FSGK.PL

since 1998
Teraz jest 20 maja 2019, o 17:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwietnia 2017, o 17:14 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
W poście o corocznej zbiórce LLothar napomknął, że bardzo chcielibyśmy w tym roku zmienić nieco wystrój naszego kąta w sieci. Sądzę, że taka zmiana jest bardzo potrzebna z kilku powodów, począwszy od tego, że FSGK jest na tyle popularne, iż powinno się nieco "sprofesjonalizować", a skończywszy na fakcie, iż obecny layout jest krzywdzący dla innych - poza mną - autorów (tzn. ich teksty szybko spadają ze strony głównej i nie są wystarczająco wyeksponowane).

LLothar słusznie zauważył, że najlepszym rozwiązaniem byłoby po prostu zatrudnienie do tej roboty kogoś profesjonalnego. Ale wygląda jednak na to, że nie uda nam się zebrać odpowiednio dużych funduszy. Nawet przy połączonym wysiłku forumowiczów i czytelników Szalonych Teorii.

Na chwilę obecną mamy do opłacenia blisko 900 złotych rachunku za hosting. Sądzę, że w ciągu 2-3 dni powinniśmy ten cel osiągnąć. Ale kolejne 2-3 tysiące... to już niestety inna para kaloszy.

Nawet w takiej sytuacji jest jednak światełko w tunelu. Larofan, kierując się niezawodną filozofią, iż "nie takie rzeczy się ze szwagrem robiło" zasugerował, abyśmy sprecyzowali oczekiwania wobec nowego layoutu, taki "plan minimum" i spróbowali jakoś crowd-source'ować rozwiązanie.

A zatem, chciałbym przedstawić Wam to, co moim zdaniem jest rozwiązaniem budżetowym.

Otóż chciałbym, aby FSGK miał taki oto layout:
https://demo.themegrill.com/demos/?theme=ColorMag%20Pro

Ta wordpressowa skórka to "ColorMag Pro". Kosztuje 69 dolarów. Zalety widać gołym okiem. Jest czytelna i estetyczna, dostosowuje się do tabletów, telefonów, lodówek i wszystkich innych urządzeń, na których można przeglądać internet. Pozwala eksponować kilka tekstów na raz. Ma miejsce na reklamy i na materiały z kanału youtube. Ma ładne ikonki dla mediów społecznościowych.

OK, a teraz kilka słów na temat tego, co trzeba byłoby zrobić z tą skórką. LLothar pewnie temat rozwinie.

Otóż należałoby:
1. Wykonać logotypy pasujące do tej skórki.
2. Dokonać drobnych zmian kolorystyki.
3. Dokonać migracji wszystkich tekstów ze starego FSGK, tak żeby niczego nie stracić.
4. Upewnić się, że działają dotychczasowe wtyczki z komentarzami, filtrem antyspamowym i czym tam jeszcze...
5. Postarać się, żeby wszystko nie pierdyknęło.

To tyle z mojej strony. DaeL out.

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 4 kwietnia 2017, o 18:24 
Avatar użytkownika
srebrny
Online

Dołączył(a): 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 5856
Lokalizacja: Londyn, Ontario
Byłoby całkiem pro...


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 4 kwietnia 2017, o 19:23 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Zasadniczo DaeL napisal wszystko. Wszystko sie samo powinno przemigrowac. Najwiekszy problem to zrobic update wszystkiego zeby nadal wszystko dzialalo i zeby umiec zrobic rollback w razie problemow ;)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 4 kwietnia 2017, o 21:18 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
wyglada bardzo ladnie na desktopie (na mobilkach wyglada zwyczajnie chociaz karuzela jest nowoscia w stosunku co bylo wczesniej.. no i hamburger menu chyba tez)

na pewno nie ma czegos podobnego w cenie $0,00 ?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 4 kwietnia 2017, o 22:52 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
Larofan napisał(a):
na pewno nie ma czegos podobnego w cenie $0,00 ?


Są podobne rzeczy. Nawet ten konkretny layout jest w wersji darmowej. Tylko niestety ze sporymi ograniczeniami (np. jeśli idzie o dodatkowe wtyczki), które go raczej dyskwalifikują. 69 dolarów to nie jest majątek, jestem pewien, że to zbierzemy. Natomiast prawdziwym problemem jest to, czy ktoś zechce przeprowadzić tę migrację...

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 5 kwietnia 2017, o 08:29 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
DaeL napisał(a):
69 dolarów to nie jest majątek


jasne ze zbierzemy - mysle raczej w kategorii czy to na prawde jest warte tej kasy
sam layout wymaga jak sam powiedziales pewnych zmian

trzeba zdefiniowac jakie to zmiany, gdzie, ile ich bedzie... bo jezeli to zmiana koloru tla i czcionki to luz
ale jezeli cos wiecej to juz troche roboty i moze jest layout ktory bardziej odpowiada :)

sama tranzycja materialu to nie bedzie raczej jakas trudna robota.. sama baza powinna sie przeciez przystosowac tylko trzeba to bedzie potem tweak'owac zeby dostosowac ale na pewno nic sie nie pogubi
LLo? ew. kompatybilnosc wtyczek w sumie... chociaz podejrzewam ze nie bedzie z tym problemu

ja sobie ta migracje wyobrazam tak ze ladujemy temat na strone, zmieniamy go i:
a) test regresywny - paczamy co dziala a co nie
b) w rezultacie szykujemy materialy graficzne (badz uzywamy starych) i zmieniamy kolory
c) ew. kategoryzujemy materialy na nowo, ukladamy na stronie z wykorzystaniem nowych bajerow (breaking news? itd)

nie sadze zeby duzo sie wysypalo.. nasz portal nei jest jakis skomplikowany i rozlegly - ot pare stron statycznych i teksty w bazie + assety graficzne


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 5 kwietnia 2017, o 13:38 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Więc trzeba tak:
1. Zrobić backup (hosting robi swój, ale trzeba mieć coś co my sami łatwo kontrolujemy) plików i bazy danych
2. Zaktualizować wszystkie wtyczki jak i Wordpressa (dzisiaj robimy tylko latki bezpieczeństwa)
3. Kolejny backup jak już wszystko będzie działać
4. Zdecydowac się na nowy layout, kupić, zainstalować
5. Zmodyfikować layout pod nasze potrzeby, czcionki, kolory, nowe grafiki itp

Z mojego doświadczenia wygląda to jak jeden dzień pracy, ale często się okazuje że nagle coś nie gra i pół dnia zejdzie na jakąś pierdole.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 5 kwietnia 2017, o 16:03 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
Jeśli zrobimy na jeden dzień wersję zamkniętą serwisu z nowym layoutem, to ja mogę poświęcić parę godzin czasu i posprawdzać grafiki z artykułów. Ewentualnie pozamieniać je na takie, które będą pasowały rozmiarami.

Postaram się też opracować nowy system kategorii i zaaplikować go do wszystkich artykułów, żeby to wszystko miało ręce i nogi.

edit: Ale mam jedno istotne pytanko. Co się stanie z komentarzami pod artykułami?

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 5 kwietnia 2017, o 16:16 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
DaeL napisał(a):
Co się stanie z komentarzami pod artykułami?


Powinny zostac. Grafiki tez sie same powinny przeskalowac odpowiednio, to nie problem.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 5 kwietnia 2017, o 16:48 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
LLothar napisał(a):
Powinny zostac. Grafiki tez sie same powinny przeskalowac odpowiednio, to nie problem.

Te w nagłówku tytułowym są najczęściej ręcznie przycięte do odpowiednich rozmiarów. Inaczej by wyglądały głupio.

OK, ale na czym stoimy? Kolega Larofan się podejmie przeprowadzenia nas suchą stopą przez to morze?

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 6 kwietnia 2017, o 08:50 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
sucha przy moich umiejetnosciach raczej nie :)
ale sadze ze damy rade - w najgorszym wypadku jest rollback jak LLo mowi, nie wiem jak to ograc zeby bylo jak najmniej problemow przy tym ruchu ale sadze ze tak dlugo jak baza jest nienaruszona to jestesmy bezpieczni imho


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 6 kwietnia 2017, o 13:34 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
No, to może dałoby się taki eksperyment zrobić w okolicy Wielkanocy? Jakby coś poszło nie tak, to jest statystycznie spora szansa na wskrzeszenie starego serwisu ;)

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 6 kwietnia 2017, o 13:36 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
w okolicach wielkanocy tak - w sama wielkanoc, nie - jestem na wyjezdnym na wschodnich rubiezach :)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 9 kwietnia 2017, o 18:56 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
trzeba przygotować "front robót" jak chcemy to ruszyc w ogole
propozycje? chce sie powiedziec zeby zaczac od backupu :)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 9 kwietnia 2017, o 20:42 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
Larofan napisał(a):
trzeba przygotować "front robót" jak chcemy to ruszyc w ogole
propozycje? chce sie powiedziec zeby zaczac od backupu


Zacznijcie od backupu. Tylko wszystkiego. Komentarzy też. Może warto zerknąć do dokumentacji tego layoutu (jeśli jakaś jest).

Ja ze swojej strony przygotuję to o czym mówiłem - przejrzę wszystkie teksty i zrobię nowy podział na kategorie. A jak już layout zawiśnie, to spędzę parę godzin na dopieszczeniu ich, żeby banglały na nowym podziale.

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 07:50 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
DaeL napisał(a):
Zacznijcie


Powinno byc "zacznij", bo ja nie bede udawac, ze cos pomagam :P. Ja tylko rachunki oplace jako skarbnik za co trzeba ;)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 08:02 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
kurde teraz wychodzi ze ja specjalista malarz jestem :D a to nie jest prawda :P
zastanawiam sie czy jezeli bysmy nie wgrali tej darmowej wersji layoutu na razie i nie zobaczyli jak wyglada dziala itd to by nie byl dobry start
penny for your thoughts?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 08:15 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Larofan napisał(a):
kurde teraz wychodzi ze ja specjalista malarz jestem :D a to nie jest prawda :P
zastanawiam sie czy jezeli bysmy nie wgrali tej darmowej wersji layoutu na razie i nie zobaczyli jak wyglada dziala itd to by nie byl dobry start
penny for your thoughts?


Tak, ale mysle ze backup i update Wordpressa musi nastapic najpierw. Ten layout chyba wymaga wyzszej wersji niz ta ktora mamy.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 12:53 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
Larofan napisał(a):
zastanawiam sie czy jezeli bysmy nie wgrali tej darmowej wersji layoutu na razie i nie zobaczyli jak wyglada dziala itd to by nie byl dobry start


IMHO nie ma sensu. Mamy kasę na wersję pełną, to nie będziemy się szczypać z ograniczeniami.

Pytanie brzmi tylko kiedy robimy test. I czy nie byłoby najlepszym pomysłem schować wtedy stronę za jakimś komunikatem w stylu "FSGK wróci z xx godzin".

Ja jestem za tym, abyśmy rzecz zsynchronizowali, to znaczy Ty Laro ustalasz kiedy Ci wygodnie (najlepiej w nocy), a ja, gdy wszystko zabangla, wchodzę z ekipą porządkową i edytuję dotychczasowe posty, żeby to miało ręce i nogi.

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 13:57 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
znaczy tak - zfynchronizowac fajnie ale nie sadze zebysmy dali rade za jednym zamachem wgrac nowe wersje layoutu i od razu wyedytowac je tak zeby bylo pieknie

czy jest polska wersja jezykowa? bo to od razu sporo eliminuje roboty

a potem co? kto podejmuje decyzje co do kolorow, czcionek czy co tam jeszcze?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 14:01 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Larofan napisał(a):
znaczy tak - zfynchronizowac fajnie ale nie sadze zebysmy dali rade za jednym zamachem wgrac nowe wersje layoutu i od razu wyedytowac je tak zeby bylo pieknie

czy jest polska wersja jezykowa? bo to od razu sporo eliminuje roboty

a potem co? kto podejmuje decyzje co do kolorow, czcionek czy co tam jeszcze?


Jest rzekomo "translation ready", ja moge przetłumaczyć jesli rzeczywiscie jest to takie super latwe, ze jednym plikiem robi sie nowy jezyk.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 14:06 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Jeszcze ku pokrzepieniu serc - zainstalowalem ColorMag free, dałem preview, nic sie nie ładuje :P

edit: pewnie Wordpress za stary


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 14:20 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
LLothar napisał(a):
Larofan napisał(a):
znaczy tak - zfynchronizowac fajnie ale nie sadze zebysmy dali rade za jednym zamachem wgrac nowe wersje layoutu i od razu wyedytowac je tak zeby bylo pieknie

czy jest polska wersja jezykowa? bo to od razu sporo eliminuje roboty

a potem co? kto podejmuje decyzje co do kolorow, czcionek czy co tam jeszcze?


Jest rzekomo "translation ready", ja moge przetłumaczyć jesli rzeczywiscie jest to takie super latwe, ze jednym plikiem robi sie nowy jezyk.


no wlasnie nie wiem co to znaczy 'translatin ready' - moze ze obsluguje utrzymanie strony w kilku jezykach? samo tlumaczenie ja kiedys robilem w kodzie i myslalem ze sie pokroje bo zawsze cos gdzies przegapialem


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 14:21 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
LLothar napisał(a):
Jeszcze ku pokrzepieniu serc - zainstalowalem ColorMag free, dałem preview, nic sie nie ładuje :P

edit: pewnie Wordpress za stary


jak zrobiles backup to moze mozna juz zrobic update?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 14:22 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Larofan napisał(a):
LLothar napisał(a):
Jeszcze ku pokrzepieniu serc - zainstalowalem ColorMag free, dałem preview, nic sie nie ładuje

edit: pewnie Wordpress za stary


jak zrobiles backup to moze mozna juz zrobic update?

Jeszcze pliki by było dobrze skopiować. Masz dostęp do ftp?

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 10 kwietnia 2017, o 14:43 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
nie sprawdzilem jeszcze - w robocie jestem


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 11 kwietnia 2017, o 16:24 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
Larofan napisał(a):
nie sprawdzilem jeszcze - w robocie jestem

A kiedy Cię wypuszczą? :)

LLothar napisał(a):
Jeszcze ku pokrzepieniu serc - zainstalowalem ColorMag free, dałem preview, nic sie nie ładuje

Dobra, czyli rozpoznanie bojem mamy za sobą. Trzeba robić update. Tylko powiedzcie mi kochani, na kiedy będzie ten remont, bo mam parę tekstów przygotowanych i chcę wiedzieć czy je już puszczać, czy jeszcze nie.

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 09:55 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
Cytuj:
Jeszcze ku pokrzepieniu serc - zainstalowalem ColorMag free, dałem preview, nic sie nie ładuje

edit: pewnie Wordpress za stary


LLo
w wolnej chwuli zbakapowalem calosc ftp fsgk.pl
chce zapdejtowac wordpressa - bardzo watpie zeby cos sie skrzaczylo w zasadzie...
jak sie kliknie preview w colormagu to faktycznie nic sie nie laduje, ale jak go defacto wlaczysz to na stronie glownej wywala
Kod:
Fatal error: Call to undefined function wp_script_add_data() in */wordpress/wp-content/themes/colormag/inc/functions.php on line 79

mozna spowrotem wlaczyc poprzedni temat i wszystko jest tacy


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 10:08 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
DaeL napisał(a):
Dobra, czyli rozpoznanie bojem mamy za sobą. Trzeba robić update.

uprzejmie donosze ze apdejt wordpressa nie spodowowal ze terrorysci wygrali ani ze nastapila implozja rzeczywistosci

da sie tez podejrzec jak darmowa wersja templatki bedzie wygladac - poki co jest koszmarna ale trudno sie dziwic :)

juz widze bledy w tlumaczeniu... (najstandardowszy guzik "read more" oczywiscie po angielsku.. eh)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 16:43 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Czyli pierwszy sukces z wielu kolejnych! Nie wiedziałem, że darmowa wersja ma tłumaczenia, jak babole są tylko w kilku miejscach to da się przeżyć z poprawianiem chyba

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 17:17 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
mozna na chama (czyli innymi slowy "jak dotychczas") zmienic to w php w temacie-rodzicu ale przy jakimkolwiek apdejcie to sie moze wychrzanic
liczylem ze bedzie ten tekst mozna wymienic gdzies w opcjach motywu - zwykle tak jest w sumie


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 17:26 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Larofan napisał(a):
mozna na chama (czyli innymi slowy "jak dotychczas") zmienic to w php w temacie-rodzicu ale przy jakimkolwiek apdejcie to sie moze wychrzanic
liczylem ze bedzie ten tekst mozna wymienic gdzies w opcjach motywu - zwykle tak jest w sumie


To chyba jest dostepne w pr0 wersji


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 17:28 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
nie wiem czym sie roznia te wersje... dael mowil ze diametralnie ale nigdzie nie znalazlem jakiegos opisu ktory by to zgrzebnie zformulowal

EDIT:
doczytalem o tych roznicach teraz na oficjalnej strony

wersja PRO (ta najtansza) ma wsparcie apdejtowe na 1rok raptem :) jak sie chce lifetime to trzeba wysuplac $200 a to duzo za duzo


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 18:43 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
Przez najbliższe pół godziny będę wdrażał nowy system kategorii. Więc się nie przestraszcie, że na stronie będzie bałagan.

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 18:48 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
DaeL napisał(a):
bałagan

szybko ci poszlo ogarniecie wygladu przyznam - no i pozbyles sie problemu z tlumaczeniem poprzed wywalenie elementu w calosci :)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 19:53 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
Dobra, zaczyna to jako-tako wyglądać. Niestety jest problem z rozmiarami grafik tytułowych. Ten layout ich w ogóle nie przycina, tylko po prostu wkleja jak leci. Rezultat jest taki sobie, zwłaszcza na tych bannerkach. Ale już dzisiaj nie mam siły na to, by się z tym męczyć.

Jutro napiszę jakieś generalne zasady dodawania nowych tekstów, itp..., żeby się burdel nie robił.

Generalnie mam w planach wykorzystać ten panel w górnym prawym rogu na promowanie różnych nieco starszych materiałów. Wydaje mi się, że w ten sposób (nieco nekromantyczny sposób) tchniemy trochę życia w stronkę. A może też zachęcimy ludzi do pisania.

No i ostatnia sprawa. Logo. Nagłówek. Jak zwał, tak zwał. To trzeba zmienić, bo wygląda szkaradnie.

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 20:03 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Stary banner tytulowy nie bedzie pasowac?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 20:23 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
LLothar napisał(a):
Stary banner tytulowy nie bedzie pasowac?


Może i będzie, ale panel administracyjny nie pozwala go ustawić.

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 20:23 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
LLothar napisał(a):
Stary banner tytulowy nie bedzie pasowac?


stary banner jest krotszy troche.. przynajmniej jak sprawdzalem tak bylo


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 20:26 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
LLothar napisał(a):
nie bedzie pasowac?


LLo, tak przy okazji - zerknąłbyś na Analytics? Nie pokazuje nic w czasie rzeczywistym, więc przypuszczam, że się spier... popsuł.

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 20:28 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
kod do analitiksow nie byl czasem w jakims overridzie w poprzednim stylu? mozna szybko do heada przekopiowac w zasadzie

EDIT:
https://wordpress.org/plugins/google-an ... wordpress/
?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 20:42 
Mr. Kroper
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 18:56
Posty: 3929
DaeL napisał(a):
Jutro napiszę jakieś generalne zasady dodawania nowych tekstów, itp..., żeby się burdel nie robił.


przyda sie. Plus ktoredy i jak dodawac bo chcialem dzis siasc do "911 operator" a tu taki psikus ;)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 20:57 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Dodalem plugin Analyticsow i juz bangla


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 21:09 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
wprowadzilem mala zmiane kolorystyczna - teraz jest jakby 'ciemniej' (zmienilem tylko naglowek)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 21:36 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
Wszystko wygląda pięknie. Analytics też działa. Dzięki chłopaki. Odwaliliśmy dzisiaj kawał dobrej roboty.

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 21:47 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Zrobilem, ze logo ma mniej pustego pola dookola


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 21:55 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4452
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Dorzucilem tez do menu brakujace O Nas. Trzeba by pewnie zrobic update tego, ale warto miec miejsce, gdzie choc jakis adres mailowy jest.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 22:25 
Avatar użytkownika
Biedaklasa Manager
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 19:36
Posty: 2512
Lokalizacja: Bydgoszcz
Świetna robota!

Nie powinno być info o cookies?

_________________
Obrazek
Since 2001.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 22:26 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3707
Lokalizacja: media polskojęzyczne
LLothar napisał(a):
Dorzucilem tez do menu brakujace O Nas. Trzeba by pewnie zrobic update tego, ale warto miec miejsce, gdzie choc jakis adres mailowy jest.


Ja się właśnie z tym chciałem wstrzymać, bo przydałoby się nowe... Ale niech nas to wszystkich zmotywuje, do napisania 3-4 zdań o sobie, i podesłania mi tych zdań przez PM. To dotyczy wszystkich, którzy coś na FSGK opublikowali i chcieliby jeszcze coś napisać w przyszłości (jeśli się nie mylę to poza mną i LLo, na liście tej jest jeszcze Voo, Razor, Cherryy, Larofan, DW, Peterpan, MajinFox, Żabson, Piotro, Piccolo, Mathias, Rojek). Jeśli kogoś pominąłem, to przeparaszam.

Możemy się umówić, że jak ktoś zapodał 8 tekstów (liczba wzięta z głowy, jakby ktoś był ciekaw) to jest "redakcją", a jak jeszcze nie zapodał, to jest "współpracownikiem", ok?

Poza tym napiszę jakiś krótki tekścik na podstronkę o współpracy dla ewentualnych reklamodawców, tudzież chętnych do pisania tekstów.

edit: Aha, chciałbym jeszcze mieć z boku bannerek prowadzący do indeksu Szalonych Teorii. To jest najbardziej poczytna z naszych serii, warto ją lekko jeszcze podpromować. Czy jest tu ktoś uzdolniony artystycznie, kto by zechciał takie coś wykonać?

_________________
CD-Action: https://www.cdaction.pl/
Kawaii: https://www.facebook.com/magazynkawaii/
Świat Wiedzy Historia: http://swiatwiedzy.interia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 kwietnia 2017, o 22:34 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3898
Lokalizacja: Poznań, Poland
Właśnie widziałem ze nie powiesiłeś tej stronki i myślałem ze masz jakiś plan.

Tak dzisiaj siedzieliśmy przy tym trochę to się zachciało nawet coś skrobnąć nawet wiec może jakieś wiadro powstanie :)

Co zaś do cookiesow - jest jakieś wtyczkowe rozwiązanie na to - powinno działać w sumie ale nie pamiętam żebym wcześniej widział jakieś cookiesy wcześniej


Góra
 Zobacz profil  
      
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL