Blade Runner 2049 - dyskusja i SPOJLERY!
Moderatorzy: boncek, Zolt, Pquelim, Voo
Re: Blade Runner 2049 - dyskusja i SPOJLERY!
Terminator też jest klasyfikowany jako cyberpunk Chociaż w przypadku Soldiera jest to nieco bardziej uzasadnione, zwłaszcza w kontekście scenariusza.
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
To, że coś jest błędnie klasyfikowane to żaden dowód. Poza tym Terminator jest przynajmniej "cyber"
Tekst zrobiłem tak: przesiałem tą bazę filmów, wykasowałem miałkie i niespecjalne, kaszaloty (tych było najwięcej) pominąłem. Ostateczną listę uciąłem o prawie 2/3 bo by się zwyczajnie nie zmieściła. Soldiera dałem z powodu związków z Blade Runnerem, ale naprawdę szczerze polecam Hardware, jeśli oczywiście lubimy produkcje rodem z kina klasy B.
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Hardware i Soldier nie widziałem ale też się kiedyś zdziwiłem, że w zasadzie nie ma żadnego "czystego" filmowego cyberpunka. Pozwoliłem sobie skomentować pod artykułem.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
Dla mnie Matrix i Mnemonic to niemal czyste cyberpunki.
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
Jestem w szoku, że nie umieściłeś w zestawieniu RoboCopa z 1987 i RoboCopa z 1990, albo Maxa Headrooma z 1987, więc lista trochę niekompletna. Był jeszcze np. Cyborg (1989) z Van Damem, ale to tylko dla wytrzymałych.
RoboCopy też wydały mi się zbyt oczywiste. Zestawienie można rozszerzyć, może jakas seria mi się narysuje... pomyślę nad tym.
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Robocopy cyberpunkiem?
Nie ma żadnych sieci, komputerów, wtyczek w mózgu, wirtualnej rzeczywistości itd. Tzn może są w tym świecie ale nie są istotne dla fabuły, akcja nie ma związku z nimi. Więc raczej nie...
Dla mnie dwa filmy, które idealnie wpisują się w definicję gstunku to GitS (seriale i kinówka) i Mnemonic. Blade Runner ma chyba najlepszy cyberpunkowy świat ale fabułę już nie.
Nie ma żadnych sieci, komputerów, wtyczek w mózgu, wirtualnej rzeczywistości itd. Tzn może są w tym świecie ale nie są istotne dla fabuły, akcja nie ma związku z nimi. Więc raczej nie...
Dla mnie dwa filmy, które idealnie wpisują się w definicję gstunku to GitS (seriale i kinówka) i Mnemonic. Blade Runner ma chyba najlepszy cyberpunkowy świat ale fabułę już nie.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
+milion, ale jeszcze bym Matrixa dorzuciłVoo pisze:Dla mnie dwa filmy, które idealnie wpisują się w definicję gstunku to GitS (seriale i kinówka) i Mnemonic. Blade Runner ma chyba najlepszy cyberpunkowy świat ale fabułę już nie.
ha, jak widać z cybeprpunkiem jak z dupą
RoboCop to, podobnie jak Total Recall, taki action cyberpunk. Jest reżim, są media, jest kontrkultura (widoczna na ekranie) są cyborgi/roboty/androidy (niepotrzebne skreślić). Jest nawet 3M i high tech-low life, tylko to nie są dominujące wątki.
Wiecie co jeszcze jest cyberpunkiem?
Ready Player One
RoboCop to, podobnie jak Total Recall, taki action cyberpunk. Jest reżim, są media, jest kontrkultura (widoczna na ekranie) są cyborgi/roboty/androidy (niepotrzebne skreślić). Jest nawet 3M i high tech-low life, tylko to nie są dominujące wątki.
Wiecie co jeszcze jest cyberpunkiem?
Ready Player One
since 22/4/2003
since 22/4/2003
A dlaczego nie? Dystopijna przyszłość, post-apo niemal plus technologia.Turtles pisze:Serio Matrix jest cybepunkiem?
Serio pytasz czy dzik sra w lesie?Turtles pisze:Serio Matrix jest cybepunkiem?
Ej, trochę wyczucia. To Rzuff, on nie odróżnia Toma Hardy'ego od Charlie'go Hunnama.Gregor pisze:Serio pytasz czy dzik sra w lesie?Turtles pisze:Serio Matrix jest cybepunkiem?
- Counterman
- Waniaaa!
Touche.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
Dla mnie w cyberpunku to ludzie ludziom powinni zgotować ten los
Może jakiś prequel moglbym byc cyberpunkowy. Walka z AI dla mnie jest bardziej jak walka z kosmitami. Czy dystrykt 9 to cyberpunk?
Na zasadzie dystopia plus technologia to 3/4 SF mógłby być cyberpunkiem. Poza startrekowym przedstawieniem
Może jakiś prequel moglbym byc cyberpunkowy. Walka z AI dla mnie jest bardziej jak walka z kosmitami. Czy dystrykt 9 to cyberpunk?
Na zasadzie dystopia plus technologia to 3/4 SF mógłby być cyberpunkiem. Poza startrekowym przedstawieniem
#sgk 4 life.
A Terminatorów/Matrixa to kto stworzył?Turtles pisze:Dla mnie w cyberpunku to ludzie ludziom powinni zgotować ten los
Matrix dla mnie to SF a nie cyberpunk. Duchowo może i jest spadkobierca, ale dla mnie cyberpunk musi zadawać pytanie o tożsamość człowieka wśród techniki i jak na niego to wplywa. Stad być może wtórność większości tworów, bo odpowiedzi serwowane przez twórców były zbyt podobne do siebie. Przynajmniej w filmach. Brakowało mi trochę dyskusji z tym zwiazanej. Wmatrixie trochę tego było, ale raczej w głębokim podtekscie, pierwsze skrzypce grał mesjanizm, a nie zagadnienia tożsamościowe
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Przecież Matrix pytał o to, czy człowiek może być baterią... No i... Może.peterpan pisze:cyberpunk musi zadawać pytanie o tożsamość człowieka wśród techniki i jak na niego to wplywa
jak najbardziej matrix pasuje do cyberpunka. to naprawdę pojemny worek
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
https://multikino.pl/filmy/mistrzowie-k ... -androidow
HA! Idę W latach 90-tych wersja reżyserska była w nielicznych kopiach w kinie i miałem okazję zobaczyć ale to jeszcze były "stare kina" bez dolby jeśli dobrze pamiętam. Będzie dobra podstawka, żeby obejrzeć ponownie 2049
HA! Idę W latach 90-tych wersja reżyserska była w nielicznych kopiach w kinie i miałem okazję zobaczyć ale to jeszcze były "stare kina" bez dolby jeśli dobrze pamiętam. Będzie dobra podstawka, żeby obejrzeć ponownie 2049
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
W sumie fajne, ale jest na Netflixie. Tylko trzeba wygonić żonę z domu, żeby nie przychodziła co 10 minut i nie gadała, żeby przyciszyć.
All the good in the world
About Mankind
About Mankind
Byłem na wersji reżyserskiej jakieś3 tygodnie temu - fajnie się złożyło bo akcja działa się dokładnie wtedy
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Mieszane uczucia. Z jednej strony seans bez reklam, dźwięk i muzyka zwala z nóg, wielki ekran robi swoje itd. itp. Jak Rachael rozpuszcza włosy przy pianinie to po raz xz321y zmiękły mi kolana. Ale już obraz słabiutko, ziarno jakby kopia miała 25 lat. A było to wersja Final z 2007 więc spodziewałbym się jakiejś cyfrowej obróbki. Być może nigdy nic takiego nie miało miejsca a szkoda.