FSGK.PL

since 1998
Teraz jest 15 grudnia 2017, o 06:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 00:21 
Avatar użytkownika
Ortograf z wyboru
Offline

Dołączył(a): 10 maja 2014, o 23:58
Posty: 423
No więc tak, generalnie od długiego czasu nie używałem żadnych antywirusów i nie mam żadnych problemów z komputerem, ale stwierdziłem, że profilaktyka itp, także szukam jakiegoś dobrego, darmowego antywirusa, którego sobie zainstaluję, nie będzie mi zawadzał, a od czasu do czasu będę z niego korzystał. Co polecacie?

I generalnie, jeśli macie jakieś sprawdzone podstawowe programy do ochrony komputera, to chętnie się dowiem :)

_________________
Yggor.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 00:21 
Avatar użytkownika
Król Sucharów
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 09:00
Posty: 13516
Od dawna AVG i nie narzekam.

_________________
Obrazek

"To nie baśń, to życie. Parszywe i złe. Więc do cholery i zarazy przeżyjmy je w miarę przyzwoicie. Ograniczmy ilość czynionych innym krzywd do niezbędnego minimum."

Old FŚGK number is 31 610.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 00:30 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Dołączył(a): 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 4889
Lokalizacja: Londyn, Ontario
Kiedyś używałem Kaspersky'ego, potem przestałem. Nie widzę różnicy, ale... Trzymam się z daleka od wszelkich podejrzanych stron, a z darmowego oprogramowania mam tylko Audacity, OpenOffice i GNU Backgammon.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 08:12 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 3994
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Microsoft Security Essentials. Zaskakująco lekki skuteczny i darmowy


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 09:00 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3485
Lokalizacja: Poznań, Poland
wlasnie chcialem spytac o jakiegos antywira darmowego ale.. ja mam avasta nadal i zaczyna mnie podkurwiac swoja namolnoscia ze kup kup kup dzis premium


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 09:32 
Avatar użytkownika
Człowiek-Reklamówka
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 22:51
Posty: 2491
LLothar napisał(a):
Microsoft Security Essentials. Zaskakująco lekki skuteczny i darmowy


Tylko jak w zeszłym roku była akcja z wirusem szyfrującym dane i "zapłać 400 dolców, to dostaniesz kod deszyfrujący"... To nawet się nie zająknął. Od tego czasu uważam że "skuteczny" i MSE to antonimy. Swoją drogą jak go używałem to nic nie wykrywał, było super itp. Ale z ciekawości sprawdziłem jakimiś SpyBotami itp, to się okazało że mam kilka wirusów, sporo spyware'u i malware'u. Także tak "gorąco polecam" MSE... jeśli chcesz mieć coś co nie działa.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 12:58 
Avatar użytkownika
Pan Bob Budowniczy Kierownik
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:00
Posty: 5483
Lokalizacja: Gdańsk / Wyszków
Larofan napisał(a):
ja mam avasta nadal i zaczyna mnie podkurwiac swoja namolnoscia ze kup kup kup dzis premium


Ja też. I pewnie po formacie przerzucę się na AVG, bo to się robi żenujące.

_________________
"Wcale nie jestem agresywny - obraził się egzorcysta. -
Ja tylko czasem po prostu mam ochotę komuś przypierdolić."


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 15:30 
Heavy Metal Troll
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 18:47
Posty: 4173
Comodo Internet Security - antywirus + firewall, ale też czasami wyskakują reklamy. Choć prawdę mówiąc mam teraz Windowsa 8 z tym ich wbudowanym czymś i mi starcza. A jak mam jakieś podejżenia to uruchamiam Malwarebytes...

_________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 20:46 
Avatar użytkownika
Biedaklasa Manager
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 19:36
Posty: 2392
Lokalizacja: Bydgoszcz
SithFrog napisał(a):
Od dawna AVG i nie narzekam.
To. A jak u Was z firewallami?

_________________
Obrazek
Since 2001.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 23:24 
Avatar użytkownika
Loara
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 19:57
Posty: 1497
Lokalizacja: Słoik City
Od 5 lat nie uzywalem zadnego antywirusa przestrzegalem tylko bhp sieci. I nie mialem niczego kiedy sporadycznie zarzucalem otl i sprawdzalem logi. Ostatnio popelnilem blad i wwalilem sobie ransomeware - ale sam sobie bylem winny, bo sciagnalem i uzylem dziwnego cracka ;) po formacie sprawy nie bylo. Jezeli wiesz jak uzywac sieci i skonfigurowac przegladarke nic nie powinno ci grozic. Windows z reguly pyta kiedy podejmujesz decyzje, ktore moga mu zaszkodzic - nie jest juz tak glupi.

_________________
Stawiajcie przed sobą większe cele. Ciężej chybić.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 stycznia 2015, o 23:27 
Avatar użytkownika
Król Sucharów
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 09:00
Posty: 13516
Cherryy napisał(a):
To. A jak u Was z firewallami?


U mnie tylko Zapora Windows i żyję :P

_________________
Obrazek

"To nie baśń, to życie. Parszywe i złe. Więc do cholery i zarazy przeżyjmy je w miarę przyzwoicie. Ograniczmy ilość czynionych innym krzywd do niezbędnego minimum."

Old FŚGK number is 31 610.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 stycznia 2015, o 01:55 
Avatar użytkownika
Ortograf z wyboru
Offline

Dołączył(a): 10 maja 2014, o 23:58
Posty: 423
O, czyli widzę, że nie jestem jedyną osobą, która nie ma żadnego antywirusa ani nic. Powiem szczerze, że nie miałem przez kilka lat żadnych przygód, choć ściągnięte AVG wykryło jakieś dwa badziewia, spybota i trojana.

A z firewalli to Windows tylko i żyję ;)

_________________
Yggor.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 stycznia 2015, o 04:23 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Dołączył(a): 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 4889
Lokalizacja: Londyn, Ontario
W sumie to przekonaliście mnie to tego AVG, ale jak nic nie znajdzie do końca roku do wywalam w p-du....


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 14 stycznia 2015, o 19:58 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 22:03
Posty: 146
od lat eset smart security


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 września 2015, o 11:44 
Avatar użytkownika
Biedaklasa Manager
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 19:36
Posty: 2392
Lokalizacja: Bydgoszcz
Hmmm... co się dzieje z AVG? :spy:

_________________
Obrazek
Since 2001.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 września 2015, o 11:48 
Heavy Metal Troll
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 18:47
Posty: 4173
Podobno avg zbiera i sprzedaje dane dotyczące użytkownika. Nic nowego, bo Google robi to od dawna, ale jak robi to antywir to jakoś tak...

I am a detector, and you have been detected

_________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 września 2015, o 12:22 
Avatar użytkownika
Biedaklasa Manager
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 19:36
Posty: 2392
Lokalizacja: Bydgoszcz
Nie chodzi mi o to, tylko o fakt, że na stronie mają komunikat o problemach technicznych a wszystkie składniki antywirusa wyświetlają mi się jako "nieaktywne"...

_________________
Obrazek
Since 2001.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 września 2015, o 12:23 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3485
Lokalizacja: Poznań, Poland
ja zorganizowalem sobie ESET NOD32 z pomoca osoby posiadajacej dostep do zbiorowej licencji
na razie jest luz


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 września 2015, o 13:00 
Avatar użytkownika
Biedaklasa Manager
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 19:36
Posty: 2392
Lokalizacja: Bydgoszcz
O, ledwo napisałem i już jest ok. :P

_________________
Obrazek
Since 2001.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 30 września 2015, o 08:31 
Avatar użytkownika
Bambus Junior
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 19:10
Posty: 1639
Ja od lat używam Avasta, ale teraz już bardziej z przyzwyczajenia. Przy W10 spróbuję chyba nie instalować niczego albo sprawdzę to AVG.

peter zdefiniuj "skonfigurowanie przeglądarki" bo mnie zaciekawiłeś :P.

_________________
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 1 października 2015, o 08:46 
Avatar użytkownika
Wyścigowiec
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 19:11
Posty: 1055
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Ja jakoś nie ufam tym darmowym antywirusom i od wielu lat używam Nortona. Chyba działa :D Przyzwyczaiłem się też do nortonowego managera haseł, niektórych już nawet nie pamiętam tylko loguję się automatycznie.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 8 października 2015, o 09:26 
Avatar użytkownika
Bambus Junior
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 19:10
Posty: 1639
Wierzę, naprawdę wierzę, że płatny norton jest przyzwoitym antywirusem, ale darmowego nie trawię i nie tykam kijem.

_________________
What Darwin was too polite to say, my friends, is that we came to rule the earth not because we were the smartest, or even the meanest, but because we have always been the craziest, most murderous motherfuckers in the jungle.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 27 stycznia 2016, o 16:25 
Avatar użytkownika
rooooooooooki
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 23:09
Posty: 3622
kończy mi się licencja na NODa i teraz myślę o zakupie czegoś na pare lat. Właściwie nie wiem czy w ogóle coś zmieniać, ESETowy Antivirus nie jest jakoś megadrogi, ale mam 90 dni darmowego Nortona w systemie (bedę robił formata) i tamten też mi się podobał. ceny porównywalne.
A moze coś innego? Zalezy mi żeby było lekkie i niewidoczne.

_________________
You believe in the angels or the saints or there's such a thing as a state of grace. And you believe it, but it's got nothing to do with reality. It just an idea. I mean you got your ideas and you got reality, and they're all... they're all fucked up.

nie ma mnie nigdzie, z Wami też | cybernetyczna dupa | lekarze zaszczepili mnie | nie kontaktuje się
cyberkomuna wali mnie | nie muszę dzielić się | pierdole fejsa | pierdole mocno go


since 22/4/2003


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 28 stycznia 2016, o 12:14 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 22:03
Posty: 146
Nie wiem czy jest coś równie dobrego i lekkiego zarazem jak eset.

Sent from my ONE A2001 using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 listopada 2017, o 13:29 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Dołączył(a): 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 4889
Lokalizacja: Londyn, Ontario
Takie tam nekro...

Zadziałała podwójna weryfikacja na moim koncie GOG. Ktoś z Brazylii próbował się zalogować na moje konto. Myślę sobie, że albo im, albo komuś innemu wyciekły hasła... No dobra, teraz będzie trzeba wszystko pozmieniać - ale co to! - moje hasło nie działa! Chwila zastanowienia - a może na GOGu miałem wciąż stare hasło - TAK! Hasło którego używałem jakoś od 2004 roku, którego przestałem używać 10 lat później. Ktoś w końcu zgadł.

Morał jest taki - nie używajcie tego samego hasła wszędzie, albo używajcie podwójnej autoryzacji.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 listopada 2017, o 14:07 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3485
Lokalizacja: Poznań, Poland
Matthias napisał(a):
Morał jest taki - nie używajcie tego samego hasła wszędzie, albo używajcie podwójnej autoryzacji.

Polecam.. zalozylem sobie jakis czas temu instagrama zeby costam sledzic i olalem.. miesiac potem odkopalem w mailach informacje ze moj recovery email zostal zmieniony na cos w stylu 'natasha99@costam.ru' i tyle mialem konto :) zostalo zreszta usuniete.. nie zalezy mi na tym wcale ale sytuacja jest ciekawa szczegolnie ze od zalozenia konta a jego zhackowania minal jakis miesiac raptem :)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 listopada 2017, o 16:18 
Avatar użytkownika
Waniaaa!
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 19:07
Posty: 2479
Sam mam kilka haseł, ale czasami jak nie pamiętam które gdzie mam to klnięcia jest co niemiara ;)

_________________
IRON MAIDEN are KINGS

"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.

"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 listopada 2017, o 20:24 
Heavy Metal Troll
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 18:47
Posty: 4173
Hasła wymyślił jakiś zły człowiek...

_________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 listopada 2017, o 21:06 
Avatar użytkownika
Social Media Ninja
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 10:15
Posty: 3485
Lokalizacja: Poznań, Poland
ja od czasu wlamu na gmaila mam hasla ze sie w formularzach nie mieszcza.. i podwojna weryfikacje
przynajmniej tam gdzie mi zalezy :)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 listopada 2017, o 01:16 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Dołączył(a): 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 4889
Lokalizacja: Londyn, Ontario
Następna próba zalogowania - tym razem na Discordzie... Cieszę się, że wysyłanie potwierdzenia lokacji przy logowaniu z nowego miejsca to już się robi standard...

Chyba trzeba robić listę wszystkich miejsc, gdzie się używa danego meja i hasła. Żeby ktoś przypadkiem nie dostał w ręce mojego adresu, bo to jest pierwszy krok do kradzieży tożsamości.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2017, o 04:43 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Dołączył(a): 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 4889
Lokalizacja: Londyn, Ontario
Dziwna sprawa... Takiego mejla dostałem:

Załącznik:
Security Alert.PNG
Security Alert.PNG [ 27.62 KiB | Przeglądane 131 razy ]


Adres jest z domeny microsoft.com, nic w mejlu nie klikałem a po odpaleniu windy w domu od razu zostałem poproszony o zmianę hasła, więc wszystko wygląda legitnie.

Jest w obsłudze konta MS opcja, żeby zajrzeć w historię logowań, ale tam nic nie ma...

Jedyne o co się obawiam, to że ktoś mógł się dostać do mojej chmury, gdzie trzymałem (przyznaję, kompletnie bez sensu) pewien list z moimi danymi.

Patrząc na to, że ktoś niedawno próbował na inne moje konto się dostać, zaczynam podejrzewać, czy jakiś mój komp nie ma pluskwy.

Ktoś coś poradzi?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2017, o 10:19 
Avatar użytkownika
Pan Bob Budowniczy Kierownik
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 20:00
Posty: 5483
Lokalizacja: Gdańsk / Wyszków
Ja w zeszłym tygodniu też dostałem powiadomienie z MS o dziwnym logowaniu. W historii było to widoczne jako połączenie gdzieś spod Warszawy. Zmieniłem hasło przez stronę i na razie cisza.

_________________
"Wcale nie jestem agresywny - obraził się egzorcysta. -
Ja tylko czasem po prostu mam ochotę komuś przypierdolić."


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2017, o 10:31 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 3994
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Matt, chyba pora zmienic wszystkie hasla. Przepalenie Win10 wskazane + jakis antywirus, przynajmniej zeby sie przeskanowac.

No i pora zmienic strategie haslowania:
1. Nie zapisywac hasel recznie
2. Hasla do najdelikatniejszych rzeczy (Google, Microsoft, Steam, Facebook) miec unikalne, pierdoly mozna recyklingowac
3. Caly czas nie ufam managerom hasel, bo to jest glowny cel atakow w koncu. Zapisanych mam troche hasel w Google Chrome i to tyle.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2017, o 14:05 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Dołączył(a): 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 4889
Lokalizacja: Londyn, Ontario
Zacznę od antywirusa. I tak miałem plan na reset windy po świętach bo chciałem w końcu przejść na SSD...


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2017, o 14:08 
Avatar użytkownika
Król Sucharów
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2014, o 09:00
Posty: 13516
Mnie ostatnio google rozczula. Dostałem alert, że zablokowali obce połączenie z USA, ktoś zna moje hasło! Pół dnia rozkminy i okazało się, że... to google. Na jednym koncie mailowym mam inne, z którego ściągam maile na drugie i ta operacja nagle została wykryta jako dziwne logowanie ze Stanów :P

A najlepsze, że dla takiej konfiguracji (żeby ściągać pocztę bez logowania się na oba konta) muszę włączyć jakąś tam opcję mniej bezpiecznego logowania się (allow less known programs to log in) czy coś w ten deseń. Przed użyciem tej opcji ostrzega google, ale zaleca ją jak chce się zrobić taki myk jak ja. No bosko...

_________________
Obrazek

"To nie baśń, to życie. Parszywe i złe. Więc do cholery i zarazy przeżyjmy je w miarę przyzwoicie. Ograniczmy ilość czynionych innym krzywd do niezbędnego minimum."

Old FŚGK number is 31 610.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2017, o 14:30 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Dołączył(a): 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 4889
Lokalizacja: Londyn, Ontario
Tak swoją drogą, to jest jakaś metoda, żeby być 100% pewnym, że nowa instalka jest czysta?

Win10 ma opcję "zresetowania się", wtedy jednak re-instaluje rzeczy ze sklepu. Pomyślałbym, że jeśli "coś" zostaje, to spyware też może się prześlizgnąć. Co więcej, jeśli spyware się gdzieś zachowało na dysku, to powinienem użyć opcji atomowej i sformatować wszystko, ale to by oznaczało skasowanie wszystkiego także w chmurze. Mam skłonności paranoidalne, więc byłbym wdzięczny za pomoc w rozgraniczeniu świata realnego od tego wyimaginowanego...

A może ktoś zna jakiś dobry artykuł na ten temat? Albo który antywir jest teraz na topie?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2017, o 14:41 
Heavy Metal Troll
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 18:47
Posty: 4173
Kasperky, hyhy.

_________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2017, o 14:48 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Dołączył(a): 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 4889
Lokalizacja: Londyn, Ontario
Co jest nie tak z Kasperskim?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2017, o 14:53 
Heavy Metal Troll
Offline

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 18:47
Posty: 4173
Ruski szpieg!

_________________
Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta.


Góra
 Zobacz profil  
      
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL