Rządy PiS
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
- Counterman
- Waniaaa!
Re: Rządy PiS
Rozmawiałem w weekend ze znajomym właścicielem burgerowni (btw jak ktoś chce namiar w Wa-wie na absolutnie najlepsze burgery ever to priv) o Nowym Wale. Jego dodatkowo uderza... zerowy VAT, bo nie może sobie odliczyć nic (no bo zerowy jest). W rezultacie jak sobie wyliczył to w styczniu na nowym wale był 1,5k w plecy, w lutym 3k (obroty ma jednak nieco większe nic zarobki na umowę o pracę...). Podnosi ceny od przyszłego miesiąca i będzie bardziej liberalnie podchodził do kasy fiskalnej przy znajomych. Taki mamy klimat.
IRON MAIDEN are KINGS
"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.
"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.
- Razorblade
- Mr. Kroper
To pogadaj z właścicielem firmy transportowej ile "mniej" placil za paliwo po obnizeniu VAT. A co dopiero teraz...
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
Jak wiadomo "obniżony" VAT na paliwo to z punku widzenia biznesu żadna obniżka, bo przecież i tak liczy się netto. Ale Matołusz niesie ulgę przedsiębiorcom
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
- Razorblade
- Mr. Kroper
Gorzej. Po obnizce vat cena netto poszla w gore, a nikt tego "nie widzial"Theeck pisze:Jak wiadomo "obniżony" VAT na paliwo to z punku widzenia biznesu żadna obniżka, bo przecież i tak liczy się netto. Ale Matołusz niesie ulgę przedsiębiorcom
Ej bez jaj napisz jakie Twoim zdaniem są najlepsze burgery, to chyba nie jest tajemnica?
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Po Byku koło metra Marymont. Polecam! Lepsze niż w Hameryce!
Potwierdzam slowa matthiasa
Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Najlepsze to sa w Hamburgu w Opolu. Rzeklem.
- Alexandretta
- Współpraca GL
- Kontakt:
+1Halaster pisze:Ej bez jaj napisz jakie Twoim zdaniem są najlepsze burgery, to chyba nie jest tajemnica?
Ja się od dwóch lat stołuję w Hamburger z karaibów, i nie narzekam.
"Żal, że sie coś zrobiło, przemija z czasem. Żal, że się czegoś nie zrobiło, nie przemija nigdy."
Na Pograniczu
Na Pograniczu
- PIOTROSLAV
- Parmezan
W której miejscówce?Alexandretta pisze:
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
Ja wciąż uważam że Burger Bar na Olkuskiej jest No. 1 (guacamole burger ftw!), ale ostatnio mi podchodzi też Smashny Burger
- Counterman
- Waniaaa!
Okulksa czy Po Byku się nie umywa według mnie. Jest naprawdę dobry, ale ten o którym mówię ma wszystko home made, każdy burger jest zdecydowanie inny, a potrawa w ogóle nie leży na brzuszku. I frytki łódeczki - jesus jakie to dobre.
Burgerowania nazywa się wyspa uranosa i właściciel jest jednocześnie jedynym kucharzem. Uwaga to mała buda, więc na dowóz często odrzuca, bo ma full gości.
https://wyspauranosa.pl/
A nie pisałem od razu żeby nie było, że reklama.
Burgerowania nazywa się wyspa uranosa i właściciel jest jednocześnie jedynym kucharzem. Uwaga to mała buda, więc na dowóz często odrzuca, bo ma full gości.
https://wyspauranosa.pl/
A nie pisałem od razu żeby nie było, że reklama.
IRON MAIDEN are KINGS
Oj północne rubieże, może na jakiejś rowerowej wycieczce kiedyś skorzystam
- Alexandretta
- Współpraca GL
- Kontakt:
PuławskaPIOTROSLAV pisze:W której miejscówce?Alexandretta pisze:
To ciekawe, mam tą burgerownię niemalże po sąsiedzku, ale nigdy jej nie odwiedziłam. Trzeba będzie sprawdzić co tam serwują.Ja wciąż uważam że Burger Bar na Olkuskiej jest No. 1
Ostatnio zmieniony 17 marca 2022, o 15:50 przez Alexandretta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Żal, że sie coś zrobiło, przemija z czasem. Żal, że się czegoś nie zrobiło, nie przemija nigdy."
Na Pograniczu
Na Pograniczu
- Counterman
- Waniaaa!
A to wiem który, też tam jadałem jak jeszcze w mieście mieszkałem. Faktycznie całkiem spoko. Ale Wyspa Uranosa lepsza. A różnica w frytkach jest kolosalna.
IRON MAIDEN are KINGS
Ejże, to przecież najdłuższa ulica w Wawie. Jakieś bardziej precyzyjne namiary, plsAlexandretta pisze: Puławska
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
To jest przy skrzyzowaniu z Woronicza. Okolice Krolikarni.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
dzięki
pis chuje
- Counterman
- Waniaaa!
ogółem wiemy, ale jakaś konkretna okazja?
IRON MAIDEN are KINGS
nie drąż
- Counterman
- Waniaaa!
IRON MAIDEN are KINGS
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news ... Id,5949395
MEANWHILE IN POLAND!
Wysłane z mojego AC2003 przy użyciu Tapatalka
MEANWHILE IN POLAND!
Co do zasady, to uważam, że do pewnego stopnia mają rację.
Ale jak to zwykle bywa z PiS aż strach pomyśleć co się w takiej ustawie znajdzie - podejrzewam, że będzie to przede wszystkim ochrona kościoła jako instytucji, kapłanów i - co najważniejsze - ich kasy .
Ale jak to zwykle bywa z PiS aż strach pomyśleć co się w takiej ustawie znajdzie - podejrzewam, że będzie to przede wszystkim ochrona kościoła jako instytucji, kapłanów i - co najważniejsze - ich kasy .
- Counterman
- Waniaaa!
E tam, a według mnie nie mają racji.
Pewnie lvl cynizmu mi rośnie, ale cała ta ustawowa ochrona religii ogółem różnych mnie zaczyna męczyć. Dać wolność wyznania, a niech potem sobie radzi na rynku - jak dobra to przeżyje, jak ujowa to zniknie.
Pewnie lvl cynizmu mi rośnie, ale cała ta ustawowa ochrona religii ogółem różnych mnie zaczyna męczyć. Dać wolność wyznania, a niech potem sobie radzi na rynku - jak dobra to przeżyje, jak ujowa to zniknie.
IRON MAIDEN are KINGS
Ejże, już zapomniałeś co Kopernik pisał, że zły pieniądz wypiera dobry?
Ja jestem wierzący i wkurwiają mnie różne indywidua, które nie mają w sobie dość kultury, wychowania czy szacunku wobec innych i próbują się wybić happeningami typu darcie Biblii, czy hałasy podczas mszy. A z doświadczenia wiem, że chamstwo da się zwalczać albo chamstwem (co jest trudne, bo za danie w ryj takiemu można odpowiadać jak za człowieka) albo sądem.
Ale w przypadku PiSu i ich projektów jestem bardzo ostrożny, bo ta banda nieudaczników wszystko jest w stanie spierdolić, więc i ten pomysł też.
Ja jestem wierzący i wkurwiają mnie różne indywidua, które nie mają w sobie dość kultury, wychowania czy szacunku wobec innych i próbują się wybić happeningami typu darcie Biblii, czy hałasy podczas mszy. A z doświadczenia wiem, że chamstwo da się zwalczać albo chamstwem (co jest trudne, bo za danie w ryj takiemu można odpowiadać jak za człowieka) albo sądem.
Ale w przypadku PiSu i ich projektów jestem bardzo ostrożny, bo ta banda nieudaczników wszystko jest w stanie spierdolić, więc i ten pomysł też.
A ja jestem wierzący i boję się, że idziemy w kierunku policji religijnej w stylu najlepszych bliskowschodnich wzorców.
Na chamstwo i kurestwo można też odpowiadać miłosierdziem i z godnością, tak jak to mówił taki jeden cieśla jakieś dwa tysiące lat temu.
Na chamstwo i kurestwo można też odpowiadać miłosierdziem i z godnością, tak jak to mówił taki jeden cieśla jakieś dwa tysiące lat temu.
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Jestem tylko słabym człowiekiem i nie umiem nadstawiać drugiego policzka, choć kiedyś próbowałem.Zolt pisze:Na chamstwo i kurestwo można też odpowiadać miłosierdziem i z godnością, tak jak to mówił taki jeden cieśla jakieś dwa tysiące lat temu.
A co do Twoich obaw, to też je podzielam.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Czekam na pierwszego ortodoksyjnego muzulmanina mowiacego co trzeba zrobic z "niewiernymi"...kretyn z artykułu pisze:Zgodnie z projektem nie będzie przestępstwem publiczne głoszenie przekonań lub opinii związanych z wyznawaną religią - dodał.
Nie Theeck, nie masz racji. Oczywiście że mogą Cie wkurwiac happeningi, ale wiele osób ma prawo wkurwiać zachowanie KK i jego uzurpowanie sobie prawa do stanowienia o przepisach w tym kraju czy wpierdzielaniu się do polityki. A na koniec odpierdołki kościelnych sukinkotów jak wczorajsze napierdzielanki Jędraszewskiego w stylu "brzoza nie ujebie samolotu" czy "zgineli wtedy co Jezus".
Zresztą jako "wolnościowiec" wydaje mi się że powinieneś być kategorycznie przeciw ustawowemu i systemowemu ograniczaniu wolności słowa i funkcjonowania w społeczeństwie czy to z lewej czy to z prawej. No, chyba ze np. taki atak na chalie hebdo za karykatury Mahometa powinien być stawiany za wzór reakcji na obrazę uczuć religijnych i piękną postawę obywatelską...
Jak dla mnie w ogóle istnienie paragrafu na obrazę uczuć religijnych jest niedorzeczne. W końcu jak ktoś uważa, że Bóg istnieje to taki wszechmogący sam sobie poradzi z obrazą. Jakaś szarańcza na Nergala czy coś...
A jak ktoś nie wierzy to dlaczego tylko uczucia religijne mają być pod szczególną ochroną?
A jak ktoś nie wierzy to dlaczego tylko uczucia religijne mają być pod szczególną ochroną?
- Razorblade
- Mr. Kroper
Dokładnie. Mi dziś będą obrażać uczucia inteligencji i zdrowego rozsądku wyciągając Antka z szafy. I nikogo to nie obchodzi...
I co do zasady jestem, ale jeśli za podarcie Biblii ze "stosownym" komentarzem nie ma kary, to znaczy, że coś jest nie tak albo z przepisami (to chyba) albo z sądami (a to na pewno). Uważam, tak jak i Dmowski 120 lat temu, że katolicyzm w Polsce stanowi silny, historyczny fundament i element polskiej tożsamości i z tego powodu powinien być chroniony. Bardziej niż uczucia jednostki, której przeszkadza krzyż w przestrzeni publicznej.Razorblade pisze:Zresztą jako "wolnościowiec" wydaje mi się że powinieneś być kategorycznie przeciw ustawowemu i systemowemu ograniczaniu wolności słowa i funkcjonowania w społeczeństwie czy to z lewej czy to z prawej.
Gregor - no i jak widzisz radzi sobie, co prawda nie szarańczą (to już jest passe), ale zmianą przepisów. I co Ty na to, ha?
- Razorblade
- Mr. Kroper
Czyli co do zasady jestes jednak takim wolnosciowcem ktory chce komus narzucac jedyny sluszny swiatopoglad sila i kara... Nice... Masz oczywiście do tego prawo, tylko nie nazywaj tego "wolnosciowym" podejsciem, a tym bardziej tej ustawy "obrazaniem uczuc religijnych" a jak juz to "katolickich" (bo nawet nie chrzescijanskich). No i juz rozumiem ze obrazanie innych bo to "spojne z moja religia" jest spoko. Nice again...
Powolujesz sie przy tym na casus Nergala ktory jest "z dupy", ale wyjasnij mi tylko lopatologicznie zebym mial jasnosc i zrozumial - jesli u siebie w domu, z moimi znajomymi ktorych zaprosilem i ktorzy znaja moje poglady powiem ze np. "biblia to bajka dla dzieci" to powinienm podlegac karze czy nie? Bo rozumiem ze wg. Ciebie tak.
Powolujesz sie przy tym na casus Nergala ktory jest "z dupy", ale wyjasnij mi tylko lopatologicznie zebym mial jasnosc i zrozumial - jesli u siebie w domu, z moimi znajomymi ktorych zaprosilem i ktorzy znaja moje poglady powiem ze np. "biblia to bajka dla dzieci" to powinienm podlegac karze czy nie? Bo rozumiem ze wg. Ciebie tak.
A ten dalej swojeTheeck pisze:albo z sądami (a to na pewno)Razorblade pisze:Zresztą jako "wolnościowiec" wydaje mi się że powinieneś być kategorycznie przeciw ustawowemu i systemowemu ograniczaniu wolności słowa i funkcjonowania w społeczeństwie czy to z lewej czy to z prawej.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Akurat w kwestii sądów się zgadzam z Theeckiem. Tam wiele rzeczy nie działa jak należy (co oczywiście nie znaczy że pomysły Zera sprawią że będą działać). Tylko to głównie wina ogólnych polskich problemów.
- Counterman
- Waniaaa!
Yup Theeck, bardzo wybiórczo widzisz swój świat. Napisałeś oksymoron. Wolność ograniczona tym co uważasz. A ja uważam inaczej. I do czego prowadzi taka dyskusja?
Przykro mi, ale religia nie jest zbiorem praw, nie jest już nawet zbiorem norm społecznych. To nie te czasy. Religia jest wyznaniem, które ma swoje dogmaty i reguły, jednak mamy wolność wyznania. Co znaczy, że nie muszę akceptować żadnego przykazania religijnego - tylko świeckie.
Religia nie jest wartością samą w sobie - religia jest tylko tyle warta ile decyzje ludzi ją motywowane.
Przykro mi, ale religia nie jest zbiorem praw, nie jest już nawet zbiorem norm społecznych. To nie te czasy. Religia jest wyznaniem, które ma swoje dogmaty i reguły, jednak mamy wolność wyznania. Co znaczy, że nie muszę akceptować żadnego przykazania religijnego - tylko świeckie.
Religia nie jest wartością samą w sobie - religia jest tylko tyle warta ile decyzje ludzi ją motywowane.
IRON MAIDEN are KINGS
Razor, przecież ja nie popieram projektu PiS, którego raz że nie znam, a dwa że mam przeświadczenie graniczące z pewnością, że będzie do dupy.
A prywatnie możesz uważać, mówić i robić co chcesz - mi nic do tego, ani tym bardziej państwu.
Counter - przecież nie musisz niczego akceptować, żyj jak uważasz. Mi wystarczy abyś swoje obiekcje i uwagi zachował dla siebie, lub specjalistycznej dyskusji w panelach teologicznych . Przez zwykły szacunek dla poglądów drugiego człowieka.
A prywatnie możesz uważać, mówić i robić co chcesz - mi nic do tego, ani tym bardziej państwu.
Counter - przecież nie musisz niczego akceptować, żyj jak uważasz. Mi wystarczy abyś swoje obiekcje i uwagi zachował dla siebie, lub specjalistycznej dyskusji w panelach teologicznych . Przez zwykły szacunek dla poglądów drugiego człowieka.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Theeck - no widzisz, skoro prywatnie u siebie moge mowic co chce to Nergal "u siebie", na swoim zamknietym/biletowanym koncercie gdzie ludzie nie było z przypadku rowniez mial do tego prawo.
I mozesz mowic ze nie popierasz pomyslu PiS, ale "generalnie" popierasz taki przepis i pomysl na dalsze sankcjonowanie "uczuc religijnych". Przy okazji ignorujac po pierwsze inne "wolnosci", a po drugie zapominasz ze akcja rodzi reakce. Akcje anty KK nie wzięły się z kosmosu. Sorry, ale nie klei sie Twoja argumentacja dla mnie.
I tak - zgadzam sie co do ostatniego hasla. Zostawmy wiele rzeczy dla siebie i okazmy sobie wzajemnie odrobine szacunku. Slowo klucz - wzajemnie. Ale jednocześnie chce miec nadal prawo rzucic niesmacznym, rasistowskim, antysemickim, antykoscielnym i seksistowskim zartem w "moim" towarzystwie bez wiszacego mi nad glowa pomyslu "karania".
I mozesz mowic ze nie popierasz pomyslu PiS, ale "generalnie" popierasz taki przepis i pomysl na dalsze sankcjonowanie "uczuc religijnych". Przy okazji ignorujac po pierwsze inne "wolnosci", a po drugie zapominasz ze akcja rodzi reakce. Akcje anty KK nie wzięły się z kosmosu. Sorry, ale nie klei sie Twoja argumentacja dla mnie.
I tak - zgadzam sie co do ostatniego hasla. Zostawmy wiele rzeczy dla siebie i okazmy sobie wzajemnie odrobine szacunku. Slowo klucz - wzajemnie. Ale jednocześnie chce miec nadal prawo rzucic niesmacznym, rasistowskim, antysemickim, antykoscielnym i seksistowskim zartem w "moim" towarzystwie bez wiszacego mi nad glowa pomyslu "karania".
Counterman pisze:ogółem wiemy, ale jakaś konkretna okazja?
tak sobie tylko napisalem
Nie masz złego momentu ni miejsca na głoszenie prawdy
- PIOTROSLAV
- Parmezan
Właśnie spbie uświadomiłem, że oblany farbą ambasador może utrudnić naszym zwrot wraku...
"Po co się kłócić z drugim człowiekiem, skoro można go zabić?"
przeciez oni sie nawet o to nie starali.
Guldan pisze:przeciez oni sie nawet o to nie starali.
pis chuje
a co gorsze socjaliści
i to tacy malo udani
a dodatkowo sprzedawczyki, które niczym Judasz sprzedały polską suwerenność za marne unijne srebrniki
i przejadą się na sprzedawaniu ojczyzny, już się zaczyna odwracanie kota ogonem: https://wydarzenia.interia.pl/raporty/r ... Id,6126912
Jaką to kurwą mentalną trzeba być żeby po pozbyciu się suwerenności (najpierw Lech w traktacie Lizbońskim, teraz Jarek w KPO) mieć jeszcze tupet pierdolić na spotkaniach przedwyborczych o patriotyzmie, Ojczyźnie, tejże suwerenności i Polsce, którą chcą uczynić wielką.
Jarek już ze starości takiej demencji dostał, że żyje tylko w świecie słów, za nic mając rzeczywistość, czy jest taką cyniczną świnią?
i przejadą się na sprzedawaniu ojczyzny, już się zaczyna odwracanie kota ogonem: https://wydarzenia.interia.pl/raporty/r ... Id,6126912
Jaką to kurwą mentalną trzeba być żeby po pozbyciu się suwerenności (najpierw Lech w traktacie Lizbońskim, teraz Jarek w KPO) mieć jeszcze tupet pierdolić na spotkaniach przedwyborczych o patriotyzmie, Ojczyźnie, tejże suwerenności i Polsce, którą chcą uczynić wielką.
Jarek już ze starości takiej demencji dostał, że żyje tylko w świecie słów, za nic mając rzeczywistość, czy jest taką cyniczną świnią?
Theeck, serio pytasz jakbyś nie wiedział, że nikt tyle nie obieca co polityk przed wyborami?
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- Razorblade
- Mr. Kroper
Kupie od PiSiakow 100.000 euro po kursie Jarka