Matthias[Wlkp] pisze:LLothar pisze:Matthias[Wlkp] pisze:Jeszcze taka ciekawostka - kolega z pracy wymieni sobie ostatnio baterię w iPhonie 6 (zestaw do samodzielnego montażu z Chin za $20). Mówi, że telefon mocno przyspieszył - twierdzi, że iPhone zwalnia, jak się bateria starzeje.
Yup, samo Apple sie do tego przyznało i była niezła chryja.
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Wydawało mi się, że Apple się przyznało do spowalniania telefonu update'ami. To o bateriach mi umknęło...
To prawda, jeżeli kondycja baterii spadła poniżej 85, czyli ma za sobą kilkaset cykli, to iOs zmniejsza wydajność procesora przy najbardziej wymagających operacjach*, by telefon nie wyłączył się.
To normalna praktyka, ale co jest nienormalne to fakt, że userzy nie wiedzieli o tej opcji co jest skandalem
*niby. Ja w 2015 dostałem iPhone 6 od pracodawcy. Bardzo go szanowałem, łącznie z obchodzeniem się z baterią. Jednakże po 23 miesiącach bateria była zauważalnie słabsza. Z biegiem czasu telefon po prostu zaczął zamulać. Nie wierzę więc w to co twierdzi apple, "że w codziennym zastosowaniu obniżenie taktowania jest niezauważalne"
Ja to dostrzegałem.
Postanowiłem sprawić mojej siostrze prezent i dać jej tego mojego "w super stanie" ajfona. Wymieniłem w nim baterię. I chodzi jak burza, nie laguje, jest płynny.
Obecnie w iOS możesz wyłączyć tę opcję obniżenia taktowania. Ja nie widziałem różnicy. Rzekomo konstrukcja iPhone 7 i nowszych nie wymaga już stosowania tego systemu "obniżania wydajności".
Niby też wydajnośc nie zmienia się z iOS na iOS, ale np. mój 7 letni iPad jest o wiele wolniejszy niż jak był nowy na iOS 5-6.
Jednakże mówi się o tym, że najnowszy iOS mocno podniesie wydajność wszystkich sprzętów i ma wsparcie dla słuchawek i tabletów nawet z 2014 r.