Luźny II
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
- Ptaszor
- zielony
- Lokalizacja: Forum SGK dodaje mi otuchy, gdy brakuje mi jej w czasie dnia.
Re: Luźny II
#MeToo
- PIOTROSLAV
- Parmezan
W temacie robotów...
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Counterman
- Waniaaa!
Słyszeli o propozycji zmian prawa dot. Internetu?
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/net ... nacza.html
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/net ... nacza.html
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
To jest w USA... Można się oburzać, ale to jest moim zdaniem nieuniknione. Zabijamy kablówki, więc będą się jakoś próbowali odkuć. Najprostsza metoda - przestać korzystać z dodatkowo-płatnych serwisów, wtedy Netflix czy inny Google się zbuntuje i będzie po twojej stronie.
Ale to właśnie mimo wszystko oburzać się trzeba. W ogóle argument tego Ajit Pai, że to jest przywracanie wolności internetu to jakiś absurd... czarne chmury się zbierają...
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
No i o ile kojarzę to wszystkie google, amazony i netflixy są ulokowane w usa, więc potencjalnie nas tez to dotknie...
- Larofan
- Social Media Ninja
troche jak szyszko i jego program ratowania puszczy poprzez jej wycinkePiccolo pisze:W ogóle argument tego Ajit Pai, że to jest przywracanie wolności internetu to jakiś absurd... czarne chmury się zbierają...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Serwery? Nie koniecznie.PIOTROSLAV pisze:No i o ile kojarzę to wszystkie google, amazony i netflixy są ulokowane w usa, więc potencjalnie nas tez to dotknie...
- LLothar
- A u nas w Norwegii
On ma racje. Jest to przywracanie wolnosci dostawcom internetu, ze moga robic co chca. Zabiera to wolnosc internetu w innym tego slowa znaczeniu, ale to mozna przemilczec.Piccolo pisze:Ale to właśnie mimo wszystko oburzać się trzeba. W ogóle argument tego Ajit Pai, że to jest przywracanie wolności internetu to jakiś absurd... czarne chmury się zbierają...
Moim zdaniem awantura wokół net neutrality to jest piękny przykład na strzelanie sobie w stopę przez amerykańską prawicę. A wszystko w imię ideologii, w dodatku branej bezrozumnie. Ja się generalnie zgadzam, że deregulacja jest (zazwyczaj) korzystna. Ale kurczę, no czasem trzeba brać pod uwagę w jakich warunkach jej dokonujemy i co będzie jej konsekwencją.
Pod koniec lat 90. Amerykanie stworzyli oligopol wydając fundusze federalne na rozbudowę infrastruktury informacyjnej przez największe telekomy. Rezultatem był (relatywnie do siły nabywczej przeciętnego Amerykanina) wyjątkowo kiepski internet. W następnej dekadzie te wypasione na pieniądzach podatnika telekomy połączyły się z koncernami medialnymi (co zresztą zostało niezwykle humorystycznie przedstawione w 30 rock). I teraz ktoś na serio proponuje, żeby na tak ukształtowanym rynku likwidować regulacje dotyczące sposobu świadczenia usług? Wolne żarty.
Bezpośrednie rezultaty będą dwa.
Po pierwsze - w łeb wezmą nowe media, bo telekomy będą dawać fory swoim stacjom telewizyjnym, usługom VOD, itd... Bardzo eleganckie rozwiązanie, nie trzeba niczego cenzurować, wystarczy wymagać dodatkowych opłat za dostęp do niektórych serwisów. To będzie oczywiście w pierwszej kolejności wojna ekonomiczna, takie dążenie do tworzenia zamkniętych ekosystemów (tak jak kiedyś w Stanach zrobił to AOL). Ale rykoszetem dostanie się też prawicowym mediom internetowym.
No i po drugie - Google będzie sukcesywnie tracić swoją pozycję hegemona na rynku reklam internetowych. Ale niestety nie przez powstanie konkurencji, tylko przez szantaż ze strony telekomów, które będą chciały haraczu w zamian za utrzymywanie przy życiu youtube'a i dużych porcji internetu zdominowanych przez malutkie podmioty.
Może jestem trochę czarnowidzem, ale tylko dzięki net neutrality udało się powstrzymać proceder "hamowania" Netflixa przez sieć Verizon. Gdy ta zapora zniknie, zaczną się dziwne ruchy.
I nawet nie można się łudzić, że teraz w Google'u się wkurzą i całą Amerykę pokryją Fiberem. Bo nawet jeśli by tak zrobili, to pewnie sami skorzystaliby z nowych regulacji, by sobie odbić straty.
Pod koniec lat 90. Amerykanie stworzyli oligopol wydając fundusze federalne na rozbudowę infrastruktury informacyjnej przez największe telekomy. Rezultatem był (relatywnie do siły nabywczej przeciętnego Amerykanina) wyjątkowo kiepski internet. W następnej dekadzie te wypasione na pieniądzach podatnika telekomy połączyły się z koncernami medialnymi (co zresztą zostało niezwykle humorystycznie przedstawione w 30 rock). I teraz ktoś na serio proponuje, żeby na tak ukształtowanym rynku likwidować regulacje dotyczące sposobu świadczenia usług? Wolne żarty.
Bezpośrednie rezultaty będą dwa.
Po pierwsze - w łeb wezmą nowe media, bo telekomy będą dawać fory swoim stacjom telewizyjnym, usługom VOD, itd... Bardzo eleganckie rozwiązanie, nie trzeba niczego cenzurować, wystarczy wymagać dodatkowych opłat za dostęp do niektórych serwisów. To będzie oczywiście w pierwszej kolejności wojna ekonomiczna, takie dążenie do tworzenia zamkniętych ekosystemów (tak jak kiedyś w Stanach zrobił to AOL). Ale rykoszetem dostanie się też prawicowym mediom internetowym.
No i po drugie - Google będzie sukcesywnie tracić swoją pozycję hegemona na rynku reklam internetowych. Ale niestety nie przez powstanie konkurencji, tylko przez szantaż ze strony telekomów, które będą chciały haraczu w zamian za utrzymywanie przy życiu youtube'a i dużych porcji internetu zdominowanych przez malutkie podmioty.
Może jestem trochę czarnowidzem, ale tylko dzięki net neutrality udało się powstrzymać proceder "hamowania" Netflixa przez sieć Verizon. Gdy ta zapora zniknie, zaczną się dziwne ruchy.
I nawet nie można się łudzić, że teraz w Google'u się wkurzą i całą Amerykę pokryją Fiberem. Bo nawet jeśli by tak zrobili, to pewnie sami skorzystaliby z nowych regulacji, by sobie odbić straty.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
- Ptaszor
- zielony
Czyli że jak przejdzie, to szykuje się podwyżka za neta.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Te regulacje mają się nijak do Polski, czy czegokolwiek poza USA. Unia zrobiła całkiem dobra prawo jeśli o to chodzi. Bardziej jest problemem to, ze jak hamburgiros sobie zrobia internet z oddzielnymi pakietami dla Netfliksa i Spotify, to ktos moze wpasc na pomysl, ze przeciez jak to tak super dziala za oceanem, to moze by europejskie prawo zmienic.Ptaszor pisze:Czyli że jak przejdzie, to szykuje się podwyżka za neta.
- Ptaszor
- zielony
I jak już to prawo zmienią, to żeby mieć dostęp do wszystkich hubów, czy kanałów czy pakietów, trzeba będzie wziąć ten najdroższy, czyli podobnie jak z TV, jak ktoś to wspominał. Czyli podwyżki.
ale znalazłem zajebisty obrazek, aż musiałem się z Frankiem pożegnać na jakiś czas
A może to luksus, żyć tylko pięć lat?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jak to interpretować?
Typ w kapeluszu to Ziemia, a my jesteśmy chomikiem.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
tytuł: "Najwyższa pewność"
autor: Antoni Wajda
autor: Antoni Wajda
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Larofan
- Social Media Ninja
tego was ucza na tych uniwerkach ?
"W wyemitowanym wczoraj wieczorem na antenie TVN zwiastunie filmu "Szefowie Wrogowie" można było zobaczyć znanego aktora Kevina Spacey'ego z oczami zasłoniętymi czarnym paskiem.
To jednak nie jedyna forma "cenzury" zastosowana przez stację. W podpisie aktora widniało "Kevin S." zamiast "Kevin Spacey", natomiast wypowiedziane przez lektora nazwisko hollywoodzkiej gwiazdy zostało "wypikane"."
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kevin-sp ... ia/q47ptqp
To jednak nie jedyna forma "cenzury" zastosowana przez stację. W podpisie aktora widniało "Kevin S." zamiast "Kevin Spacey", natomiast wypowiedziane przez lektora nazwisko hollywoodzkiej gwiazdy zostało "wypikane"."
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kevin-sp ... ia/q47ptqp
Sith, wreszcie nadchodzi godny przeciwnik w walce o pierwsze miejsce w postach Osiem w godzinę!
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Na razie to jest 8/dzień. Sith ŚREDNIO robi ponad 10/dzień, także tego...
Teraz to w ogóle się Sith obija, bo kiedyś miał 14/dzień
Teraz to w ogóle się Sith obija, bo kiedyś miał 14/dzień
Może co jakiś czas mu krowa rogiem wyrywa kabel od internetu.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Sith traci klimat.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
To nie Warszawa, nie trzymamy bydła w domuZolt pisze:Może co jakiś czas mu krowa rogiem wyrywa kabel od internetu.
Poza tym:
Obudźcie mnie jak gość przekroczy 10-12k postów
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
LOL! YouTube zamienia się w fejsbuka...
Sith osiadł na laurach i mu się nie chce!SithFrog pisze:To nie Warszawa, nie trzymamy bydła w domuZolt pisze:Może co jakiś czas mu krowa rogiem wyrywa kabel od internetu.
Poza tym:
Obudźcie mnie jak gość przekroczy 10-12k postów
Matthias[Wlkp] pisze:LOL! YouTube zamienia się w fejsbuka...
co masz na mysli?
since 22/4/2003
since 22/4/2003
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Teraz można prostować śmieszne obrazki i złote myśli.
Matthias[Wlkp] pisze:Teraz można prostować śmieszne obrazki i złote myśli.
...ale wszystkie czy tylko te krzywe?
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
...wszystkie...
Fascynują mnie ludzie czasami. Czytam sobie właśnie forum NVC, to taki podcast IGNu. Gość z Hiszpanii pyta czy jak użyje kabla z USB-C z ładowarką od iPhone'a, podczas wyjazdu do Niemiec, to czy będzie mógł naładować Switcha (którego ładuje się przez USB-C właśnie). No oczywiście, że będzie mógł. Ale tutaj są wielkie dywagacje, że przecież iPhony nie mają usbc, jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. Zwłaszcza, że gość nawet wrzucił zdjęcie z ładowarkę i wpiętym kablem USB-C. W ogóle skoro koleś ma fizycznie ładowarkę z kablem, to dlaczego po prostu nie podłączy? Chyba, że myśli, że w Niemczech jest inny prąd.
Może być inne napięcie zasilające Switcha i iPhone'a.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jeśli ładuje się przez usb jakiekolwiek, to będzie jeden standard napięcia. Prąd będzie się wahał w widełkach, ale to wpływa tylko na szybkość ładowania.
- Counterman
- Waniaaa!
Ej boncuś, co Ty za dziwny avatar teraz masz?
IRON MAIDEN are KINGS
Czekałt temat o hobby.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
Trochę szacunku dla zmarłych kurwa!Counterman pisze:Ej boncuś, co Ty za dziwny avatar teraz masz?
- Counterman
- Waniaaa!
Ahaaaaa! Takie buty
IRON MAIDEN are KINGS
- Ptaszor
- zielony
Chłopcy i dziewczęta, kto z mających tutaj subskrypcję Wyborczej chce się podzielić swoim bogactwem i przesłać mi plik z artykułem z tej strony?
http://wyborcza.pl/magazyn/7,124059,226 ... uce-w.html
Brzmi trochę żałośnie (kup se!), ale nie czytam, nie interesuję się, nie chce mnie się płacić, skoro i tak nie będę tam wchodził. Zaciekawił mnie lead, bo właśnie czytam Hel3 Grzędowicza i pojawia się tam dużo podobnych wątków.
Brzmi trochę żałośnie (kup se!), ale nie czytam, nie interesuję się, nie chce mnie się płacić, skoro i tak nie będę tam wchodził. Zaciekawił mnie lead, bo właśnie czytam Hel3 Grzędowicza i pojawia się tam dużo podobnych wątków.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
zerknij w komentarze i już będziesz wiedział
"ołołoło pseudonaukowy bełkot, nic nie rozumiem, ołołoło"
"ołołoło pseudonaukowy bełkot, nic nie rozumiem, ołołoło"
- LLothar
- A u nas w Norwegii
http://www.pressreader.com/poland/gazet ... 3636421311Ptaszor pisze:Chłopcy i dziewczęta, kto z mających tutaj subskrypcję Wyborczej chce się podzielić swoim bogactwem i przesłać mi plik z artykułem z tej strony?
- Ptaszor
- zielony
Wow, Llo, dzięki. Fajny ten PressReader, do tej pory używałem Feedly, ale tam czasami nie można wszystkie przeczytać.
A co do eseju, to chyba nie doczekałem się tych youtuberów z tytułu, a Dukaj znowu pitoli o wpływie AI, tym razem na sztukę. Skoro wszystko tak tam ładnie w tym Hollywood mają zmechanizowane, to skąd klapy finansowe tylu blockbusterów - że niby Marvel ma lepsze sieci neuronowe? Niemniej czytało się przyjemnie, polecam. I, oczywiście, komentarze pod spodem na wagę złota
A co do eseju, to chyba nie doczekałem się tych youtuberów z tytułu, a Dukaj znowu pitoli o wpływie AI, tym razem na sztukę. Skoro wszystko tak tam ładnie w tym Hollywood mają zmechanizowane, to skąd klapy finansowe tylu blockbusterów - że niby Marvel ma lepsze sieci neuronowe? Niemniej czytało się przyjemnie, polecam. I, oczywiście, komentarze pod spodem na wagę złota
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
https://bl.ocks.org/Azgaar/b845ce22ea68 ... fb914f51bd
Znalazłem taką stronkę do generowania Fantasy Mapek i tak sobie luźno myślałem, czy byłaby na forumie chęć do RPG-owania w dyplomację w fikcyjnym świecie.
Wyszła ściana tekstu więc TL/DR - każdy ma swój kraj i próbuje wycyckać innych, czasem w sojuszu, żeby osiągnąć cele znane tylko sobie. Można oszukiwać na całego. Ściana tekstu w spojlerze.
Znalazłem taką stronkę do generowania Fantasy Mapek i tak sobie luźno myślałem, czy byłaby na forumie chęć do RPG-owania w dyplomację w fikcyjnym świecie.
Wyszła ściana tekstu więc TL/DR - każdy ma swój kraj i próbuje wycyckać innych, czasem w sojuszu, żeby osiągnąć cele znane tylko sobie. Można oszukiwać na całego. Ściana tekstu w spojlerze.
Spoiler:
peterpan pisze:W sumie to nawet może być fajne
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Razorblade
- Mr. Kroper
+1Zolt pisze:peterpan pisze:W sumie to nawet może być fajne
- Larofan
- Social Media Ninja
+2Razorblade pisze:+1Zolt pisze:peterpan pisze:W sumie to nawet może być fajne
- Ptaszor
- zielony
+3Larofan pisze:+2Razorblade pisze:+1Zolt pisze:peterpan pisze:W sumie to nawet może być fajne