XCOM 2
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
XCOM 2
Hajpuję na maksa, że aż zakładam wątek
Podoba mi się to, co widzę. Nie poszli w udziwnianie walką pod wodą, czy przeprowadzką na Marsa.
Mamy babeczkę z maczetą (ciekawe, że ma meksykańską flagę na plecach ), babeczkę-węża, gościa z pet-dronem, mechy, walkę w mieście, zasadzki - chyba w dobrą stronę to idzie.
No i zajebisty preored na Amazonie...
http://www.amazon.com/XCOM-2-PC/dp/B00YHZEILQ
- Counterman
- Waniaaa!
Re: XCOM 2
Z tego co widziałem powtarza się jeden element, który mnie zawsze trochę wnerwiał - co chwilę pojawiają się nowi przeciwnicy z niczego się nie zapowiadających części mapy. Zawsze mnie to denerwowało w tego typu seriach.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Ja jestem świeżo po skończeniu pierwszej części (w połowie gry przestawilem poziom trudności na normalny). Bardzo chętnie zagram w kolejną część. Zastanawiam się, czy odpalić oryginalne ufo, bo jak słyszę wszystkie opowieści o łzach graczy, o tym, że się ginie jeszcze przed wyjściem z transportowca to mi się odechciewa.
All in all najtrudniejsze dla mnie były walki z czarnymi robotami.
All in all najtrudniejsze dla mnie były walki z czarnymi robotami.
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Mnie zniechęca do oryginalnego UFO to, jak się gra skaluje z czasem. W pewnym momencie bierzesz na Avengera 24 ludzi - porównaj sobie, ile czasu zajmowała Ci jedna tura w XCOM z 6 żołnierzami, a potem pomnóż odpowiednio... Do tego mega-OP zdolności psioniczne (pod koniec, jeśli dobrze pamiętam, wysyłało się jednego gościa na zwiad, a reszta siedziała w samolocie i robiła mind-control wszystkim wrogom).
Gierka była na prawdę fajna, ale nie bez wad i bardzo czasochłonna.
Gierka była na prawdę fajna, ale nie bez wad i bardzo czasochłonna.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Gameplay!!!!
hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype....hype...................hype?
6:45 - mogliby wykombinować jakieś bardziej polsko-brzmiące nazwisko
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
- Counterman
- Waniaaa!
Dobra, lepiej żeby wydali później niż w takim stanie zabugowania jak jedynkę.
IRON MAIDEN are KINGS
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Co prawda, to prawda...
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
No to jest już w przedsprzedaży na Steamie... Za $80 CAD???? Chyba ich trochę pogięło...Wiesiek 3 był za $60. Ja rozumiem, że różnica w kursie i te sprawy, ale jakoś w drugą stronę to nigdy nie działa .
No nic, będzie trzeba poczekać...
No nic, będzie trzeba poczekać...
- Counterman
- Waniaaa!
Ja w ogóle jestem sceptyczny. Ta jedynka bardzo mnie zniesmaczyła, odbugowali ją ile po premierze - 8 miesięcy? To na steamie za 50% już wtedy można będzie kupić.
IRON MAIDEN are KINGS
Plus dodatek, podobno naprawdę podnosi jakość rozgrywki.
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jak dla mnie, dodatek nie był szczególnie konieczny - grało się super tak, jak było wcześniej. Podstawkę przeszedłem 3-4 razy, a z dodatkiem raz...
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
powiedzcie Panowie komuś zacofanemu kto dopiero pierwsze (nowe) XCOM chce zaczynać - Enemy Within to jest oddzielna kampania czy ta sama kampania ale wzbogacona o nowe motywy/jednostki? Bo gra mi daje wybór co chcę odpalać i właściwie nie wiem czy zaczynanie od EW ma sens?
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Możesz spokojnie zaczynać od EW. Ta sama kampania, tylko ma więcej "dodatków".
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
ok - dzięki - o to właśnie pytałem
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
ok jako że 2 lata po premierze zabieram się za grę to jak każdy prawdziwy gimnazjalista zrobiłem do tego wydarzenie na FB dające możliwość przeżycia fikcyjnej śmierci w grze komputerowej
https://www.facebook.com/events/1643476722530692/
https://www.facebook.com/events/1643476722530692/
- Razorblade
- Mr. Kroper
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Nazwijcie mnie świrem, ale jednak zakupiłem sobie pełnego pierwszego XCOM-a na PC, mimo że mam wersję na X360 (podstawka) i PS3 (Commander Edition, czyli standalone dodatek). Głównie dlatego, że ostatnio w ogóle nie chce mi się konsoli odpalać i w ogóle ta gra na konsoli działała wolno - tekstury się długo ładowały (czasami leciał Avenger bez tekstur tak długo, że ekipa zdążyła wyskoczyć, zanim te się pokazały), do tego brak możliwości korzystania z modów oraz korumpujące się Ironmany.
W ogóle to wersja na X360 chodzi dużo lepiej, ale to może być też kwestia tego, że to podstawka.
Różnica jest KOLOSALNA. Przeskok z 720@30 na 1080@60 po prostu MIAŻDŻY. Do tego żadnych zacięć i kilkukrotnie krótszy czas ładowania poziomów. WOW, aż chce się grać...
W ogóle to wersja na X360 chodzi dużo lepiej, ale to może być też kwestia tego, że to podstawka.
Różnica jest KOLOSALNA. Przeskok z 720@30 na 1080@60 po prostu MIAŻDŻY. Do tego żadnych zacięć i kilkukrotnie krótszy czas ładowania poziomów. WOW, aż chce się grać...
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Ja pod wpływem akcji DW zacząłem wczoraj grać w ajronmana na normalu i muszę powiedzieć, że póki co to jest superfajnie. W miarę szybko postawiłem sobie budynek do mechów a gra od razu pobiła poprzeczkę. I nawet przeszkadza mi jak ktoś zginie z drużyny...
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
przez to opisywanie to połowę wolniej mi gry ubywa swoją droga - ja jeszcze cyborga żadnego nie mam bo mi fabularnie nie podpasował
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Jakoś wolę inwestować w bioniczne upgrade'y. Po co ucinać zdrowe kończyny, żeby włożyć kogoś w mecha... Już lepiej budować te śmieszne łaziki, za którym ktoś może się schować.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
a ten tego jak można "reputajce" wśród państ członkowskich ratować bo RPA mi się już odlączyło z 3 kolejne państwa maja po 5 kresek i w sumie nic z tym nie mogę robić... ;/
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Satelity wysyłać i robić misje. Są też specjalne misje które znacząco obniżają panikę
- Razorblade
- Mr. Kroper
Nie pomoge bo zglosilem sie na pobor i to jeszcze przed Zaba i dupa. Nie ma mnie. Foch!
Tak jak Matti - pilnowac krajow z danego kontynentu przy wybieraniu misji uprowadzen, satelity oraz "special events". I chyba jak ucieknie 5(4?) panstw to game over.
Tak jak Matti - pilnowac krajow z danego kontynentu przy wybieraniu misji uprowadzen, satelity oraz "special events". I chyba jak ucieknie 5(4?) panstw to game over.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
No i przynajmniej jeszcze żyjeszNie pomoge bo zglosilem sie na pobor i to jeszcze przed Zaba i dupa.
fuck... tylko z jakiegoś tam powodu nie chciało mi trzeciego satelity wysłać - nie pamiętam już.I chyba jak ucieknie 5(4?) panstw to game over.
- Razorblade
- Mr. Kroper
A wybudowales nowe pokje kontroli satelit i nowe satelity?
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Konkretnie, to jak dwa regiony się wycofaja, to projekt XCOM zostaje rozwiazany.Dragon_Warrior pisze:I chyba jak ucieknie 5(4?) panstw to game over.
Ale w sumie polecam zrobienie sobie mecha do h2h. w zasadzie w poczatkowych fazach gry kazdy przeciwnik jest dla nich na 1 walnięcie i maja dodatkowe hp, wiec nawet dwa ciosy od chrysalidów moga wystać
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Dziś mam ślub, ale zagrałem sobie jedną misję w xcoma... Akurat padło na namierzenie statku z autopsjami. Pierwszy raz się wycofałem. Wyskoczyło mi 6mutonow i sectoid commander z obstawą. Strat 1, reszta ciężko ranna
no to najlepszego na nowej drodze życia!
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Gratki Piotro! Ostatnio widziałem na siłowni gościa, ktory nagle się zerwał i pobiegł do szatni. Na pytanie, gdzie mu się tak spieszy odparł, że za dwie godziny ma swój ślub. Co pasja to pasją
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Uważaj Piotro! To mógł być znak! Sectoid Commander zazwyczaj oznacza teściową!
- PIOTROSLAV
- Parmezan
wow... xcom chodzi ze steama na ubuntu...
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
chyba przegram przedwcześnie przez czerwony poziom paniki prawie wszędzie - zupełnie nie wiem czemu ;/
- Razorblade
- Mr. Kroper
Bo mnie nie wystawiles .
Strzelam. Malo satelit, odpuszczane misje, zle zarzadzanie panika kontynentow (pamietaj - zwieksza sie panika na calym kontynencie a nie tylko w panstwie w ktorym byly porwania na ktore nie mogles zareagowac).
Zaczynaj drugi raz jak cos bo czytalo sie swietnie
Strzelam. Malo satelit, odpuszczane misje, zle zarzadzanie panika kontynentow (pamietaj - zwieksza sie panika na calym kontynencie a nie tylko w panstwie w ktorym byly porwania na ktore nie mogles zareagowac).
Zaczynaj drugi raz jak cos bo czytalo sie swietnie
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
A mi za to coś za dobrze idzie. Żadnego straconego wojaka, ostatnio doszedł 7 pułkownik, tylko jedno państwo się wycofało (spanikowały 4 na raz na koniec miesiąca a miałem tylko 3 satelity do odpalenia) i w ciągu miesiąca będę miał pokrytą reszte świata satelitami.
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
Misje tylko jedną przegrałem co mi EXALT wystrzelał ludzi - tak nigdy nie odrzuciłem żadnej. Jakkolwiek ruszyłem fabułę na próbę bez relacjonowania (znaczy screeny są ku pamięci) i po podbiciu bazy obcych tej podziemnej wszędzie mi o 2 paski spadło wiec może pociągnę jeszcze chwilę.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
DW, ale powiedz, ile masz w sumie satelit na orbicie i który to miesiąc gry?
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
4? i dwie się budują - w sumie nie wiem który miesiąc - mam dwie plazmy już wynalezione i trafiają mi się na misjach już oddziały 2 mutony + berserk dość często.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
No to zdecydowanie masz za mało satelit. Ja w mojej ostatniej grze trochę przesadziłem bo skupiłem się wyłącznie na satelitach, przez co będę miał ich w tym miesiącu 12, a jeszcze nie mam ciężkich laserów.
Generalnie to co miesiąc staram się wystrzelić 2-3 satelity. Potem, jak już cała ziemia będzie pod kontrolą to jest bardzo dużo czasu na badania, ganianie za statkami obcych i inne takie. Dobrze jest czasem jeden kontytent zostawić sobie bez satelit, żeby obcy mieli gdzie porywać ludzi (żeby było na czym squad ćwiczyć)
Satelity są mega ważne bo:
- kraj z satelitami - obcy tam nie porywają
- obłożysz kontynent satelitami - dostajesz bonus (np. Aftyka +30% cash)
- jak kraj ma satelitę, to daje co miesiąc kasę (tyle ile na widoku satelit)
Generalnie to co miesiąc staram się wystrzelić 2-3 satelity. Potem, jak już cała ziemia będzie pod kontrolą to jest bardzo dużo czasu na badania, ganianie za statkami obcych i inne takie. Dobrze jest czasem jeden kontytent zostawić sobie bez satelit, żeby obcy mieli gdzie porywać ludzi (żeby było na czym squad ćwiczyć)
Satelity są mega ważne bo:
- kraj z satelitami - obcy tam nie porywają
- obłożysz kontynent satelitami - dostajesz bonus (np. Aftyka +30% cash)
- jak kraj ma satelitę, to daje co miesiąc kasę (tyle ile na widoku satelit)
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
ba - jak zaczynałem to tego nie wiedziałem - właściwie niczego nie wiedziałem skąd się sporo zgonów brało - teraz poczytałem trochę chcący-niechcący przez komentarze ludzi w wydarzeniu - to mi się rotacja lduzi w oddziale zmniejszyła dwu-trzykrotnie
no! Z Razorem i ze mną w oddziale grę byś skończył w 2hBo mnie nie wystawiles .
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
a tak Razor jeszcze żyje
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Co do przeżywania, to byłem z siebie bardzo dumny, jak udało mi się bez strat przejść misję w St.Johns w Kanadzie - tej z wielorybami
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
a to tam gdyby nie przypadkowa śmierć Żabskiego w pierwszej turze (one hit od zombiego przez okno) to też by się bez strat udało - choć sam zaskoczony byłem, że babka wysłana samobójczo do nadajnika - dała radę przybiegnąć z powrotem (co prawda osłonie się naprawdę fartownie udało zdjąć jej pościg ale zawsze).
- Razorblade
- Mr. Kroper
DW - serio masz mysliwce na kontynentach bez jakiejkolwiek satelity?
Wysłane z mojego SM-G928C przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G928C przy użyciu Tapatalka
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
nie grałem w tego xcoma nigdy wcześniej
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
Dzięki panowie ze ktokolwiek ostrzegł mnie przed mechaniką kontrataków obcych
tryb ironman + obrona bazy przy 2 rozbrojonych członkach głównego oddziału to zajebisty motyw
tryb ironman + obrona bazy przy 2 rozbrojonych członkach głównego oddziału to zajebisty motyw
- Razorblade
- Mr. Kroper
Jojczysz. Mialem to samo .Dragon_Warrior pisze:Dzięki panowie ze ktokolwiek ostrzegł mnie przed mechaniką kontrataków obcych
- Dragon_Warrior
- Brienne of Tarth
co prawda o dziwo mimo ironmana gra daje opcje restartu misji ale nie do końca widzę szanse i tak - za pierwszym podejściem i tak mi zaskakująco dobrze szło jak na jednostki latające z podstawowymi strzelbami - ale pod sam koniec padł Piotrosłav a cała ekipa zaczęła panikować - przez co ostatnia babka ginęła walcząc z ostatnią 3ką sektopodem, cyberdyskiem i berserkiem
Doopisuje misje do aktualnej i pomysle czy powtarzać i naiwnie liczyć ze bedzie lepiej czy jednak spektakularnie skończyć
Doopisuje misje do aktualnej i pomysle czy powtarzać i naiwnie liczyć ze bedzie lepiej czy jednak spektakularnie skończyć