No ale jak to się ma do faktycznych danych? We Włoszech, gdzie chyba już przekroczyli moment szczytowy mamy 21 000 ofiar. Niech nawet do końca roku umiera codziennie te 600 osób jak dziś, to daje kolejne 157 000 zgonów. Albo więc czeka ich jakiś kolejny wybuch śmiertelnych przypadków, albo zakładamy, ze sytuacja jak dziś będzie trwała nieprzerwanie kilka lat, ale coś jest nie tak z tymi założeniami. Gdzie te miliony trupów? Albo ja czegoś nie rozumiem, co jest całkiem możliwe.LLothar pisze:Zalozmy smiertelnosc z okazji wirusa na poziomie 2%. Oznacza to 1'356'222 zgonow w UK.
Coronawirus prepping
Moderatorzy: boncek, Zolt, Turtles
- Crowley
- Pan Bob Budowniczy Kierownik
Re: Coronawirus prepping
All the good in the world
You can put inside a thimble
And still have room for you and me
If there's one thing you can say
About Mankind
There's nothing kind about man
About Mankind
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Wiesz, jak nie zamykasz kraju, to przypadkow masz duzo wiecej i brak miejsc w szpitalach. Przy "lejemy na to" musisz zakladac smiertelnosc bez dostepu do sluzby zdrowia.Crowley pisze:No ale jak to się ma do faktycznych danych? We Włoszech, gdzie chyba już przekroczyli moment szczytowy mamy 21 000 ofiar. Niech nawet do końca roku umiera codziennie te 600 osób jak dziś, to daje kolejne 157 000 zgonów. Albo więc czeka ich jakiś kolejny wybuch śmiertelnych przypadków, albo zakładamy, ze sytuacja jak dziś będzie trwała nieprzerwanie kilka lat, ale coś jest nie tak z tymi założeniami. Gdzie te miliony trupów? Albo ja czegoś nie rozumiem, co jest całkiem możliwe.LLothar pisze:Zalozmy smiertelnosc z okazji wirusa na poziomie 2%. Oznacza to 1'356'222 zgonow w UK.
Jak te 2% ma sie do rzeczywistych danych? Imho nikt nie wie.
- Crowley
Ok, to spoko, bo myślałem, że coś ominąłem. Naprawdę jestem ciekaw jakichś rzetelnych podsumowań jak to wszystko się już skończy. Chciałbym, żeby ktoś powiedział na koniec "sprawdzam" i żeby czarno na białym okazało się, kto ile przegrał, kto wygrał, kto miał dobry pomysł na przetrwanie, a kto zły.
About Mankind
About Mankind
Ta, powodzenia. Polityka od czasów hiszpanki bardzo się nie zmieniła.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
Miłościwie nam panujący wydali zezwolenie na wkraczanie do parków i lasów. Ale żeby poddanym w dupach od łaskawości władzy się nie poprzewracało, to tylko w maseczkach i bez korzystania z placów zabaw. W swojej niezmierzonej łaskawości, nasi władcy zasygnalizowali też, że rozważają wydanie zezwoleń na otwarcie sklepów z odzieżą, aby poddani nie świecili gołymi zadami, podczas zaplanowanych na wkrótce wyborów najwyższego Prezydenta.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
"Wszyscy mamy dwa życia. Drugie zaczyna się, kiedy zdamy sobie sprawę, że mamy tylko jedno" - Konfucjusz
- Crowley
Spełnia się mokry sen Jarosława: może sterować ręcznie całym krajem. Dziś otworzymy park, jutro mięsny, a pojutrze obuwniczy, ale tylko od 13. W dni parzyste chleb jasny, a w nieparzyste ciemny. Bułki w soboty.
About Mankind
About Mankind
Słuszną linię ma nasza władza
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka" - Alexis de Tocqueville
Ej, a co z placami zabaw w parkach?
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Update ze spożywczaka z Kanady: Wszystko jest oprócz mąki... Kupiłem jedną z ostatnich paczek marki, której normalnie nikt nie kupuje, bo ma w sobie już sól i proszek do pieczenia.
- Crowley
U nas jest każda mąka oprócz chlebowej. Zamówiłem na allegro, bo już mam dość szukania.
About Mankind
About Mankind
Mamy wszystko pod kontrolą.
https://pbs.twimg.com/media/EV0I1MBUEAk ... ame=medium
https://pbs.twimg.com/media/EV0M0bNWsAA ... ame=medium
https://pbs.twimg.com/media/EV0I1MBUEAk ... ame=medium
https://pbs.twimg.com/media/EV0M0bNWsAA ... ame=medium
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
https://www.reuters.com/article/us-heal ... f-45142310Most people infected on aircraft carrier have no symptoms
The US aircraft carrier Theodore Roosevelt has become another natural experiment for the transmission of COVID-19. The Navy has tested almost the entire crew after one member died from the disease. Many who tested positive had no symptoms, just like on the cruise ship Diamond Princess. On the cruise, which was packed with older people, the asymptomatic proportion was 18%. On the aircraft carrier — unsurprisingly home to mostly young, healthy people — it was 60%. “We’re learning that stealth in the form of asymptomatic transmission is this adversary’s secret power,” said Rear Admiral Bruce Gillingham, surgeon general of the Navy.
https://www.youtube.com/watch?v=ZloaJ6EWS5I
Tutaj jest komenatrza na temat badania co szacuja ze smiertelnosc jest na poziomie 0.2%
TimPool dosc ostrzarznie podchodzi to tych wynikow bo moga byc niereprezentatywne.
Wynik badan moga miec sens, dla starszych osob wynik jest o wiele gorszy np. 5% ale reszta ma cos ala 0.01% a wilesza ilosc smierci wynika z juz kilkunastu procent polulacji zarazonych tym wirusem.
Jak to jest prawda to oznacza ze w Hispani i Wloszech juz jest z 20% calej populacji zarazonych tym wirusm.
przy 0.2% to jest 2k na 1m, a oni maja po 400 na 1m.
Tutaj jest komenatrza na temat badania co szacuja ze smiertelnosc jest na poziomie 0.2%
TimPool dosc ostrzarznie podchodzi to tych wynikow bo moga byc niereprezentatywne.
Wynik badan moga miec sens, dla starszych osob wynik jest o wiele gorszy np. 5% ale reszta ma cos ala 0.01% a wilesza ilosc smierci wynika z juz kilkunastu procent polulacji zarazonych tym wirusem.
Jak to jest prawda to oznacza ze w Hispani i Wloszech juz jest z 20% calej populacji zarazonych tym wirusm.
przy 0.2% to jest 2k na 1m, a oni maja po 400 na 1m.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Co tysięczny mieszkaniec Nowego Jorku zmarł na koronawirusa .
https://bdkhealth.com/1-in-1000-new-yor ... ronavirus/
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
https://bdkhealth.com/1-in-1000-new-yor ... ronavirus/
- Jutsimitsu
- Człowiek-Reklamówka
Co dowodzi że to co podał Yankes wyżej jest bzdurą, bo nawet nie 1/10 Nowego Yorku jest chora. Czyli śmiertelność na poziomie 1-2% jest bardziej prawdziwa.LLothar pisze:Co tysięczny mieszkaniec Nowego Jorku zmarł na koronawirusa .
W ogóle to hipokryzja Trumpa jest kolosalna. Jak było 12 przypadków eboli w Stanach to krzyczał że Obama powinien się podać do dymisji. A teraz sam ma 750 tysięcy chorych i 40 tysięcy zgonów, ale "on zrobił wszystko dobrze".
A ile tak naprawde osob w NY mialo kontakt z wirusem? Jak 50% to co mowilem ciagle trzyma sie kupy, czyli jak to jest naprawde na poziomie 0.2% (czyli 2 na 1000!) to jak wszyscy z NY zachoruja to bedzie loacznie dwa razy wiecej niz jest obecnie.
Ogolnie to badanie powinno sie dac dosc prosto zwerfikowac przez 1000 losowych testow w danej populacji, w NY okolo 50% powinno dac wynik pozytywny, jak cos takiego nie wyjdzie to najwyrazniej dane badanie mialo jakis powazny blad statystyczny co skrzywil wynik.
Ogolnie to badanie powinno sie dac dosc prosto zwerfikowac przez 1000 losowych testow w danej populacji, w NY okolo 50% powinno dac wynik pozytywny, jak cos takiego nie wyjdzie to najwyrazniej dane badanie mialo jakis powazny blad statystyczny co skrzywil wynik.
Z tego co widzę w ostatnim czasie Rosja szybko goni zgniły zachód z którego śmieszkowała...
- Voo
- Stary Człowiek, A Może
Z tego co widzę to "wygasanie" generalnie średnio wychodzi w większości dużych krajów Na dodatek to jest ten moment gdy wszyscy zaczynają mówić o "luzowaniu", bo już inaczej się nie da a tymczasem choróbsko ma się nie gorzej niż w momencie, gdy wprowadzano obostrzenia.
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [100%] Spłacić kredyt [60%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]
- LLothar
- A u nas w Norwegii
E, nie do konca. Luzuje Norwegia, ktora ma sie bardzo dobrze. Mlody jutro znow idzie do przedszkola. Jest tam spory cyrk, male grupy, odstawianie dziecka na dworze itp, ale powoli wraca normalnosc.Voo pisze:Z tego co widzę to "wygasanie" generalnie średnio wychodzi w większości dużych krajów Na dodatek to jest ten moment gdy wszyscy zaczynają mówić o "luzowaniu", bo już inaczej się nie da a tymczasem choróbsko ma się nie gorzej niż w momencie, gdy wprowadzano obostrzenia.
Luzuja takze Niemcy, gdzie ilosc przypadkow tez bardzo spada
Ja tam bym sie bardziej martwil o Rosje, jedyny kraj, ktory caly czas rosnie wykladniczo. A zupelnie najbardziej to USA. Juz widzialem mapki, gdzie pokazane jest jakie to USA wielkie w porownaniu z cala Europa. Oczywiscie to przegiecie w druga strone, bo choruja ludzie, a nie pola i lasy.
W ilosci przypadkow na 1mln mieszkancow: Wlochy: 3k, Hiszpania: 4k, Francja 2,3k. USA 2.3k, wiec nie tak zle? Patrzac jednak na poszczegolne stany: Nowy Jork: 12.6k, New Jersey: 9.6k trzecie jest Massachusetts z 5.6k. Nawet jak z Italii wydlubiemy Lombardie, ktora byla najbardziej dotknieta, to jest tam tylko 6.6k przypadkow na milion.
I w USA juz sa protesty, zeby wszystko otwierac.
edit: Jeszce jakby ktos wierzyl w splaszczanie w USA: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... in-us.html Od 15 marca wykonuja taka sama ilosc testow, ok 10 000 dziennie. Norwegia wykonuje ok 2 000 testow dziennie, a do konca Kwietnia ma to byc juz 20 000 dziennie. Norwegia, kraj 5mln ludzi.
LLo, jedno mnie zaciekawilo na twoich wykresach, dlaczego niektore kraje maja bardzo podobna ilosc chorych do wszystkich przypadkow a w innych te linie sie dosc szybko rozdzielaja?
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
Brak danych.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Myślę, że na tych danych niezbyt można polegać. Wiele krajów pewnie nie testuje ozdrowieńców i nie wchodzą do statystyk. Te dane mają wpływ na ostatni, czerwony wykres, mogą go nieco w górę wybić i to tyle. Myślę że za jakiś czas wszystko się ustandaryzujeYankes pisze:LLo, jedno mnie zaciekawilo na twoich wykresach, dlaczego niektore kraje maja bardzo podobna ilosc chorych do wszystkich przypadkow a w innych te linie sie dosc szybko rozdzielaja?
- LLothar
- A u nas w Norwegii
W USA wiecej nowych przypadkow dziennie niz w calej Europie (28k vs 24k)
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
https://www.ipsnews.net/2020/04/bcg-vac ... outh-asia/
Jeśli to prawda, to USA ma totalnie przesrane. Podobno szczepionka na gruźlicę ma wpływ na śmiertelność COVID-19.
Jeśli to prawda, to USA ma totalnie przesrane. Podobno szczepionka na gruźlicę ma wpływ na śmiertelność COVID-19.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
To latwo sprawdzic liczac ilosc zmarlych/ilosc chorych. Kraje bez tej szczepionki: Holandia 11.6%, Wlochy 13.4%, Belgia prawie 15%. Kanada 5%. Zakladamy, ze to nie sa prawdziwe dane, ale ze wszystkie te kraje maja podobne procedury i podobna wykrywalnosc, wiec sa proownywalny.Matthias[Wlkp] pisze:https://www.ipsnews.net/2020/04/bcg-vac ... outh-asia/
Nie wiem kiedy poszczegolne kraje przestaly szczepic, to patrzmy na te, ktore szczepia caly czas i wirusa maja nieco dluzej (bo w USA w koncu eksplozja dopiero sie zaczela, ale tam na dzien dzisiejszy 5.6%).
Polska, 4%
Portugalia 3.5%
Irlandia 4.6%
Norwegia 2.5% (acz tutaj program szczepien sie musial niedawno skonczyc, bo mapki roznie pokazuja)
Tak wiec moze byc cos na rzeczy.
- Matthias[Wlkp]
- purpurowy
W Kanadzie nie było takiego wybuchu jak w innych krajach i generalnie służba zdrowia nadąża. To może zaniżać w statystykach
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
A u nas szczepią wszystkich? Ja kojarzę ze mi robili coś, coś co się nazywa próba tuberkulinowa, ale czy miałem takie szczepienie ostatecznie to nie kojarzę?
- Crowley
Przejeżdżałem dziś po południu obok szkoły. Na boisku i skateparku w sumie jakieś 20 szt. dzieciarni w różnym wieku. To jebnie...
About Mankind
About Mankind
Sprawdź w książeczce szczepień.Halaster pisze:A u nas szczepią wszystkich? Ja kojarzę ze mi robili coś, coś co się nazywa próba tuberkulinowa, ale czy miałem takie szczepienie ostatecznie to nie kojarzę?
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
- Crowley
Byłem dziś po bułki w Biedronce i za tydzień-dwa otrzymamy wiele odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Albo wszyscy będziemy leżeć pod respiratorami, albo okaże się, że jednak z tym (ś)wirusem to było trochę ściemy i przesady.
Nastąpiło totalne rozprężenie. Tabuny ludzi w sklepach, macają pieczywo w tych samych rękawiczkach, które mają nas chronić przed paskudnikami, tłoczą się przy kasach. Młodzież łazi stadami, rzadko z zasłoniętymi ryjami.
Nastąpiło totalne rozprężenie. Tabuny ludzi w sklepach, macają pieczywo w tych samych rękawiczkach, które mają nas chronić przed paskudnikami, tłoczą się przy kasach. Młodzież łazi stadami, rzadko z zasłoniętymi ryjami.
About Mankind
About Mankind
nie będziemyCrowley pisze:wszyscy będziemy leżeć pod respiratorami,
raczej toCrowley pisze:albo okaże się, że jednak z tym (ś)wirusem to było trochę ściemy i przesady.
Zgadzam się w stu procentach. I dorzucę jeszcze od siebie, że nie bardzo kupuję te wszystkie teksty, o tym jak to straszna policja nadużywała swoich uprawnień w ostatnich dniach. Bo teraz już prawie codziennie widzę ludzi, którzy są autentycznymi debilami i mają wszystkie zakazy oraz sugestie w dupie. Niestety, ale chodzą po kraju takie intelektualne ameby (jest ich może 5-10% w populacji), które założenie maseczki na ryja przerasta. I jestem absolutnie zwolennikiem stosowania wobec nich wyjątkowo nietolerancyjnej represji. Nazwijmy to podatkiem od głupoty i sebiksowania.Crowley pisze:Byłem dziś po bułki w Biedronce i za tydzień-dwa otrzymamy wiele odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Albo wszyscy będziemy leżeć pod respiratorami, albo okaże się, że jednak z tym (ś)wirusem to było trochę ściemy i przesady.
Pod respiratorami to raczej wszyscy nie będziemy, bo wiadomo mniej więcej, że większość ludzi z tego syfu wychodzi bez większego uszczerbku. Natomiast jestem prawie pewien, że ilość wykrytych wypadków bardzo w najbliższych dniach wzrośnie. No, chyba że okaże się, iż wyższe temperatury i słoneczko jednak ograniczą transmisję wirusa. Bo na razie to jest raczej niewiadoma.
CD-Action, RETRO i cdaction.pl
- Crowley
U nas w Wyszkowie jakaś para z kwarantanny poszła na zakupy. Podobno policja ich bardzo szybko namierzyła i zgarnęła, a za moment dostali prokuratorskie zarzuty sprowadzenia zagrożenia dla zdrowia i życia dużej liczby osób.DaeL pisze: I jestem absolutnie zwolennikiem stosowania wobec nich wyjątkowo nietolerancyjnej represji. Nazwijmy to podatkiem od głupoty i sebiksowania
About Mankind
About Mankind
A majówka tuż, tuż...
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Na szczęście wyjątkowo krótka w tym roku
- Razorblade
- Mr. Kroper
Alez oczywiście ze naduzywala, w wielu pr,ypadkach pewnie nie zdajac sobie z tego sprawy. Nawet jesli zakladamy ze ustawa z 2008 roku uprawnia rzad do ograniczania mozliwosci przemieszczania sie, to daje ona prawo ograniczenia sposobu przemieszczania sie a nie celu przemieszczania sie.DaeL pisze:I dorzucę jeszcze od siebie, że nie bardzo kupuję te wszystkie teksty, o tym jak to straszna policja nadużywała swoich uprawnień w ostatnich dniach.
Maseczki to debilizm. Sporo osob zwlaszcza w tym okresie z powodu astmy i uczulenia ma problemy w nich. Przepis jest jeszcze bardziej debilny, bo zaklada zaslanianie ust i nosa. Tyle. Ide w zwyklym lnianym szaliku/chuscie na twarzy - wszystko jest ok. Kupuje zwykla szmatke na twarz bo "ladnie wyglada" - pasuje. A wszystko przez to lata jak chce w te i we wte. Wiec gdzie sens gdzie logika. Nie ma, ale nie wazne. Nadal wszystko jest robione "szybko szybko ale bez sensu".
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
W internecie znalazłem coś takiego:
Jesli to prawda, to maseczki to nie tyle debilizm co jedyna sensowna rzecz wprowadzona przez rząd od początku tej pandemii.
Jesli to prawda, to maseczki to nie tyle debilizm co jedyna sensowna rzecz wprowadzona przez rząd od początku tej pandemii.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Halu. Na grafice jesli jest prawda, to chodzi o maseczki z filtrami i o odpowiednim blokowaniu mikroskopinnych czastek. Jesli masz zwykly material to on nie blokuje nic. Zrob test - psiknij przez taka np. dezodorantem. Zobaczysz sensownosc po prostu.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Razor, uwazam, ze nie masz racji. Jak daleko moze stac swieczka, zebys dal rade ja zdmuchnac? Pol metra? To teraz zakryj twarz byle jaka koszulka i teraz sprobuj. Nawet bylejaki material ogranicza roznoszenie sie tego paskudztwa.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Zdmuchnalem. Udowodniłem tym sobie ze mam dobra objetosc pluc i co tam jeszcze na to wplywa. Poza tym nie powinno w przypadku wirusa tak do konca interesowac Cie gdzie moge zdmuchnac świeczkę, a gdzie reaguje chocby delikatnie na dmuchniecie. Lubujesz sie w cyfrach, wiec przypominam ze nawet bardzo zaawansowane maski filtruja do 99% czastek o wielkosci minimum 0,6 μm. Wielkosc wirusa mozesz wygooglac albo zaufac - korona to jakoes 0,3 μm .LLothar pisze:Razor, uwazam, ze nie masz racji. Jak daleko moze stac swieczka, zebys dal rade ja zdmuchnac? Pol metra? To teraz zakryj twarz byle jaka koszulka i teraz sprobuj. Nawet bylejaki material ogranicza roznoszenie sie tego paskudztwa.
Last but not least, o maski trzeba w odpowiedni sposob dbac. Inaczej znow wszystko mozna wlozyc sobie miedzy bajki.
Ale spoko, serio. Ja naprawde przyjmuje do wiadomosci ze ludzie chca miec zludna nadzieje bezpieczenstwa i tego ze cos ich ochrania. Nie musze tego rozumiec. Po prostu przyjmuje do wiadomosci.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
razor - jest pelno symulacji pojazujacych, ze maska, nawet byle jaka, sprawia, ze wirusa roznosisz mniej. I tego sie bede trzymac.
Ale kichnięty wirus nie leci sobie sam, tylko w jakimś ośrodku - drogą kropelkową. Zatrzymasz cząstkę śliny, zatrzymasz wirusa.
Eat your greens,
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
Especially broccoli
Remember to
Say "thank you"
To znaczy ze dziala, bo samotny wirus dosc szybko jest niszczony przez tlen w powietrzu, weic by sie przeniesc robi to w kropelkach wody co wydychasz, weic im lepsza maska tym mniejsze kropekli wiec i tym szybicej wirus stanie sie nie aktywny.Razorblade pisze:Lubujesz sie w cyfrach, wiec przypominam ze nawet bardzo zaawansowane maski filtruja do 99% czastek o wielkosci minimum 0,6 μm. Wielkosc wirusa mozesz wygooglac albo zaufac - korona to jakoes 0,3 μm .
Poza tym kazdy material ogranicza w jakims stopniu dystans na jaki sa wyzucane wszystkie czasteczki w powietrze, nawet jak jest to tylko kilka procent to moze dosc dyrastycznie zmiejscyc ilosc zarazen jakie bedzie w dluszej perspektywie (nawet jak to jest 1% to po roku moze byc 2 razy mniej zakazen).
- Razorblade
- Mr. Kroper
Ja pierdziele, naprawdę. Uwielbiam czytanie miedzy wierszaki czegos czego czlowiek nie napisal. Ale tak. Mamy ogromna ilosc symylacji LLo. Wszak "symulacja" to prawda objawiona. Luz. Nie napisalem ze maska nie zapobiega roznoszeniu wirusa ani troche, ale wiara w zakrywanie twarzy i jej skutecznosc to jak wiara w plaska ziemie bo horyzont jest plaski.
Thim - masz racje, aerozol biologiczny to jakies 20-300 mikrometrow. A teraz sprawdz przepuszczalnosc np. lnianej chusty albo "nie wiem z czego" maseczki za 50zl kupionej na allegro ktora szyje ktos w domu. A potem sprawdz jak polacy (i jestem pewien ze nie tylko) zakladaja, zdejmuja, przechowuja i sterylizuja maseczki/chusty. Wiec tak. Jesli ktos ma dzieki temu dobre samopoczucie to fajnie, ale to nic nie zmienia - to nadal bzdura.
Yankes - pisalem o certyfikowanych maskach z FFP3 i z wymienianymi zgodnie z certyfikacja filtrami (czyli najrzadziej co 8-10h). Na bank "az" 5% spoleczenstwa ma takie...
Thim - masz racje, aerozol biologiczny to jakies 20-300 mikrometrow. A teraz sprawdz przepuszczalnosc np. lnianej chusty albo "nie wiem z czego" maseczki za 50zl kupionej na allegro ktora szyje ktos w domu. A potem sprawdz jak polacy (i jestem pewien ze nie tylko) zakladaja, zdejmuja, przechowuja i sterylizuja maseczki/chusty. Wiec tak. Jesli ktos ma dzieki temu dobre samopoczucie to fajnie, ale to nic nie zmienia - to nadal bzdura.
Yankes - pisalem o certyfikowanych maskach z FFP3 i z wymienianymi zgodnie z certyfikacja filtrami (czyli najrzadziej co 8-10h). Na bank "az" 5% spoleczenstwa ma takie...
Razor, wez juz napisz znowu EOT i nie siej paniki.
Zeby sie uchronic przed wirusem na 100 procent to trzeba by kazdemu z osobna dac warunki laboratoryjne.
Zeby sie uchronic przed wirusem na 100 procent to trzeba by kazdemu z osobna dac warunki laboratoryjne.
You give up a few things, chasing a dream.
"Ty jesteś menda taka pozytywna" - colgatte
#sgk 4 life.
Old FŚGK number is 12526
MISTRZ FLEP EURO 2024
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Roznica miedzy R0=1.1 a R0=0.9 jest taka, jak epidemią rosnaca wykladniczo, a wygasaniem epidemii. Jezeli taka bylejaka maska pomaga choc troche, to moze swoja cegielke dolozyc. I juz. Polska to nie Norwegia, gdzie bedziesz pizgac testami 7% calej populacji tygodniowo.Razorblade pisze:Nie napisalem ze maska nie zapobiega roznoszeniu wirusa ani troche, ale wiara w zakrywanie twarzy i jej skutecznosc to jak wiara w plaska ziemie bo horyzont jest plaski.
- Razorblade
- Mr. Kroper
Wiesz LLo ze nie lubie tak pisac, ale... ale tym razem serio musze. Przyjedz do PL, zobacz te "maseczki", zobacz jak sa noszone i wtedy praw prosze madrosci o ich "skutecznosci".
Wciąż nie kumam oburzenia, to że część ludzi jest dzbanami i nie umie/nie chce nosić poprawnie maseczek nie znaczy że to jest całkiem bez sensu! 97% ludzi których widzę na ulicy nosi maseczki, miesiąc temu 0%. Jest szansa że się ludzie mniej będą zarażać? Jest.
To po co ten raban? Że komuś niewygodnie? Mi okulary parują no stop, wkurwia mnie to okropnie i co i nic, nosze dalej.
To po co ten raban? Że komuś niewygodnie? Mi okulary parują no stop, wkurwia mnie to okropnie i co i nic, nosze dalej.
Ciekawy, idący trochę pod prąd tekst:https://dorzeczy.pl/opinie/137860/uczon ... mylka.html
Popełnił go filozof.
Popełnił go filozof.
- LLothar
- A u nas w Norwegii
Nie. Post nabity, to post nabity.Theeck pisze:O cholera, dubel mi wyszedł. Czy można prosić o usunięcie?Theeck pisze:Ciekawy, idący trochę pod prąd tekst: https://dorzeczy.pl/opinie/137860/uczon ... mylka.html
Popełnił go filozof.