FSGK.PL

since 1998
Teraz jest 17 lipca 2018, o 09:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 czerwca 2014, o 19:54 
Avatar użytkownika
Konsolowiec
Offline

Od: 5 maja 2014, o 20:40
Posty: 801
Na starym forumku był chyba temat prędkość internetu, tutaj może taki bardziej szeroki temat.

Aktualnie myślę co za internet sprawić rodzicom, bo akutalnie mamy marne radiowe 1mb z multimedii.

Najlepszą opcją dla nas jest domowe LTE z cyfrowego polsatu, ma ktoś coś takiego?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 14 czerwca 2014, o 20:28 
Avatar użytkownika
Bakelitowy Samiec Alfa
Offline

Od: 4 maja 2014, o 21:04
Posty: 1327
Ja mam - dziala fajnie i jest tanie stosunkowo.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 14 czerwca 2014, o 21:23 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Od: 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4202
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Rodzice moi maja LTE z Plusa i jakos tak se to chodzi. Co kabel to kabel, nawet jesli polowe wolniejszy.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 16 czerwca 2014, o 15:42 
Avatar użytkownika
Konsolowiec
Offline

Od: 5 maja 2014, o 20:40
Posty: 801
Dzięki, u mnie to jest albo 1mb za 49zł radiowo albo ten LTE, a jako że rodzice już mają satelitarne tv z cyfrowego polsatu to internet powinien być nieco taniej.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 17 czerwca 2014, o 07:36 
Avatar użytkownika
Stary Człowiek, A Może
Offline

Od: 4 maja 2014, o 21:57
Posty: 4768
Lokalizacja: small village near Bydgoszczu
To z ciekawości zapytam - gdzie mieszkają, skoro jedyna alternatywa to radiówka? W sensie - wieś, głęboka wieś, bardzo głęboka wieś? ;)

Sam jestem ciekaw tego LTE. Daj znac jak przetestujesz.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 17 czerwca 2014, o 11:39 
Avatar użytkownika
Konsolowiec
Offline

Od: 5 maja 2014, o 20:40
Posty: 801
Miasteczko, tyle tylko ,że mieszkamy akurat między dwoma ulicami i nigdy nie było opcji podłączenia się do słupów telefonicznych, albo sami byśmy musieli przekopać się przez podwórko w jedną stronę, a w drugą stronę mamy sąsiada który jest strasznym kutasem i nie wyraził zgody na kabel przez jego posesje.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 17 czerwca 2014, o 11:50 
Avatar użytkownika
Bakelitowy Samiec Alfa
Offline

Od: 4 maja 2014, o 21:04
Posty: 1327
Voo - ja mam i nie korzystam (a place jak jelen), wiec moge Ci podeslac albo wziac na zlot dynksa USB z LTE i sobie sam sprawdzisz - potem albo bedziesz uzywac i jakos sie rozliczymy albo mi odeslesz.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 lipca 2014, o 13:39 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 5 maja 2014, o 14:36
Posty: 264
Pytanie - czy do codziennego, domowego uzytku jest sens brac 250Mb? Youtube HD, torrenty, steam? Oczywiscie w kablu. W UPC, bralbym to za 90zl na 2lata, albo tansze 60Mb. Co radzicie?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 lipca 2014, o 14:07 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Od: 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4202
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Obecnie Youtube najwiecej moze dac full HD, 60 FPS - i jest to 25mbit. To chyba wystarczy za odpowiedz.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 lipca 2014, o 16:26 
Avatar użytkownika
Kto?
Offline

Od: 5 maja 2014, o 00:12
Posty: 1996
Ja z takim netem nie wiedziałbym co zrobić :D

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 lipca 2014, o 16:37 
Avatar użytkownika
Bakelitowy Samiec Alfa
Offline

Od: 4 maja 2014, o 21:04
Posty: 1327
Ja wzialem 60mbit za 60 i smiga az milo, wzialem tansze zeby zawsze moc sobie podniesc predkosc (odwrotnie nie jest juz tak latwo) i absolutnie nie planuje - i tak jeszcze nigdy nie wymaksowalem przepustowosci i zawsze ogranicza mnie zrodlo. A i tak mam tyle zapasu ze mozna sciagac szybko film, gre, puszczac rownolegle filmy na youtube, przegladac net i grac na konsoli w titanfall bez lagow (nie mam 4 rak, ale z moja dziewczyna na dwoch kompach sie zdarza).


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 lipca 2014, o 16:50 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Od: 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4202
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Kiedys kupowalem to, co jest najszybsze. Pozniej starczala mi przecietna opcja. Teraz uzywam najtanszej wersji.

Nie mam pojecia komu jest potrzebne wiecej. Niektorzy mowia, ze oni maja 4 ajfony, 3 ajpady i 3 maki i potrzebuja. Nie wiem, ale jak dla mnie i 2mbit starczy na 3 osoby jadace na Facebooku ;)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 lipca 2014, o 18:12 
Avatar użytkownika
Kto?
Offline

Od: 5 maja 2014, o 00:12
Posty: 1996
Moim zdaniem optymalną prędkością obecnie jest takie 8-12 mb/s. Strony przeglądasz normalnie, filmiki na YT oglądasz, szybko "kupujesz produkty" z Torunia.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 lipca 2014, o 18:26 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Od: 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4202
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Sobies napisał(a):
optymalną prędkością

Minimalną komfortową ;)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 lipca 2014, o 19:56 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 5 maja 2014, o 14:36
Posty: 264
dzieki wielkie, to juz mam jasnosc :)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 sierpnia 2014, o 17:42 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 5 maja 2014, o 14:36
Posty: 264
Halaster napisał(a):
Ja wzialem 60mbit za 60 i smiga az milo, wzialem tansze zeby zawsze moc sobie podniesc predkosc (odwrotnie nie jest juz tak latwo) i absolutnie nie planuje - i tak jeszcze nigdy nie wymaksowalem przepustowosci i zawsze ogranicza mnie zrodlo.
Hal, podlacz sie po kablu :) Na moim 60 Mb nawet torrenty leca 6-7MB/s, steam rowne 7,2.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 24 sierpnia 2014, o 08:56 
Avatar użytkownika
Bakelitowy Samiec Alfa
Offline

Od: 4 maja 2014, o 21:04
Posty: 1327
Jestem po kablu podlaczony ;)


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 sierpnia 2014, o 11:48 
Avatar użytkownika
Współpraca GL
Offline

Od: 5 maja 2014, o 09:00
Posty: 415
Lokalizacja: Wawa i okolice
Ja się kilka dni temu dorobiłam 10Mb w Netii. Dotychczas było 4Mb, dzielone na 4 kompy. Nie podoba mi się że sami nie zadzwonili i nie poinformowali o dostępnej większej przepustowości. Dowiedzieliśmy się o tym przez przypadek, od technika który przyszedł do usterki. Z tego co wiem np Oragne samo dzwoni i proponuje coś nowego jeśli jest.

_________________
"Żal, że sie coś zrobiło, przemija z czasem. Żal, że się czegoś nie zrobiło, nie przemija nigdy."
Na Pograniczu | SQL Exercises


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 sierpnia 2014, o 11:55 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 5 maja 2014, o 14:36
Posty: 264
Halaster napisał(a):
Jestem po kablu podlaczony ;)
hm, to dziwne ze nie udaje Ci sie wymaksowac lacza, mi wiekszosc pobieran idzie z maksem. Masz w UPC?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 26 sierpnia 2014, o 20:34 
Avatar użytkownika
czerwony
Offline

Od: 26 lipca 2014, o 20:02
Posty: 13
Lokalizacja: Warszawka
Tu się zgodzę z @Alexandretta, sami do mnie z Orangutana dzwonili i zaproponowali zmianę umowy. Nawet jeszcze mi chcieli prezent wcisnąć, za który i tak musiałbym zapłacić.
Z Netią szybko umowę zerwałem, dokładniej to oni ze mną zerwali bo nie byli w stanie świadczyć oferowanej usługi. Jakaś paranoja z tym wyszła. Na umowie miałem 2Mb, ledwo chodziło 1Mb - jeśli chodziło, bo często było tak, że modem tracił synchronizację, a ściągnięcie czegokolwiek graniczyło z cudem - ciągłe zrywanie połączenia to była norma. Netia jedyne co mi zaproponowała to zejście do 512 kb co oczywiście nie wchodziło w grę. Jakiś czas później się pożegnaliśmy. Przeniosłem się do Orange bo innej możliwości nie miałem i o dziwo od razu miałem 2Mb - działające z opcją podniesienia do 4 Mb w podobnej cenie.
Nie żebym zaraz gloryfikował Oranżadę bo z nimi też miałem różne przeboje ale póki co do tej pory było nie najgorzej. ... do czasu. Chyba będę się musiał ponownie z nimi skomunikować bo obiecywali co innego, a mam co innego. Znaczy powinienem mieć dwa razy więcej, a mam wciąż tyle samo co miałem, a nawet mniej niż miałem.

_________________
No signatur or user error. Press any key to continue...
---------
Współtwórca portalu okołogrowego Na Pograniczu


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 3 września 2014, o 13:51 
Avatar użytkownika
Waniaaa!
Offline

Od: 4 maja 2014, o 19:07
Posty: 2788
A ja wam tylko dam cynk, że po 5 miesiącach testowania UPC (kabel) jestem wniebowzięty. Żadnych problemów, żadnych przestojów, śmiga przecudownie. Jak będę zmieniał miejsce zamieszkania to zostanę z upc na 100%.

A ostatnio jak ciągnałem z serwerów Blizzarda to zasysało z prędkością 12mb+.

_________________
IRON MAIDEN are KINGS

"Jedynym właściwym stanem serca jest radość" Terry Pratchett R.I.P.

"errare humanum est" - i nie zapominajcie o tym.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 9 września 2014, o 11:50 
Avatar użytkownika
Wyścigowiec
Offline

Od: 4 maja 2014, o 19:11
Posty: 1079
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Ja mam net od Vectry 20 Mbit/s. Śmiga aż miło. Torrenty idą pełną parą :D
Mobilny mam od Orange, od niedawna w Warszawie i okolicach jest LTE i to też ładnie chodzi. Osiąga 16-22 Mbit/s. Myślałem, że to tylko taki chwyt reklamowy, ale jednak fajniej się śmiga po necie na LTE niż na 3G. Strony zdecydowanie szybciej się otwierają.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 18 września 2014, o 14:06 
Avatar użytkownika
Kto?
Offline

Od: 5 maja 2014, o 00:12
Posty: 1996
Słuchajcie mam problem... dziwny problem.

Otóż w mieszkaniu moich rodziców jest Neostrada (odludzie dlatego innej opcji nie ma). Od dłuższego czasu miewam następujący problem. Internet chodzi bez zarzutów, aż w pewnym momencie wszystko pada (ADSL na routerze miga). Dzieje się tak w dwóch przypadkach. Jeden: gdy ktoś zadzwoni na telefon domowy, a druga jest bliżej mi nieokreślona (tak samo z siebie). W ostatnich dniach ten problem się nasilił i internet mi pada coraz częściej z tej "nieokreślonej" przyczyny

Teraz najciekawsze... na pierwszy przypadek pomaga chwila cierpliwości albo zresetowanie routera i problem znika. Na te niekontrolowane rozłączenia pomaga (czasami) ... zadzwonienie na mój telefon domowy :roll:

Piszę najpierw do was przed telefonem do TP'sy i zgłoszeniem tego, bo właściwie w 90% jestem przekonany, że to wina czegoś w domu. Pytanie tylko - czego? telefonu? kabli? routera?

Any idea?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 września 2014, o 19:16 
Avatar użytkownika
Biedaklasa Manager
Offline

Od: 4 maja 2014, o 19:36
Posty: 2442
Lokalizacja: Bydgoszcz
Czy to możliwe, żeby nowy modem ZTE miał problemy z połączeniem się ze starszym adapterem Sagem? Poprzedni modem z neostrady łączył się bez problemu. Zresztą, ten nowy łączy się ze wszystkim co ma wi-fi w domu bez kłopotu (laptop, komórka, tablet), tylko z pecetem z adapterem ma kłopot. Któryś forumowy informatyk podpowie, gdzie leży problem?

_________________
Obrazek
Since 2001.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 23 września 2014, o 21:24 
Avatar użytkownika
Wielki Pan Bonzo
Offline

Od: 4 maja 2014, o 14:38
Posty: 3948
Zmień szyfrowanie na WEP i sprawdź.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 24 września 2014, o 09:38 
Avatar użytkownika
Wzgórza Łodzi
Offline

Od: 4 maja 2014, o 21:11
Posty: 554
Lokalizacja: Łódź
Sobies napisał(a):
Słuchajcie mam problem... dziwny problem.


Sobies napisał(a):
Otóż w mieszkaniu moich rodziców jest Neostrada


Chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :D


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2014, o 20:49 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Od: 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3441
Lokalizacja: Dreadfort
W poniedziałek czeka mnie upgrade mojego łącza internetowego. W tej chwili siedzę na łączu 30 Mb/s (upload 2Mb/s), ale już za dwa dni będzie 100Mb/s (i upload 10Mb/s). Pal sześć download, tak naprawdę to jestem podekscytowany pięciokrotnym przyspieszeniem wysyłania. Nareszcie będę mógł wygodnie uploadować rzeczy na youtube'a. No i praca w chmurze też stanie się przyjemniejsza.

_________________
Fenomen który podbija świat - Szalone Teorie: http://fsgk.pl/wordpress/?p=2203

Najnowszy numer CD Action: https://www.cdaction.pl/news-53981/zawa ... 82018.html


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2014, o 21:29 
Avatar użytkownika
rooooooooooki
Offline

Od: 4 maja 2014, o 23:09
Posty: 4009
chmury -> prawdopodobnie najskuteczniejsze lobby w historii Internetu... providerzy Netowi próbują zarobić co mogą, ale prawda jest taka że w większosci cywilizowanych krajów down=up ;)
A chmury stają się po prostu praktyczne. Co ciekawe, o ile mnie pamięć nie myli to był to pomysł Microsoftu jeszcze sprzed Windows Vista...

_________________
You believe in the angels or the saints or there's such a thing as a state of grace. And you believe it, but it's got nothing to do with reality. It just an idea. I mean you got your ideas and you got reality, and they're all... they're all fucked up.

nie ma mnie nigdzie, z Wami też | cybernetyczna dupa | lekarze zaszczepili mnie | nie kontaktuje się
cyberkomuna wali mnie | nie muszę dzielić się | pierdole fejsa | pierdole mocno go


since 22/4/2003


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 grudnia 2014, o 23:30 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Od: 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3441
Lokalizacja: Dreadfort
Pquelim napisał(a):
providerzy Netowi próbują zarobić co mogą, ale prawda jest taka że w większosci cywilizowanych krajów down=up

W Polsce niestety u dużych providerów trzeba się cieszyć jak dają 10% prędkości downloadu do wysyłania. Bo bywa gorzej. Np. Netia mnie nęciła fantastyczną ofertą - 100Mb/s ściągania... i 1Mb/s wysyłania. Śmiech pusty człowieka ogarnia. Niestety 90% klientów się na tym nie zna, dlatego providerzy mogą takie rzeczy wciskać.

_________________
Fenomen który podbija świat - Szalone Teorie: http://fsgk.pl/wordpress/?p=2203

Najnowszy numer CD Action: https://www.cdaction.pl/news-53981/zawa ... 82018.html


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 20 grudnia 2014, o 03:06 
Avatar użytkownika
TR-8R
Offline

Od: 4 maja 2014, o 20:37
Posty: 3441
Lokalizacja: Dreadfort
Nowe łącze w końcu działa. Nominalnie powinno być 100/10, ale download w praktyce oscyluje w okolicach 90Mb/s - raz jest trochę powyżej, raz trochę poniżej. Pełnej setki jeszcze nie miałem. Ale nic to, jak mawiał pan Wołodyjowski, bo najważniejszy jest upload, który do tej pory miałem nikczemnie powolny, a teraz jest już całkiem spoko.

Obrazek

_________________
Fenomen który podbija świat - Szalone Teorie: http://fsgk.pl/wordpress/?p=2203

Najnowszy numer CD Action: https://www.cdaction.pl/news-53981/zawa ... 82018.html


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 27 grudnia 2014, o 12:27 
Avatar użytkownika
Jawny Słoik
Offline

Od: 5 maja 2014, o 11:37
Posty: 126
Lokalizacja:
Ja od niedawna jestem w Toya... i jestem bardzo zadowolony płacę obecnie 32,50;- i mam 40/6 Mbs
zależało mi przede wszystkim na uploadzie, aby bez problemu robić stream na twitchu w jakiejś sensownej jakości i zauważyłem, że od 4 Mbs już spokojnie wystarcza ;-)

Obrazek

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 11 sierpnia 2015, o 21:09 
Avatar użytkownika
Wielki Pan Bonzo
Offline

Od: 4 maja 2014, o 14:38
Posty: 3948
Ma ktoś tutaj iPhone'a w plusie z działającym LTE? Mam już nową kartę SIM, ale jak na złość nie łączy z LTE.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 12 sierpnia 2015, o 22:37 
Mr. Kroper
Offline

Od: 4 maja 2014, o 18:56
Posty: 3811
boncek napisał(a):
Ma ktoś tutaj iPhone'a w plusie z działającym LTE? Mam już nową kartę SIM, ale jak na złość nie łączy z LTE.


hmmm... nie wiem ktorego iPhone'a, ale Plusa chyba zaden nie obsluguje. Tako rzecze Apple.

Ogolnie Apple mialo mega problemy z LTE na Europe na poczatku, wiec moze tutaj jest pies pogrzebany?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 13 sierpnia 2015, o 11:15 
Avatar użytkownika
Wielki Pan Bonzo
Offline

Od: 4 maja 2014, o 14:38
Posty: 3948
5S. No wiem, to jest kwestia certyfikacji czy czegoś. Ale ponoć działa, tak twierdzą na forum Plusa. jedynie nie działa FaceTime i coś tam jeszcze.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 14 sierpnia 2015, o 16:24 
Avatar użytkownika
Wielki Pan Bonzo
Offline

Od: 4 maja 2014, o 14:38
Posty: 3948
Działa! Trzeba było aktywować LTE w Plusie po prostu smsem.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 18 kwietnia 2016, o 15:55 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 23 czerwca 2015, o 04:45
Posty: 60
Przerasta mnie problem zoptymalizowania rodzicom zestawu Internet + TV.

Na pewno się da to zrobić, bo na razie telewizję mają z ncplusa wciśnięty jakiś debilny pakiet za siedem dych, a internet neostradę 6Mb/s za 63 zł na łączu orange, które jest używane tylko do tej neostrady, czyli dochodzi jeszcze opłata za łącze.

Teraz jest niezła okazja to uporządkować, bo za 2 miechy kończy im się umowa z ncplus (i oczywiście konsultanci już się obudzili i naciskają na podpisanie nowej umowy)

I teraz tak - oferty internetu rozumiem i to jestem w stanie porównywać, technicznie i prawnie. Ale oni chcą jeszcze telewizję, a ja się na tym kompletnie nie znam. Nie mam czasu oglądać, więc u mnie jest tylko dekoder dbv-t i ewentualnie podczas wydarzeń sportowych opłacam eurosport player do oglądania na kompie. Kupowany zdalnie bez udziału konsultanta.

Im dłużej czytam oferty tych cyfrowych polsatów, nki, kablówki, itp. tym bardziej wszystko mi się chrzani. Na co właściwie trzeba w dzisiejszych czasach zwracać uwagę przy podpisywaniu umowy na telewizję? Na jakie haki się nie dać złapać?


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 18 kwietnia 2016, o 16:39 
Avatar użytkownika
Pan Bob Budowniczy Kierownik
Offline

Od: 4 maja 2014, o 20:00
Posty: 5933
Lokalizacja: Gdańsk / Wyszków
W sumie to chyba tylko na listę kanałów. :P I ewentualnie promocje typu "przez miesiąc za złotówkę a potem po 50 zł/miesiąc". W UPC to mają całkiem przystępnie na stronie wyjaśnione.
Od siebie mogę dodać, że jak ma się nowy telewizor, który obsługuje karty CI+, warto zrezygnować z dekodera, jeśli nie ma jakichś wypaśnych funkcji. W ten sposób kablówka jest podłączana bezpośrednio do telewizora, dzięki czemu mamy jeden pilot mniej i, co najważniejsze, można bez problemu sortować kanały. Minus jest taki, że ewentualne nagrywanie programów na dysk trzeba sobie organizować we własnym zakresie, a nie przez nagrywarkę w dekoderze.
Ja w tej chwili płacę w UPC 90 zł za internet 60 Mb/s i pełny pakiet tv bez płatnych dodatków (czyli bez HBO, Canal+, Hustlerów i niestety Eleven).

_________________
"Powolna degradacja całkowitej sumy funkcji, które stawiają opór śmierci."


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 18 kwietnia 2016, o 17:06 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 23 czerwca 2015, o 04:45
Posty: 60
Dzięki za punkt odniesienia.

Crowley napisał(a):
W sumie to chyba tylko na listę kanałów. :P I ewentualnie promocje typu "przez miesiąc za złotówkę a potem po 50 zł/miesiąc". W UPC to mają całkiem przystępnie na stronie wyjaśnione.

Czyli innymi słowy na to, żeby zasady usługi były jasne i żeby było wiadomo, co podpisują ;) I właśnie to mi trudno osiągnąć, bo ojciec notorycznie negocjuje przez telefon a potem podpisuje bez uważnego czytania. Tym razem próbuję zrobić manewr wyprzedzający i pokazać mu zestawienie paru ofert na piśmie, żeby miał czas pomyśleć. A tym czasem negocjatorzy dotychczasowego dostawcy nie próżnują, dzwonią, przysłali maila z ofertą, której akceptacja idzie przez link samologujący (przypadkowo się skasował, cóż za strata :P )


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 19 kwietnia 2016, o 08:52 
Avatar użytkownika
Biedaklasa Manager
Offline

Od: 4 maja 2014, o 19:36
Posty: 2442
Lokalizacja: Bydgoszcz
Ja mam net z UPC i się zastanawiam czy tam warto iść w kablówkę też. Ktoś ma jakieś doświadczenia?

_________________
Obrazek
Since 2001.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 6 lipca 2016, o 11:18 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 23 czerwca 2015, o 04:45
Posty: 60
deszcz napisał(a):
Przerasta mnie problem zoptymalizowania rodzicom zestawu Internet + TV.

(...)


Uff, w miarę ogarnięte. Dzięki moim antyzdolnościom negocjacyjnym wystarczyło na to 2 i pół miesiąca. Telewizję uparli się na pozostanie przy nc plus, ale dało się trochę polepszyć zestaw kanałów w tej samej cenie (nienawidzę uzgadniania przez telefon, zwłaszcza w trzy osoby - ojciec, konsultant, ja - ale trzeba było pilnować). Internet jest z Toya, bo wyglądał na najszybszy dostępny w okolicy i za na tyle rozsądną cenę, że inwestycja w łącze zwraca się w ciągu 2 miesięcy i paru dni. Jedyny na razie minus, że ta rurka osłaniająca światłowód ma odlotowy kolor. Konkretnie jest różowa. Szczególnie surrealistycznie wygląda, będąc jedynym różowym elementem w warsztacie rodziców (gdzie widać ją w ilości paru metrów). Przynajmniej będzie ją trudno pomylić z czymkolwiek innym.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 6 lipca 2016, o 11:47 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Od: 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4202
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
deszcz napisał(a):
Przynajmniej będzie ją trudno pomylić z czymkolwiek innym.


Najwazniejsze, zeby nikt nie przecial! :) Rozowy sie sprawdzi.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 8 lipca 2016, o 13:37 
Avatar użytkownika
zielony
Offline

Od: 23 czerwca 2015, o 04:45
Posty: 60
LLothar napisał(a):
Najwazniejsze, zeby nikt nie przecial! :) Rozowy sie sprawdzi.


I tego się będę trzymać, a malkontentom się powie, ze Toya jest kobietą, więc może mieć coś różowego.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 29 lipca 2016, o 09:33 
Avatar użytkownika
Wielki Pan Bonzo
Offline

Od: 4 maja 2014, o 14:38
Posty: 3948
Ma ktoś z Was internet na kartę? Bo kupiliśmy specjalnie na działkę ten nowy pakiet T-Mobile, net się skończył po jednym dniu (1GB) i chcieliśmy doładować, ale po przelaniu siana stan konta jest dodatni, a netu nie ma. :spy:

To nie działa tak, że płacę i mam, tylko muszę czekać, aż się zacznie cykl?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 29 lipca 2016, o 09:57 
Avatar użytkownika
A u nas w Norwegii
Offline

Od: 4 maja 2014, o 13:40
Posty: 4202
Lokalizacja: Sandnes, Norwegia
Ja zawiaduje internetem na karte w Play u tesciow, ale tam po prostu ładujemy kase na konto i wlaczony jest pakiet bez limitu za 49zl/miesiac. Pobiera sie automatycznie z poczatkiem cyklu. Na razie od marca chodzi bez problemow.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 29 lipca 2016, o 10:05 
Avatar użytkownika
Król Sucharów
Offline

Od: 5 maja 2014, o 09:00
Posty: 14463
Może być tak, że pakiet uruchamia się w przedziałach czasowych. Płacisz, na koncie już jest, wpis idzie do jakiegoś triggera, ale ten rusza na przykład 4 razy na dobę, co 6 h. Więc w zależności od farta poczekasz od paru minut do 6 h.

Przy czym to tylko przykład, bo może być dłużej. Jak w Play uruchamiasz pakiet danych na UE to sami piszą, że uruchomią usługę "do 24h" od requesta.

Jak coś to dzwoń do BOKu, pewnie sami najlepiej wyjaśnią.

_________________
Obrazek

"To nie baśń, to życie. Parszywe i złe. Więc do cholery i zarazy przeżyjmy je w miarę przyzwoicie. Ograniczmy ilość czynionych innym krzywd do niezbędnego minimum."

Old FŚGK number is 31 610.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 29 września 2016, o 15:28 
Avatar użytkownika
Wyścigowiec
Offline

Od: 4 maja 2014, o 19:11
Posty: 1079
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Orange LTE około 40 km od Warszawy. Testuję nowy router. Chyba całkiem niezły wynik :)
Obrazek

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 29 września 2016, o 21:02 
Avatar użytkownika
Wielki Pan Bonzo
Offline

Od: 4 maja 2014, o 14:38
Posty: 3948
A u mnie w nowym mieszkaniu jest tak:
Obrazek
Test po wifi, więc po kablu pewnie będzie szybciej.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 8 października 2016, o 08:28 
Avatar użytkownika
Wielki Pan Bonzo
Offline

Od: 4 maja 2014, o 14:38
Posty: 3948
W Vectrze adresy IP przydzielane są dynamicznie. Wczoraj nastąpiła u mnie zmiana. W efekcie od wczoraj nie mogę w ogóle połączyć się z usługami PSN, bo ip jest zbanowany. Ani z PS4, ani z Vity ani nawet nie mogę wejść z kompa na Playstation Store.

Dzowniłem do obsługi technicznej i mam dwie opcje:

a) zmieniam tryb pracy modemu na Bridge i wtedy przydzielają mi stały adres, ale mogę podłączyć max dwa urządzenia. Po mojej uwadze, że urządzeń mam więcej, dowiedziałem się, że mogę przecież podłączyć prywatny router. No mogę, oczywiście, ale to wiąże się z dodatkowym kosztem i czy mi Vectra go zrekompensuje? Oczywiście nie. ;)

b) czekam aż się adres sam zmieni. To może być za tydzień, a może być za rok. Na pytanie czy nie mogą zmienić teraz dowiedziałem się, że nie, bo "nie ma takiej możliwości". Na pytanie czy nie mogą zrobić wyjątku czy wpisać go na jakąś swoją blacklistę, też dowiedziałem się, że "nie ma takiej możliwości".

No nic, poczekam do poniedziałku. Napiszę jeszcze do Sony. Generalnie lekki wkurw, bo nie mogę w ogóle grać online, a dopiero co kupiłem Battlefronta.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 8 października 2016, o 12:42 
Avatar użytkownika
srebrny
Offline

Od: 17 czerwca 2014, o 15:58
Posty: 5484
Lokalizacja: Londyn, Ontario
IMHO, Sony będzie bardziej wyrozumiałe.


Góra
 Zobacz profil  
      
PostNapisane: 8 października 2016, o 12:55 
Avatar użytkownika
Człowiek-Reklamówka
Offline

Od: 4 maja 2014, o 22:51
Posty: 2617
boncek napisał(a):
a) zmieniam tryb pracy modemu na Bridge i wtedy przydzielają mi stały adres, ale mogę podłączyć max dwa urządzenia. Po mojej uwadze, że urządzeń mam więcej, dowiedziałem się, że mogę przecież podłączyć prywatny router. No mogę, oczywiście, ale to wiąże się z dodatkowym kosztem i czy mi Vectra go zrekompensuje?


Dziwne że nie kupiłeś sobie tak routera na początku. U mnie to pierwsza rzecz jaką zrobiłem - wyjebałem shit od providera i jadę na swoim.


Góra
 Zobacz profil  
      
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL