Wybory parlamentarne 2019

... czyli Toksyczne Gøwno®

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL

Na kogo oddasz głos?

PSL+KUKIZ’15
4
18%
PiS
2
9%
Lewica
8
36%
Konfederacja
2
9%
Koalicja Obywatelska
3
14%
Oddam nieważny głos
1
5%
Nie idę na wybory
2
9%

Liczba głosów: 22

Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Wybory parlamentarne 2019

Post autor: ThimGrim »

I dobre zestawienie sondaży.
http://ewybory.eu/sondaze/

I jeszcze klasyczny Latarnik wyborczy. Teraz już nic nie stoi na przeszkodzie, żeby iść i głosować.
https://latarnikwyborczy.pl/
Ostatnio zmieniony 7 października 2019, o 19:28 przez ThimGrim, łącznie zmieniany 2 razy.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Halaster
Bakelitowy Samiec Alfa

Re: Wybory parlamentarne 2019

Post autor: Halaster »

Fajnie by bylo gdyby jeszcze rozmiar próby podawali, bo jak robią sondaże na próbie 1000 respondentów to można sobie je wsadzić głęboko w dupę.
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Post autor: Theeck »

Ciekawe jak bardzo niereprezentatywne okaże się nasze forum :)
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Halaster pisze:Fajnie by bylo gdyby jeszcze rozmiar próby podawali, bo jak robią sondaże na próbie 1000 respondentów to można sobie je wsadzić głęboko w dupę.
Niekoniecznie.
https://www.facebook.com/StaszekKrawczy ... 3202138010
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Crowley
Pan Bob Budowniczy Kierownik

Post autor: Crowley »

Theeck pisze:Ciekawe jak bardzo niereprezentatywne okaże się nasze forum :)
Z dotychczasowych głosów wynika, że bardziej się nie da. :D
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

Post autor: Pquelim »

az załozylem w tym roku Profil Zaufany, zeby dopisac sie do listy wyborców.

obiecuje, że tym razem nie będę głosował na PiS Batmana.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Crowley

Pquelim pisze:az załozylem w tym roku Profil Zaufany, zeby dopisac sie do listy wyborców.
Ja też. Ale ni chu chu nie wiem, na kogo zagłosować.
About Mankind
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

Ja się dopisałem, idę jak zwykle.
Awatar użytkownika
DaeL
TR-8R

Post autor: DaeL »

Zazwyczaj wnerwia mnie kampania wyborcza, ale tym razem jestem naprawdę bardzo podekscytowany rozstrzygnięciem. Bo wydaje mi się, że może ono być przedmiotem rozważań przez wiele lat, ze względu na pewien paradoks. Otóż może się zdarzyć tak, że - po raz pierwszy w historii - im więcej ludzi zagłosuje na opozycję, tym lepszy będzie wynik rządzących (nie procentowo, ale w mandatach). Oczywiście mówiąc o opozycji mam na myśli KO i SLD. PSL i Konfederacja, najbardziej uzależnione od żelaznych elektoratów i nie potrafiące poza te elektoraty wyjść, najwięcej stracą na wysokiej frekwencji. Jeśli stracą na tyle dużo, aby spaść poniżej progu wyborczego (Konfederacji to grozi mocno, PSL-owi średnio), to przy obecnej dysproporcji wyników i metodzie d'Hondta, PiS zgarnie wszystkie mandaty, które by im przysługiwały, zapewniając sobie bardzo mocną, żelazną większość.
Teoretycznie, jeśli ktoś chce zagrodzić PiS-owi drogę do samodzielnych rządów, to powinien albo głosować na PSL lub Konfederację (ewentualnie nie iść na wybory). Oczywiście ten wariant też jest zwodniczy, bo jeśli PiS-owi braknie paru mandatów, to dziwnym zbiegiem okoliczności albo PSL albo Konfederacja zacznie tracić swoich posłów, których nagle oświeci słońce Jarosława.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

To tylko po raz kolejny dowodzi, że metoda d'Hondta jest w oczywisty sposób niezgodna z zapisem o proporcjonalnych wyborach znajdującym się w Konstytucji.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

No niektórzy to sobie kampanię robią pełną parą! ;)Obrazek

Nasze forum jest bardzo specyficzne. W 2015 wszyscy głosowali na PiS, teraz wszyscy głosują na Lewicę. :D Jak to się człowiekowi potrafi odmienić, kiedy straszenie PiSem już nie działa, bo nie trzeba nim straszyć. ;)
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Crowley

ThimGrim pisze:No niektórzy to sobie kampanię robią pełną parą!
Pierwsze co pomyślałem, kiedy rano przeczytałem tę wiadomość, to że jutro się okaże, że człowiek z samochodu to jakiś lokalny działacz, który podłożył się dla lepszej sprawy. :D Jak bardzo polityka zryła mi głowę...

EDIT: A z tą Lewicą to jakaś zorganizowana akcja? O czymś nie wiem? Zandberg już nie chce 80% PITu?
About Mankind
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Nie no, mówię o dotychczasowych wynikach w tym temacie.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

DaeL pisze:Teoretycznie, jeśli ktoś chce zagrodzić PiS-owi drogę do samodzielnych rządów, to powinien albo głosować na PSL lub Konfederację
Mocno teoretycznie. Bo w praktyce taki PSL, w razie potrzeby może po wyborach wejść w koalicję rządzącą z PiS. Że o Kukizie nie wspomnę.

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Post autor: Razorblade »

Az z ciekawosci sprawdzilem "wszyscy na PiS w 2015 a dzis "wszyscy na lewice". Lewica w 2015 zebrala 5 glosow (ZL i Razem). Na dzis ma 4. PiS mial 7 i zostaly na razie 2. Tyle samo co PiS w 2015 KO (PO+N.) - na dzis 1. Najwiecej mial Korwin bo 8, Konfederacja na dzis ma 1 - wbrew pozorom to pomijajac dorastanie, Korwinowi tutaj na forum najbardziej "przeszkadza" sojusz z narodowcami. A to juz akurat pierwsze ciekawe, bo przeciez mamy tu tylu nazioli. Kukiz z PSLem mial 2 czyli tyle co dzis. Patrzac na "reprezentatywne" 11 glosow wzgledem reprezentatywnych 37 serio jest na bazie czego wyciagnac wnioski o "wszystkich"

Co do Biedronia to najlepszy jest fragment o "pochwaleniu strazakow"...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

Pquelim pisze:
DaeL pisze:Teoretycznie, jeśli ktoś chce zagrodzić PiS-owi drogę do samodzielnych rządów, to powinien albo głosować na PSL lub Konfederację
Mocno teoretycznie. Bo w praktyce taki PSL, w razie potrzeby może po wyborach wejść w koalicję rządzącą z PiS. Że o Kukizie nie wspomnę.
Nie widze szansy na pelna koalicje. Raczej to co napisał DaeL - bedzie kilka "transferow" po prostu. Sam PSL nie pojdzie w koalicje z PiS'em bo juz na wsi dostaje po dupie i zwyczajnie "zniknie". Nie na darmo ratuje sie teraz Kukizem. Kosiniak jednak glupi nie jest i wie ze jak juz PiS rypnie (najpozniej wraz z Kaczorem) to PSL z gowna by sie nie wygrzebalo. Z kolei Kukiz jako Kukiz nie wejdzie w koalicje chyba ze na dzien dobry zrobia mu JOWy i kwote wolna od podatku. Ale czesc osob od niego zapewne bardzo chetnie.

Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Post autor: LLothar »

Zrobilem latarnika, zaglosuje wg. latarnika. Tak naprawde to wybor taki, ze albo zaboli mnie Schetyna, albo Zandberg i Senyszyn...

Powiem szczerze, ze nie mialbym problemu, gdyby Razem Wiosna Biedronia szla samodzielnie...

Edit: pomylilem partie :P
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Poczekamy, zobaczymy. Korwinowi zlikwidowali już gimnazjum, więc to osiem głosów pójdzie albo na Konfederację albo na PiS. Chyba że jednak działa efekt motyla z prawego kwiatka na lewy kwiatek!
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

LLothar pisze:Zrobilem latarnika, zaglosuje wg. latarnika. Tak naprawde to wybor taki, ze albo zaboli mnie Schetyna, albo Zandberg i Senyszyn...

Powiem szczerze, ze nie mialbym problemu, gdyby Razem szlo samodzielnie...
Mi też wyszło po równo. Generalnie to jeden pies.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Crowley

Razorblade pisze:wbrew pozorom to pomijajac dorastanie, Korwinowi tutaj na forum najbardziej "przeszkadza" sojusz z narodowcami
Oczywiście. Do tej pory mogłem sobie z czystym sumieniem zagłosować na Krula, bo po pierwsze i tak nie wchodził, a po drugie jak nie gadał o Hitlerze, to czasem nawet mu się udało powiedzieć coś z sensem. Konfederacja to oprócz Korwinów także jakieś Kaje Godek (chyba się obraziła w końcu, ale chodzi o zasadę), Brauny i inni mądrzy ludzie, więc sorry ale nie. Klauzula sumienia mi nie pozwala.
Razorblade pisze:Co do Biedronia to najlepszy jest fragment o "pochwaleniu strazakow"...
A mógł zganić. ;)

Zostaje mi Kukiz, albo nieważny głos. Niestety chociaż u Kukiza teoretycznie zostały jakieś resztki ludzi, którzy nie chcą mnie w biały dzień obrabować, to zachodzi bardzo duża obawa przeniknięcia posłów na zasadzie osmozy do PiSu krótko po wyborach. A że Jarko Kaczolini celuje już nie tylko w zwykłą większość, ale coś więcej, to sam nie wiem, czy nie powinienem sobie odstrzelić dłoni, którą będę stawiał krzyżyk.
About Mankind
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

ThimGrim pisze:Poczekamy, zobaczymy. Korwinowi zlikwidowali już gimnazjum, więc to osiem głosów pójdzie albo na Konfederację albo na PiS. Chyba że jednak działa efekt motyla z prawego kwiatka na lewy kwiatek!
Bardziej prawdopodobne ze po prostu zaglosuje tutaj duzo mniej osob zwyczajnie.

Crow - mam to samo. Jedyne co mnie "ratuje" to pewnosc ze jak zaglosuje na naszego narodowego muzyka (bo startuje z opolskiego) to kto jak kto, ale on na 90% do PiSu nie przejdzie ;)

Zrobilem latarnika - pytania sa tak z dupy i bez sensu ze na Lewice, KO, Kukiza i Konfederacje wyszlo mi tyle samo Obrazek

Awatar użytkownika
Crowley

Te pytania z latarnika pokazują, jakimi bzdetami się zajmujemy w tej kampanii. :(
Przenoszenie urzędów poza Warszawę? Kogo to w ogóle obchodzi? Zwiększanie ilości praktycznej wiedzy w szkołach? Słyszę o tym od 20 lat i okazuje się, że wszyscy są za, ale nic się od tych 20 lat nie zmieniło. Wojska Obrony Terytorialnej? Kto wyciągnął nagle ten temat?

Albo na przykład pytanie o elektrownię atomową. PO, która z pompą wypłaciła na przygotowanie dokumentacji kilka miliardów złotych teraz jest przeciwko.
About Mankind
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

No Latarnik jest odbiciem tematów w debacie publicznej, więc Ameryki nie odkrywacie. Ile razy można pytać: „Czy Pan/Pani chce zarabiać więcej” Tak/Nie/Nie wiem. ;)
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Crowley

ThimGrim pisze:No Latarnik jest odbiciem tematów w debacie publicznej, więc Ameryki nie odkrywacie.
Wiadomo. Szkoda, że żadna dziennikarzyna nie ma na tyle odwagi ani chęci, żeby pociągnąć inne tematy i nadać debacie inny kierunek, niże ten wybrany przez partie. Niestety na rynku medialnym mamy taki sam podział na dwa obozy, jak wszędzie indziej i na nic poza pozorami dyskusji nie możemy liczyć. To o tyle smutne, że pamiętam z dzieciństwa debaty przedwyborcze, które mnie wtedy koszmarnie nudziły, kiedy przez kilkanaście, czy kilkadziesiąt minut maglowano kandydatów, przepytując ich na różne tematy. Prowadziła to ta pani z programu Linia Specjalna. Pamiętacie zielone i czerwone paski, zapełniające się na dole ekranu w trakcie emisji? :D Odpowiedzi wtedy nie rozumiałem, ale wyścig pasków był zawsze emocjonujący.
About Mankind
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

ThimGrim pisze:No Latarnik jest odbiciem tematów w debacie publicznej, więc Ameryki nie odkrywacie. Ile razy można pytać: „Czy Pan/Pani chce zarabiać więcej” Tak/Nie/Nie wiem. ;)
Nie chodzi o odkrycie ameryki a sensownosc latarnika. Ja wiem ze zawsze "kiedys bylo lepiej" ale serio - kiedys nawet te "symulanty kogo poprzec" mialy wiecej sensu i nie walilo od nich hipokryzja na kilometr jak tutaj...

Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Wiecie, wlasnie te dwa pytania mnie zaskoczyly. Pamietajcie, ze ja jestem obserwator z boku.

Przenoszenie urzedow poza Warszawe - U nas w Norwegii to jest bardzo wazny punkt ktory zatrzymuje wyludnianie malych miejscowosci. Nikt nie chce mieszkac w Zapyziajewofjord, bo tam poza pieknymi widokami nic nie ma. Ale jak wstawi sie tam glowna biblioteke krajowa (majaca bardziej status archiwum oczywiscie) to popycha to rejon nieco do przodu. Tak samo ministerstwo ropy miesci sie w Stavanger, gdzie jest wiekszosc przemyslu ropowego - tutaj jest to bardziej kwestia bliskosci do podmiotu, ale tez to jest oczywiscie na plus.

Co do nauczycieli - takze U nas w Norwegii jest to podstawowa roznica jaka sie widzi w porowaniu z Polska. Nauczyciel ma miec skill pt. "przekazywanie wiedzy". Bo po ki grzyb magister biologii do nauczania biologii? Lepiej zrobic magistra z pedagogiki i kursy z biologii/fizyki/chemii - bo w koncu wiedzy trzeba w podstawowce na poziomie podstawowym. Gdyby obojetnie ktory z Was mial uczyc nagle chemii w podstawowce to nie material bylby dla Was problemem, tylko wlasnie metody przekazywania wiedzy, bo tego sie z podrecznika nie da doczytac.
Awatar użytkownika
Crowley

LLothar pisze:Co do nauczycieli - takze U nas w Norwegii jest to podstawowa roznica jaka sie widzi w porowaniu z Polska. Nauczyciel ma miec skill pt. "przekazywanie wiedzy". Bo po ki grzyb magister biologii do nauczania biologii? Lepiej zrobic magistra z pedagogiki i kursy z biologii/fizyki/chemii - bo w koncu wiedzy trzeba w podstawowce na poziomie podstawowym. Gdyby obojetnie ktory z Was mial uczyc nagle chemii w podstawowce to nie material bylby dla Was problemem, tylko wlasnie metody przekazywania wiedzy, bo tego sie z podrecznika nie da doczytac.
I to jest bardzo ważne, co piszesz. W Polsce jest całkowicie na odwrót. Idzie się do szkoły uczyć, bo ma się wyższe wykształcenie w jakimś dowolnym kierunku, a potem robi się kurs z pedagogiki, czy czegoś podobnego. Oczywiście jest to robienie od dupy strony. Mówi się od dawna o tym, że w szkole powinno się kłaść większy nacisk na zdobywanie praktycznych umiejętności i na kształcenie zawodowe, a problem jest już u samego sedna systemu.

A co do przenoszenia urzędów, to tu chodzi tylko o to, żeby łatwiej było je obsadzać ludźmi na "swoim" terenie. I żeby można było łatwiej rozliczać kilometrówki. Tak ja to widzę.
About Mankind
Awatar użytkownika
Crowley

Z Fejsunia pewnego prezydenta:
"Wobec ostatnich, prezentowanych wyników różnych sondaży;

Proszę publicznie PO, o zwolnienie mnie z danego publicznie
słowa , że będę głosował na PO.

Chcę wesprzeć Kosiniaka –Kamysza ! .

Nie mogę sobie wyobrazić by tak zdolny polityk jak Kosiniak -Kamysz,
jak i ludzie wsi z „ Jego zorganizowania " nie mieli miejsca w parlamencie .

Do czego doprowadził ten K… manipulacją , kłamstwami, łamaniem prawa.

Tematy moralne przez nich poruszane tylko przysłaniają tą perfidną grę.

Moim zdaniem to grupa praktykujących NIEWIERZĄCYCH ! .

Jeszcze raz proszę Was Rodacy posłuchajcie mnie uratujcie rozwój Polski ,

Odsuńcie tych niebezpiecznych ludzi od możliwości decyzyjnych !"

Obrazek
About Mankind
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

Crowley pisze:Do tej pory mogłem sobie z czystym sumieniem zagłosować na Krula, bo po pierwsze i tak nie wchodził, a po drugie jak nie gadał o Hitlerze, to czasem nawet mu się udało powiedzieć coś z sensem. Konfederacja to oprócz Korwinów także jakieś Kaje Godek (chyba się obraziła w końcu, ale chodzi o zasadę), Brauny i inni mądrzy ludzie, więc sorry ale nie. Klauzula sumienia mi nie pozwala.
Miałem ten sam problem, ale okazało się, że w Wawie startuje sam krul osobiście więc dylemat zniknął. A gdyby nie startował, to oddałbym głos na jakiegoś wolnościowca na jego liście.
Ale na to, że PiS zlikwidowało gimnazja specjalnie żeby pogrążyć Korwina to nie wpadłem :D
Awatar użytkownika
Razorblade
Mr. Kroper

LLo - a ja tam akurat nie mam problemu z tymi pytaniami ktore wymieniles. Ja mam problem z hipokryzja partyjna w odpowiedziach na tak ogolnikowe pytania. Wiesz, np pytanie: czy powinnismy utrzymywac energię z wegla tak/nie. I po sekundzie czy powinnismy przyspieszyc w atom i... dokladnie te same partie "tak/nie". Noz kurde. Ja wiem ze komus sie marzyly szklane domy a naszym wspaniale rzadzacym marza sie pewnie same elektrownie wodne i wiatrowe ale... nie jestesmy w stanie na tym oprzec energetyki. Badzmy powazni - na dzis mamy do wyboru atom, wegiel, rope lub gaz zeby zapewnic wlasciwy poziom energii. Reszta moze wspierac. W coraz wiekszym stopniu ale nadal tylko wspierac.

Albo pytanie "czy powinno sie podniesc kwote wolna od podatku". Wszyscy na tak (jasne) i PiS mówiący "nie wiem". Po 4 latach rzadow i nie wprowadzeniu to chyba oczywistym jest ze "wiem ze nie". Ale to sie nikomu nie spodoba to zaznaczmy "nie wiem"

Albo PO mowiaca "nie powinno sie podnosic wieku emerytalnego". :bugeye:

Idzmy dalej. JKM sprzeciwiajacy sie "wolnemu przeplywowi pracownikow" czy tez za utrzymaniem sankcji wobec Rosji tez brzmi zabawnie.

W gratisie PiS sprzeciwiajacy sie stwierdzeniu ze "UE powinna miec MNIEJSZY wplyw na nasza polityke" :sciana:

Czy tez moje ulubione - ustawa aborcyjna powinna byc "zluzowana". Przeciez to jest tak szerokie pojecie ze mozna tu wszystko "wpakowac". A przy okazji PO mowi "nie"... srsly?

WOT? Wiekszosc osob nie wie jak to dziala i po co...

I teraz pozwole sobie zapytac - serio mam ta farse w tym roku traktowac jako wyznacznik? Chyba tylko nie wiedzac jak na serio wyglada polityka w tym kraju...

Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[cdfwszyscyeeeeeeeeeq2yyyyyyy6r32/-2200000000ppp[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[
[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[
[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[
[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[
[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[\o\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ooooooooooooooooooooooooooo
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo0p0\[[[[[[[[[[[[r
Ostatnio zmieniony 8 października 2019, o 13:08 przez Pquelim, łącznie zmieniany 2 razy.

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Pquelim
rooooooooooki

IMG_20191008_125832.jpg
IMG_20191008_125832.jpg (140.77 KiB) Przejrzano 1967 razy

chciałem coś napisać, że wszyscy politycy to oszuści i złodzieje etc, ale niespodziewanie mój kot podzielił się swoją opinią na temat wyborów.
Mądry Tymek. Chyba wezmę go ze sobą w niedzielę.

since 22/4/2003
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

Ja w tym roku nie głosuję, czyli zgodnie z teorią DaeLa osłabiam PiS i wzmacniam Konfederację + PSL. Mam 3 godziny autostradą do najbliższego lokalu, a korespondencyjnie poza Polską nie można. Mam też dodtkowy powód, o którym w innym wątku. ;)
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Ciekawe, kto ci tak zrobił, że korespondencyjnie nie możesz głosować...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Razor +1 (jezusicku swiat sie konczy).

Pytanie o energie powinno byc:
a) zostajemy przy weglu
b) idziemy w zrodla odnawialne mimo znacznie wyzszych kosztow energii
c) idziemy w atom mimo nieznacznie wyzszych kosztow energii

I w ten sposob sie omija rozwiazanie, ze i miec i zjesc ciastko. No ale dziennikarstwo niestety umiera i trudnych pytan sie nie zadaje, bo znajdzie sie 20 innych, ktorzy chetnie latwym pytaniem rzuca...
Awatar użytkownika
Crowley

Pytanie o energie powinno byc:
a) zostajemy przy weglu
b) idziemy w zrodla odnawialne mimo znacznie wyzszych kosztow energii
c) idziemy w atom mimo nieznacznie wyzszych kosztow energii

I w ten sposob sie omija rozwiazanie, ze i miec i zjesc ciastko. No ale dziennikarstwo niestety umiera i trudnych pytan sie nie zadaje, bo znajdzie sie 20 innych, ktorzy chetnie latwym pytaniem rzuca...
Buuu. :( Idę dalej słuchać Toma Wiatsa, nie ma dla nas ratunku.
About Mankind
Awatar użytkownika
Theeck
złoty

LLo - obecnie wiatr jest znacznie tańszy niż węgiel (koszt energii z węgla znacząco podnosi opłata emisyjna CO2). Zerknij:https://wysokienapiecie.pl/20356-na-auk ... ze-tansze/
Natomiast atom jest o wiele droższy, znacznie droższy. Nie wolno także pominąć całkowitego uzależnienia od dostawców uranu i odbiorców zużytego paliwa.
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

Theeck pisze:LLo - obecnie wiatr jest znacznie tańszy niż węgiel (koszt energii z węgla znacząco podnosi opłata emisyjna CO2). Zerknij:https://wysokienapiecie.pl/20356-na-auk ... ze-tansze/
Natomiast atom jest o wiele droższy, znacznie droższy. Nie wolno także pominąć całkowitego uzależnienia od dostawców uranu i odbiorców zużytego paliwa.
Pytanie - dlaczego zatem Chiny nie buduja wylacznie tysiecy wiatrakow, tylko takze multum elektrowni na wegiel?

Ja wiem, ze przy 30% oblozeniu wiatrakami i fotowoltaika jest problem, bo juz wtedy sa dni, kiedy sie jest 100% na odnawialnych, wiec kolejne wiatraki w te dni by sie "marnowaly" i podnosily ogolny koszt, ale Chinom do tego daleko...
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

To nie temat na dyskusje o tym, co jest bardziej opłacalne. Panom chodziło tylko o to, jak powinny wyglądać te pytania. Na dyskusje energetyczne do innego tematu. Tu śmiejemy się z PiS-u, KO, Lewicy, PSL-u, Konfederacji i wyborców.

edit: i Wałęsy.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
LLothar
A u nas w Norwegii

ThimGrim pisze:To nie temat na dyskusje o tym, co jest bardziej opłacalne. Panom chodziło tylko o to, jak powinny wyglądać te pytania. Na dyskusje energetyczne do innego tematu. Tu śmiejemy się z PiS-u, KO, Lewicy, PSL-u, Konfederacji i wyborców.

Z Walesy sie juz nie wypada smiac...
Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Post autor: Zolt »

LLothar pisze:
ThimGrim pisze:To nie temat na dyskusje o tym, co jest bardziej opłacalne. Panom chodziło tylko o to, jak powinny wyglądać te pytania. Na dyskusje energetyczne do innego tematu. Tu śmiejemy się z PiS-u, KO, Lewicy, PSL-u, Konfederacji i wyborców.

Z Walesy sie juz nie wypada smiac...
Spokojnie, już po bólu. Kosiniak napisał, że Wałęsa powinien przeprosić za niedzielne słowa, na co podobno Wałęsa skasował posta z poparciem.
Obrazek
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024 :cool:
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Powinien powiedzieć, że popiera PiS, będzie głosował na PiS i kocha wyborców PiS. To by był dopiero pocałunek śmierci.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
PIOTROSLAV
Parmezan

Post autor: PIOTROSLAV »

Thim - powinieneś pominąc w ankiecie konfederację - wtedy wytoczyliby nam proces w trybie wyborczym i by o nas mówili w całej Polsce
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"

Awatar użytkownika
Zolt
menda+

Post autor: Zolt »

To jest właśnie miara tych wyborów, że tematem tygodnia będzie unikanie poparcia starego elektryka z manią wielkości i żale podwórkowych nazistów, przepraszam, separatystów rasowych, o to że wszyscy się z nich śmieją.
Obrazek
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024 :cool:
Awatar użytkownika
Matthias[Wlkp]
purpurowy

Post autor: Matthias[Wlkp] »

ThimGrim pisze:Ciekawe, kto ci tak zrobił, że korespondencyjnie nie możesz głosować...
https://toronto.msz.gov.pl/pl/wybory_20 ... _w_2019_r_
Obywatele polscy przebywający poza granicami będą mogli zagłosować w obwodach głosowania utworzonych za granicą wyłącznie osobiście.
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Matthias[Wlkp] pisze:
Obywatele polscy przebywający poza granicami będą mogli zagłosować w obwodach głosowania utworzonych za granicą wyłącznie osobiście.
Wiem. Miał.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 7196176645
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
peterpan
Loara
Kontakt:

Post autor: peterpan »

Te reklamy wyborcze sa coraz dziwniejsze. Nie wiedziałem że KO stalo sie dostawca usług telekomunikacyjnych.

Btw, nie mam zielonego pojęcia na kogo zagłosować, pewnie skończy się jakimś wolnosciowcem z Konfy do sejmu i Jaruzelską do senatu. Wedlug latarnia najblizej mi do konfy i lewicy właśnie, z porównywalnym procentarzem okolo 55 ;)Obrazek

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
Awatar użytkownika
Voo
Stary Człowiek, A Może

Post autor: Voo »

W Trójce codziennie rano jest blok audycji wyborczych. Raz wysłuchałem. Jest spoko. Bez względu na to, kto wygra dostaniemy tyle, że hoho. Wszystkiego do wszystkiego za wszystko.

Ale za to Piłsudski z Comedy Central to jest złoto! :D
Obrazek
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
Awatar użytkownika
ThimGrim
Heavy Metal Troll

Jeśli chcesz dostać nic, to Korwin ci nic da.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Awatar użytkownika
Jutsimitsu
Człowiek-Reklamówka

Post autor: Jutsimitsu »

ThimGrim pisze:No niektórzy to sobie kampanię robią pełną parą! ;)Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ