FSGK.PL

since 1998
Teraz jest 21 września 2018, o 22:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 października 2016, o 13:12 
Avatar użytkownika
Wielki Pan Bonzo
Offline

Od: 4 maja 2014, o 14:38
Posty: 3950
Jutsimitsu napisał(a):
boncek napisał(a):
a) zmieniam tryb pracy modemu na Bridge i wtedy przydzielają mi stały adres, ale mogę podłączyć max dwa urządzenia. Po mojej uwadze, że urządzeń mam więcej, dowiedziałem się, że mogę przecież podłączyć prywatny router. No mogę, oczywiście, ale to wiąże się z dodatkowym kosztem i czy mi Vectra go zrekompensuje?


Dziwne że nie kupiłeś sobie tak routera na początku. U mnie to pierwsza rzecz jaką zrobiłem - wyjebałem shit od providera i jadę na swoim.

Pewnie na tym się skończy, ale wydawanie pieniędzy na kolejne pudełko, z kolejnym zasilaczem i kolejnymi kablami jest mi po prostu nie na rękę. Plus tutaj i tak nie zrezygnuję z modemu od Vectry, bo bym musiał kupić jakiś router na kabel koncentryczny, co jest totalnie bez sensu. Więc pozostaje mi kupić jakiś sensowny router wifi (ma który pewnie z cztery stówy minimum będę musiał wydać) i zadzwonić, żeby mi dali stałe IP. Ech.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 9 października 2016, o 09:25 
Avatar użytkownika
Wielki Pan Bonzo
Offline

Od: 4 maja 2014, o 14:38
Posty: 3950
Wróciłem wczoraj wieczorem do domu i już miałem nowe IP. Nie wiem na ile to przypadek, a na ile moja deklaracja, że w poniedziałek składam wypowiedzenie, ale będę trzymał się wersji, że zadziałało wypowiedzenie. :P

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 30 grudnia 2016, o 15:59 
Avatar użytkownika
Stary Człowiek, A Może
Offline

Od: 4 maja 2014, o 21:57
Posty: 4896
Lokalizacja: small village near Bydgoszczu
Kilkaset metrów ode mnie jakiś czas temu uruchomiono przekaźnik Playa. Poszedłem do salonu i miła pani wręczyła mi dwie karty SIM do testowania, każda z pakietem 300 MB, za free. Miło z ich strony. Wróciłem na wiochę, odpaliłem na komie i na dzień dobry zmierzyłem transfer jakieś 15x lepszy niż na obecnej radiówce (download, upload jakieś 25 x lepszy). W przyszłym tygodniu idę podpisać umowę.

Cywilizacja... :crying:

_________________
Obrazek
Arbeit macht frei!
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [50%] Spłacić kredyt [20%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 30 grudnia 2016, o 16:18 
Avatar użytkownika
Król Sucharów
Offline

Od: 5 maja 2014, o 09:00
Posty: 14590
Wow, w końcu będziesz mógł wysyłać maile z załącznikami!

_________________
Obrazek

"To nie baśń, to życie. Parszywe i złe. Więc do cholery i zarazy przeżyjmy je w miarę przyzwoicie. Ograniczmy ilość czynionych innym krzywd do niezbędnego minimum."

Old FŚGK number is 31 610.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 30 grudnia 2016, o 16:50 
Avatar użytkownika
Stary Człowiek, A Może
Offline

Od: 4 maja 2014, o 21:57
Posty: 4896
Lokalizacja: small village near Bydgoszczu
Człowieku, w końcu będę mógł dzwonić z komórki bez wychodzenia z domu! :lol2:

_________________
Obrazek
Arbeit macht frei!
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [50%] Spłacić kredyt [20%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 30 grudnia 2016, o 20:30 
Avatar użytkownika
Pan Bob Budowniczy Kierownik
Offline

Od: 4 maja 2014, o 20:00
Posty: 6035
Lokalizacja: Gdańsk / Wyszków
Strach pomyśleć, co się stanie, jak odkryjesz porno w HD...

_________________
"Powolna degradacja całkowitej sumy funkcji, które stawiają opór śmierci."


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 30 grudnia 2016, o 22:22 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Od: 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4279
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Crowley napisał(a):
Strach pomyśleć, co się stanie, jak odkryjesz porno w HD...

VR :)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 30 grudnia 2016, o 22:32 
Avatar użytkownika
srebrny
Offline

Od: 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 5570
Lokalizacja: Londyn, Ontario
phpBB [video]


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 30 grudnia 2016, o 23:35 
Avatar użytkownika
Stary Człowiek, A Może
Offline

Od: 4 maja 2014, o 21:57
Posty: 4896
Lokalizacja: small village near Bydgoszczu
Crowley napisał(a):
Strach pomyśleć, co się stanie, jak odkryjesz porno w HD...


Co odkryję?

_________________
Obrazek
Arbeit macht frei!
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [50%] Spłacić kredyt [20%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 2 stycznia 2017, o 15:59 
Avatar użytkownika
Stary Człowiek, A Może
Offline

Od: 4 maja 2014, o 21:57
Posty: 4896
Lokalizacja: small village near Bydgoszczu
Podpisałem umowę z Play.

Taryfa o nazwie... teraz uwaga.... (werble) INTERNET BEZ LIMITU GB (badabszzz...)

Pani: uprzedzam, że limit w tej taryfie wynosi 100 GB
Ja: WTF?
Pani: no uprzedzam, że...
Ja: słyszę, rozumiem ale ta taryfa w necie i w folderach jest opisana jako BEZ LIMITU
Pani: No tak ale to taka nazwa handlowa. Limit wynosi 100GB potem prędkość spada...


:roll: Pewne rzeczy nie przestaną mnie zadziwiać.

_________________
Obrazek
Arbeit macht frei!
Urodzić się [100%] Wykształcić się [100%] Znaleźć pracę [100%] Znaleźć kobietę [100%] Założyć rodzinę [100%] Wziąć kredyt [100%] Spłodzić dziecko [100%] Wychować dziecko [50%] Spłacić kredyt [20%] Iść na emeryturę [0%] Umrzeć [0%]


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 2 stycznia 2017, o 16:02 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Od: 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3808
Lokalizacja: Poznań, Poland
nazwa handlowa "dziwki i koks" tak naprawde opiewa na uslugi pani tereni z ksiegowosci w zakresie pomocy przy porzadkowaniu szafek kuchennych oraz jedna sztuke mydelka bialy jelen


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 2 stycznia 2017, o 16:25 
Avatar użytkownika
skoobany!
Offline

Od: 4 maja 2014, o 22:49
Posty: 332
Z tym spadkiem transferu to różnie bywa. Ja w T-Mobile też mam niby ofertę bez limitu, ale z lejkiem po przekroczeniu 100 GB. Ostatnio nabiłem koło 150 GB i nic mi nie spadło :P

_________________
11.XI.2006


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 2 stycznia 2017, o 16:32 
Avatar użytkownika
Waniaaa!
Offline

Od: 4 maja 2014, o 19:07
Posty: 2863
Larofan napisał(a):
nazwa handlowa "dziwki i koks" tak naprawde opiewa na uslugi pani tereni z ksiegowosci w zakresie pomocy przy porzadkowaniu szafek kuchennych oraz jedna sztuke mydelka bialy jelen


:lol2: celne

_________________
IRON MAIDEN are KINGS

"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.

"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 22 stycznia 2017, o 00:25 
Avatar użytkownika
srebrny
Offline

Od: 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 5570
Lokalizacja: Londyn, Ontario
A teraz wam powiem, jak bardzo (w niektórych aspektach) Kanada jest zacofana.

Kilka słów wstępu - w Kanadzie są 3 firmy, które kontrolują infrastrukturę komunikacyjną (Kablówka, Telefonia Komórkowa i naziemna, swiatłowody). Na rynku działają też inni dostawcy internetów, którzy nie mają innego wyjścia, jak dzierżawić infrastrukturę od tych dużych firm. Ciekawe jest to, że są od nich DUŻO tańsi.

Dostałem mejla od mojego ISP, że dzięki decyzji CRTC (odpowiednik polskiej Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, która ustala limit opłat za dostęp do infrastruktury) mogą "podać dalej" oszczędności wynikające z obniżenia limitu opłat i od teraz płacę $52.90 (10% taniej niż do tej pory, ok. 180 PLN po uwzględnieniu podatku) za łącze 30 Mbps i łaskawie usuwają limit 400GB/mc.

Zatem od tego miesiąca, czuję się jak mieszkaniec cywilizowanego kraju, bez pieprzonych limitów na NAZIEMNYM łączu! 30 Mbps bez limitu to ja miałem w PL chyba 5-6 lat temu za bodajże 60-80 PLNów...

Żeby było śmieszniej, jakbym chciał mieć internet od właściciela infrastruktury, z której korzysta mój ISP, za tą samą prędkość musiałbym płacić $67 (25% więcej) i miałbym limit 125GB - WTF?!?! Przy tej prędkości ten limit zjada się w tydzień-dwa! Mają teraz jeszcze promocję za łącze 100Mbps bez limitu za $65, ALE z cyrografem na 2 lata i TYLKO dla nowych klientów. W ogóle to teraz pierwszy raz widzę, żeby ten provider miał cokolwiek bez limitu...


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 22 stycznia 2017, o 01:07 
Avatar użytkownika
Król Sucharów
Offline

Od: 5 maja 2014, o 09:00
Posty: 14590
W Australii jest z tym jeszcze dużo, dużo gorzej :)

_________________
Obrazek

"To nie baśń, to życie. Parszywe i złe. Więc do cholery i zarazy przeżyjmy je w miarę przyzwoicie. Ograniczmy ilość czynionych innym krzywd do niezbędnego minimum."

Old FŚGK number is 31 610.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 2 lutego 2017, o 16:05 
Avatar użytkownika
Bambus Junior
Offline

Od: 4 maja 2014, o 19:10
Posty: 1843
Też słyszałem, że Australia ssie pod względem jakości netu. W ogóle im więcej słucham o necie na zachodzie tym bardziej klaruje mi się obraz, w którym Polska ma naprawdę zajebiste oferty całkiem dobrych usług dostarczania internetu... szok i niedowierzanie.

_________________
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 2 lutego 2017, o 16:17 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Od: 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4279
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Potwierdzam. Nawet w porownaniu do zarobkow ceny w Polsce sa dobre.

Inea w Poznaniu - 1GB/s - 99zł miesieczie.
Altibox w Norwegii - 1GB/s - 723zł miesiecznie.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 2 lutego 2017, o 19:50 
Avatar użytkownika
srebrny
Offline

Od: 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 5570
Lokalizacja: Londyn, Ontario
Rogers w Kanadzie - 1GB/s - 450zł miesięcznie


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 27 maja 2017, o 16:06 
Avatar użytkownika
Heavy Metal Troll
Offline

Od: 4 maja 2014, o 18:47
Posty: 4751
Pytanie, Pany. Ja wiem, że forumowicze się z tej zmiany cieszą (bo to nie PO zrobiło), ale ja mam odmienne zdanie. Miłościwie nam panujący wprowadzili zmiany w opłatach za abonament rtv... Stąd moje pytanie tutaj, by uniknąć zbędnych dyskusji, co to jest iptv i czy ipla to iptv?

_________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 27 maja 2017, o 19:40 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Od: 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3808
Lokalizacja: Poznań, Poland
Ja mam inne pytanie co do tej dobrej zmiany mającej na celu fundowanie znanej ostatnio z nieskazitelnej jakości TVP - czy jak się ma od kablówki tyło internet bez tv to również jest się domniemanym wiernym widzem telewizji polskiej?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 27 maja 2017, o 20:03 
Avatar użytkownika
Heavy Metal Troll
Offline

Od: 4 maja 2014, o 18:47
Posty: 4751
Nie.

http://finanse.wp.pl/abonament-rtv-po-n ... 208625281a

Chociaż już nie wiem, bo nie wiem, co to jest xDSL :P

edit2: w sumie nieważne, co to jest, ważne, że nie mam nic, co by mi w ten sposób wysyłało kanały tv. Ale w kwestii VOD ciekawy jestem, czy taka ipla (bo mają jakieś kanały tv) to ten IPTV.

_________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 3 września 2017, o 17:43 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 4 maja 2014, o 22:59
Posty: 1017
Ma ktoś z was może internet domowy po kablu z Orange? Chodzi mi o zwykłe łącze po kablu telefonicznym. Mają ciekawą ofertę internetu razem z telewizją i numerem komórkowym. U mnie kablówka strasznie zdziera i się tek zastanawiam czy się nie przeprowadzić do orangutana :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 3 września 2017, o 18:21 
Avatar użytkownika
Heavy Metal Troll
Offline

Od: 4 maja 2014, o 18:47
Posty: 4751
Też to chyba będę robił, bo położyli właśnie światło i wody. Tylko bez komórki.

_________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 3 września 2017, o 19:27 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 4 maja 2014, o 22:59
Posty: 1017
No właśnie tyle że u mnie (na razie) nie ma ani światła ani wody tylko zwykły kabel telefoniczny. W punkcie Orange twierdzą że pod moim adresem wyciąga 50-60 mega, ale czy im można wierzyć? Tak się zastanawiam czy podczas oglądania TV, a mam dwa odbiorniki, spada transfer?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 4 września 2017, o 00:10 
Avatar użytkownika
Wielki Pan Bonzo
Offline

Od: 4 maja 2014, o 14:38
Posty: 3950
Na miedzi powinno być 50 mbitów.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 4 września 2017, o 09:14 
Avatar użytkownika
Heavy Metal Troll
Offline

Od: 4 maja 2014, o 18:47
Posty: 4751
Zależy jak daleko od nadajnika. Ja mam 12-14 mbitów, a nazywa się to chyba 20 mbitów...

_________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 4 września 2017, o 10:04 
Avatar użytkownika
Człowiek-Reklamówka
Offline

Od: 4 maja 2014, o 22:51
Posty: 2628
hat napisał(a):
No właśnie tyle że u mnie (na razie) nie ma ani światła ani wody tylko zwykły kabel telefoniczny. W punkcie Orange twierdzą że pod moim adresem wyciąga 50-60 mega, ale czy im można wierzyć? Tak się zastanawiam czy podczas oglądania TV, a mam dwa odbiorniki, spada transfer?


Musisz liczyć że telewizja na jeden odbiornik zabierze 8-10 megabitów łącza. Jak będziesz ściągał w trakcie oglądania to tv będzie cięła się.

Ja mam 40 megabitów całkiem daleko od ich centrali, także powinno być te 50 jak mówią.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 4 września 2017, o 11:47 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 4 maja 2014, o 22:59
Posty: 1017
W kablówce za 100 mega, telewizję w tym C+, Eleveny, multiroom i inne pierdy wołają 185 zł.
W orangutanie net do 80mega, tv podobny pakiet plus abonament komórkowy wychodzi 170 zł.
Wygląda to nieźle, tylko to kablowanie całej chaty od nowa jest przerażające :maruda:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 4 września 2017, o 15:00 
Avatar użytkownika
Bookworm
Offline

Od: 5 maja 2014, o 19:00
Posty: 179
Będzie tam te 50-60mb/s, bo oni mają obecnie tylko trzy prędkości w sprzedaży (10,20,80), czyli ktos fachowo do tego podszedł, ale musisz pamiętać ze dekoder rzeczywiście zabiera z tego 10mb/s. Przwd montowaniemiulem technik dokładnie sprecyzuje ile będzie na łączu. A co do okabkowania. Z tego co pamiętam Orange juz daje dekodery, ktore dzialaja na zasadzie wifi, bez podlaczania do routera.

_________________
UWAGA!!! WAŻNE
Właśnie nabiłem sobie kolejnego posta, proszę o pozytywne rozpatrzenie sprawy. Dziękuję.

http://majinfox.blogspot.com/

http://przegralem-zycie.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 września 2017, o 16:03 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 4 maja 2014, o 22:59
Posty: 1017
Poszedłem wypowiedzieć umowę do mojej kablówki i od razu zaproponowali mi 60 zł mniej za to co mam teraz :D , no i zostałem u nich.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL