W prawym gornym jest watermark NRKPquelim pisze:no mogli napisac NRK, to bym wiedział. Myslalem ze to moze jakias lokalna kablowka

Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
W prawym gornym jest watermark NRKPquelim pisze:no mogli napisac NRK, to bym wiedział. Myslalem ze to moze jakias lokalna kablowka
Spoko, teraz nas potępiają za PiS więc dasz radę! Co prawda wiem, ze to nie to samo, ale na bezrybiu i rak ryba.Voo pisze:Halo, tak dawno nikt nas nie potępiał ani nie pouczał, że mi z tym normalnie źle. Nie wiem co robić, pogubiłem się!
powiedziała, że straż graniczna powinna zapobiegać nielegalnemu przekraczaniu niemieckiej granicy, używając nawet broni palnej jeśli to konieczne
Powinieneś pracować w GW Rzuff, dostaniesz etat tylko za tą wymianę zdańTurtles pisze:niemiecki polityk chce strzelać do bezbronnych ludzi z broni ostrej
no dokładnie, bo straż graniczna jest tylko od ciepłej herbaty w termosach i kocy. Tacy trochę przewodnicy po okolicy. Chuj z tym, że z takim podejściem niedługo przez zieloną granicę będzie mógł przejść każdy i jego matka. Chuj z tym, że nie licząc uchodźców/migrantów/pielgrzymów do ziemi obiecanej, na graniczne państwa UE zwala się temat ochrony przed przemytnikami, handlem ludźmi itd. Najważniejsze, że bogaci będą zabijali biednych.Powinieneś pracować w GW Rzuff, dostaniesz etat tylko za tą wymianę zdań
Hmm... dziękuje? GW to pewnie jeden z najlepszych (jak nie najlepszy) dzienników w Polsce, więc miło słyszeć, że tak cenicie moją forumową publicystykęSithFrog pisze:Powinieneś pracować w GW Rzuff, dostaniesz etat tylko za tą wymianę zdań
To nie ma związku z tematem. To raz.Turtles pisze:Masz rację. Zatrzymajmy się na pytaniu
Jeżeli funkcjonariusz strazy granicznej ma do wyboru zastrzelić bezbronną osobę albo przepuścić ją to co powinien zrobić?
To nie jest kwestia jednego życia. To jest kwestia setek tysięcy kolejnych, które na wieść, że można sobie ot tak przejść do Niemiec czy gdziekolwiek do Unii skazuje się na dziadowanie w tamtejszych obozach. Węgrzy zrobili najlepsze co się dało - barierę, od której się odbijają, ale krzywda im się nie dzieje. Tylko co z tego, jak reszta podwozi im tych uchodźców autokarami?Turtles pisze:Mamy tu na jednej szali życie ludzkie, a na drugiej doniosłość obowiązku okazania paszportu na granicy?
Wyobraź sobie sytuację, w której pogranicznik nie przepuszcza ludzi i zawija ich do rejestracji i potem do obozu. W pewnym momencie komuś się to nie podoba i atakuje strażnika, albo w jakiś sposób zaczyna zagrażać życiu współpodróżnych. Czy strażnik powinien czuć się ubogacony kulturowo?Strzelanie mają dozwolone w razie konieczności.
Co to znaczy w razie konieczności?
Nie bierzesz pod uwagę instynktu samozachowawczego. Po salwie ostrzegawczej, ew. POSTRZELENIU jednej osoby reszta się wycofa. Nie wspominając już w ogóle, że jak na bliskim wschodzie pójdzie fama, że europejscy pogranicznicy nie żartują to w ogóle nikt nie będzie myślał o nielegalnym przekraczaniu granicy!Turtles pisze:
W sytuacji jak na filmie od snt oczywiste jest (dla mnie), że policjanci powinni przepuścić tych ludzi, zamiast wyjąć pistolety i zacząć jatkę. W takiej sytuacji wystarczy za taką grupą podążać wzywając odpowiednie posiłki i wtedy podjąć interwencję.
hmmm... zatrzymac. ewentualnie jak nie reaguje nie widze nic "okropnego" w postrzeleniu. sorry, nie. Jest to osoba lamiaca prawo. I co innego gdyby uciekala z Syrii do Turcji granica ladowa, a co innego z Austrii do Niemiec.Turtles pisze:Jeżeli funkcjonariusz strazy granicznej ma do wyboru zastrzelić bezbronną osobę albo przepuścić ją to co powinien zrobić?
Przecież pisałem. "Nie mówimy o sytuacji gdy taka osoba nastaje na czyjeś zdrowie lub mienie, atakuje funkcjonariusza itp." Oczywiście, że obrona konieczna to co innego (a mówiąc mienie miałem na myśli te ataki na tiry, czyli w sumie bezpieczeństwo kierowców).Wyobraź sobie sytuację, w której pogranicznik nie przepuszcza ludzi i zawija ich do rejestracji i potem do obozu. W pewnym momencie komuś się to nie podoba i atakuje strażnika, albo w jakiś sposób zaczyna zagrażać życiu współpodróżnych. Czy strażnik powinien czuć się ubogacony kulturowo?
Ależ nie Rzr. (odpowiedz też częściowo do Sitha) Nie ja wychodzę z tego założenia, nie wiem czemu mi to imputujesz. Ja po prostu nie uważam, że strzelanie do bezbronnych ludzi, nawet jeżeli nielegalnie przekraczają granicę jest jakimkolwiek dopuszczalnym wyjściem. Funkcjonariuszowi Policji (i Straży Granicznej podejrzewam podobnie) broń jest potrzebna do ochrony życia lub zdrowia własnego lub czyjegoś. Jeżeli jedziesz busem w 8 osób i zatrzymuje cie patrol jednoosobowy to jak policjant każe Wam kłaść nie na glebę, ale Wy odmówicie to nie może zacząć do Was strzelać (tak długo jak nie zagrażacie życiu lub zdrowiu jego innych osób).
Caly czas wychodzisz z zalozenia "zabic czy przepuscic". No wiec obie opcje sa niepoprawne.
OK. Teraz rozumiem, o co chodzi Turtlesowi.Rzuff pisze:Z cytatu tej Niemki nalezy na jednej szali kłaść życie ludzkie na drugiej szczelność granicy niemieckiej.
Bo ja tak rozumiem sytuację, w której może zachodzić konieczność użycia.Turtles pisze:Nie rozumiem tylko jednego. Dopisujesz sobie "wywiąże się jakaś walka" "chronić siebie i innych", a mnie zarzucasz nadinterpretację.
Ja mam osobista prosbe - czy nasze forum moze byc wolne od komentarzy typu "ohoho ale rasistka hurr durr" czy "powinna sie byla wzbogacic kulturowo hyhyhyhyhyh" pod newsami o gwaltach itp? Stac nas na wiecej chyba. Jezeli juz ktos naprawde musi to niech sie wysili na cos nieco bardziej blyskotliwego.Gregor pisze:http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... nie/yf34pw
Jakaś zmiana w internetach, że nawet onet jest teraz "rasistowski"? :p
Gregor pisze:http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... nie/yf34pw
Jakaś zmiana w internetach, że nawet onet jest teraz "rasistowski"? :p
Pocieszającedoktor Lotfi, mój egipski rozmówca, psycholog pisze:Co więcej, wielu Arabów ma utrwalony wizerunek kobiety europejskiej jako seksualnie rozwydrzonej, bez czci i honoru, tym bardziej więc można ją atakować i molestować. W ich mniemaniu, kobieta "niezakryta", ubrana po europejsku jest "łatwiejsza" i "sama się prosi". To są bardzo mocno zakorzenione przekonania, których nie zmieni zmiana miejsca zamieszkania, nawet w kompletnie innej cywilizacji. Kilkaset tysięcy ludzi o takim prymitywnym światopoglądzie dotarło do Europy i następne fale przybywają, będziecie mieli z tym problem. To są ludzie trudno reformowalni, bo ich zachowania determinowane są nie tylko tradycją, ale są – co gorsza – uświęcone religią.
Autor tych słów raczej nie jest ekspertem w dziedzinie, to tylko opinia.snt pisze:Pocieszające
Jak Ty to wiedza. Jak Tomasz Lis to szkalująca opinia.Voo pisze:y gdybym napisał, ze Polacy lubią się bawic przy alkoholu to bedzie wiedza czy opinia?
@stihBo ja tak rozumiem sytuację, w której może zachodzić konieczność użycia.
Jak najbardziej, tylko nie nalezy traktowac jako prawdy objawionejVoo pisze:Ja tam uważam, ze kazdy wie sporo o zachowaniach i zwyczajach swoich rodaków wiec jesli koles jest Egipcjaninem, nawet niekoniecznie z tytułem naukowym, to warto posłuchać.