Lobofc pisze:
Sytuacja jest prosta.
Jestes katolikiem, masz pecha - tak skonstruujemy przepisy prawne, ze nie bedziesz mogl byc lekarzem.
Nie przesadzasz odrobinkę? Jesteś ginekologiem i sumienie ci przeszkadza w wykonywaniu aborcji? Spoko, przekaż pacjentkę innemu lekarzowi, który to zrobi, Prawo daje taką, prostą, furtkę. Jeżeli jednak nawet to kuje w delikatne serduszko lekarza to sorry Winetou ale czas zmienić profesję. Jeżeli twoje wyznanie przeszkadza ci w obcowaniu z wieprzowiną to idziesz pracować w masarni?
Lobofc pisze:
Jestes katolikiem, nie bedziesz mogl byc np. sedzia, bo konserwatywne poglady moga nie odpowiadac wizji sprawiedliwosci spolecznej serwowanej nam przez "autorytety moralne"? Albo katolik nie bedzie mogl byc nauczycielem w szkole panstwowej, bo rozdzial panstwa od kosciola.
Jeżeli sędzia, nadal będzie trzymał się obowiązującego prawa a nie stwierdzał "co prawda paragraf x mówi tak, ale moje sumienie mówi inaczej, więc uj z paragrafem, będzie po mojemu" to dla mnie nawet zagorzały fan Radia Maryja może być sędzią.
Tak samo, do póki nauczyciel nie będzie wciskał dzieciom na lekcjach Kreacjonistycznego bullshitu, też nie widzę problemów w jego wyznaniu.
Lobofc pisze:
Mam nadzieje, ze prawo zostanie jak najszybciej zmienione na bardziej prowolnosciowe. Nie chce popadac w egzaltacje w stylu Palikota... ale duszno sie robi w Polsce.
Ale zmienione na jakie? Bo jak na razie wydaje mi się, że w twojej wizji nie ważne czy ciąża zagraża życiu kobiety, czy dziecko będzie tak zdeformowane jak w aktualnej sytuacji, lekarz będzie mógł powiedzieć "sumienie, lol" i mieć kobietę w dupie a ona sama ma kombinować co dalej. To jest twój plan? Zaiste genialny.
Jeżeli nie ma spisu placówek, które na aborcję pozwalają, to może do cholery należało by zacząć od takiego spisu... szczególnie, że dzięki temu świstkowi o sumieniu wiele łatwiej będzie wyeliminować placówki, które jej nie przeprowadzają. Ale jasne, lepiej zmieniać prawo "bo uciskani katolicy"...
Lobofc pisze:
Anna Grodzka: „Jeśli ktoś uważa, że płód to dziecko z duszą, nie powinien zostawać ginekologiem”
Ymm, Panowie ja coś przegapiłem i słowa Grodzkiej zaczęły stanowić prawo w naszym Państwie?
Pora migrować...
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.