
- Mr. Kroper
No wlasnie civ 3 byla swietna. Moze mylisz z call to power 2. W 3 po raz pierwszy afair pojawily sie granice co bylo super. Do tego surowce strategiczne czy tez umiejetnisci cywilizacji.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Trójka nie miała polotu. Działała w niej taktyka spamowania miast na szeroką skalę, która nie zmieniła się od czasu dwójki. Dopiero w czwórce to zmienili wprowadzając koszty miast. Do tego regres wizualny - pamietam jak dzis swoj zal ze nie bylo filmikow cudow swiata, nawet takich animowanych jakie byly w alpha centauri. Zupelnie nie miałem poczucia budowania cywilizacji, a tylko przesuwania klocków po mapie. Bonusy przywodcow tez byly slaboutkie, zmieniały niewiele. Dla mnie po latach gra to jakies 6,5 na 10. Do tego w wersji pudelkowej, ktora mialem, byl bug, który nie pozwalał przed zakładaniem grac po 1620 roku.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Ha! Jestes idealnym przykładem tego o czym mowimy . Dla mnie 3 byla mega akurat bo naglebw srodku Twojego imperium nie pojawiałosię z duoy postawione miasto przeciwnika "bo tak i juz". Co do samego spamowania miast to troche jakby teraz powiedzieć ze 4 nie miala polotu bo nadal spamowales miliard jednostek i ustawiales na jednym polu . No i pamietajmy ze w 4 vanilla tez miala swoje ograniczenia ktore sprawily ze ludzie przestali mocno "narzekac" dopiero przy pierwszym rozszerzeniu a po drugim dodatku popadli w euforie, stad 5 znow dostala wpierdziel
W trójkę pogrywalem, ale wolałem alpha centauri ktora wyszla ze dwa lata wcześniej. Tam też byly granice i to lepsze niż w trójce. W ogole mialem wrazenie, ze trójka byla wlasnie okrojona alpha centauri, z tych elementów ktore w 4X podobały mi sie najbardziej - wolnosci w wyborze mojej ścieżki rozwoju i naprawde zróżnicowanych frakcji i ciekawej inżynierii społecznej. Dostałem to dopiero w civ 4. Ale fakt, nie grałem w wersje bez rozszerzeń.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ktoś jeszcze pamięta Civilization Call to Power? Nawet były z tego zawody w Lidze Liceów w Poznaniu
To była taka śmieszna/dziwna Civka, zupełnie inna niż wszystkie.
EDIT: Najlepsze było tam to, że nie było workerów - tylko był zasób "social work" i się kupowało za to drogi, farmy, itp, bez łażenia robolami w kółko...
To była taka śmieszna/dziwna Civka, zupełnie inna niż wszystkie.
EDIT: Najlepsze było tam to, że nie było workerów - tylko był zasób "social work" i się kupowało za to drogi, farmy, itp, bez łażenia robolami w kółko...
- Razorblade
- Mr. Kroper
Call to Power 2 nawet chyba mam gdzies. Niemniej nie byla tp czesc serii "Civilization" sama w sobie.
Peter - moze wlasnie stad rozny poglad. Ja nie lubilem Alpha Centauri po prostu
Peter - moze wlasnie stad rozny poglad. Ja nie lubilem Alpha Centauri po prostu
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Gram w Starsector. Kupiłem to lata temu jak jeszcze TotalBiscuit recenzował...
Ależ to wciąga!
https://youtu.be/acqpulP1hLo
Ależ to wciąga!
https://youtu.be/acqpulP1hLo
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Gram w Lost Ember. Bez szału, gra w 100% oparta na klimacie bo gameplaya innego niż biegnij/leć przed siebie tu tyle co kot napłakał.
Dzisiaj byłem wilkiem, wombatem, kaczką, bobrem oraz kolibrem.
Zobaczymy co przyniesie jutrzejszy dzień.
Dzisiaj byłem wilkiem, wombatem, kaczką, bobrem oraz kolibrem.
Zobaczymy co przyniesie jutrzejszy dzień.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
https://www.youtube.com/watch?v=eFp0yxdThF8
Marzenia z dzieciństwa się spełniają tylko aż boję się jakie to będzie miało wymagania...
Marzenia z dzieciństwa się spełniają tylko aż boję się jakie to będzie miało wymagania...
11.XI.2006
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Lotniskowiec lepiej zrobiony niż w "Midway"
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Jak się będzie grało tym kolesiem, który macha rękami, to wymagania nie bę wygórowane.
Co oznacza ten gest w ~1:07?
Co oznacza ten gest w ~1:07?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
Populacja darmowych gier na Epic Store zwiększa się.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jeszcze trochę i będę miał na Epicu największą kolekcję gier, w które nie grałem i nie zagram
Chociaż Into The Breach odpaliłem i nawet trochę pograłem. Może nawet przejdę .
Chociaż Into The Breach odpaliłem i nawet trochę pograłem. Może nawet przejdę .
- Ptaszor
- zielony
Into the Breach jest w pytę. Zwłaszcza w pytę jest moment, w którym "zaskoczysz" jak w to grać.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Chyba już zaskoczyłem, bo gra wydaje mi się prosta, póki co, i na pewno to nie jest ten poziom co FTL... Właśnie kończę drugą wyspę.
- Alexandretta
- Współpraca GL
- Kontakt:
Mi się to promo nawet podoba. W końcu zgarnęłam kilka gier, które wypadało by znać, ale nie kupowałam bo "i tak nie ma czasu". A tak to może w końcu zaliczę tego SuperHota i This War of Mine.
No i Wasteland 2 od GOGa był zdecydowanie miłą niespodzianką.
Ciekawa jestem co jeszcze wyskoczy do końca roku.
No i Wasteland 2 od GOGa był zdecydowanie miłą niespodzianką.
Ciekawa jestem co jeszcze wyskoczy do końca roku.
"Żal, że sie coś zrobiło, przemija z czasem. Żal, że się czegoś nie zrobiło, nie przemija nigdy."
Na Pograniczu
Na Pograniczu
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
To były jakieś darmoszki na GOGu, które przegapiłem?
- Ptaszor
- zielony
2 tygodnie temu był przez 48 h za darmo. Sorry.
https://lowcygier.pl/darmowe/wasteland- ... o-na-gogu/
https://lowcygier.pl/darmowe/wasteland- ... o-na-gogu/
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Nieźle wciąga ten Into the Breach. Jest to jedna z tych gier, które dają Ci fałszywe poczucie bezpieczeństwa, a potem bezlitośnie walą prosto w krocze...
Mam jedną grę ukończoną sukcesem (boty ogniowe) po dwóch wyspach, reszta porażki. Właśnie załatwili mnie w ostatniej misji, bo niedoliczyłem punktów życia jednego dziada i ten Vek co miał go zabić, jednak tego nie zrobił . Byłem 2 tury od pokonania gry po 3-ech wyspach. Wszystko na normalu na razie...
Mam jedną grę ukończoną sukcesem (boty ogniowe) po dwóch wyspach, reszta porażki. Właśnie załatwili mnie w ostatniej misji, bo niedoliczyłem punktów życia jednego dziada i ten Vek co miał go zabić, jednak tego nie zrobił . Byłem 2 tury od pokonania gry po 3-ech wyspach. Wszystko na normalu na razie...
- Counterman
- Waniaaa!
Wygląda bardzo spoko, tylko nie czuję trochę tych broni.
IRON MAIDEN are KINGS
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Yyyy.... wygląda nudno.... i jeszcze ten napis, że niby lepsze niż POE... ta jasne
-
- sraczkowaty
Polecam Disco Elysium, wprawdzie recenzenci trochę przesadzają, bo gra nie jest AŻ TAK dobra, ale momentami czuć klimat Tormenta (w sensie, że Planescape). Świetnie napisana, tylko trochę za krótka i w końcowej części za dużo prowadzenia gracza za rączkę
Wolcen zaliczył mały falstart.... Chłopaki nie ogarnęły zainteresowania.... Warto trochę poczekać, aż połatają co trzeba i wtedy zakupić.
- Alexandretta
- Współpraca GL
- Kontakt:
Patrzyłam na tego Wolcena, ale póki co odpuszczam. Może kiedyś. Chyba bardziej interesująco wyglada Last Epoch, który ma wyjść w kwietniu. No i Torchlighta 3 zapowiedzieli, czekam z niecierpliwością, w dwójkę bardzo fajnie mi się grało. Potem nowe PoE, które też powinno być spoko. O nowym diablo nie myśle, bo zanim wyjdzie to jeszcze dużo czasu minie, to raz, a dwa znając życie zanim będzie w pełni grywalne to też potrwa. W każdym razie jest na horyzoncie kilka nowych h’n’s, to dobrze.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
"Żal, że sie coś zrobiło, przemija z czasem. Żal, że się czegoś nie zrobiło, nie przemija nigdy."
Na Pograniczu
Na Pograniczu
No ja też póki co odpuszczam Wolcena - jak czytam o edycji notatnikiem plików by odzyskać sypiące się save'y to trochę mi się odechciewa (a takich problemów bez liku )
Last Epoch wygląda rzeczywiście ciekawie, wcześniej o tym nie słyszałem, oby premiera udała się lepiej niż Wolcenowi
A tak z innej beczki - świetne opinie ma Besiege - budujemy machiny oblężnicze a potem testujemy jak dobrze sprawdzają się w kruszeniu murów (albo coś w tym stylu ). Do 25 lutego można to mieć za 18 zeta!
Last Epoch wygląda rzeczywiście ciekawie, wcześniej o tym nie słyszałem, oby premiera udała się lepiej niż Wolcenowi
A tak z innej beczki - świetne opinie ma Besiege - budujemy machiny oblężnicze a potem testujemy jak dobrze sprawdzają się w kruszeniu murów (albo coś w tym stylu ). Do 25 lutego można to mieć za 18 zeta!
W oczekiwaniu na połatanie Wolcena i nadchodzący Last Epoch, kupiłem na steamie (za 11 zeta) Titan Quest Anniversary Edition. To wersja zawierająca, według twórców, ponad 1000 poprawek w stosunku do pierwotnej edycji z 2006 roku. Że niby dzięki 10-letniej współpracy z moderami blabla itd itp. I chyba jest w tym coś z prawdy bo gra się dobrze! Instalując myślałem, że to jednak 14-latek, że będzie to widać i czuć, ale nie - jest naprawdę dobrze!
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Titan Quest jest super. A ta wersja jest od razu z pierwszym dodatkiem, więc można grać i grać... Razem z Grim Dawn tych samych twórców moje ulubione H&S.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
- Counterman
- Waniaaa!
Ej.
Grał ktoś w Stardew Valley?
Bo mnie kusi.
Grał ktoś w Stardew Valley?
Bo mnie kusi.
IRON MAIDEN are KINGS
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Bierz i graj. Świetna rzecz.
All the good in the world
About Mankind
About Mankind
A ja zainstalowałem Dungeons 3 (było teraz przy CDA)
Póki co popatrzyłem tylko ale wygląda mi to na kalkę Dungeon Kepper. I to niemal 1 do 1 bo nawet odgłos kopania przez chochliki jest identyczny
Póki co popatrzyłem tylko ale wygląda mi to na kalkę Dungeon Kepper. I to niemal 1 do 1 bo nawet odgłos kopania przez chochliki jest identyczny
- Counterman
- Waniaaa!
Kupiłem. Zajebiście bezstresowa gierka i w sumie bardzo szybko ogarnąłem co się dzieje. Sam gameplay niby jest o niczym, ale wciąga jak odkurzacz. Dobre polecenie Crow, jestem zadowolony.Crowley pisze:Bierz i graj. Świetna rzecz.
IRON MAIDEN are KINGS
Panzer Corps 2 za 250 zeta....Coś się komuś w dupie poprzewracało....albo w mózgu
Żadnej tańszej edycji nie widzę...
Żadnej tańszej edycji nie widzę...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Ja podstawową edycję widzę za 143zł. Kanadyjska za $45 się zgadza.
https://steamdb.info/app/1072040/
https://steamdb.info/app/1072040/
A, to mój błąd...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Swoją drogą, po co kupować PG 2, jak jest PG 1...
w sumie to nie wiem
- PIOTROSLAV
- Parmezan
A ja kupiłem, wczoraj cos tam pyknąłem i muszę powiedzieć, że trochę się zmieniło.
Z tego co wczoraj sprawdziłem, a próbowałem tylko zająć Kielce w 4 tury, to:
a) samoloty są przypisywane do lotnisk, każdą turę zaczynają ze swojego lotniska - w trakcie gry można i trzeba je przebazować, bo inaczej nie mają zasięgu do dalszych celów.
b) działka ppanc. nie są tak bezużyteczne jak w PC1 - jeśli atakujesz czołgiem cel obok działa ppanc, to działo wykonuje atak na podobnej zasadzie jak artyleria.
c) na starcie kampanii możesz wybrać sobie cechy swojego dowódcy - są plusy i minusy - wiele fajnych rzeczy, ale te minusy na razie wydają się na tyle straszne, że próbowałem tylko z jednym
Z tego co wczoraj sprawdziłem, a próbowałem tylko zająć Kielce w 4 tury, to:
a) samoloty są przypisywane do lotnisk, każdą turę zaczynają ze swojego lotniska - w trakcie gry można i trzeba je przebazować, bo inaczej nie mają zasięgu do dalszych celów.
b) działka ppanc. nie są tak bezużyteczne jak w PC1 - jeśli atakujesz czołgiem cel obok działa ppanc, to działo wykonuje atak na podobnej zasadzie jak artyleria.
c) na starcie kampanii możesz wybrać sobie cechy swojego dowódcy - są plusy i minusy - wiele fajnych rzeczy, ale te minusy na razie wydają się na tyle straszne, że próbowałem tylko z jednym
- PIOTROSLAV
- Parmezan
A tu jeszcze o róznych, niekoniecznie, nowościach
No spoko ten nowy Panzer, ale mocno wkręciłem się w greckiego Wiedźmina więc póki co dam spokój.
Szkoda, że Wolcen wciąż niedokończony... Za to Titan Quest dalej bawi
Szkoda, że Wolcen wciąż niedokończony... Za to Titan Quest dalej bawi
- PIOTROSLAV
- Parmezan
ale Path of Exile dalej fajne - w tej lidze bawię się najlepiej od roku
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Fajny ten Offworld. Już rozbijam kompa na poziomie Manager (czyli mam takie same warunki jak AI) z pauzowaniem rozgrywki. Trochę wkurza to, że trzeba w kółko burzyć i odbudowywać, bo akurat wszyscy zainwestowali w żywność... Zna ktoś jakieś podobne gry tylko turowe?
- Counterman
- Waniaaa!
Mały updajt, mam ponad 60h natłuczone i nie mam oznak znużenia tą grą. Niesamowitości. W ogóle jak zobaczyłem licznik to byłem w szoku, spodziewałem się wyniku maks 20h...Counterman pisze:Kupiłem. Zajebiście bezstresowa gierka i w sumie bardzo szybko ogarnąłem co się dzieje. Sam gameplay niby jest o niczym, ale wciąga jak odkurzacz. Dobre polecenie Crow, jestem zadowolony.Crowley pisze:Bierz i graj. Świetna rzecz.
IRON MAIDEN are KINGS
Nowy XCOM na dniach za 5 dyszek w przedsprzedaży... Jesteśmy podejrzliwi, czy bieremy?
https://www.polygon.com/2020/4/14/21219 ... e-price-pc
https://www.polygon.com/2020/4/14/21219 ... e-price-pc
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Zdecydowanie podejrzliwi. Niech się inni natną, a my potem zgarniemy za zniżką 75%, jak już wszystkie dziury załatają...
- Counterman
- Waniaaa!
Jakoś mnie nie porwało... Takie.... Cukierkowe?
IRON MAIDEN are KINGS