o kurde.. praktycznie wykastrowane bizancjum... arabusy beda robic co chca cos czujeŁomatko... Ale zmiany idą!
zastanawiam sie czy kupic w preorderze za te 20 dolcow teraz czy poczekac.. cena chyba nie podskoczy wyzej ale sie zastanawiam..
o kurde.. praktycznie wykastrowane bizancjum... arabusy beda robic co chca cos czujeŁomatko... Ale zmiany idą!
aaa ja patrzylem na cene na steamieMatthias[Wlkp] pisze:Jak chcesz być miły dla Paradoxu to tak. Zasadnicza różnica dla nich jest taka, że w ich sklepie biorą 100% kasy, a na Steamie oddają ileśtam procent od sprzedaży. Ja czekam jak będzie na Steamie, bo mam tam $14 w portfelu za karty.
Bez sensu.. na stronie paradoxu jest za 20eur a na Steam za 19usd..Matthias[Wlkp] pisze:https://www.paradoxplaza.com/games/
Polskie królestwo już jest. Rok 768.Matthias[Wlkp] pisze:No to wyszedł Holy Furry.
Zagram... może w weekend... Za dużo na głowie...
Czeski błąd 786Matthias[Wlkp] pisze:768? Zakładka zaczyna się w 769...
Czyli jednak nie krucjaty? Jaki układ wziąłeś?DaeL pisze:A ja druga noc z rzędu zarwałem. Tym razem reformowałem słowiańszczyznę i wprowadzałem feudalizm. No i odbijałem Pannonię (jednak zmarło się za szybko i przepadło w dziedziczeniu). Ogromne propsy za reformację religijną, naprawdę teraz to ma (trochę ahistoryczny, ale pal to sześć) sens.
Kod: Zaznacz cały
Vile Bloodline (1)
Requirements: Murder 30 people
Boosts: -6% Vassal Opinion, +10% Plot Power Defence, Can execute Prisoners to the Macabre Banquet
Special: Macabre Banquet is an execution form (Option says Embalm Prisoner), gives you the Intimidated Court modifier for about 3,5 years, giving +10% Plot Power Defence, -5% National Revolt Risk
Kod: Zaznacz cały
Sly Bloodline
Requirements: Murder 30 people
Boosts: +10% Arrest Chance, can restore reputation through Obfuscation
Special: Obfuscation allowes to trade prestige to get rid of traits like Kinslayer or Known Murderer in exchange for Prestige
Dzieki matt skorzytalem z promcji jesiennej i kupilem sobie z listy. Mam nadzieje, ze przed swietami bedzie jakies kolejne promo lub te utrzyma sie do listopada, bo conclave chyba tez chceMatthias[Wlkp] pisze:Moja subiektywna lista
Pozycja obowiązkowa
1. Legacy of Rome
2. The Old Gods
3. Way of Life
5. Sons of Abraham
1. Sprawdziłem w ledgerze jakie są bloodline'y.Larofan pisze:Jak udało ci się zwabić bloodline?
Zależy jakie chcesz cesarstwo. Możesz zresztą mieć kilka. Jeśli chcesz cesarstwo Wenedów (w sumie najłatwiejsze dla Polski - ziemie Słowian Zachodnich i Bałtów), to musisz po prostu kontrolować 80% jego powierzchni de iure (obejrzyj sobie w zakładce cesarstwa de iure). Jeśli chcesz mieć Cesarstwo Słowian to musisz kontrolować WSZYSTKIE ziemie Słowian wchodzące w skład cesarstwa. I tu jest pies pogrzebany, bo będziesz tam miał bankowo osadzonych Synów Peruna, których trzeba zwasalizować, bo mają zazwyczaj tylko baronie, ale są niezależni. Dlatego czasami np. niby masz wszystkie hrabstwa de iure, ale w praktyce nie odhacza Ci, że posiadasz ziemie tego królestwa - bo siedzi tam kilka niezależnych baronii.peterpan pisze:Czy żeby stworzyć imperium trzeba mieć wszystkie tytuły królewskie? Po porażce Polską zacząłem grać na easy mode - Rurykowiczami mam trzy tytuły królewskie (Nowogród, Vladimir, Czerningow) na terenie Rosji i dalej muszę męczyć się z rozpadem państwa po zmianie władzy Musze zdobyć jeszcze Ruś i Galicję Wołynię? To pierwsze jest jeszcze możliwe - ale Galicję zagarnęła Polska, która jest teraz dosyć silna.
To standardowo - 80% ziem de iure. Wybierz opcję "find title" (prawy dolny róg), wpisz russia, wybierz tytuł, najedź na create i wyświetli Ci ile jeszcze ziem potrzebujesz.peterpan pisze:Chodzi mi o cesarstwo rosji. Na eu wiki zatrzymali sie na etapie kiedy rosje tworzyly trzy krolestwa