Strona 1 z 2
Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 03:53
autor: Matthias[Wlkp]
Pokłóciłem się z jednym kolegą z pracy, bo wyraziłem dezaprobatę wobec karmienia dzieci w szkołach margaryną zamiast masłem. Generalnie unikam ostatnio wysoko przetworzonych produktów i pod tym kątem margaryna po prostu blednie - w ogóle jest mega blada bez sztucznych kolorów. Ciekawostka - google nie znajduje zdjęć surowej margaryny bez barwnika...
Rozumiem, że są margaryny (Benecole czy inne wynalazki ze sterolami), które wpływają korzystnie na wyniki badań i że te miękkie generalnie nie są takie złe.
Ale dawać margarynę dzieciom?
Jak się pogoogla trochę artykuły, to można znaleźć zarówno te, które margarynę chwalą (ale wyłącznie tą miekką, np
TUTAJ), jak i te, które w ogóle zbanowaliby cały ten margarynowy interes, a naczelnym hasłem jest "Ufam bardziej krowom niż chemikom".
Artykuł np. tutaj
Bądź tu mądry teraz... Ktoś ma jakieś bardziej rzetelne artykuły?
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 08:19
autor: boncek
Ja w ogóle przestałem używać masła/margaryny dawno temu do smarowania.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 08:27
autor: Larofan
boncek pisze:Ja w ogóle przestałem używać masła/margaryny dawno temu do smarowania.
to samo... jak chce 'zwilzyc' kanapke to mozna jakims serkiem czy innym pesto also oliwa z oliwek troche.. maslo jest zdrowsze (ponoc) ale twarde i upierdliwe.. margaryna jakos mnie nie przekonuje
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 08:30
autor: Zolt
nie używam.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 09:02
autor: SithFrog
Ja rzadko jem chleb, ale jak już to masło. Margaryna mi zwyczajnie nie smakuje. Dziecku daję masło.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 09:15
autor: Razorblade
Maslo i tylko maslo jesli wybierac z tych 2. Ale rowniez pesto, majonez itp.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 09:30
autor: peterpan
Majonez Mosso.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 10:03
autor: LLothar
Ja zazwyczaj niczym nie smaruje. Smaruje maslem jak jem z samym maslem
.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 10:05
autor: Jutsimitsu
Masło, chociaż w pracy czasu nie mam na takie bajery, a w domu pieczywa nie jem. Czasem też jadam grzanki maczane w oliwie.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 10:17
autor: ThimGrim
Ja smaruję nożem.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 10:31
autor: Counterman
Masłem. Od kilku już dietetyków słyszałem, że long story short margaryna to słaba rzecz, masło lepsze.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 10:39
autor: Gregor
boncek pisze:Ja w ogóle przestałem używać masła/margaryny dawno temu do smarowania.
+1
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 11:02
autor: Dragon_Warrior
ale wy dziwni jesteście
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 13:26
autor: Crowley
Nie wiem jak można używać margaryny do czegokolwiek poza pieczeniem ciast. Do smarowania tylko masło (albo tak jak piszecie majonez, pesto, jakiś sos, chrzan, cokolwiek) ale ciężko kupić takie, które smakuje jak masło. Muszę dziwnie wyglądać w sklepie, jak stoję przy chłodziarce i próbuję wywąchać przez pazłotko, czy któraś kostka w ogóle pachnie jak masło. Jak nie pachnie, to nie masło, tylko wyrób masłopodobny.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 13:38
autor: Matthias[Wlkp]
Z tego co kojarzę, to prawo zabrania nazwania czegoś masłem, jeśli faktycznie masłem nie jest (80+% tłuszczu z mleka).
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 13:44
autor: cns
Masło do smażenia, nie smaruję :F
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 14:21
autor: Crowley
Matthias[Wlkp] pisze:Z tego co kojarzę, to prawo zabrania nazwania czegoś masłem, jeśli faktycznie masłem nie jest (80+% tłuszczu z mleka).
Teoretycznie tak. W praktyce jest różnie. W ubiegłym roku jedna z mleczarni dostała karę za fałszowanie składu, bo w 80% tłuszczu mniej lub więcej było pochodzenia roślinnego. Jedyne "prawdziwe" masło, jakie ostatnio widziałem w sklepie to masło Wielkopolskie z mleczarni JANA (chyba Środa Wielkopolska) i ono faktycznie pachniało jak masło i smakowało jak masło. Ale też kosztuje ponad 6 zł za kostkę a nie ~3-4zł. Skądś te różnice w cenie się muszą być przy tak nisko przetworzonym produkcie.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 14:33
autor: Razorblade
Dlatego hesli idzie o maslo to ja kupuje oselkowe albo Kerrygold i jestem zadowolony...
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 20:08
autor: Voo
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 20:24
autor: Crowley
Kerrygold jest jakieś dziwne. Nie wiem, z czego oni je robią ale ma taką dziwną plastelinowatą konsystencję. W smaku dobre.
Re: Masło kontra Margaryna
: 5 maja 2015, o 20:30
autor: Matthias[Wlkp]
Podobno krówki jadły trawkę jak robiły Kerrygold...
Re: Masło kontra Margaryna
: 6 maja 2015, o 11:43
autor: Pquelim
nie używam ani jednego ani drugiego. Margaryny to chyba od kilku lat nawet na oczy nie widziałem. Do kanapki zawsze jakiś serek: twarogowy, topiony, kanapkowy etc.
Re: Masło kontra Margaryna
: 6 maja 2015, o 12:38
autor: cns
Ja czasem smaruję koncentratem pomidorowym.
Re: Masło kontra Margaryna
: 6 maja 2015, o 14:31
autor: skoob
Jak ktoś robi kanapki to mi wszystko jedno czy z masłem, czy margaryną. Jak sam sobie robię to nie chce mi się smarować
Re: Masło kontra Margaryna
: 6 maja 2015, o 17:57
autor: Turtles
Maragryna jest nazistowska. Tylko masło. Albo inne smarowidła typu almette, filadelfia itp.
Re: Masło kontra Margaryna
: 6 maja 2015, o 18:37
autor: Alexandretta
Masło. Zdecydowanie lepiej smakuje. Ostatnio głównie jakieś osełki kupuję.
Re: Masło kontra Margaryna
: 6 maja 2015, o 20:25
autor: Cherryy
Ja smaruję margaryną, bo ona jest właśnie w lodówce.
Re: Masło kontra Margaryna
: 7 maja 2015, o 07:36
autor: boncek
Cherryy wez sie ogarnij. Kiedys byles naprawde rokujacym nastolatkiem, a teraz Twoje wypowiedzi o maśle i margarynie kojarze tylko z narzekaniem!
Re: Masło kontra Margaryna
: 7 maja 2015, o 09:20
autor: SithFrog
Re: Masło kontra Margaryna
: 7 maja 2015, o 09:21
autor: koobik
Nie smaruję niczym chleba.
Jak używam to TYLKO masła.
A margaryny unikam jak mogę.
Re: Masło kontra Margaryna
: 7 maja 2015, o 11:16
autor: Counterman
Kurde to co Wy, żrecie na sucho ten chleb? Jak koń?
Re: Masło kontra Margaryna
: 7 maja 2015, o 11:54
autor: PIOTROSLAV
A masło roślinne to margaryna?
Re: Masło kontra Margaryna
: 7 maja 2015, o 12:59
autor: Pquelim
ani jedno, ani drugie.
Ale pamiętam, że u mnie w domu klasyczne MR było zawsze. Chyba nawet lubiłem ten stuff.
Re: Masło kontra Margaryna
: 7 maja 2015, o 13:00
autor: Matthias[Wlkp]
Masło roślinne to oksymoron.
Re: Masło kontra Margaryna
: 7 maja 2015, o 13:48
autor: LLothar
Matthias[Wlkp] pisze:Masło roślinne to oksymoron.
Taka Szynka z Kurczaka albo Ptasie Mleczko. W sumie jedno i drugie mozna kupic
Re: Masło kontra Margaryna
: 7 maja 2015, o 22:09
autor: Crowley
Szynka drobiowa i polędwica z łososia (nie łososiowa).
Re: Masło kontra Margaryna
: 8 maja 2015, o 09:23
autor: Larofan
mleko sojowe
kotlet sojowy
Re: Masło kontra Margaryna
: 8 maja 2015, o 09:27
autor: SithFrog
Larofan pisze:mleko sojowe
kotlet sojowy
Dlaczego to sobie robisz?
Re: Masło kontra Margaryna
: 8 maja 2015, o 09:30
autor: Larofan
mleko sojowe mam w domu z uwagi na to ze na zwykle uczulona jest narzeczona.. owe mleko smakuje jak woda z maka ale coz
Re: Masło kontra Margaryna
: 8 maja 2015, o 09:41
autor: SithFrog
Larofan pisze:mleko sojowe mam w domu z uwagi na to ze na zwykle uczulona jest narzeczona.. owe mleko smakuje jak woda z maka ale coz
Spoko, sojowe jeszcze ujdzie (na pustyni, jak umierasz). Ostatnio córa miała podejrzenie alergii i kupiliśmy mleko ryżowe. O panie
Re: Masło kontra Margaryna
: 8 maja 2015, o 09:42
autor: Counterman
Larofan pisze:mleko sojowe mam w domu z uwagi na to ze na zwykle uczulona jest narzeczona.. owe mleko smakuje jak woda z maka ale coz
Znam problem. Zakup mleko migdałowe - jest dwa razy droższe od sojowego, ale smak ma lepszy.
Re: Masło kontra Margaryna
: 8 maja 2015, o 09:46
autor: Larofan
Counterman pisze:Larofan pisze:mleko sojowe mam w domu z uwagi na to ze na zwykle uczulona jest narzeczona.. owe mleko smakuje jak woda z maka ale coz
Znam problem. Zakup mleko migdałowe - jest dwa razy droższe od sojowego, ale smak ma lepszy.
probowalem - jest slodkie jak ja pierdziu niestety i glownej zainteresowanej nie pasuje
ja sie oduczylem picia mleka w hiszpanii bo bylem jedyna osoba ktora potrzebowala mleka do kawy i z wrodzonego lenistwa ewoluowala u mnie potrzeba czarnej kawy. od tamtej pory zasadniczo nie pije mleka chyba ze mnie trzepnie i w kawairni zachce mi sie latte
SithFrog pisze:kupiliśmy mleko ryżowe
chcesz powiedziec ze ta woda od gotowania ryzu jest w sklepie po 7.99pln za litr i nazywa sie mlekiem ryzowym?
Re: Masło kontra Margaryna
: 8 maja 2015, o 10:00
autor: SithFrog
Larofan pisze:chcesz powiedziec ze ta woda od gotowania ryzu jest w sklepie po 7.99pln za litr i nazywa sie mlekiem ryzowym?
To nie mleko, to abominacja.
Counterman pisze:Znam problem. Zakup mleko migdałowe
Zakup albo sam zrób.
Re: Masło kontra Margaryna
: 8 maja 2015, o 10:07
autor: Counterman
Ble z robieniem mleka migdałowego za dużo babrania się jest. Mi by się nie chciało. Ale jak jest za słodkie no to problem odpada.
Re: Masło kontra Margaryna
: 8 maja 2015, o 10:14
autor: Crowley
SithFrog pisze:Ostatnio córa miała podejrzenie alergii i kupiliśmy mleko ryżowe.
Moja żona raz takie nawet sama zrobiła. Niestety spróbowałem. Powiem tak: to, że coś jest z grubsza białe, nie powinno uprawniać do nazywania tego mlekiem.
Re: Masło kontra Margaryna
: 8 maja 2015, o 10:22
autor: Larofan
Crowley pisze:Powiem tak: to, że coś jest z grubsza białe, nie powinno uprawniać do nazywania tego mlekiem.
Re: Masło kontra Margaryna
: 10 maja 2015, o 13:44
autor: Yggor
Masło, margarynę omijam szerokim łukiem. Ale masło też nie jest zasadniczo jakieś super zdrowe, lepsze jest chyba masło klarowane, ale kupne kosztuje worek dukatów, a robić nie mam ochoty.
Ale podczepiając się tu jeszcze pod inny wątek to bardzo zdecydowanie omijam wszelką soję i produkty sojowe. Ciecierzyca/soczewica jest o wiele lepsza do wszelkich kotletów, pasztetów itp.
Re: Masło kontra Margaryna
: 10 maja 2015, o 18:11
autor: Voo
Ciecierzyca/soczewica jest o wiele lepsza do wszelkich kotletów
Robisz grunt pod coming out, czy co?
Re: Masło kontra Margaryna
: 10 maja 2015, o 18:22
autor: Turtles
Jemu chyba o kotlety sojowe chodziło... Prawda?
Re: Masło kontra Margaryna
: 10 maja 2015, o 23:37
autor: colgatte
Ej no bo nawet w topicu o masle i margarynie narzeka. the fuck?!
Ja nie smaruje ani tym ani tym, no i chleba staram sie nie jesc.
ALE jak juz jem taki swiezutki z chrupiaca skorka prosto z piekarni, to koniecznie z maselkiem prawdziwym...
O wzgledach zdrowotnych nie mam pojecia.
Wiem, ze siostra nie daje dziecku margaryny, tylko jak np dodaje do ziemniakow to tylko maslo.