Polska polityka wojskowa
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles, DaeL
Polska polityka wojskowa
W sumie nie pasowało mi do innych topiców to dodaję nowy.
Czyżby Zeta is back?
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,31 ... oxMMtImg2
Czyżby Zeta is back?
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,31 ... oxMMtImg2
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Re: Polska polityka wojskowa
Tutaj są dwa podejścia - będzie jak zwykle, czyli do bani, zdezorganizowane, z dnia na dzień, rozpierdziel życia itp. Albo ktoś w końcu ogarnie, będzie rozsądnie, np. model szwajcarski... Czyli perfekcja albo nic.
Ponoć ma być w trybie ochotniczo/zachętowym. Ja patrzę z optymizmem na razie...
Ponoć ma być w trybie ochotniczo/zachętowym. Ja patrzę z optymizmem na razie...
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Pomysł co do zasady dobry, ale uwierzę, jak zobaczę. Przeszkolenie, nawet najprostsze, powiedzmy połowy dorosłych mężczyzn to gigantyczne przedsięwzięcie. To są lata, przy założeniu, że w ogóle będzie miał kto szkolić. Jedyna opcja, która nie spowoduje zamieszek w kraju to dobrowolne szkolenia weekendowe. Ja bym się chętnie na coś takiego zapisał.
Niedawno pierwszy raz byłem na strzelnicy i strzelałem z prawdziwej broni. Wrażenia niesamowite, na pewno powtórzę. Gdyby można było postrzelać w ramach jakiegoś szkolenia, zgłaszam się od razu i myślę, że każdy powinien chociaż potrzymać w ręku jakąkolwiek broń palną, żeby wiedzieć, gdzie nie zaglądać i jak się celuje. Oby nigdy się nie przydało.
Niedawno pierwszy raz byłem na strzelnicy i strzelałem z prawdziwej broni. Wrażenia niesamowite, na pewno powtórzę. Gdyby można było postrzelać w ramach jakiegoś szkolenia, zgłaszam się od razu i myślę, że każdy powinien chociaż potrzymać w ręku jakąkolwiek broń palną, żeby wiedzieć, gdzie nie zaglądać i jak się celuje. Oby nigdy się nie przydało.
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
Crow +1. Jak to sensownie zrobią to z własnej woli bym się wybrał.
W każdym razie lepsze to niż szpanować kontaktami na apacze, a naszym wojakom do tej pory dają latarki model jak w głębokim PRL.
W każdym razie lepsze to niż szpanować kontaktami na apacze, a naszym wojakom do tej pory dają latarki model jak w głębokim PRL.
Panowie, z całym szacunkiem ale szkoda strzępić klawiaturę na to co zapowiedział Tusku.
Moim zdaniem jemu chodzi tylko i wyłącznie o zdobycie/utrzymanie poparcia dla Trzaskowskiego. Widocznie z badań wynika, że część elektoratu PSL i Hołowni (a może i Mentzena) nie jest zdecydowana na kogo głosować w 2 turze i widać jest ich na tyle wielu, że trzeba ruszać Rafałkowi z odsieczą. Utwierdzają mnie w tym jeszcze Kosiniak i Kamysz, którzy od razu podchwycili i poparli tę światłą ideę
Zapowiedzi i obietnice Tuska to przecież od zawsze tylko kiełbasa wyborcza. Tacy duzi, a tacy ... idealiści
Moim zdaniem jemu chodzi tylko i wyłącznie o zdobycie/utrzymanie poparcia dla Trzaskowskiego. Widocznie z badań wynika, że część elektoratu PSL i Hołowni (a może i Mentzena) nie jest zdecydowana na kogo głosować w 2 turze i widać jest ich na tyle wielu, że trzeba ruszać Rafałkowi z odsieczą. Utwierdzają mnie w tym jeszcze Kosiniak i Kamysz, którzy od razu podchwycili i poparli tę światłą ideę

Zapowiedzi i obietnice Tuska to przecież od zawsze tylko kiełbasa wyborcza. Tacy duzi, a tacy ... idealiści

"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
Przecież to oczywiste, że oni gówno wiedzą i nic nie mają wymyślone. Rzucili tak temat by opinia publiczna i eksperci za nich zdecydowali. Oni nie mają żadnej wizji czy pomysłu. I jaj.
Jak się samce alfa internetowe jeszcze ruszą z piwnic na ulicę, to w ogóle skończy się tylko na gadaniu.
To są chyba najgorsze rzędy współczesnej Polski pod kątem kompetencji i wizji kierowania krajem.
Jak się samce alfa internetowe jeszcze ruszą z piwnic na ulicę, to w ogóle skończy się tylko na gadaniu.
To są chyba najgorsze rzędy współczesnej Polski pod kątem kompetencji i wizji kierowania krajem.
Crow ma rację, przedsięwzięcie olbrzymie, wykonanie można łatwo zjebać, ale trzymam kciuki, że tym razem się zjebać nie uda 
I podobnie jak Crowley uważam, że minimum podstaw bezpieczeństwa obchodzenia się z bronią i w okolicy broni powinien znać każdy.
Jakieś 8 lat temu sam o to zadbałem i chodziłem na strzelnicę z sekcji sportowej w robocie, dzięki czemu wiem przynajmniej co zrobić żeby mimowolnie nie zabić siebie i innych przy obsłudze pistoletów, karabinów i strzelb

I podobnie jak Crowley uważam, że minimum podstaw bezpieczeństwa obchodzenia się z bronią i w okolicy broni powinien znać każdy.
Jakieś 8 lat temu sam o to zadbałem i chodziłem na strzelnicę z sekcji sportowej w robocie, dzięki czemu wiem przynajmniej co zrobić żeby mimowolnie nie zabić siebie i innych przy obsłudze pistoletów, karabinów i strzelb

You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024

Czy odhaczą mi to jako "zaliczone", bo dużo grałem w FPS-y?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Jak robiłeś rocket jumpy, to pójdziesz do wojsk rakietowych 

You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024

To prawdziwa taktyka. Jest dużo filmików jak Ruscy tak robią całą wieżą czołgu.
Ja spędziłem mnóstwo godzin nad Panzer Generalem więc chcę do Sztabu Generalnego!
- SmokEustachy
- zielony
Proponuję wstrzymać się do czasu aż to wejdzie, czyli na zawsze. Nie trzeba bowiem nic opracowywać bo wszystko jest opracowane. Wystarczy wydać rozkaz i skierować pieniądze, czego Tusk nie uczyni bo nie ma pieniędzy. Dodatkowo do szkolenia zgłoszą się raczej pisiory a nie jagodno, co jest niekorzystne dla niego w perspektywie